Σε μία παράγραφο

Picture 75

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ιστορική του συνεδρίαση που είχε, στην κυριολεξία, απ’όλα εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση εφαρμογή του Brexit. Η σημειολογία, κανονική γροθιά αφού η ανακοίνωση συνοδεύεται από visual στο οποίο η ευρωπαϊκή σημαία απεικονίζεται με ένα σύμβολο-αστέρι, προφανώς αυτό της Βρετανίας, να λείπει από τη θέση του. Τελικά τ’Αγγλικά θα παραμείνουν ως γλώσσα της Ένωσης; Η Κοινωνία των Πολιτών στη Βρετανία οργανώνεται για να αντιμετωπίσει την έξαρση της ρατσιστικής βίας που παρατηρείται από την επομένη, κιόλας, του δημοψηφίσματος. Χάος στην πολιτική ζωή της Μεγάλης Βρετανίας με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να χάνει την εμπιστοσύνη της κοινοβουλευτική του ομάδας και τους Συντηρητικούς να ετοιμάζονται για την αλλαγή ηγεσίας τους μετά την παραίτηση Κάμερον. Και για να πούμε και κάτι άλλο, μια ενδιαφέρουσα έρευνα. Οι άντρες αποφεύγουν να πάρουν την άδεια πατρότητας ακόμα κι όταν τη δικαιούνται; Γιατί; Για να μην πάθουν ό,τι και οι γυναίκες. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10′ γεμάτα λεπτά.

Όλοι στις Βρυξέλλες.

  • Σήμερα βρίσκονται όλοι στις Βρυξέλλες. Και όταν λέμε όλοι, το εννοούμε αφού η Σύνοδος Κορυφής συνοδεύεται από παράλληλες συνεδριάσεις των κομμάτων του ευρωκοινοβουλίου και έτσι, κυβερνήσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης των χωρών-μελών βρίσκονται στην έδρα της ΕΕ.
  • Το πρωί πραγματοποιήθηκε σε πολύ φορτισμένο και συγκινησιακά έντονο κλίμα η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκοί Κοινοβουλίου. Το μενού είχε απ’όλα: Δάκρυα συγκίνησης, προκλήσεις, αντεγκλήσεις, ειρωνίες, αστεία. Στόχος των επιθέσεων έγινε, όπως ήταν αναμενόμενο ο Νάιτζελ Φάραντζ ο οποίος τοποθετήθηκε εξίσου προκλητικά.
  • Συγκινητική στιγμή (Daily Mail) αυτή που ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ευχαριστεί για τις υπηρεσίες του τον Βρετανό Επίτροπο Τζόναθαν Χιλ ο οποίος παραιτήθηκε από την Κομισιόν την επομένη του δημοψηφίσματος, το σώμα τον επευφημεί και εκείνος δεν μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Ο Τζόναθαν Χιλ ήταν ενεργό μέλος της καμπάνιας Remain. Απολαυστική, για τους περισσότερους, η στιγμή (The Guardian) που ο πρόεδρος της Κομισιόν Z.K.Γιουνκέρ γυρίζει στα μέλη του ευρωσκεπτικιστικού UKIP και τους λέει: “Είναι η τελευταία σας φορά που χειροκροτάτε εδώ μέσα. Αλήθεια, γιατί ήρθατε;”.
  • Με ψήφισμα που εξέδωσε λίγο αργότερα, το ΕΚ ζητά την ταχεία εφαρμογή του Brexit για να τερματιστεί η αβεβαιότητα και ανακοινώνει ότι η Βρετανία δεν θα αναλάβει την προγραμματισμένη για το 2017, προεδρία. Μάλιστα, όπως παρατήρησε το Protagon, στο συνοδευτικό visual της ανακοίνωσης, από τη σημαία της ΕΕ λείπει ένα κίτρινο αστέρι. Ποιος θα το πίστευε ότι θα φτάναμε εδώ…
  • Στην ίδια τη Βρετανία επικρατεί μεγάλη αναταραχή. Πριν από λίγο (Guardian) ο Τζέρεμι Κόρμπιν καταποντίστηκε στην κοινοβουλευτική του ομάδα, σε ψηφοφορία σε πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπό του. 172 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του και μόλις 40 κατά. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αρνείται να παραιτηθεί γιατί αυτό δεν προβλέπεται από το καταστατικό του Εργατικού Κόμματος. Με το κύμα των παραιτήσεων των στελεχών του κόμματος να συνεχίζεται (ενώ πληκτρολογώ διαβάζω την είδηση για μια νέα παραίτηση) είναι αρκετά δύσκολο να παραμείνει στη θέση του. Στο μεταξύ, στο Συντηρητικό Κόμμα έχουν αρχίσει οι διεργασίες για την αντικατάσταση του Ντέιβιντ Κάμερον. Σύμφωνα με το καταστατικό του Συντηρητικού Κόμματος, εαν υπάρξει ένας υποψήφιος, αυτομάτως θα αναγνωριστεί ως ο νέος αρχηγός. Αν οι υποψήφιοι είναι δύο, τότε θα ψηφίσει εκλεκτορικό του κόμματος. Εαν οι υποψήφιοι είναι τρεις τότε η κοινοβουλευτική ομάδα θα επιλέξει τους δύο οι οποίοι μετά θα κριθούν από το εκλεκτορικό του σώματος. Τη διαδικασία την εξηγεί το BBC που έχει κι ένα ρεπορτάζ για τους πιθανούς υποψηφίους. Θα τους μάθουμε την άλλη Τετάρτη όπου ανοίγει η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων.

 

Brexit: Καμπάνια αντίδρασης στις ρατσιστικές επιθέσεις μετά το δημοψήφισμα.

Στην αρχή έμοιαζε κάπως απίστευτο και ίσως και υπερβολικό αλλά τελικά το ζήτημα των ρατσιστικών επιθέσεων μετά το βρετανικό δημοψήφισμα είναι υπαρκτό και διογκώνεται. Αποκαλυπτικό και σοκαριστικό είναι το βίντεο που δημοσίευσε στο τουίτερ το Channel 4  το οποίο δείχνει μια επιβεβαιωμένη, από την αστυνομία, ρατσιστική επίθεση μέσα στο τραμ, την οποία κατέγραψε με το κινητό της μια επιβάτης. Δείτε την.

Όμως η Κοινωνία των Πολιτών στη Μεγάλη Βρετανία αντιδρά. Ομάδες έστησαν αμέσως καμπάνια στα σόσιαλ μήντια, όπου πολίτες καλούνται να καταγγείλουν και να περιγράψουν ρατσιστικά περιστατικά στα οποία ήταν είτε τα θύματα είτε  μάρτυρες. Η σελίδα στο facebook λέγεται Post Ref Racism και υπάρχει και ανάλογο hashtag για το το τουίτερ #postrefracism.

Το ζήτημα είναι σοβαρό και ο βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη χθεσινή του αγόρευση στη Βουλή δήλωσε πως αυτές οι συμπεριφορές δεν θα γίνουν από την κυβέρνηση ανεκτές. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει η πολιτεία.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Τη γλώσσα της έδωσαν Αγγλική.

Ήταν το είδος της είδησης (Το Ποντίκι) που δεν θ’αργούσε να κυκλοφορήσει μέσα σε λίγα λεπτά σ’όλο τον κόσμο. Την “έβγαλε” η Πολωνή ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ, επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

“Η αγγλική είναι η επίσημη γλώσσα μας διότι είχε οριστεί από τη Βρετανία. Εάν δεν έχουμε πλέον τη Βρετανία στους κόλπους μας, δεν θα έχουμε τα Αγγλικά”, είπε η κυρία Χούμπνερ.

Τί ισχύει: Κάθε κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να ορίσει ως επίσημη μια γλώσσα ή διάλεκτο εντός της ΕΕ. Αν και η αγγλική γλώσσα είναι η δημοφιλέστερη στην Ευρώπη και αποτελεί την επίσημη γλώσσα τριών κράτων μελών, μονάχα η Βρετανία την έχει νομικά επιλέξει στις Βρυξέλλες. Η Ιρλανδία επέλεξε τη γαελική διάλεκτο. Η Μάλτα επέλεξε τα Μαλτέζικα.

Τα πράγματα όμως τα έβαλε στη θέση τους με σημερινή της ανακοίνωση η αντιπροσωπεία της Ιρλανδίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επισημαίνει ότι     όπως  προβλέπεται από το άρθρο 342 της Συνθήκης της Λισαβόνας, για ν’αλλάξει η επίσημη γλώσσα απαιτείται ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών, μέλος του οποίου είναι και η Ιρλανδία,

 

Έρευνα: Οι άντρες διστάζουν να κάνουν χρήση της άδειας πατρότητας. Μαντέψτε γιατί…

Η εταιρεία συμβούλων Deloitte έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα που διεξήγαγε μέσω διαδικτύου σε 1000 άτομα που απολαμβάνουν ως εργαζόμενοι παροχές όπως άδειες πατρότητας και μητρότητας. Σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο κάνουν χρήση των γονεϊκών αδειών άντρες και γυναίκες.

Περισσότεροι από το 1/3 αποφεύγουν να κάνουν χρήση της άδειας πατρότητας γιατί φοβούνται ότι θα βάλει σε κίνδυνο την καρριέρα τους. Το 54% των ερωτηθέντων και 57% των ανδρών πιστεύουν ότι χρήση της άδειας πατρότητας θα εκληφθεί ως έλλειψη αφοσίωσης στην εργασία τους ενώ το 41% του συνόλου θεωρεί ότι μια τέτοια άδεια θα τους στερούσε επαγγελματικές ευκαιρίες και ενδιαφέροντα πρότζεκτ.

Οι φόβοι δεν είναι αβάσιμοι αν κρίνουν από αυτό που συμβαίνει στις γυναίκες εργαζόμενες, όταν κάνουν χρήση της άδειας μητρότητας. Μάλιστα με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο, σύμφωνα με έρευνα του ΟΑΣΑ οι χώρες που έχουν πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στις γονεϊκές άδειες παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Παρ’όλα αυτά όμως, έρευνα που διεξήχθη το 2014 αποδεικνύει ότι η κοινωνία δεν αξιολογεί το ίδιο την πατρότητα με την μητρότητα σε όσους κάνουν καρριέρα. Ενώ στις γυναίκες η μητρότητα θεωρείται έλλειψη συγκέντρωσης από την εργασία, στους άντρες η πατρότητα γίνεται αντιληπτή ως απόδειξη μεγαλύτερης υπευθυνότητας. Εντυπωσιακό.

Την είδηση και τα επιμέρους στοιχεία τα αλίευσα στο σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg.