Σε μία παράγραφο.

Περιμένοντας το νομοσχέδιο για τον περίφημο “κόφτη” παρακολουθούμε έκπληκτοι το ζήτημα που έχει ανακύψει με την υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης που εμπλέκει τον πρώην πρέσβη της Βενεζουέλας στην Αθήνα και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Καταγράφουμε ένα θετικό βήμα για την άσκηση του δικαιώματος στο άσυλο, την επερώτηση βουλευτών του Ποταμιού για τις συνθήκες στο κέντρο του Ελληνικού και την μικρή ιστορία του νεαρού Σύρου πρόσφυγα που φιλοξενείται στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων. Ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων σκορπά φρίκη με τις πρώτες εξαγγελίες του. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 λεπτά.

Μείζον θέμα με τον πρέσβη της Βενεζουέλας.

Το θέμα το γνωρίζουμε πλέον όλοι. Δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” αποκαλύπτει επιστολή του Αλέξη Τσίπρα, στην Αντιπολίτευση τότε, προς τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο με την οποία τον καλεί να διαχειριστεί το θέμα που έχει ανακύψει με την ανάρμοστη συμπεριφορά του πρέσβη της χώρας του στην Αθήνα κ.Φρανκλίν Ραμόν Γκονζάλες. Ο πρέσβης, φέρεται να είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά Ελληνίδες εργαζόμενες στην πρεσβεία και ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε να διευθετηθεί το ζήτημα πριν γίνει γνωστό στα “συστημικά ΜΜΕ και πληγεί η αριστερά στην Ελλάδα και διεθνώς”. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η αναφορά του κ.Τσίπρα στην “πολιτική ωριμότητα” που επέδειξαν οι εργαζόμενες και δεν κατήγγειλλαν τα περιστατικά στις αρχές.

Η αντίδραση της Αντιπολίτευσης ήταν σφοδρή από το Σάββατο το βράδυ ακόμα, λίγες ώρες αφού κυκλοφόρησαν οι κυριακάτικες εφημερίδες. Στις πρώτες αντιδράσεις το Μαξίμου απήντησε μ’ενα ασαφές non paper για να επανέλθει σήμερα μετά τη δεύτερη οξύτατη ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα. Η ύπαρξη της επιστολής δεν διαψεύδεται. Επιγραμματικό ρεπορτάζ εδώ (Naftemporiki.gr) και αναλυτικό εδώ (Πρώτο Θέμα).

Σήμερα το απόγευμα, δέκα βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας ( skai.gr), κατέθεσαν ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για το θέμα. Οι κυρίες Μαρία Αντωνίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Άννα-Μισέλ Aσημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Άννα Καραμανλή, Νίκη Κεραμέως, Γεωργία Μαρτίνου, Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου και Ελένη Ράπτη ρωτούν, μεταξύ άλλων, “εάν ως Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αγνοούσε πως η σεξουαλική παρενόχληση απαγορεύεται στην χώρα μας ή θεωρεί πως η απόκρυψη σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να χαρακτηριστεί “πολιτική ωριμότητα”, εφόσον ο δράστης είναι πολίτης “αριστερής χώρας.”.”

 

 

Μεταναστευτικό: Άσκηση δικαιώματος ασύλου. Γκέτο το Ελληνικό.

Μέχρι το τέλος Μαίου (ANT1), θα ξεκινήσει το πρόγραμμα προεγγραφής των ενδιαφερομένων να καταθέσουν αίτηση για διεθνή προστασία (πολιτικό άσυλο). Η προεγγραφή είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας και αφορά όσους έφτασαν στη χώρα μας πριν τον Μάρτιο του 2016 και έχουν εγκατασταθεί στα κέντρα φιλοξενείας στην ενδοχώρα.

Το πρόγραμμα της Υπηρεσίας Ασύλου θα το υποστηρίξει η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο ενώ θα το χρηματοδοτήσει η ΕΕ.

Η προεγγραφή ως πρώτο στάδιο, μπορεί να οδηγήσει σε εξέταση του αιτήματος ασύλου από τις ελληνικές αρχές, στη μεταφορά σε αλλο κράτος στο πλαίσιο της συμφωνίας “Δουβλίνο ΙΙΙ” ή στην ένταξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε χώρα της ΕΕ.

Η εξαγγελία που πιστεύουμε να υλοποιηθεί συνιστά σημαντική εξέλιξη γιατί δίνει στους πρόσφυγες τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα στο άσυλο, ένα δικαίωμα που έχει πληγεί σοβαρά από τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς ( Amnesty.org).

Σήμερα, ο επικεφαλής του “Ποταμιού” Σταύρος Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από βουλευτές του κόμματός του και Δημάρχους επισκέφτηκε το κέντρο στο Ελληνικό. Στη συνέχεια οι βουλευτές κατέθεσαν σχετική επερώτηση (In.gr) μιλώντας για “γκέτο”. Ζητούν ενημέρωση για μια σειρά από ζητήματα. Από τον ακριβή αριθμό φιλοξενουμένων εκεί, μέχρι τις ΜΚΟ που δραστηροποιούνται στο χώρο, τη χρηματοδότηση που έχουν λάβει, ποιες εταιρείες έχουν αναλάβει τη φύλαξη και την καθαριότητα του χώρου, πώς σκοπεύει η κεντρική διοίκηση να ενισχύσει τους Δήμους της περιοχής κ.α.

Καταγράφουμε και την είδηση (Neftemporiki.gr) για τον Σύρο πρόσφυγα που διαμένει στο κέντρο φιλοξενίας στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων ο οποιός βρήκε και παρέδωσε πορτοφόλι με χρήματα και πιστωτικές κάρτες. Ο 22 χρονος Ασίμ απο τη Δαμασκό της Συρίας έφτασε στο Τσεπέλοβο μέσω της Ειδομένης με τη μητέρα του και τα δύο μικρότερά του αδέλφια.

Ο περίφημος “κόφτης” στη Βουλή.

Με την 24η Μαίου που θεωρητικώς θα κλείσει και επισήμως η πρώτη αξιολόγηση να πλησιάζει, το μόνο βέβαιο, σύμφωνα με τον τρόπο που καταγράφουμε εμείς τις ειδήσεις, τουλάχιστον είναι το χρονοδιάγραμμα της ψήφισης του μηχανισμού δημιοσιονομικής διόρθωσης, δηλαδή του “κόφτη”.

Η κυβερνηση διαρρέει διάφορα σενάρια για το πώς θα λειτουργεί ο μηχανισμός και ποιες δαπάνες, κάθε φορά, θα περικόπτει αλλά αποφασίσαμε να περιμένουμε την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου την Πέμπτη ώστε να μεταφέρουμε facts και όχι εικασίες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, λοιπόν, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την Πέμπτη στις αρμόδιες επιτροπές την Πέμπτη και την Παρασκευή  και θα έρθει στην Ολομέλεια το Σάββατο για να ψηφιστεί την Κυριακή του απόγευμα.

Υπόσχεται κρεμάλες.

Προχθές γράφαμε κι εμείς (fact) για τον νεοκλεγέντα Πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε και σήμερα διαβάζουμε (Naftemporiki.gr) με φρίκη την πρώτη του εξαγγελία. Θα προχωρήσει, λέει, σε εκτελέσεις δια απαγχονισμού για να εφαρμοστεί ο νόμος ενώ ανακοίνωσε ότι έδωσε την άδεια στην αστυνομία να πυροβολεί για να σκοτώσει. Η θανατική ποινή είχε καταργηθεί στη χώρα το 2006 από πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο όμως η επαναφορά της είχε κεντρική θέση στο προεκλογικό πρόγραμμα του Ντουτέρτε.

Ο κόσμος γίνεται σιγά-σιγά αγνώριστος…