Σε μία παράγραφο.

Ούτε σήμερα έκλεισε η αξιολόγηση. Οι εταίροι-δανειστές ζητούν να τακτοποιηθούν μέχρι και τα σημεία στίξης στη συμφωνία που έκλεισαν με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσουν στην εκταμίευση της α’υποδόσης. Κατατέθηκε σήμερα ο νέος αναπτυξιακός νόμος και αναφέρουμε τα καλά και τα όχι τόσο καλά του. Κατακραυγή για την ανάγνωση θρησκευτικού κειμένου σε μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας ενώ η Αλβανία προκαλεί με τους Τσάμηδες. Το ΥΠΕΞ έδειξε χαρακτήρα, να λέμε και τα καλά. Μεγάλη ημέρα μνήμης σήμερα, μετράμε 72 χρόνια από την Απόβαση των Συμμάχων στην Νορμανδία. Τιμή σ’αυτούς που πρέπει. Μερικά #FACTS για τα “Ποσειδώνια”2016, τη μεγαλύτερη έκθεση Ναυτιλίας παγκοσμίως. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 λεπτά.

Διωρία μέχρι αύριο για τα προαπαιτούμενα, νέος αναπτυξιακός νόμος.

Τελικά η αξιολόγηση δεν έκλεισε ούτε σήμερα, όπως αναμενόταν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβιτσιώτη από τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι αύριο το μεσημέρι να κλείσει εκκρεμότητες ώστε να δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δις.  Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να κλείσουν μέχρι αύριο είναι η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού, η μεταβίβαση τους 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς και να νομοθετηθεί το ακαταδίωκτο των μελών του ταμείου.

Γιαυτό το τελευταίο, δηλαδή, για το ακαταδίωκτο των μελών του ΤΑΙΠΕΔ έχει ενδιαφέρον να δούμε καταρχάς πώς θα διατυπωθεί η διάταξη. Μια γενική διάταξη που θ’απαγορεύει τη δίωξη για εγκλήματα που τυχόν διαπραχθούν κατά την άσκηση οποιουδήποτε καθήκοντος είναι προβληματική και οι δικηγόροι του #FACT μας διαβεβαιώνουν ότι είναι στα όρια της συνταγματικής τάξης αλλά εμάς εδώ δεν μας ενδιαφέρει τόσο αυτό όσο το να δούμε πώς θα τοποθετούν στη Βουλή απέναντι στο θέμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα η κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου (naftemporiki.gr)που θα έχει τρεις κύριους άξονες: προτεραιότητα στην παραγωγή με μεταστροφή της οικονομίας, ενίσχυση μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στήριξη των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Το θετικό του νόμου είναι ότι κλείνει εκκρεμότητες προηγούμενων νόμων και θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση επενδύσεων με ό,τι αυτό σημαίνει για την αγορά εργασίας. Βέβαια, οι δύο προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στον τομέα αυτό.

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι φτωχός σε κονδύλια. Για την περίοδο 2016-2020 οι κεφαλαιακές ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ και Προγραμμάτων Δημόσιων Επενδύσεων θα ανέρχονται μόλις στα 480 εκατομμύρια Ε. Σε ποιον θα πρωτοεπενδύσουν με τόσα λίγα χρήματα; Δεύτερο ζήτημα είναι η ταχύτητα ολοκλήρωσης αξιολόγησης των σχεδίων. Ο Υπουργός Γ.Σταθάκης μίλησε για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα σε τρεις μήνες. Ειλικρινά το ευχόμαστε αλλά θα είμαστε εδώ να το τσεκάρουμε.

 

Κοράνι στην Αγία Σοφία, Τσάμηδες στην Αλβανία.

Σήμερα το απόγευμα, το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση για την απόφαση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν την ανάγνωση του Κορανίου (Kathimerini.gr) μέσα στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, καθ’όλη τη διάρκεια του Ραμαζανίου.

Στην ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει οπισθοδρομική την ανακοίνωση αυτή και μιλάει για “θρησκευτικές εμμονές που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας και μάλιστα αφορούν ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Ορθά επισημαίνεται ότι η Αγία Σοφία είναι πλέον μνημείο και μάλιστα μουσείο και ανήκει στην ανθρωπότητα. Πολλώ μάλλον δε όταν απέναντι βρίσκεται το μεγάλο μουσουλμανικό τέμενος του Σουλτάν Αχμέτ, δεν λείπουν οι ιεροί χώροι για τους Μουσουλμάνους στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω ότι καλόν είναι αυτό να το θυμόμαστε και στα δικά μας, όταν μετατρέπουμε ρωμαϊκά μνημεία σε χριστιανικούς ναούς…

Κατά την άποψή μας, σοβαρότερο επεισόδιο ( Naftemporiki.gr) είναι αυτό που συνέβη σήμερα κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία, όταν έξω από το αλβανικό ΥΠΕΞ, ομάδα διαδηλωτών που κρατούσαν αλβανικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα υπέρ της Τσαμουριάς, αποδοκίμασαν τον Έλληνα Υπουργό. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε της συνάντησης του κ.Ν.Κοτζιά με τον ομολογό του Αλβανό, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο πρώτος επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι για τη χώρα μας θέμα Τσάμηδων δεν υφίσταται.

DDay72

Σαν σήμερα, πριν από 72 χρόνια ξεκίνησε η ιστορική Απόβαση στη Νορμανδία. 156.00 Αμερικανοί, Καναδοί, Βρετανοί, Αυστραλοί, Ελεύθεροι Γάλλοι κ.α στρατιώτες, αποβιβάστηκαν στις ακτές της Γαλλίας για να απελευθερώσουν την Ευρώπη απο τις Δυνάμεις του Άξονα. Επικεφαλής της απόβασης ήταν ο μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ στρατηγός Αιζενχάουερ. Παρούσα και η Ελλάδα με τις κορβέτες “Τομπάζης” και “Κριεζής”.

Σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, αναφωνούμε “Τιμή και Δόξα σε όσους πολέμησαν τον Ναζισμό”.

Πολλά τ’αφιερώματα. Ξεχωρίσαμε δύο: Protagon στα Ελληνικά και του Time στα Αγγλικά ενώ οι πιο ψαγμένοι με τα social media μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτό το λογαριασμό στο τουίτερ που επιχειρεί μια αναβίωση της απόβασης σε πραγματικό χρόνο, τουϊτάροντας την απόβαση από λεπτό σε λεπτό, με τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία.

Έξι #facts  για τα “Ποσειδώνια 2016”

Ξεκίνησαν σήμερα με ομιλία του Πρωθυπουργού τα “Ποσειδώνια 2016”. Με τη χώρα μας να ηγείται στην παγκόσμια Ναυτιλία, τα “Ποσειδώνια” έχουν διεθνή χαρακτήρα και προκαλούν και το ενδιαφέρον παγκοσμίως.

Κάποια #FACTS για τα “Ποσειδώνια”.

  • Φέτος τα “Ποσειδώνια” φιλοξενούν 19 εθνικά περίπτερα, με μεγαλύτερο αυτό της Κίνας, με την Ιαπωνία και την Κορέα ν’ακολουθούν. Νέες συμμετοχές είναι αυτές του Λουξεμβούργου και της Γεωργίας.
  • Περισσότερα από 200 ναυπηγεία βρίσκονται ανάμεσα στους εκθέτες. Πέρα από τις… υπερδυνάμεις- χώρες της Μέσης Ανατολής στο χώρο, η Τουρκία έχει υπολογίσμη παρουσία με περισσότερα από 10 ναυπηγεία.
  • Περισσότερες από 80 πολυεθνικές εταιρείες στο χώρο της Πληροφορικής, της  Επικοινωνίας και των Τηλεπικοινωνιών (ICT), συμμετέχουν στη φετινή έκθεση. Φέτος, για πρώτη φορά,  κολλοσοί του τομέα ICT όπως η Microsoft, η Vodafone, η Ericsson, η HP και η  Lexmark εκθέτουν στα “Ποσειδώνια”.
  • Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό κομμάτι της διοργάνωσης, με περισσότερα από 10 περίπτερα μεγάλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να φιλοξενούνται στην έκθεση.
  • Το κομμάτι των παράλληλων εκδηλώσεων περιλαμβάνει πάνω από 40 συνέδρια, ομιλίες, σεμινάρια και workshops.
  • Τα “Ποσειδώνια” φέρνουν πάνω από 60 εκατομμύρια Ε στην τοπική και εθνική οικονομία. (Τουρισμό, υπηρεσίες εστίασης, catering, εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων κλπ).

Τα “Ποσειδώνια” διοργανώνονται στο Athens Metropolitan Expo και διαρκούν μέχρι τις 10 Ιουνίου. Συμμετέχουν 1.800 εταιρείες από 89 χώρες και αναμένεται να δεχτούν πάνω από 20.000 επισκέπτες.