Ημέρα Δηλώσεων

Ένας ενδιαφέρον τρόπος για να αποτυπώσεις την επικαιρότητα μιας ημέρας είναι να καταγράψεις τις δηλώσεις που έγιναν από κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους. Είναι ένας καλός τρόπος να διαπιστώσεις τί επιδιώκει ο καθένας και όχι, βέβαια, από αυτά που λέει αλλά κυρίως απ’όσα προσπαθεί να αποκρύψει και βέβαια από το ύφος του.
Σήμερα έγιναν πολλές δηλώσεις όλες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.
Θυμίζω ότι χθες, “κύκλοι του Μαξίμου”, παρουσίαζαν τον Πρωθυπουργό ως ιδιαιτέρως ενοχλημένο από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις υπουργών της κυβέρνησης που αντί να βοηθούν την επικοινωνία της κυβερνητικής πολιτικής δημιουργούν προβλήματα.
Λίγες ώρες μετά, σήμερα το πρωί δηλαδή, δυο κορυφαίοι Υπουργοί έπιασαν από νωρίς στασίδι στις πρωϊνές εκπομπές για να ενημερώσουν την κοινή γνώμη.

Νίκος Φίλης.

Έμπειρος στην στρατευμένη ενημέρωση ως πρώην διευθυντής της ΑΥΓΗΣ, ο Υπουργός κ.Φίλης, μας εντυπωσίασε και σήμερα με τις δηλώσεις του για το φλέγον θέμα του χαρτοφυλακίου του που δεν είναι άλλο από το ΦΠΑ 23% στην Εκπαίδευση.

«Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής. Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού που στέλνει τα παιδιά του στα δημόσια σχολεία. Η κυβέρνηση θα κριθεί από το έργο της στο δημόσιο σύστημα παιδείας και όχι «από τις πενταροδεκάρες του 6 ή του 13%”

Αυτά δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΙ.

Γενικώς ο κ.Φίλης είναι αυτό που λέμε large με τα χρήματα. Θυμίζω οτι το καλοκαίρι και στην εκπομπή “Στον Ενικό” είχε ρωτήσει νεαρό γιατί φοβάται τη δραχμή όταν το μόνο που έχει να χάσει είναι ο μισθός των 300Ε. “Φοβάσαι μην χάσεις τον μισθό των 300Ε;” είχε πει τότε. Ενώ δυο μήνες νωρίτερα είχε αναρωτηθεί “Πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να βγάλουμε την αύξηση του ΦΠΑ”.

Αργότερα σήμερα, πριν απο λίγο δηλαδή, ο κ.Φίλης δήλωσε και κάτι για το μάθημα των Θρησκευτικών αλλά δεν θα παίξουμε άλλο το παιχνιδάκι του αναπαράγοντας, ως κάτι σημαντικό, αυτή την είδηση. Αρκετά για σήμερα.

Θυμίζω ότι μέχρι την Παρασκευή περιμένουμε τα ισοδύναμα.

Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στα βάσανα των πάνελ από το πρωί και ο Υπουργός Εργασίας κ.Γ.Κατρούγκαλος. Εκείνος απο την πολεμίστρα του ΑΝΤ1 και την εκπομπή του κ.Γ.Παπαδάκη μας ανέπτυξε τις προσωπικές του  προτάσεις για το ασφαλιστικό όπως μας είπε σπεύδοντας να θυμήσει ότι της αποφασεις τις παίρνει η κυβέρνηση. Ας ελπίσουμε αυτή στην οποία είναι και ο Υπουργός που εισηγείται.

«Τι μισθό έπαιρνες, τι εισφορές είχες, τι ποσοστό αναπλήρωσης είχες;».

Εξηγώντας πώς θα λειτουργήσει ο κανόνας είπε ότι «δεν πρόκειται να πάμε σε ένα ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης. Θα πάμε κλιμακωτά. Αναπροσαρμογή θα έχουν αυτοί που είχαν πολύ υψηλά ποσά» και συμπλήρωσε ότι «θα υπολογίσουμε με καινούριο τρόπο τις συντάξεις- αυτό είναι δική μου πρόταση, αποφάσεις λαμβάνει η κυβέρνηση. Αν με αυτό τον τρόπο πληγούν οι χαμηλές συντάξεις, θα επέμβουμε για να τις προστατεύσουμε».

«Δεν πηγαίνουμε με σκοπό τις μειώσεις. Ό σκοπός μας είναι να βρούμε αυτό το ποσοστό αναπλήρωσης, που θα κρατά σε βιωσιμότητα το σύστημα» συμπλήρωσε, ενώ καλούμενος να δώσει νούμερα και ποσοστά, αρνήθηκε, σημειώνοντας ότι «σε ένα μήνα που θα έχουμε τα νούμερα, θα τα πούμε

Πάει κι αυτό. Το λύσαμε… Σε κάθε περίπτωση και κάποια στιγμή, περιμένουμε τις επίσημες προτάσεις της κυβέρνησης.

Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία.

Αύριο έρχεται στη χώρα μας ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Αυτός που ο Πρωθυπουργός ως αντιπολίτευση αποκαλούσε Ολαντρέου. Περασμένα-ξεχασμένα όλα αυτά, βέβαια. Η Αθήνα δίνει ιδιαίτερο βάρος στην επίσκεψη, όσο και να το κάνεις ένας Γάλλος πάντα προσθέτει στο φυσίκ όποιου κάτσει δίπλα του για φωτογραφία αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει να έχει ανάγκη τον εξωτισμό του είδους της αριστεράς που ευαγγελίζεται ή ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι είναι αυτά.

Ο Νικόλας Σεβαστάκης έγραψε στη LIFO ένα εξαιρετικό κείμενο για τις σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας διαχρονικά και για τη Γαλλία σήμερα. Να το διαβάσετε οπωσδήποτε.

Την Παρασκευή ο κ.Ολάντ θα αναγορευθεί σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημων του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ήρθε μάλιστα.

Ποπ κουλτούρα.

Ήταν το 1985 που γυρίστηκε η ταινία “Επιστροφή στο Μέλλον” όπου ένας στερεοτυπικά “τρελός επιστήμονας” στέλνει στο μέλλον δυο πιτσιρικάδες της γειτονιάς του. Ποιος ήταν αυτό το περίφημο μέλλον; Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας το μέλλον ήταν τριάντα (30) χρόνια μετά και μάλιστα η σημερινή ημέρα 21 Οκτωβρίου του 2015. Τέλειο. Χαμός στο διαδίκτυο κυρίως. Πολλά σάιτ αναφέρονται στις επιστημονικές ανακαλύψεις που η ταινία προέβλεπε. Σε κάποιες έπεσε μέσα σε κάποιες άλλες οχι. Μπορείτε να τις διαβάσετε στο Quartz. Στέκομαι όμως σε κάτι άλλο. Το 1985 εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν ο κορυφαίος Ευρωπαίος πολιτικός Ζακ Ντελόρ σε μία ‘Ενωση, τοτε έντεκα μόλις κρατών. Το όραμά του περιελάμβανε κοινό νομισμα, κοινά σύνορα, κοινή αγορά και διεύρυνση στα κράτη μέλη. Τα τριάντα χρόνια που πέρασαν απο τότε έγιναν όλα αυτά και σήμερα, όλα αυτά τίθενται ξανά υπό αμφισβήτηση.

Το έχει πει ωραιότερα απ’όλους ο Βάτσλαβ Χάβελ. “Η ίδια η ζωή ειναι το πιο συναρπαστικό μυθιστόρημα”.

Αυτά είδα ως σημαντικά σήμερα. Ευχαριστώ θερμά που με διαβάζετε.