Σε μία παράγραφο

Ένας χρόνος capital controls, μια θλιβερή επέτειος για τη χώρα. Σταχυολογούμε τις βασικές και καταγεγραμμένες ζημιές που προκλήθηκαν στην οικονομία. Η τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία και σ’ενα από τα πλέον πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου, μόνο φόβο προκαλεί. Ο καθένας από εμάς, θα μπορούσε να είναι στη θέση των θυμάτων. Το δράμα “Brexit”, καλά κρατεί. Καταγράφουμε τα δύο πράγματα που πρέπει να ξέρετε γιαυτό σήμερα. Απίστευτες καταγγελίες των “Γιατρών του Κόσμου” για βασανισμό ανήλικων μεταναστών από αστυνομικούς, στο hot spot στη Μόρια. Μια μπουκιά ιστορίας, το Flashback. Είπαμε να το ξεκινήσουμε με τον Έλληνα πολιτικό που θαυμάζουμε περισσότερο, τον Χαρίλαο Τρικούπη. Πριν από 142 χρόνια γράφει ένα άρθρο σε μια εφημερίδα και αλλάζει τη συνταγματική ιστορία της χώρας. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10′ γεμάτα λεπτά.

Οικονομία: Ένας χρόνος capital controls.

Η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) έχει μέχρι τώρα σοβαρές συνέπειες στην οικονομία: ύφεση, κενό επενδύσεων και αποταμίευση. Ο βασικός λόγος για τον οποίο επιβλήθηκαν τα cc, δηλαδή η έλλειψη εμπιστοσύνης, δεν έχει αποκατασταθεί στο ελάχιστο. Κάτι που κάνει την άρση των περιορισμών αβέβαιη.

Αναφερω μόνο τα βασικά:

  • Πτώση των εξαγωγών κατά -11,7%
  • Ύφεση στο -1,3%
  • Αποεπένδυση στο -2,7%
  • Χρηματοδότηση στο -1,9%
  • Κατανάλωση στο -4,3%
  • Μείωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στο 89,7
  • Απώλεια έξι θέσεων για την ανταγωνιστικότητα της χώρας (στην 56η θέση μεταξύ 61 χωρών).

Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) από την επιβολή των capital controls έως και σήμερα, τα λουκέτα ανήλθαν σε 25.990 και την ίδια στιγμή κατεγράφη μείωση της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων κατά περίπου 3.000, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Από τις 15.379 νέες επιχειρήσεις πέρυσι, φέτος ενεγράφησαν στο ΓΕ.ΜΗ συνολικά 12.486 νέες επιχειρήσεις, έναντι των 18.030 το 2014 και των 20.024 το 2013.

Θλιβερή “επέτειος”.

Τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Τι γνωρίζουμε:

  • Χθες το βράδυ, γύρω στις 21.30 σημειώθηκε  επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο “Ατατούρκ” (IST) της Κωνσταντινούπολης, ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο, το ενδέκατο (aci) σε κίνηση επιβατών στον κόσμο για το 2016.
  • Τόσο η αστυνομία όσο και δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις άντρες που έδρασαν ταυτόχρονα. Ο ένας  πυροβόλησε εναντίον του πλήθους έξω από το κτήριο των διεθνών πτήσεων, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει συμπλοκή με τους αστυνομικούς. Ο δράστης τραυματίστηκε και στη συνέχεια έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του. Οι άλλοι δύο δράστες, στο μεταξύ, κατάφεραν να μπουν στο κτήριο, όπου και αυτοί πυροβόλησαν και στη συνέχεια προκάλεσαν την έκρηξη του υλικού που είχαν επάνω τους.
  • Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 41 άτομα. 23 Τούρκοι και 10 πολίτες ξένων χωρών και 3 με διπλή υπηκοότητα. Τραυματίστηκαν 239 από τους οποίους οι 109 έχουν πάρει ήδη εξιτήριο από το  νοσοκομείο. Σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ δεν υπάρχει ένδειξη για την ύπαρξη Ελλήνων πολιτών μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών.
  • Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γκιλντιρίμ δήλωσε ότι στοιχεία της επίθεσης υποδεικνύουν το ISIS ως αυτουργό της επίθεσης. Από την αρχή του χρόνου, έχουν σημειωθεί έξι πολύνεκρες επιθέσεις (France24) στην Τουρκία από αυτονομιστές Κούρδους και το ISIS.

Brexit: “Βαθιά λύπη”.

Δύο πράγματα χρειάζεται να ξέρουμε για σήμερα:

1.Τη βαθιά τους λύπη για το Brexit εξέφρασαν οι 27 ( In.gr) (χωρίς τη Βρετανία) στη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την πρόθεσή τους να συνεχίσουν. Κάλεσαν τη Βρετανία να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 κάνοντας σαφές ότι πριν αυτό να συμβεί δεν θα γίνουν κανενός είδους διαπραγματεύσεις. Οι 27 θύμισαν ότι η συμμετοχή στην ελεύθερη αγορά προϋποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών: Ελεύθερη κίνηση προσώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Ως προς τα εσωτερικά politics της Ένωσης στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ρόλο στις διαπραγματεύσεις εξόδου θα διαδραματίσουν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε εκεί θα παιχτεί ένα power game.

2.Στη Βρετανία και όπως είναι φυσικό η κατάσταση δεν λέει να ηρεμήσει και αυτό δεν θα συμβεί και τώρα κοντά. Ο Κόρμπιν δέχεται επιθέσεις απ’όλους. Ο μόνος σύμμαχος που του έχει απομείνει σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ο κ.Αλέξης Τσίπρας που  μέσω τουίτερ εξέφρασε τη συμπαράστασή του. Πολιτικά, βρήκαμε πολύ ενδιαφέρουσα τη δήλωση του ηγέτη των κεντρώων Φιλελεύθερων Δημοκρατών (Liberal Democrats) Τιμ Φάρον ο οποίος έκανε άνοιγμα στους ευρωπαϊστές της “δεξιάς” πτέρυγας του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος, “Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αποτελούν πλέον τον πόλο συσπείρωσης των προοδευτικών. Υπάρχει ανάγκη για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, αλλιώς θα έχουμε κυβέρνηση του Συντηρητικού Κόμματος για πάντα”, είπε, απευθύνοντας έμμεσα έκκληση στους ευρωπαϊστές των Εργατικών να συνταχθούν μαζί του, εκμεταλλευόμενος την έντονη δυσαρέσκεια αυτής της πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος απέναντι στον Τζέρεμι Κόρμπιν.

 

Μεταναστευτικό: καταγγελία των Γιατρών του Κόσμου για τη Μόρια.

Οι Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλουν περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος ανηλίκων που κρατούνται στο hot spot της Μόριας. Όλα ξεκίνησαν όταν ξέσπασε καυγάς μεταξύ των ανήλικων κρατουμένων και η αστυνομία προσήγαγε ορισμένους και τους επέβαλλε σε βασανιστήρια. Το πλήρες ρεπορτάζ της Λίνας Γιάνναρου στην “Καθημερινή”μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει διαταχθεί εξέταση αλλά εγώ κρατώ ότι ο λαλίστατος υπεύθυνος του Συντονιστικού κ.Γιώργος Κυρίτσης δεν έχει σχολιάσει το ζήτημα, κατά τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης όταν το θέμα αφορά σοβαρές καταγγελίες.

“Συνολικά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κρατούνται σήμερα 92 ανήλικοι πρόσφυγες, ηλικίας 12-17 ετών. Από αυτούς περίπου 70 κρατούνται εκεί από το Μάιο, 12 από τον Απρίλιο και δέκα έφτασαν εκεί μέσα στον Ιούνιο. Οι 12 ανήλικοι πρόσφυγες που προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα κρατούνται κατά μέσο όρο στη Μόρια έξι εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος ορίζει ότι ο χρόνος κράτησης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 25 ημέρες”.

Flashback: 29 Ιουνίου 1874. “Τίς πταίει;”

Το ύφος του Χαρίλαου Τρικούπη, όταν εισερχόταν στο γραφείο του Εισαγγελέα για ν’αναλάβει την ευθύνη για το άρθρο που δημοσιεύθηκε ανώνυμα στην εφημερίδα “Καιροί” στις 29 Ιουνίου του 1874 και οδήγησε στη σύλληψη του εκδότη της εφημερίδας Πέτρου Κανελλίδη, μπορούμε να το φανταστούμε με τη βοήθεια της φωτογραφίας (ψηφιακό αρχείο ΕΛΙΑ) που τράβηξε ο πειραιώτης φωτογράφος Σόλων Βάθης, στο διάσημο ατελιέ του στο Παρίσι, αρκετά χρόνια αργότερα.

“Τίς Πταίει;” τιτλοφορούνταν το άρθρο που καταφερόταν με σαρκαστικό τρόπο κατά των Ανακτόρων που αγνοούσαν την “Αρχή της δεδηλωμένης” δίνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κόμματα που δεν είχαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στους γνωστούς, από την ιστορία, “κηπουρούς του βασιλιά”.

Σύμφωνα με τον καθ.Νίκο Αλεβιζάτο ο οποίος στο βιβλίο του “Το Σύνταγμα και οι Εχθροί του” (ΠΟΛΙΣ) κάνει εκτενή αναφορά και ανάλυση στο ιστορικό αυτό επεισόδιο, την οποία αξίζει και να διαβάσετε γιατί είναι πραγματικά συναρπαστική,  το άρθρο αυτό αποτελεί μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του συνταγματικού δικαίου στη χώρα γιατί στην πραγματικότητα σήμανε τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την καθιέρωση της αρχής της δεδηλωμένης σύμφωνα με την οποία εντολή σχηματισμού κυβέρνησης παίρνει αυτός που θα αποδείξει (με ψηφοφορία) ότι κατέχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

“Αηδιάζοντες και αγανακτούντες επί τω θεάματι, του οποίου παριστάμεθα θεαταί, και βλέποντες την γενικήν κατάπτωσιν του φρονήματος των πολιτευομένων, διστάζομεν επί στιγμήν και ερωτώμεν ημάς αυτούς, μη τυχόν αληθώς πταίει το Έθνος; Θαρρούντες όμως απαντώμεν, το Έθνος δεν πταίει.

Μετά τα παθήματα του 1862, τίθεται εκ νέου εις το Έθνος το δίλημμα της υποταγής εις την αυθαιρεσίαν ή της επαναστάσεως. Είνε το Έθνος καταδικαστέον διότι δεν σπεύδει να παραδεχθή το δεύτερον. Καλούνται εις την εξουσίαν κυβερνήσεις αποκρουόμεναι παρά της πλειοψηφίας του Έθνους, χορηγείται εις αυτάς η διάλυσις της Βουλής και συνάμα παν μέσον επηρεασμού των συνειδήσεων του λαού και νοθεύσεως των εκλογών, και λέγομεν ύστερον, ότι πταίει ο λαός δια την τοιαύτην κατάστασιν. Τι δύναται ο λαός κατ΄ αυτής; Ουδέν άλλο ή να επαναστατήση”.

Τρεις μόλις ημέρες μετά τις εκλογές τις οποίες ο Χαρίλαος Τρικούπης είχε χαρακτηρίσει φαύλες, το άρθρο θεωρήθηκε ότι στρέφεται κατά του Βασιλέως και με την ανάλειψη της ευθύνης από τον ίδιο, του ασκήθηκε ποινική δίωξη, αφού ανακρίθηκε για περίπου τρεις ώρες προφυλακίσθηκε στις φυλακές Γκαρμπολά, όπου έμεινε για 24 ώρες. Κατόπιν, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και δεκαπέντε ημέρες αργότερα απαλλάχθηκε με βούλευμα των Πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας άσκησε ανακοπή αλλά οι εφέτες τον απάλλαξαν οριστικά στις 9 Αυγούστου 1874 με δικό τους βούλευμα.

Ένα μικρό επεισόδιο από τη θυελλώδη συνταγματική ιστορία της χώρας που έφερε μια μεγάλη αλλαγή που εδραίωση του Κοινοβουλευτισμού. Μια ιστορία όπου το Σύνταγμα έγινε πεδίο πολιτικών ελιγμών. Μια ιστορία ελευθεροτυπίας. Μια ιστορία παλιά που μ’ενα πολύ περίεργο τρόπο, 142 χρόνια μετά είναι πολύ επίκαιρη.

Μιας και μιλάμε για το Σύνταγμα. Να προτείνουμε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο το απόγευμα στο “Παλλάς” από τον όμιλο e-Κύκλος και αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση και θα μιλήσουν οι σημαντικότεροι, ίσως, συνταγματολόγοι της χώρας, οι κ.κ. Νίκος Αλεβιζάτος, Σταύρος Τσακυράκης και Ευάγγελος Βενιζέλος. Όλες οι πληροφορίες εδώ.

Για να λαμβάνετε στο εμέηλ σας το δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας εγγραφείτε εδώ.