Ημέρα χωρίς πολλές ειδήσεις, η σημερινή. Ίσως να φταίει ότι βουβάθηκε το σύμπαν από την έκπληξη με τα μέτρα που περιλαμβάνει το φορολογικό και το ασφαλιστικό, όπως ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, σήμερα. Κατά τα λοιπά, ήταν ημέρα πολλών δηλώσεων και παραπολιτικής, άρα, περιορισμένου ενδιαφέροντος για το #fact. Στην Ελλάδα βρέθηκε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ κ.Χρήστος Στυλιανίδης και επισκέφθηκε την καλύτερη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στον Ελαιώνα, στην Αθήνα. Στο Λονδίνο έστησαν αντίγραφο μνημείου από την κατεστραμμένη από το ISIS Παλμύρα ενώ είχαμε και δύο θανάτους. Καταγράφουμε τον έναν, θα επανέλθουμε τις επόμενες ημέρες στην απώλεια του Γεράσιμου Αρσένη. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: ούτε 10 λεπτά.
Τρίτη 19 Απριλίου: Σοκ και Δέος.
Ανακοινώθηκαν τα σχέδια νόμων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Σήμερα, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα ο κ.Παπαδημούλης, ο οποίος, όπως γνωρίζουμε εκ πείρας, σχολιάζει κυβερνητικά ζητήματα μόνο κατόπιν συνεννόησης με το Μαξίμου, δήλωσε (News 247) ότι επιπλέον μέτρα των συμφωνηθέντων και πριν το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν θα γίνουν αποδεκτά.
Αυτή η δήλωση πυροδοτεί τα παραπολιτικά και την φιλολογία για τις προθέσεις της κυβέρνησης: θα πάρει τα μέτρα, επιχειρώντας να παραμείνει στην εξουσία παρά τις δυσκολίες που θα έχει κάτι τέτοιο ή θα προκηρύξει εκλογές ή και δημοψήφισμα ακόμα; Κι αν αυτό συμβεί θα το κάνει με την πρόθεση να κερδίσει εκ νέου τις εκλογές ή για να διαφύγει από την κυβέρνηση.
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, βρίσκω ελάχιστη αξία σ’αυτή τη συζήτηση κι αυτό γιατί δεν έχω πειστεί ότι η κυβέρνηση λειτουργεί βάσει κάποιου μακροπρόθεσμου σχεδίου. Η δική μου αγωνία αλλά και πολλών άλλων είναι αν θα μπορώ να πληρώσω αυτά που μου αναλογούν και θα είναι πολλά. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η αύξηση του φόρου προβλέπεται μεγάλη και ενώ είναι βέβαιο ότι και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα έχουν σημαντική μείωση εισοδήματος με τους έμμεσους φόρους που μοιραία θα επιβληθούν. Πρόκειται για κανονικό “σοκ και δέος” (Liberal.gr).
Προσφυγικό: Στυλιανίδης-Μουζάλας – Καμίνης στον “Ελαιώνα”.
Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα επισκέφθηκε σήμερα (Liberal.gr) ο επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη χορήγηση 83 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα. Ο κ. Στυλιανίδης υπέγραψε τις πρώτες συμβάσεις σήμερα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του νέου μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης εντός της Ε.Ε,, στόχος του οποίου είναι να βοηθά τα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν κρίσεις, όπως τη μεγάλη εισροή προσφύγων.
Στη δομή του Ελαιώνα που θεωρείται ότι λειτουργεί υποδειγματικά, τον κ. Στυλιανίδη ξενάγησαν ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, και ο υπεύθυνος της δομής, Μαχμούντ Αμπντελρασούλ. Τον επίτροπο συνόδευε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Ο κ.Στυλιανίδης χαρακτήρισε τους κ.κ. Μουζάλα και Καμίνη “στυλοβάτες σ’αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την Ελλάδα”.
Σήμερα, προχώρησε αρκετά η εκκένωση του Πειραιά αλλά παραμενει η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη.
Γράμματα: Απεβίωσε ο Ερρίκος Μπελιές.
Το #fact είναι ταγμένο να φέρνει στην επιφάνεια τα σημαντικά και ειδικά αυτά που για διάφορους λόγους, παραμένουν αθέατα.
Τη χρονιά των 400 χρόνων από των θάνατο του Σέξπηρ, έφυγε από τη ζωή (Lifo.gr) ένας σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων που αφιέρωσε μέρος της ζωής του, στο επίπονο έργο της μετάφρασης των έργων του Βάρδου στα Ελληνικά.
Ο φιλόλογος Ερρίκος Μπελιές, γνωστός τόσο για τις μεταφράσεις του Σέξπηρ αλλά και πολλών θεατρικών συγγραφέων όπως του Τένεσι Ουίλιαμς, του Τσέχωφ, του Γκοντόνι, του Μαγιακόφσκι, πέθανε σήμερα σε ηλικία 66 ετών.
Γαλλικής καταγωγής, ο Ερρίκος Μπελιές, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο Μπελιές έκανε χρήση της πιο λαμπερής και κομψής εκδοχής της Νέας Ελληνικής, χωρίς ποτέ να φοβηθεί τον πληθωρισμό του περιφραστικού της χαρακτήρα. Ο ίδιος υπήρξε διακριτικός, ευγενής και κομψός, όπως η γλώσσα που χρησιμοποίησε. Θα μας λείψει.
Αρχαιολογία: Η Παλμύρα στο Λονδίνο.
Ένα μαρμάρινο αντίγραφο της Αψίδας του Θριάμβου της αρχαίας Παλμύρας στη Συρία που κατέστρεψε το ISIS κοσμεί την Πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου. Το αντίγραφο δημιουργήθηκε στην Ιταλία από αιγυπτιακό μάρμαρο, με χρήση της τεχνολογίας 3D εκτύπωσης.
Το αντίγραφο εκτίθεται στο Λονδίνο στο πλαίσιο της Εβδομάδας Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και θέλει να στείλει το μήνυμα ότι ό,τι γκρεμίστηκε μπορεί να ξαναχτιστεί. Την ωραία αυτή είδηση τη διάβασα στη Lifo.
Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει αρχίσει μεταξύ των αρχαιολόγων το debate (Npr.com) σχετικά με το αν τα μνημεία της Παλμύρας που καταστράφηκαν από τον ISIS, πρέπει ν’αναστηλωθούν. Δεν είναι λίγοι οι σημαντικοί αρχαιολόγοι που επισημαίνουν ότι η σύγχρονη καταστροφή είναι κομμάτι του αρχαιολογικού χώρου και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις παρεμβάσεις μας γιατί πρόκειται περί αρχαιολογικού χώρου και ιστορικών μνημείων και όχι για τη Ντίσνεϊλαντ.
Αναμένουμε τη σχετική συζήτηση με ενδιαφέρον.