Λίγα λόγια για το “FACT Σαββατοκύριακο”.

Το Σαββατοκύριακο το FACT χαλαρώνει και για μία φορά μέσα στην εβδομάδα εντάσσει στην ύλη του τη γνώμη πολιτών που συνηθίζουν να παρεμβαίνουν στο δημόσιο λόγο με facts. Φιλοδοξούμε να φιλοξενούμε εν είδει editorial τις απόψεις ανθρώπων από τους παραγωγικοί φορείς, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, την Κοινωνία των Πολιτών, public intellectuals, ινστιτούτα και think tanks, με αφορμή κάποιο γεγονός της επικαιρότητας.

Το πρώτο editorial του “FACT Σαββατοκύριακο” το υπογράφει ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ.Άκης Σκέρτσος με αφορμή το Βιομηχανικό Συνέδριο που οργάνωσε ο Σύνδεσμος στην Αθήνα την εβδομάδα που μας πέρασε. Επισημαίνουμε τις συγκυρίες: το συνέδριο διοργανώθηκε την επομένη της συμφωνίας του Eurogroup για το κλείσιμο της α’αξιολόγησης και το σημερινό editorial συμπίπτει με μια σημαντική επέτειο: την υπογραφή από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή της Συνθήκης ένταξης της χώρας μας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. 29 Μαίου 1979 στο Ζάππειο.  Ευχαριστούμε τον κ.Σκέρτσο για την παρέμβασή του που περιγράφει με ειλικρίνεια τους περιορισμούς αλλά και τις ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία το προσεχές διάστημα.

Κατά τα λοιπά, το “FACT Σαββατοκύριακο” περιλαμβάνει μια σύντομη ειδησεογραφική ανασκόπιση της εβδομάδας που μας πέρασε και μια επιλογή από άρθρα που διαβάσαμε στον ελληνικό και ξένο Τύπο την εβδομάδα που μας πέρασε.

Σας ευχαριστούμε θερμά που μας διαβάζετε.

Β.

Edito: “Ευκαιρίες και Περιορισμοί”.

Του Άκη Σκέρτσου*

Αφήνοντας πίσω μας το Βιομηχανικό Συνέδριο του ΣΕΒ, το πρώτο μετά από 13 χρόνια, που πραγματοποιήθηκε με σημαντική επιτυχία στις αρχές της περασμένης εβδομάδας (και μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ), αισθάνομαι λίγο πιο αισιόδοξος. Οι λόγοι δεν είναι αμελητέοι.

Ήταν ένα φόρουμ όπου συζητήσαμε με νηφαλιότητα και πραγματισμό τις διαρθρωτικές αδυναμίες της Ελληνικής οικονομίας στον αγώνα που δίνει να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό, αναδείξαμε τις περιορισμένες δυνατότητες του κράτους να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, επισημάναμε τον έντονο ανταγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων μεταξύ των διαφόρων χωρών, εξηγήσαμε γιατί η βιομηχανία είναι οργανικό κομμάτι του νέου παραγωγικού υποδείγματος που χρειαζόμαστε για την ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες που αναδύονται σε δυναμικούς κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας αλλά και στην κυκλική οικονομία που επαναχρησιμοποιεί υλικά και μας φέρνει πιο κοντά στο μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στέκομαι σε ένα σημαντικό συμπέρασμα του Συνεδρίου: τη μεγάλη αποεπένδυση που έχει αφήσει και εξακολουθεί να αφήνει πίσω της η ύφεση στην ελληνική οικονομία. Το μέγεθος της είναι ιστορικά πρωτοφανές, παραπέμπει σε συνθήκες πολέμου, και δεν αναστρέφεται εύκολα ούτε με μια απλή μεταβολή της συγκυρίας ούτε με την αξιοποίηση συνηθισμένων πολιτικών και εργαλείων, ούτε φυσικά με την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων.

Το να θεωρεί κανείς ότι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας με κρατικούς πόρους ή με παραδοσιακά εργαλεία όπως ο αναπτυξιακός νόμος, είναι σα να πιστεύει ότι μπορεί να θεραπεύσει μια βαριά ασθένεια με ασπιρίνη. Γιατί; Διότι ακόμη κι αν διαθέταμε τον καλύτερο αναπτυξιακό νόμο του κόσμου, πολύ απλά αυτός δεν θα επαρκούσε για να καλύψει το τεράστιο επενδυτικό κενό που έχει αφήσει και εξακολουθεί να αφήνει στο πέρασμά της η ύφεση.

Αρκεί να αναλογιστούμε ότι κάθε χρόνο απαξιώνοναι πάγιος εξοπλισμός και επενδεδυμένα κεφάλαια επιχειρήσεων ύψους 14 δις ευρώ που δεν αναπληρώνονται με νέες επενδύσεις. Κι ότι ο αναπτυξιακός νόμος μετά βίας χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια ύψους 800 εκ. ευρώ ετησίως ενώ ταυτόχρονα πρέπει να καλύψει και απαιτήσεις 4-5 δις ευρώ από σχέδια που έχουν ενταχθεί στους παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους. Οι επενδύσεις λοιπόν νομοτελειακά θα πρέπει να έρθουν κυρίως από ιδιωτικά κεφάλαια.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε πιο αποφασιστικά βήματα στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, δηλαδή πραγματική υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, και συμπληρωματικά μια ολοκληρωμένη επενδυτική στρατηγική, που θα στηρίζεται σε μια νέα λογική οριζόντιας ενθάρρυνσης των παραγωγικών επενδύσεων που φέρνουν κέρδη.

Τέτοια φορολογικά κίνητρα, όπως οι υπεραποσβέσεις, σε δαπάνες που μετασχηματίζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις καθιστούν πιο ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές, μπορούν να ενισχύσουν εν τέλει τόσο τη ρευστότητα όσο και την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Και περισσότερα κέρδη, σημαίνει περισσότερες δουλειές και βέβαια περισσότερα έσοδα για το δημόσιο.

Η μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, σε μια οικονομία πιο ανοιχτή, πιο εξωστρεφή και καινοτομική δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία που συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι αποτέλεσμα –πολλές φορές δύσκολων- επιλογών. Γι’ αυτό απαιτείται εθνική αυτογνωσία για τις πραγματικές μας δυνατότητες και αδυναμίες, εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και πολιτών κι ένα γόνιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Όσο λείπει η εμπιστοσύνη ότι πατάμε σε στέρεο έδαφος κι έχουμε να κάνουμε με ένα κράτος που δαιμονοποιεί τις επιχειρήσεις, την κερδοφορία, τις ξένες επενδύσεις, άλλο τόσο θα καθυστερεί και η επιστροφή στην ανάπτυξη. Στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε μια αναιμική ανάπτυξη, χωρίς νέες και καλές θέσεις εργασίας, και μια χώρα που θα βλέπει να την εγκαταλείπουν τα καλύτερα μυαλά και οι καλύτερες επιχειρήσεις της.

Το καταληκτικό σχόλιο του Προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, στο κλείσιμο του Συνεδρίου συνοψίζει όλα τα παραπάνω και αναδεικνύει ως καταλύτη για να πάρει ξανά μπροστά η ανάπτυξη, τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος συνεννόησης τόσο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όσο και μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο κ.Άκης Σκέρτσος είναι Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ. 

Ελλάδα: Συμφωνία με τους δανειστές.

Η απόφαση του Eurogroup για το κλείσιμο της α’αξιολόγησης, η εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης και κάποιες εξωφρενικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αποτελούν τον ειδησεογραφικό κορμό της εβδομάδας που μας πέρασε.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης 25 Μαίου, το Eurogroup αποφάσισε το κλείσιμο της α’αξιολόγησης.  Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου 2015 και η  καθυστέρηση αυτή κόστισε στους Έλληνες πολίτες επιπλέον μέτρα 2,5 δις ενώ η χώρα απώλεσε και τα τελευταία ψήγματα της αξιοπιστίας της εξαιτίας διαφόρων, τουλάχιστον περίεργων, περιστατικών που η κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικά όπλα και αναφερόμαστε βέβαια στις υποκλοπές συνομιλιών στελεχών του ΔΝΤ. Στις αβαρίες πρέπει να προστεθεί ένας κακοσχεδιασμένος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής, ο γνωστός, πλέον, “κόφτης” και βέβαια το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που υποθηκεύει το σύνολο της περιουσίας της χώρας για έναν αιώνα.

Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, για να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε δεκαπέντε (15) (kathimerini.gr) ακόμα νομοθετικές αλλαγές μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες ώστε η εκταμίευση της δόσης να γίνει μέσα στις ερχόμενες τρεις εβδομάδες και να μην δημιουργηθεί, πάλι, ταμειακό πρόβλημα. Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup έχουμε γράψει, αναλυτικά, καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Μια πλήρη καταγραφή μπορείτε να διαβάσετε εδώ (#FACT).

Τα κριτήρια αποτίμησης της συμφωνίας τα είχε θέσει η ίδια η κυβέρνηση δια του ΥΠΟΙΚ κ.Ε.Τσακαλώτου (#FACT) ο οποίος δήλωσε δυο φορές, τόσο πριν όσο και μετά το Eurogroup ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά και θα πλήξουν τους πολίτες. Δήλωσε ακόμα πως ήταν “σχήμα λόγου” το ότι θα παραιτηθεί αν το μειωνόταν το αφορολόγητο όριο.  Με βάση λοιπόν αυτά τα κριτήρια η κυβέρνηση δεν κατάφερε και πολλά γιαυτό ίσως και δεν πανηγύρισε για τη συμφωνία με τον τρόπο που έχει συνηθίσει να το κάνει αλλά κράτησε, σχετικά, χαμηλούς τόνους και επιχείρησε να μετατοπίσει τη συζήτηση από την αθέτηση των υποσχέσεων στη νέα σελίδα που βλέπει να γυρίζει η χώρα.

Την ίδια στιγμή βέβαια, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, από τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο μέχρι τον βουλευτή (μετά την παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου) Γιώργου Κυριτση έχουν επιδοθεί σε μια συστηματική εκστρατεία αποδόμησης της ουσίας της συμφωνίας με τους δανειστές σε μια καταφανή προσπάθεια να μην χρεωθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμφωνία και ποντάροντας σ’ενα διόλου ευκαταφρόνητο αντιευρωπαϊκό πνεύμα στην ελληνική κοινωνία.

Είναι θέμα χρόνου να δούμε αν η στρατηγική αυτή που εδράζεται στις αντιφάσεις και τον διχασμό θα αποφέρει κάτι στην κυβέρνηση. Σημειώνουμε πάντως ότι στην πρώτη δημοσκόπηση(Skai.gr) μετά τη συμφωνία που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, οι πολίτες αξιολογούν την κυβέρνηση πολύ αρνητικά και δεν αναφερόμαστε μόνο στους προφανείς δημοσκοπικούς δείκτες της πρόθεσης ψήφου και της παράστασης νίκης. Αναφερόμαστε στα λεγόμενα ποιοτικά δημοσκοπικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται ως αποτυχημένος.

Ελλάδα: Προσφυγικό.

Η εκκένωση του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης μέσα σε τρεις μόλις ημέρες αποδεικνύει μόνον ένα πράγμα: ό,τι έχει προηγηθεί εκεί, έγινε με την ανοχή αν όχι με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, πριν από ένα, περίπου, χρόνο, επέτρεψε τη δημιουργία αυτού του άτυπου καταυλισμού στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπου χιλιάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι διέμεναν υπό άθλιες συνθήκες προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα και να βρεθούν στην Κεντρική Ευρώπη δια της λεγόμενης “Οδού των Δυτικών Βαλκανίων”.

Τα γεγονότα στην Ειδομένη πήραν άλλη διάσταση όταν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ έκλεισαν με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου που συνυπέγραψε και η χώρα μας και με την ανοχή της κυβέρνησης ο χώρος έγινε πεδίο “τελετουργικών συγκρούσεων” των ευρωσκεπτικιστών, ενώ σκανδαλώδης υπήρξε η ανοχή προς τη δράση αγνώστων ΜΚΟ και ξένων υπηκόων που μοίραζαν φυλλάδια στους πρόσφυγες καλώντας τους να διασχίσουν τα σύνορα αφού συγκρουστούν με τις αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ.

Με την ανοχή της κυβέρνησης έμεινε κλειστή για 70 ολόκληρες ημέρες η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης με κοστός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ 2.5δις Ε (#FACT)!

Η κατάσταση στο Ελληνικό δεν είναι καλύτερη από την Ειδομένη όπου οργανώσεις μιλούν για συνθήκες γκέτο με πολλά “παρατράγουδα” να συμβαίνουν στους χώρους του πρώην αεροδρομίου.

Χθες, 27 Μαίου, αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση (#FACT) της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ η οποία ζητάει μετ’επιτάσεως από τη χώρα μας να κάνει χρήση των κονδυλίων που έχει λάβει από την ΕΕ για να βελτιώσει τις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα όπου οδηγήθηκαν όσοι είχαν στρατοπεδεύσει στην Ειδομένη. Οι αιτιάσεις του Συντονιστικού ότι δεν επενέβη εγκαίρως η Αρμοστεία δεν ισχύουν. Θυμίζουμε την απόφαση (#FACT) του νεοσύστατου Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής πολιτικής για τη δημιουργία 30.000 νέων θέσεων φιλοξενίας μέσα σε είκοσι ημέρες κι αυτό στα τέλη Μαρτίου. Οπότε, δύο μήνες μετά και μετά από εξήντα ημέρες, η κυβέρνηση δεν έχει δικαιολογία για τις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους όπου μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες.

Να θυμηθούμε με facts (#FACT) και την οικονομική βοήθεια που έχει εισπράξει η κυβέρνηση και που δικαιολογεί και την έκπληξη της Ύπατης Αρμοστείας. Από τις αρχές του 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει συνολικά 237 εκατ. ευρώ με τη μορφή έκτακτης βοήθειας για την ενίσχυση των ελληνικών αρχών καθώς και των Οργανισμών και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης 55 εκατομμυρίωνΕ που εγκρίθηκαν πριν από μία εβδομάδα, έρχεται να προστεθεί στα 509 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.

Τέλος, πολύ σοβαρό γεγονός και δυστυχώς και δηλωτικό για την αντίληψη περί δημοκρατίας που έχει η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση της δημοσιογραφικής κάλυψης της επιχείρησης εκκένωσης της Ειδομένης με εξαίρεση τις κρατικές ειδησεογραφικές πηγές γεγονός. Το θέμα θα πάει στη Βουλή (#FACT) με πρωτοβουλία της Αντιπολίτευσης.

Κόσμος: Χορός γύρω από τις κάλπες.

Αυτό που  μας έχει εντυπωσιάσει κατά την καθημερινή καταγραφή των σημαντικότερων ειδήσεων είναι το πόσο στατικά μένουν τα πράγματα, παρά την αντίθετη αίσθηση που δημιουργεί η ροή της ειδησεογραφίας. Πολλά γεγονότα σε μια σειρά από ακινητοποιημένα ζητήματα. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα καταγράψαμε τρία γεγονόταν που ορίζουν κίνηση και τα τρία συνδέονται με εκλογικές διαδικασίες.

Με μια εξωφρενικά προκλητική καμπάνια που έβγαλε τους συμπολίτες του στο δρόμο για να συγκρουστούν μεταξύ τους και ξεσήκωσε, κυριολεκτικά, τον πλανήτη στο πόδι, ο Ντόναλντ Τράμπ κατάφερε αυτό που στην αρχή προκαλούσε το γέλιο ως ενδεχόμενο: κέρδισε το χρίσμα (#FACT) του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 2016. Η νίκη Τραμπ συνιστά πολιτικό φαινόμενο από μόνη της και αναγκάζει να επανακαθορίσουμε την έννοια του unelectable. Η Χίλαρι Κλίντον που αναμενόταν “να κάνει περίπατο” εφόσον το χρίσμα το κέρδιζε ο Ντόναλντ Τράμπ πλέον έχει μπροστά της ένα δύσκολο αγώνα.

Βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, τις πρώτες μεταμνημονιακές. Μένει, βέβαια, να δούμε αν ήταν και οι τελευταίες με τη χώρα διαιρεμένη στα δύο. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει ο κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι, ελαφρά αποδυναμωμένος αλλά τόσο όσο να πολλαπλασιάζει τα εμπόδια για τον Νίκο Αναστασιάδη τόσο στο μέτωπο της οικονομίας όσο και της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό. Καλή, σύντομη και περιεκτική ανάλυση εδώ (#FACT).

Θρίλερ οι προεδρικές εκλογές στην Αυστρία. Στο “τσακ” η Ευρώπη γλύτωσε το να  αποκτήσει τον πρώτο ακροδεξιό ηγέτη μετά τον Β’Πόλεμο. Η νίκη του κ. Βαν Ντερ Μπέλεν, με 50,3% έναντι 49,7% του κ. Χόφερ, ήλθε μετά την καταμέτρηση των περίπου 700.000 επιστολικών ψήφων στον β’ γύρο της διαδικασίας που διεξήχθη χθες. Να σημειώσουμε ότι ο ομοσπονδιακός πρόεδρος στην Αυστρία είναι σε θέση να απαλλάξει των καθηκόντων της την κυβέρνηση κάτι που ο Χόφερ είχε ανακοινώσει ότι θα το πράξει εφόσον έκρινε τις επιδόσεις της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης ανεπαρκείς.

 

Διαβάσαμε και προτείνουμε.

“Une vie bien remplie”, λένε οι Γάλλοι. Δηλαδή, ένας βίος γεμάτος. Αυτή την εβδομάδα όμως, μείναμε εκστατικοί διαβάζοντας για δύο ζωές, δυο σημαντικών ανθρώπων, με καταγωγή από την Κρήτη και η δύο. Οι συνεντεύξεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην Σταυρούλα Παναγιωτάκη (Athens Voice) και του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου στον Αντώνη Μποσκοϊτη (LIFO) συζητήθηκαν και συγκίνησαν. Στα 98 του χρόνια ο πρώτος και στα 90 ο δεύτερος, απελευθερωμένοι, μιλάνε για το χρόνο, τη μοναξιά, τη φιλία, τους οικογενειακούς δεσμούς, τη συνάντησή τους με την ιστορία.

Γιατί έρχεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα; Σ’αυτή την ερώτηση απαντά ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου (inside story) θυμίζοντας, παράλληλα, κάποια facts για τις σχέσεις της Ελλάδος με τη Ρωσία που, σύμφωνα με τον Τέλλογλου, είναι εδώ και 60 χρόνια το όπλο που βάζει η Ελλάδα στο τραπέζι όταν θέλει να κερδίσει κάτι από την Δύση. Βέβαια, ας μου επιτραπεί να σχολιάσω, ότι στην περίπτωση της σημερινής κυβέρνησης υπάρχει και η ιδεολογική συνάφεια που δείχνει να αισθάνεται η ελληνική κυβέρνηση με τη Ρωσία του Πούτιν. Μιας και μιλάμε για την επίσκεψη Πούτιν, η Τίνα Μανδηλαρά διάβασε δύο σχετικά βιβλία και γράφει γιαυτά (LIFO).

Με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ο Καθηγητής Νικόλας Σεβαστάκης (LIFO) κάνει άλλη μια εύστοχη και μοναδική, στο είδος της, ανάλυση από τα βαθιά νερά της πολιτικής θεωρίας που γνωρίζει καλά. Γράφει για το “τέλος της Μεταπολίτευσης”, τη φράση που κάποιοι επαναλαμβάνουν ως μάντρα. “Τι συμβαίνει λοιπόν; Το αριστερό φαντασιακό της Μεταπολίτευσης τελειώνει στο Υπερταμείο και στον κόφτη; Ο λαϊκισμός περατώνεται ως αντι-λαϊκισμός σε ένα είδος μαγικής αντιστροφής; Όχι ακριβώς”.

Η ψήφιση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων δημιούργησε πολλές και έντονες συζητήσεις για το αν και πόσο εκχωρείται η εθνική μας κυριαρχία με τον νέο νόμο της κυβέρνησης. Ο δικηγόρος Νάσιος Τσιούρας απαντά (Amagi.gr) σ’αυτό το ερώτημα θετικά και μάλιστα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Στις 23 Μαίου, στα 79 του χρόνια, ο Κεν Λόουτς έγινε ο πρώτος Βρετανός σκηνοθέτης που κέρδισε για δεύτερη φορά, τον Χρυσό Φοίνικα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών. Η αυθεντικότητα και ο ρεαλισμός προσδίδουν την αξία στα έργα αυτού του αριστερού ριζοσπάστη σκηνοθέτη, σύμφωνα με τον Ryan Gilbey του New Statesman.

Έχουμε να σας προτείνουμε και κάτι από τη μάχιμη αλλά σοφιστικέ ευζωία που μας άρεσε πολύ και το δοκιμάσαμε κιόλας! Λένε πως οι μανιώδεις καταναλωτές ειδήσεων είναι και μανιώδεις καταναλωτές του καφέ. Espresso tonic (The Food and Leisure Guide). Απολαμβάνεις, διαβάζοντας #FACT.

Όσοι έχετε ipad μπορείτε να διαβάσετε τα άρθρα στο Flipboard