Νέο κύμα σκληρής λιτότητας.

Με την 22α Απριλίου, ημερομηνία που ο ΥΠΟΙΚ κ.Ε.Τσακαλώτος όρισε ως ημέρα κλεισίματος της αξιολόγησης να πλησιάζει, δεν ξέρουμε αν πρέπει να χαρούμε ή να στεναχωρηθούμε που θα έχουμε συμφωνία με την Τρόικα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα γιατί δεν θα εκταμιευθεί δόση δανείου αλλά και αν κλείσει η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε οι περισσότεροι θα επιδεινωθεί δραματικά.

Όλοι οι φόροι θα αυξηθούν. Μέχρι και ο ΕΝΦΙΑ. Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ φαίνεται και σε μένα απίστευτη γιαυτό και θα περιμένω. Το θεωρώ απίστευτο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξελέγη για να τον καταργήσει και θα τον αυξήσει; Να περιμένουμε να δούμε.

Δεν πρόκειται για “κοκτέιλ μέτρων” όπως συνηθίζουμε να περιγράφουμε τις δέσμες μέτρων αλλά για κανονικά κώνειο: αυξήσεις σε έμμεσους και άμεσους φόρους, μείωση αφορολόγητου, αύξηση εργοδοτικών εισφορών, μείωση συντάξεων.  Αυξήσεις από τους ΕΦΚ μέχρι το τέλος κινητής τηλεφωνίας ενώ στη ζωή μας εισάγεται κι ένας ακόμα φόρος: αυτός της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Μετά από έξι χρόνια κρίση και ύφεση περνάμε οριστικά στη Ζωνη του Λυκόφωτος. Τέλος της εβδομάδας επιστρέφει μετά τις πασχαλινές της διακοπές και η Τρόικα για τον τελικό γύρο των συνομιλιών.

Μέχρι τώρα και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης η αξιολόγηση έχει καθυστερήσει έξι ολοκληρους μήνες και οι συνέπειες ειναι ήδη ορατές στην οικονομία αφού αυξήθηκαν τα λουκέτα στην αγορά, εξεράγησαν για την ακρίβεια αφού για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης τα λουκέτα είναι περισσότερα από τις νέες επιχειρήσεις.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ [skai.gr](Γενικό ΕΜπορικό Μητρώο) το α’τρίμηνο του 2016 διαγράφηκαν 9.812 επιχειρήσεις. Δηλαδή 78,8% περισσότερες το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Τυχόν αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα οδηγήσει περισσότερες επιχειρήσεις στο κλείσιμο και άρα θα αυθηθούν περαιτέρω τα ποσοστά της ανεργίας.

Με την ανακοίνωση των μέτρων παίζεται πάντα επικοινωνιακό παιχνίδι από την εκάστοτε κυβέρνηση. Στο #fact θα περιλαμβάνουμε ό,τι κλείνει και όχι τις φήμες, αναφέροντας κάθε φορά και τις εκκρεμότητες.

Προσφυγικό-Μεταναστευτικό: Δημήτρης Μάρδας.

Τα πράγματα στο μέτωπο του Προσφυγικού πάνε όπως ακριβώς και στην Οικονομία. Δεν βρίσκω αξία στο να σχολιάσω και περισσότερο να σαρκάσω τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού κ.Δ.Μάρδα οι οποίες προκάλεσαν κανονική θύελλα αντιδράσεων. Το μόνο που αξίζει να σημειωθεί με αφορμή τον κ.Μάρδα είναι ότι γίνεται φανερή για μια ακόμα φορά, η καθολική έλλειψη σχεδιασμού και ελέγχου της κατάστασης.

Χθες στην Ειδομένη ΜΑΤ παρατάχθηκαν απέναντι από ομάδα προσφύγων που κάποιοι, “άγνωστοι”, είχαν πείσει ψευδώς ότι θα ανοίξουν τα συνόρα. Στην ένταση πλειοδοτούσαν ομάδες “αλληλέγγυων” ντόπιων γιατί χθες παραλίγο να έχουμε και… εισαγόμενους, από την Ιταλία που όμως η αστυνομία δεν άφησε να πλησιάσουν τον καταυλισμό της Ειδομένης.

Οι μεταστευτικές ροές έχουν σταματήσει τις τελευταίες ημέρες, προτείνω να περιμένουμε λίγο πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας. Στον Πειραιά και στην Ειδομένη η κατάσταση βρίσκεται στο απροχώρητο ενώ διάσπαρτοι στη χώρα πρόσφυγες στεγάζονται σε χώρους που για την ώρα δεν προσφέρουν ούτε τα βασικά. Tο συντονιστικό αποφάσισε τη δημιουργία άλλων έντεκα [Skai.gr] (11) χώρων φιλοξενίας στη χώρα τη στιγμή που όλοι φοβούνται “το τυχαίο γεγονός” που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη που αφενός θα δημιουργήσει προβλήματα αφετέρου θα κάνει καταφανή την έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού.

Διεθνής Τρομοκρατία.

  • Πακιστάν-Λαχόρη.
    Η φράση “συγκλονισμένη η διεθνής κοινή γνώμη από την χθεσινή επίθεση στη Λαχόρη” πιστεύω ότι δεν αποτυπώνει επακριβώς τα αισθήματα οδύνης, έκπληξης και οργής που αισθάνεται η παγκόσμια κοινότητα για την επίθεση αυτοκτονίας σε πάρκο, δίπλα σε παιδική χαρά που σκότωσε 70 ατομα, ένας αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς αρκετοί τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε ομάδα-παρακλάδι των Ταλιμπάν. Η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα [Naftemporiki.gr] ότι ξεκινάει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά ισλαμιστικών ομάδων και μαχητών στην επαρχία Πουντζάμπ. Σύμφωνα με το Politico από το 2003 60.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Πακιστάν σε βομβιστικές επιθέσεις.
  • #brusselsattack.
    Οι έρευνες για το δίκτυο ισλαμιστών που κατάφεραν τα χτυπήματα σε Παρίσι και Βρυξέλλες (δυο χτυπήματα που πλέον συνδέονται με βεβαιότητα) συνεχίζονται με προσαγωγές υπόπτων σε Βέλγιο, Γερμανία και Ιταλία. Το κλίμα στο Βέλγιο είναι πολύ βαρύ και όχι μόνο εξαιτίας του σοκ που προκάλεσε η επίθεση. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια διογκούμενη, μέρα με την ημέρα, κριτική για τα μέτρα ασφαλείας αλλά και τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κατάσταση μετά τις επιθέσεις. Η συζήτηση ξεκίνησε και θα διαρκέσει πολύ.

Ο αριθμος των νεκρών, μαζί με τους δράστες ανέρχεται πλέον στους 35.