Σε μία παράγραφο.

Ενώ η κοινή γνώμη, ελληνική και διεθνής, παρακολουθεί εμβρόντητη τις δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ να επιχειρούν επί ελληνικού εδάφους για να απωθήσουν τους πρόσφυγες που θέλουν να διασχίσουν τα κλειστά σύνορα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εκκενώσει τον άτυπο καταυλισμό του Πειραιά. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές συνεχίζονται, με αβέβαιο αποτέλεσμα. Στο μηνιαίο του δελτίο πάντως ο ΣΕΒ, δεν αφήνει αμφιβολίες για την πορεία που έχει πάρει η ελληνική οικονομία. Το Ισραήλ χαλαρώνει την ζώνη αλιείας στη Λωρίδα της Γάζας, ο Νικολάς Μαδούρο βγάζει διαγγέλματα με συμβουλές για χρηστή χρήση του στεγνωτήρα μαλλιών ενώ το Χόλυγουντ, μετράει πόσο μιλούν οι γυναικείοι χαρακτήρες στις ταινίες. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 15 λεπτά.

Προσφυγικό: Επικίνδυνη κατάσταση στην Ειδομένη. Ξεκίνησε η εκκένωση του Πειραιά.

Οι σκηνές (RT) των χθεσινών, σοβαρών, επεισοδίων στην Ειδομένη, μεταξύ ομάδας προσφύγων/μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων της γειτονικής ΠΓΔΜ έκαναν το γύρο του κόσμου και προκάλεσαν και πολιτικές αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, ίσως δεν χρειάζεται καν να αναφερθώ σε αυτές. Καταγράφω πολύ συνοπτικά τα γεγονότα:

Την Κυριακή το πρωί κι ενώ είχε προηγηθεί από το Σάββατο, διανομή φυλλαδίων στα Αραβικά που προέτρεπαν τους στρατοπεδευμένους στον άτυπο καταυλισμό να διασχίσουν τα κλειστά σύνορα με την ΠΓΔΜ, πενταμελής ομάδα τους κινήθηκε προς τον φράχτη για να διαπραγματευθεί με τους φύλακες το άνοιγμα των συνόρων. Προφανώς και δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση στο αίτημα οπότε, περί τα 500 άτομα, κινήθηκαν προς τον φράχτη. Οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ απάντησαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες. Οι συγκρούσεις κράτησαν για αρκετές ώρες και σταμάτησαν μόλις αργά το απόγευμα της Κυριακής, όταν ξεκίνησε η βροχή. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (CNN Greece) τα περισταστικά από τις συγκρούσεις ανήλθαν στα 300, τα 200 με αναπνευστικά προβλήματα ενώ τρία (3) παιδιά έφεραν τραύματα στο κεφάλι από πλαστικές σφαίρες. Καθ’όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων οι ελληνικές αρχές ήταν απούσες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, σε πολιτικό επίπεδο οι τόνοι ανέβηκαν με την κυβέρνηση, δια του Γιώργου Κυρίτση να καταδικάζει τις αρχές της… ΠΓΔΜ και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν την ανυπαρξία του ελληνικού κράτους. Ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε γύρω από το αν οι δυνάμεις της ΠΓΔΜ εισήλθαν και επιχείρησαν επί ελληνικού εδάφους. Η κυβέρνηση έδωσε αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες γιαυτό.

Σήμερα, ακόμα και κυβερνητικές πηγές αναφέρονται στο πρόβλημα που δημιουργούν κάποιοι που δηλώνουν μέλη ΜΚΟ. Σύμφωνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο του διπλωματικού ρεπορτάζ  Άγγελο Αθανασόπουλο (ΤΟ ΒΗΜΑ), πρόκειται για αλλοδαπούς, οι οποίοι μάλιστα διαμένουν στη Γευγελή και διασχίζουν κάθε πρωί τα σύνορα για να βρεθούν στον άτυπο καταυλισμό. Αυτοί μοιράζουν τα φυλλάδια στα Αραβικά. Νωρίς σήμερα το απόγευμα το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για εμπλοκή ΜΚΟ αλλά αυτό που βρήκα ενδιαφέρον στην ανακοίνωση είναι ο ισχυρισμός (Naftemporiki.gr) ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων οι αστυνομία των Σκοπίων ζήτησε πολλές φορές από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση των επεισοδίων.

Σήμερα, ξεκίνησε η σταδιακή εκκένωση του λιμανιού του Πειραιά. Νωρίς το απόγευμα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συντονιστικού (Naftemporiki.gr) είχαν μεταφερθεί 365 άτομα στον οργανωμένο χώρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. Πάλι σύμφωνα με το Συντονιστικό, σήμερα, υπολογίζεται να μεταφερθούν εκεί περί τα 800 άτομα.

Διαπραγμάτευση: Αναμονή μέχρι αύριο τα ξημερώματα * Στα όρια οι αντοχές της οικονομίας.

Πραγματικά δεν έχω να προσθέσω τίποτα ουσιώδες για την πορεία της διαπραγμάτευσης, πέραν όσων επεσήμανα το Σάββατο (#fact). Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα εξέδωσε την τυπική ανακοίνωση (Liberal.gr) με τις ασαφείς αναφορές περί προόδου στις συζητήσεις ενώ πλήθος πληροφοριών στην Αθήνα, βεβαιώνουν για το αντίθετο. Θα περιμένουμε μέχρι αύριο το πρωί.

Στο μηνιαίο του δελτίο (Liberal.gr) ο ΣΕΒ περιγράφει “μικτή εικόνα” για την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στασιμότητα στην αγορά εργασίας, εκροή καταθέσεων και απώλεια εσόδων από τις μεταφορές και τη ναυτιλία, σκιαγραφούν την αρνητική όψη της εικόνας. Από την άλλη, η αγορά σταθεροποιείται σταδιακά “μετά το ατυχές 2015” (όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση), καθώς οι προσδοκίες στους βασικούς τομείς δείχνουν κάποια βελτίωση, ενώ η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές κινούνται ανοδικά.

Κρατάω την κατακλείδα του έγκριτου δελτίου:

Αυτό που προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία είναι ότι οι αντοχές που επέδειξε και συνεχίζει να επιδεικνύει η ελληνική οικονομία κινδυνεύουν να εξαντληθούν. Για να αποτραπεί αυτό, είναι αναγκαία η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η εφαρμογή μιας συνεπούς αναπτυξιακής πολιτικής και ο περιορισμός των νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, τα οποία βαθαίνουν την ύφεση.

Είναι σαφές ότι πρέπει να ολοκληρωθούν ταχύτητα οι διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση.

Κόσμος, Παλαιστινιακά Εδάφη: χαλαρώνει ο αποκλεισμός από τη θάλασσα.

Μετά από δεκαετίες αποκλεισμού από τη θάλασσα που βρέχει τη Λωρίδα της Γάζας, στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ισραήλ χαλαρώνει τον από θαλάσσης αποκλεισμό, διευρύνοντας τη ζώνη αλιείας από τα έξι (6) στα εννέα (9) ναυτικά μίλια. Έτσι, οι Παλαιστίνιοι ψαράδες αποκτούν τη δυνατότητα ανάπτυξης της αλιείας στην περιοχή τους. Πηγή Lifo.gr

Κόσμος: Ο Μαδούρο ξαναχτυπά.

Η είδηση προκαλεί τη θυμηδία αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι καθόλου αστεία γιαυτό και την ανθολογώ στο δελτίο μου. Έχω ήδη αναφερθεί (#fact) στα μέτρα για την εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας μετά την αδυναμία της να συντηρήσει στοιχειωδώς το δίκτυο παραγωγής ηλεκτρισμού. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η υποχρεωτική αργία της Παρασκευής.

Στο τελευταίο του διάγγελμα (Lifo.gr) ο Νικολάς Μαδούρο, καλεί τις γυναίκες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν μπιστολάκι για τα μαλλιά τους!

«Πάντα πίστευα ότι μία γυναίκα δείχνει καλύτερα όταν απλά τρέχει τα δάχτυλά της ανάμεσα στα μαλλιά της και τα αφήνει να στεγνώσουν φυσικά. Είναι απλά μία ιδέα που έχω»

Είναι θέμα χρόνου να το επιβάλλει κιόλας.

Κινηματογράφος: πολλοί οι γυναικείοι χαρακτήρες, ελάχιστοι ομιλούντες.

Το διάβασα στο Quartz και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον. Το ανθολογώ εδώ γιατί ξέρω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών του #fact είναι κινηματογραφόφιλη.

Σύμφωνα με ανάλυση που έγινε στα σενάρια 2000 διαλόγων σε αμερικανικές ταινίες από το 1980 έως το 2010, ακόμα κι όταν το πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχει γυναίκα, μιλάει κατά πολύ λιγότερο μέσα στην ταινία! Σε 1.505 ταινίες μιλούν περισσότερο οι άντρες, σε 321 μιλούν το ίδιο και μόλις σε 173 οι γυναίκες μιλούν περισσότερο. Οι γυναίκες μιλούν περισσότερο όταν το σενάριο τις θέλει νέες σε ηλικία (22-52) ενώ η αντίθετη τάση, καταγραφεται στους άντρες.

Το αρνητικό ρεκόρ για τις γυναίκες το έχουν τα στούντιο της Ντίσνεϊ όπου η πλειοψηφία των διαλόγων γίνεται ανάμεσα στους αντρικούς χαρακτήρες. Τί κι αν η “Μικρή Γοργόνα” είναι η ηρωίδα της ομώνυμης ταινίας αφού πρόκειται για ένα … βουβό ρόλο;