Σε μία παράγραφο.

Με την Κεντρική και Νότια Αμερική στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας, η κυβέρνηση ανακοινώνει πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5 Ε, απόφαση που ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό στα 8,5 δις Ε. Οι προσπάθειες για την εκκένωση των άτυπων καταυλισμών Ειδομένης και Πειραιά συνεχίζονται, με τη Διεθνή Αμνηστία να επανέρχεται με έκθεση καταπέλτη για τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαλύει την ιστορική οργάνωση της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, ΟΝΝΕΔ. Απόψε εγκαινιάζεται το σημαντικό καλλιτεχνικό πρότζεκτ Hypnos που διοργανώνεται από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 15 γεμάτα λεπτά.

Διαπραγμάτευση: συνολικός λογαριασμός 8,5 δις.

Είναι σχετικά εύκολο ν’αφηγηθούμε το αποψινό επεισόδιο του σήριαλ: “Διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης”.

Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ όπου παρευρέθηκαν οι υπουργοί κ.κ. Ε.Τσακαλώτος και Γ.Σταθάκης οι οποίοι πραγματοποίησαν εκεί σειρά επαφών. Ο κ.Τσακαλώτος συναντήθηκε δύο φορές με την Κριστίν Λαγκάρντ η οποία, αφού επανέλαβε την επιθυμία και την ευχή της να κλείσει γρήγορα η διαπραγμάτευση, εξέφρασε τη μεγάλη της δυσαρέσκειά της για τη εχθρική στάση που κρατάει η κυβέρνηση, τουλάχιστον στο επίπεδο της ρητορικής, απέναντι στην ίδια προσωπικά και στο Ταμείο. Η κυρία Λαγκάρντ, χαρακτήρισε τις επαφές εποικοδομητικές αλλά χωρίς να βλέπει άμεσο αποτέλεσμα.  Στην ίδια σύνοδο, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους ενώ κυκλοφορούσε και η φήμη ότι οι δανειστές, σε ομοφωνία, αποφάσισαν να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα 3,5 δις Ε.

Χθες το βράδυ, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε το αίτημα των δανειστών για τα επιπλέον μέτρα των 3,5 δις.

Τί εννοούμε όταν μιλάμε για επιπλέον μέτρα;

Ως γνωστόν, τα μέτρα του Μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ που ψηφίστηκε τον Αύγουστο, προέβλεπαν μέτρα 5διςΕ. Τα μέτρα που θα ισούνταν με το ποσό αυτό, θα έπρεπε να έχουν συμφωνηθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα. Κι επειδή μέτρα δεν λαμβάνονται, έσοδα δεν μαζεύονται και η κατάσταση της οικονομίας επιδεινώνεται κυρίως εξαιτίας του κλίματος της αβεβαιότητας που επικρατεί, απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 3,5 Ε. Τα μέτρα αφορούν το ασφαλιστικό (μισθούς, συντάξεις, εισφορές), τα “κόκκινα δάνεια” των τραπεζών και έμμεσους φόρους. Στα μέτρα και τις συνέπειές τους με απολύτως απτά παραδείγματα, θ’αναφερθούμε αναλυτικά, τις επόμενες ημέρες, όσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται.

Απόψε το Μαξίμου ανακοίνωσε (Naftemporiki.gr) πως δέχεται τα πρόσθετα μέτρα με τρεις όρους, δηλαδή τον εξής ένα: να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για τη μείωση του χρέους.

Όλα αυτά μας βάζουν σ’ενα νέο κύκλο εξελίξεων όπου θα πρωταγωνιστήσουν οι ικασίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Το δίλημμα διαφαίνεται να είναι το εξής: η κυβέρνηση θα μείνει και θα πάρει τα μέτρα, εφόσον καταφέρει να τα περάσει από τη Βουλή ή θα προκηρύξει, με κάποια πρόφαση, εκλογές; Φυσικά οι εικασίες δεν αφορούν το #fact που θα ασχοληθεί με τα μέτρα και τις συνέπειες που θα έχουν αυτά στο πορτοφόλι μας.

Αυτά είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, για την ώρα, για να είμαστε ενημερωμένοι.

Προσφυγικό: Νέα παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες να εκκενώσει τους άτυπους καταυλισμούς Ειδομένης και Πειραιά, να θέσει υπό έλεγχο τη δράση κάποιων ΜΚΟ και να ανοίξει τη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, το κλείσιμο της οποίας έχει δημιουργήσει πολλά σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές με μεγάλο και μετρήσιμο κόστος στο εμπόριο και ό,τι συνδέεται με αυτό.

Το πρωί η κυβέρνηση επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να απομακρύνει τους μετανάστες που κρατούν τις γραμμές κλειστές επί τριάντα (30) συνεχόμενες ημέρες. Το πρωί οι καταληψίες απομακρύνθηκαν χωρίς να σημειωθούν επεισόδια αλλά μετά από λίγες ώρες επανακατέλαβαν (vima.gr) τις γραμμές, στήνοντας εκ νέου σκηνές.

Σήμερα, είδαμε στις ειδήσεις με χαρά, γιατί προφανώς είναι πάλι καλά στην υγεία του,  το όνομα του Γιάννη Μουζάλα. Πήγε στη Βουλή και απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις Βουλευτών, σχετικά με την κατάσταση στην Ειδομένη και αλλού. Δήλωσε ότι μπαίνει τάξη στην Ειδομένη (CNN.Greece) και ζήτησε χρόνο για να δοθεί μορφή στο χάος. Βέβαια, έχει περάσει ήδη αρκετός καιρός που οι άνθρωποι ζουν σε κακές συνθήκες.

Καταπέλτης για τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων στην Ελλάδα είναι η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας (Vima.gr). Η οργάνωση κάνει λόγο για ανεπαρκείς συνθήκες διαβίωσης και κακή ενημέρωση των προσφύγων στην Ελλάδα για τις εναλλακτικές που έχουν. Η έκθεση κάνει λόγο για ασυνόδευτα παιδιά που διαβιούν σε αστυνομικά τμήματα μέχρι και δεκαπέντε (15) ημέρες, πριν να μεταφερθούν σε ειδικό καταφύγιο για παιδιά. Ακόμα αναφέρεται ότι οι συνθήκες είναι ανεπαρκείς σε πολλούς από τους 31 προσωρινούς καταυλισμούς,  στα καταλύματα που στήθηκαν από την Ελλάδα με σημαντική βοήθεια από την ΕΕ, υπάρχει συνωστισμός, παντελής έλλειψη ιδιωτικότητας, ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και θέρμανσης.

Η έκθεση είναι πολύ αυστηρή απέναντι και στην ΕΕ. “Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ώστε η χώρα να μπορεί σε ικανοποιητικό βαθμό να υποδέχεται αιτούντες-άσυλο, θα πρέπει ταυτόχρονα να δεχτούν κατ’ επειγόντως αιτούντες-άσυλο από την Ελλάδα στις δικές τους χώρες. Αυτό θα πρέπει να συμπεριλάβει την ταχύτατη μετεγκατάσταση μεγάλων αριθμών αιτούντων-άσυλο μέσω του ήδη υπάρχοντος συστήματος μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ”.

Εκουαδόρ: Αυξάνονται οι νεκροί από τον σεισμό του Σαββάτου

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε το Σάββατο το Εκουαδόρ. Οι νεκροί έφτασαν τους 350 (Naftemporiki.gr) και ο πρόεδρος της χώρας Ραφαέλ Κορέα προειδοποιεί ότι ο αριθμός αυτός μπορεί ν’αυξηθεί.

Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν πλήξει την περιοχή τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε βασικές υποδομές του Εκουαντόρ. Συνεργεία από άλλες χώρες, σπεύδουν προς βοήθεια τοπικών αρχών και κατοίκων που σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους οικείους τους από τα ερείπια με γυμνά χέρια.

Ήδη υπάρχουν προβλήματα στην προμήθεια βασικών ειδών με τους κατοίκους να σχηματίζουν ωρές για να πάρουν τροφή και νερό.

Βραζιλία: Η Βουλή ψήφισε υπέρ της παραπομπής της Προέδρου.

D20885D6DA473651EC262A398C2E2EA7

Με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση, τον ιό Ζίκα να έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας και τους Ολυμπιακούς Αγώνες να ξεκινούν σε τέσσερις μήνες, η Βραζιλία έζησε χθες την κορύφωση της πολιτικής κρίσης που έχει ξεσπάσει από τα τέλη Μαρτίου, με την Κάτω Βουλή να ψηφίζει υπέρ της παραπομπής της Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ (Euronews.gr).

Η Ρούσεφ κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε παράνομα χρήματα κρατικών τραπεζών για να καλύψει τα κενά στον προϋπολογισμού ενώ πρόσωπα του περιβάλλοντός της εμπλέκονται στο τεράστιο σκάνδαλο της κρατικής Petrobras. Βέβαια, η ίδια η Ρούσεφ δεν εμπλέκεται στο σκάνδαλο της διαφθοράς αντίθετα από πολλούς βουλευτές της Βουλής που ψήφισαν για την αποπομπή της.

Η θυελλώδης συνεδρίαση της Βουλής που έληξε χθες με την υπερψήφιση της παραπομπής της Ρούσεφ, διήρκησε τρεις ημέρες στη διάρκεια των οποίων πλήθη κι από τις δύο παρατάξεις βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Το “Κόμμα των Εργατών” (PM) της Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, αντλεί δύναμη από τα εργατικά συνδικάτα και άλλα κοινωνικά κινήματα. Αντίθετα, ο 75χρονος Αντιπρόεδρος Μισέλ Τέμερ, επικεφαλής του “Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας” (PMDB) και αντίπαλος, πλέον, της Ρούσεφ έχει ένα μάλλον θολό πολιτικό στίγμα. Aντλεί δύναμη μέσα από ένα πλέγμα ευκαιριακών συσχετισμών και συμμαχιών.

Ο Τέμερ εγκατέλειψε τον κυβερνητικό συνασπισμό περί τα τέλη Μαρτίου, δημιουργώντας την παρούσα κρίση. Το PMDB, με 69 βουλευτές επί του συνόλου των 513 και 18 γερουσιαστές στους 81, ήταν ο βασικός εταίρος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό το Κόμμα των Εργατών (PT). Είχε ενταχθεί στην κυβερνητική συμμαχία από το 2004.

Η παραπομπή δεν σημαίνει και το τέλος της κυβερνητικής κρίσης. Το ζήτημα παραπέμπεται τώρα στη Γερουσία όπου για την επικύρωση της απόφασης απαιτείται απλή πλειοψηφία. Σ’αυτή την περίπτωση πρόεδρος αναλαμβάνει ο Μισέλ Τρέμερ για όσο η Ρούσεφ δικάζεται από την ίδια τη Γερουσία.

Για μια σε βάθος ανάλυση όσων συμβαίνουν στη Βραζιλία προτείνω δύο μακροσκελή άρθρα στα Αγγλικά. Ένα στο London Review of Books και ένα στο Foreign Affairs σε εντελώς διαφορετικό ύφος. Και τα δύο αρκετά εξειδικευμένα.

Για να λαμβάνετε το δελτίο στο εμέηλ σας, εγγράφεστε εδώ

Τέλος εποχής για την ΟΝΝΕΔ.

Είδηση, βέβαια, δεν είναι ότι μια πολιτική νεολαία μας απασχόλησε με κάποια αστοχία της. Είδηση είναι ο τρόπος που αντέδρασε η ηγεσία του κόμματος, παρακλάδι του οποίου είναι η νεολαία που διέπραξε την αποκοτιά.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τη διάλυση της ιστορικής ΟΝΝΕΔ (nd.gr) και την επανίδρυσή της μετά τις εργασίες του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας. Αφορμή, στάθηκε η ανικανότητα των στελεχών της οργάνωσης να εκλέξουν όργανα και εκπροσώπους για το συνέδριο του κόμματος, προκαλώντας τον σχετικό σάλο.

Η ΟΝΝΕΔ ιδρύθηκε το 1974 και πρωταγωνίστησε στα πολιτικά πράγματα της χώρας ειδικά με το πιο δυναμικό της κομμάτι, τη φοιτητική της οργάνωση με την επωνυμία ΔΑΠ-ΝΔΦΚ γράφοντας ιστορία στα πανεπιστήμια, ειδικά τη δεκαετία του ’90.

“Οι εικόνες απαξίωσης της ΟΝΝΕΔ δεν τιμούν την ιστορία της. Μηχανισμοί του παρελθόντος δεν έχουν θέση στη ΝΔ. Προχωράμε σε επανίδρυση”. Δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας νέα θύελλα, θετικών αυτή τη φορά, αντιδράσεων.

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο άλλαξε την ώρα.

Συνεχίζονται τα πάθη της Βενεζουέλας (Naftemporiki.gr) υπό τον Νικολάς Μαδούρο. Αφού καθιέρωσε την υποχρεωτική εβδομάδα των τεσσάρων εργάσιμων ημερών και έκανε συστάσεις για περιορισμό στη χρήση του στεγνωτήρα για τα μαλλιά, ο Νικολάς Μαδούρο αποφάσισε να αλλάξει την ώρα. Από την Πρωτομαγιά οι δείκτες των ρολογιών θα πηγαίνουν κατά μισή ώρα μπροστά. Η αιτία είναι πάλι τα προβλήματα ενέργειας, κάτι τουλάχιστον οξύμωρο για πετρελαιοπαραγωγό χώρα όπως η Βραζιλία. Βέβαια, την ώρα την είχε αλλάξει ο Πρόεδρος Τσάβες το 2007. Μια απόφαση που είχε παρθεί για να ξυπνάνε τα παιδιά και να πηγαίνουν στο σχολείο ενώ είχε ξημερώσει. Μάλιστα.

Πολιτισμός: Hypnos Project.

Στην ελληνική μυθολογία ο Ύπνος ήταν θεός ή δαίμονας. Σύμφωνα με τον Ησίοδο στη Θεογονία ο Ύπνος και ο δίδυμος αδελφός του, ο Θάνατος, ήταν “δεινοί Θεοί”  γιοί της Νύχτας και του Ερέβους. Κατά τον Όμηρο, που τον αποκαλεί νήδυμο (γλυκύ), τόπος κατοικίας του Ύπνου ήταν η νήσος Λήμνος. Ο Ύπνος λατρευόταν πολύ στην κυρίως Ελλάδα. Σημαντικά κέντρα της λατρείας του Ύπνου ήταν η Επίδαυρος, η Τροιζήνα και η Ολυμπία. Τον θεωρούσαν θεό ή δαίμονα, που πλανιόταν στη γη και τον απεικόνιζαν πότε ως ωραίο νέο, που έσπερνε στη Γη γλυκά όνειρα ή κοιμόταν σε μια κλίνη, πότε ως δαίμονα με φτερά, που μετέφερε ένα νεκρό με το θάνατο.

Τί μ’έπιασε τώρα και τ’αφηγούμαι αυτά; Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, εγκανιάζει απόψε ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό πρότζεκτ γύρω από τον Ύπνο, ένα θέμα που από την αρχαιότητα, ακόμα, έχει εμπνεύσει πραγματικά σπουδαία έργα. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εικαστική έκθεση, ομιλίες, συναυλίες, περφόρμανς. Στέκομαι στην εικαστική έκθεση γιατί είμαι, σχετικά, σε θέση να αποτιμήσω τον κατάλογο των καλλιτεχνών. Πρόκειται πραγματικά για εντυπωσιακό κατάλογο και αυτό από μόνο του κάνει την έκθεση μεγάλο πολιτιστικό γεγονός. Αναλυτικά διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα στη Lifo.

Ο ύπνος στις μέρες μας είναι πολύ “μοδάτο” ζήτημα. Εμφανίζονται παντού άρθρα για τη σημασία του ύπνου, είναι ατομικό πρότζεκτ (The Huffington Post) της Αριάνας Χάφινγκτον, η οποία κάνει εδώ και δύο-τρία χρόνια, κανονική καμπάνια για το θέμα του ύπνου, καθώς οι διαταραχές που σχετίζονται με αυτόν συνδέονται ευθέως με τον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Θυμήθηκα και την εντυπωσιακή επιστημονική ανακάλυψη (In.gr) πριν από μερικά χρόνια που θέλει τον ύπνο μηχανισμό καθαρισμού των νευρώνων του εγκεφάλου από την καθημερινή του λειτουργία!

Θα επανέλθουμε στο Hypnos. Μας αρέσει πολύ ως αφετηρία καλλιτεχνικής έμπνευσης.