Σε μία παράγραφο.

Με τη χώρα να μπαίνει υπό επιτήρηση για δεκαετίες και σε καθεστώς μόνιμου μνημονίου, όλα δείχνουν πως κλείνει η αξιολόγηση. Οι διαπραγματευτικές παλινωδίες του 2015, η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης και η περίεργη ιστορία των υποκλοπών, οδήγησαν στο τέταρτο, πιο υφεσιακό μνημόνιο. Στη Βραζιλία η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ παραπέμπεται σε δίκη κι έτσι τίθεται σε διαθεσιμότητα. Οι μέλισσες χάνονται από τις ΗΠΑ. Το #fact στηρίζει το αίτημα της πλατφόρμας Vouli Watch για περισσότερη διαφάνεια στα “πόθεν έσχες” των βουλευτών. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 λεπτά.

Η χώρα υπό επιτήρηση για δεκαετίες.

Το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης απομακρύνει το ενδεχόμενο του Grexit κι αυτή είναι η μόνη καλή είδηση που μπορούμε να καταγράψουμε.

Το τέταρτο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο υφεσιακό, αφού προβλέπει μόνο φόρους και αύξηση των εισφορών. Οι φόροι και οι αυξήσεις στις είσφορες επιβάλλονται σε μια ήδη εξουθενωμένη κοινωνία που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις της υποχρεώσεις. Το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής ενισχύει τις ήδη κακές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία αφού όλοι, διεθνείς και εγχώριοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι εντός της χρονιά, δηλαδή, των υπόλοιπων έξι μηνών που απομένουν, θα δημιουργηθεί κλίμα αβεβαιότητας.

Το χειρότερο είναι ότι ο μηχανισμός των προληπτικών μέτρων, ο περίφημος “κόφτης”, στην πραγματικότητα είναι ένα μόνιμο μνημόνιο. Γιατί; Γιατί για όσο διαρκεί η αποπληρωμή του χρέους, δηλαδή τα επόμενα 40 χρόνια, θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα υπάρχει η δημοσιονομική απόκλιση. Και δεν είναι καλό που θα έχουμε ένα κίνητρο για να την αποφεύγουμε; Θεωρητικώς, βέβαια είναι. Ωστόσο, μια οικονομία δεν μπορεί σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου να εξασφαλίζει σταθερά τόσο μεγάλο πλεόνασμα, όσο αυτό που συμφώνησε η κυβέρνηση δηλαδή το 2,5% του ΑΕΠ ή 3,5 διςΕ. Επιπλέον, όταν το 80% των κρατικών δαπανών είναι μισθοί και συντάξεις, αντιλαμβανόμαστε τί θα περικόπτεται κάθε φορά που θα ενεργοποιείται ο “κόφτης”…

“Ναι αλλά θα μειωθεί το χρέος!”. Όχι. Αυτό δεν θα εξεταστεί πριν το 2018. Εξάλλου, υπουργοί της κυβέρνησης, έχουν παραδεχτεί, τελικώς ότι το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2022 (σχετική δήλωση Γ.Σταθάκη).

Αυτή την ώρα, συνεδριάζει το EWG και άνευ απροόπτου τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να κλείσουν την αξιολόγηση στο επίπεδό τους. Στη συνέχεια ο μηχανισμός προληπτικών μέτρων (“κόφτης”) θα περάσει από τη Βουλή μέχρι τις 21/05 ώστε στη συνέχεια, στο Eurogroup της 24ης Μαίου. Μετά κι εφόσον υπάρξει θετική απόφαση, απαιτείται η έγκριση πέντε (5) εθνικών κοινοβουλίων ώστε μέχρι τα μέσα Ιουνίου το ΔΣ του ESM να μπορέσει να εκταμιεύσει τη δόση.

 

1,3 δις Ε θα εισπραχθούν το επόμενο εξάμηνο.

Με τη δημοσίευση του ασφαλιστικού και φορολογικού νόμου στο ΦΕΚ αλλά και την ψήφιση του νομοσχεδίου με τους έμμεσους φόρους -θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα- κλείνει ο κύκλος της νομοθέτησης νέων μέτρων και ξεκινάει ο κύκλος της πληρωμής. Από το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, περίπου 1,3 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Το 2016 θα πληρωθούν μέτρα περίπου 1,3 δισ. ευρώ. Τα πρώτα μέτρα θα φανούν μέσα στον Ιούνιο με την αύξηση της παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις, την αύξηση της τιμής των καυσίμων και των τσιγάρων, τη μείωση του ΕΚΑΣ και των επικουρικών συντάξεων κ.λπ. Από τον Ιούνιο αναμένεται να αυξηθούν και οι εισφορές των μισθωτών, ενώ από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί ο νέος ΦΠΑ (24%).

Τα μέτρα όπως τα έχουμε περιγράψει ήδη εδώ (factnews).
Ενδεικτικοί πίνακες ανά επαγγελματική κατηγορία εδώ (factnews.gr).

Για να λαμβάνετε το δελτίο στο εμέηλ σας εγγράφεστε εδώ.

Σε διαθεσιμότητα η Ρούσεφ μετά την παραπομπή σε δίκη.

Η Γερουσία της Βραζιλίας ενέκρινε (euronews.gr)με μια ευρύτατη πλειοψηφία την παραπομπή της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ σε δίκη για παρεμβάσεις της στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της χώρας. Ο πάλαι ποτέ σύμμαχός της Μισέλ Τέμερ θα την αντικαταστήσει στο προεδρικό αξίωμα κατά τη δίκη η οποία μπορεί να διαρκέσει και 180 ημέρες. Εφόσον η Ρούσεφ καταδικαστεί εκείνος είναι που θα ολοκληρώσει τη θητεία της κυβέρνησης. Η σημερινή ψηφοφορία σημαίνει και το τέλος της δεκατριάχρονης διακυβέρνησης από το αριστερό “Εργατικό Κόμμα” της Ντίλμα Ρούσεφ.

Αναλυτικά για το πώς η Βραζιλία έφτασε στο σημείο αυτό εδώ (Factnews.gr).

Περιβάλλον: Εξαφανίζονται οι μέλισσες στις ΗΠΑ.

Μια τυχαία συζήτηση πριν από είκοσι και βάλε χρόνια μ’ενα μελισσοκόμο ήταν αρκετή για να μας κινήσει το ενδιαφέρον να μάθουμε περισσότερα για τον συναρπαστικό κόσμο των μελισσών. Οι μέλισσες δεν δημιουργούν μόνο σύνθετες και διαφοροποιημένες (δηλαδή με ιεραρχία) κοινωνίες αλλά λειτουργούν ως ιδιότυπο δίκτυο μετάδοσης πληροφοριών μέσα στο σμήνος. Έτσι λοιπόν, το ραντάρ με το οποίο συλλέγουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο για διάφορα θέματα μας έφερε σήμερα μια κακή είδηση (ScienceDaily).

Μέσα σε διάστημα ενός μόλις χρόνου, οι πληθυσμοί των μελισσών στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 44%! Το φαινόμενο έχει εντοπιστεί από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ εδώ και καιρό και έχει συστήσει και το ανάλογο παρατηρητήριο (BeeInformed) ενώ ο Λευκός Οίκος το 2014 ίδρυσε και μια εξειδικευμένη task force (WhiteHouse.gov)για το θέμα. Όμως, τα φετινά νέα είναι πραγματικά αποκαρδιωτικά.

Αν και οι υποψίες για την εξαφάνιση των πληθυσμών βαραίνουν τα φυτοφάρμακα, στην πραγματικότητα οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τί προκαλεί το φαινόμενο αυτό. Ο θάνατος  μελισσών είναι ένα σχεδόν φυσικό φαινόμενο κατά τους χειμερινούς μήνες όμως, το ότι τα σμήνη αποδεκατίζονται και την άνοιξη που θεωρητικώς είναι η καλύτερη εποχή για τις μέλισσες είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό.

Κάθε μέρα οι ειδήσεις για το περιβάλλον είναι η μία πιο κακή από την άλλη. Ως πότε;

Στηρίζουμε το αίτημα για περισσότερη διαφάνεια στο “Πόθεν έσχες”.

Χθες, 11 Μαίου, δόθηκαν στη δημοσιότητα, μετά από τριετή καθυστέρηση, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των Βουλευτών και Ευρωβουλευτών (Πόθεν Έσχες) καθώς και των υπευθύνων για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων. Κατά πάγια πρακτική δημοσιοποιούνται μία φορά κάθε έτος για ένα μόνο μήνα.

Ο σύντομος χρόνος δημοσιοποιήσης δικαιολογείται από τη Βουλή με το επιχείρημα ότι οι δηλώσεις περιέχουν «προσωπικά δεδομένα», τα οποία προστατεύονται από το νόμο ως ατομικά δικαιώματα. Η προστασία τους υποχωρεί προσωρινά στην υπηρεσία των αρχών της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Οι δηλώσεις αφορούν στο έτος 2013, δηλαδή την χρήση του 2012.

Η πλατφόρμα Vouli Watch που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να συντάξουμε το #FACT υπέβαλλε το εξής αίτημα το οποίο και στηρίζουμε:

“Το Vouliwatch, στο πλαίσιο του σκοπού του για υποστήριξη και προώθηση της διαφάνειας και της ανοιχτότητας, καλεί, σήμερα την ελληνική Βουλή να αλλάξει τον τρόπο και χρόνο δημοσίευσης των δεδομένων αυτών, να “ανοίξει” τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που αναρτά, ώστε να είναι επεξεργάσιμες και αναζητήσιμες από τους πολίτες και, κυρίως, να διατηρεί τα στοιχεία αυτά στην ιστοσελίδα της μόνιμα ή τουλάχιστον για μία Βουλευτική θητεία.

Οι Βουλευτές, ως δημόσια πρόσωπα, συναινούν στον έλεγχο της δραστηριότητάς τους από τους πολίτες που εκπροσωπούν και τους εκλέγουν και, ως εκ τούτου, οφείλουν να στηρίζουν ενεργά τη νομοθεσία και τις πρακτικές που ενισχύουν την κοινοβουλευτική και πολιτική διαφάνεια, όπως εφαρμόζεται ήδη σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη

Το Vouliwatch, από σήμερα, θα ενημερώνει διαρκώς τα προφίλ των Βουλευτών και Ευρωβουλευτών με τα δημοσιευμένα οικονομικά τους στοιχεία και θα τους καλέσει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ώστε να παραμείνουν αναρτημένα στην πλατφόρμα μας και μετά την πάροδο του ενός μήνα που προβλέπεται από την Βουλή, με την ελπίδα να ανταποκριθούν θετικά.

Με αυτόν τον τρόπο θα κάνουμε ένα συμβολικό βήμα προς την αναγκαία διαφάνεια και λογοδοσία που χρειάζεται να επιδείξει το πολιτικό μας σύστημα”.

Πηγή: Vouliwatch