Καλημέρα σε όλους!
Με το ΣτΕ να συνεδριάζει σήμερα για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, η αντιπαράθεση κυβέρνησης, πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ παίρνει άλλη διάσταση μετά την αποκάλυψη της Καθημερινής της επιστολής-έγκλησης που απέστειλε η Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση με την οποία την κατηγορεί για σοβαρές παραβιάσεις του ελληνικού Συντάγματος και του κοινοτικού δικαίου. Στην Ευρώπη η πολιτική αναταραχή εκτυλίσσεται περί το Brexit ενώ το ίδιο το Brexit, σύμφωνα με τις εσωκομματικές διεργασίες των δύο μεγάλων κομμάτων μετά την σοβαρή πολιτική κρίση που προκάλεσε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Άνοιξε η Μητρόπολη των Αθηνών. Διαβάστε ορισμένα στοιχεία για την ιστορία του κτηρίου που είναι δύσκολο να τα βρείτε αλλού. Απεβίωσε ο βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης συγγραφέας και ακτιβιστής Ελί Βιζέλ. Ένας από τους τελευταίους αυτόπτες μάρτυρες των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. 4η Ιουλίου σήμερα και το flashback δεν μπορούσε παρά να είναι ένα: η Διακήρυξη της αμερικανικής Ανεξαρτησίας. Ένα γεγονός που άλλαξε τον δυτικό κόσμο και αναγνώρισε την αναζήτηση της ατομικής ευτυχίας μαζί με την ζωή και την ελευθερία ως τα απαράβατα δικαιώματα κάθε ανθρώπου. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου 10 λεπτά.
Σήμερα, συνέρχεται η Ολομέλεια του ΣτΕ σε έκτακτη, δημόσια συνεδρίαση, για να συζητήσει τις αιτήσεις των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών κατά του όλου του νομοθετικού πλαισίου της Κυβέρνησης στον τομέα της χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών, 3 εκ. ευρώ η κάθε μια, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition).
Η υπόθεση αυτή έλαβε άλλη διάσταση μετά τις εξηγήσεις που ζήτησε η Κομισιόν από την Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ζήτημα της διαχείρισης των τηλεοπτικών αδειών και ειδικότερα, μετά την αποκάλυψη της “Καθημερινής” (Kathimerini.gr) για την ύπαρξη επιστολής-έγκλησης του αρμόδιου κοινοτικού Επίτροπου Γκ. Έντινκερ προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς των Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη για τη χειραγώγηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος.
Το θέμα προκάλεσε πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης (naftemporiki) και αντιπολίτευσης (nd.gr).
Σήμερα, στις 3 το μεσημέρι, λήγει και η προθεσμία για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Η δημοπρασία των συχνοτήτων, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, θα διεξαχθεί στις αρχές Αυγούστου.
Καλώς ή κακώς, ο τρόπος που θα υλοποιηθεί η απόφαση των Βρετανών στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένος με τις εσωκομματικές διεργασίες στα δύο μεγάλα κόμματα.
Ήδη η υποψήφια για την προεδρία των Συντηρητικών Τερέζα Μέι, δήλωσε πως εφόσον εκλεγεί δεν θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 εντός του 2016 γιατί κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει όταν θα εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας. Σε συνέντευξη της (Independent), η κυρία Μέι δήλωσε πως το μέλλον των ευρωπαίων πολιτών που εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία είναι για την ώρα εξασφαλισμένο αλλά σίγουρα θα ειναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, όταν θα έρθει η ώρα. Η Τερέζα Μέι δείχνει να είναι η επικρατέστρερη υποψήφια αφού συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό υποστηρικτών στο κόμμα. Η πρωτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο. Στο στρατόπεδο των Εργατικών η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Το περιβάλλον του Τζέριμι Κόρμπιν, δεν επιτρέπει στον εκλεγμένο αντιπρόεδρο (Guardian) του κόμματος Τομ Γουώτσον να έχει κατ’ιδίαν συνάντηση μαζί του γιατί φοβούνται ότι θα τον εκφοβίσει για να τον οδηγήσει σε παραίτηση. Περίεργα πράγματα.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η μαζικότητα της διαδήλωσης του Σαββάτου κατά του Brexit και η δημιουργία ενός φιλοευρωπαϊκού κλίματος στη Βρετανική κοινωνία δημιουργεί κλίμα και μάλιστα πίεσης προς το Κοινοβούλιο, να μην επικυρώσει την απόφαση του δημοψηφίσματος. Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας του Σαββάτου, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, αφού όπως ισχυρίζονται ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που στήριξαν το Leave έχει μετανιώσει για την ψήφο του.
Τέλος στη ζωή του έβαλε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Jet Oil Κυριάκος Μαμιδάκης, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε στο σπίτι του.
Η Jet Oil είχε καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και είχε τεθεί σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της.
Η εταιρεία ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τους αδερφούς Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη, με σκοπό την αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
Τα προβλήματα ρευστότητα της εταιρείας ήταν γνωστά εδώ και καιρό. Βάσει του τελευταίου ισολογισμού, του 2014, η εταιρεία παρουσίαζε συνολικές υποχρεώσεις περίπου 320 εκ. ευρώ, ενώ, απασχολούσε συνολικά προσωπικό 200 ατόμων.
Μετά από εργασίες επτά ετών ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών τέλεσε χθες (Naftemporiki) την πρώτη του Θεία Λειτουργία, ύστερα από επτά χρόνια εργασιών ανακαίνισης.
Αρχικά, τον ναό σχεδίασε ο Θεόφιλος Χάνσεν ο οποίος κατέθεσε την μελέτη του το 1842, με βάση την οποία ξεκινά η ανέγερση: Ενα ιδιόρρυθμο κράμα λομβαρδικών, αναγεννησιακών και βυζαντινών μορφολογικών στοιχείων. Τα γεγονότα της 3ης Σεπτ. 1843 διακόπτουν την πρόοδο των εργασιών που είχαν φθάσει το πολύ ώς την πρώτη σειρά των παραθύρων. Αποκλείστηκε ο Χάνσεν ως “ετερόχθων” (!)και το έργο πέρασε στην ευθύνη του Δημητρίου Ζέζου, ο οποίος επέφερε πάμπολλες μετατροπές. Αρχικά, η θέση της Μητρόπολης είχε προβλεφθεί για το οικόπεδο που δόθηκε στον Καθεδρικό των Λατίνων, σημερινός Αγιος Διονύσιος. Έτσι η οδός Πανεπιστημίου, εκτός από την Τριλογία, θα ήταν Πενταλογία -μαζί με το Οφθαλμιατρείο και την Μητρόπολη.
Ευχαριστούμε την επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαριλένα Κασιμάτη για τις πληροφορίες που μας έδωσε.
Επιζήσας της ναζιστικής γενοκτονίας και των στρατοπέδω Άουσβιτς και Μπούχενβαλντ, συγγραφέας, καθηγητής, ακτιβιστής, βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης (1986). Ελί Βιζέλ, Γάλλος συγγραφέας, αμερικανός πολίτης, εβραίος πάνω από όλα
Γεννημένος την 30ή Σεπτεμβρίου 1928 στη Ρουμανία, ο Βιζέλ στάλθηκε στα 15 του χρόνια στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου, το ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης στην κατεχόμενη Πολωνία. Η μητέρα του και η μικρότερη αδελφή του δολοφονήθηκαν. Ο πατέρας του πέθανε μπροστά του στο Μπούχενβαλντ, όπου είχαν μεταχθεί. Αφού βγήκε από το στρατόπεδο, το 1945, έζησε στη Γαλλία ως τα 28 του χρόνια, το 1956. Μετά τις σπουδές φιλοσοφίας που έκανε στη Σορβόννη, έγινε δημοσιογράφος στα 19 του και αργότερα συγγραφέας. Ήταν 27 ετών όταν τυπώθηκε το βιβλίο Νύχτα, αρχικά στα εβραϊκά. Ως το 2008, είχαν πουληθεί 10 εκατομμύρια αντίτυπα.
Ο Ελί Βιζέλ κατείχε επί χρόνια την έδρα των ανθρωπιστικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Σκεφτόταν στα εβραϊκά, έγραφε πολύ στα γαλλικά και στην καθημερινή του ζωή μιλούσε στα αγγλικά.
Από την Αρμενία ως το Νταρφούρ, ο Βιζέλ, ακούραστος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μεγάλο κύρος διεθνώς, έδωσε μάχες για διάφορες υποθέσεις.
Φοβόταν για καιρό ότι ο κόσμος ξεχνά το Ολοκαύτωμα. Σταδιακά, η γνώμη του μεταβλήθηκε: “γνωρίζω ότι αυτή η τραγωδία είναι η πιο εξαντλητικά καταγεγραμμένη στην ιστορία. Αυτό που φοβάμαι είναι η υποβάθμιση αυτής της μνήμης”, έλεγε.
Διαβάστε μια συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ και τη Μαριλένα Αστραπέλλου και δείτε το διαδραστικό χρονολόγιο της ζωής του στην αγγλική έκδοση της ισραηλινής εφημεριδας Haaretz.
Αντίθετα απ’ό,τι πιστεύεται η 4η Ιουλίου του 1776 δεν ήταν η ημέρα που το Τόμας Τζέφερσον έγραψε το πρώτο σχέδιο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας. Αυτό το είχε κάνει τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Επίσης η 4η Ιουλίου του 1776 δεν ήταν η μέρα που υπεγράφη το κείμενο της διακήρυξης (αυτό συνέβη στις 2 Αυγούστου του 1776) και βέβαια, η 4η Ιουλίου, δεν είναι η ημέρα που παραδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, αυτό θα γινόταν τον Νοέμβριο.
Τί συνέβη την 4η Ιουλίου του 1776 λοιπόν;
Είναι η μέρα που το Κογκρέσο ενέκρινε το σχέδιο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας η συγγραφή του οποίου είχε ολοκληρωθεί στις 2 Ιουλίου και ήταν η ημερομηνία εκτύπωσης που έφερε η Διακήρυξη που μοιράστηκε στη συνεχεια σε όλη τη χώρα που στις συνειδήσεις των πολιτών ταύτισε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας με το Σύνταγμα.
Τα πρώτα 20 χρόνια μετά την Ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας οι Αμερικανοί δεν γιόρταζαν την ημέρα λόγω και της τροπής που πήραν τα γεγονότα στη χώρα. Μάλιστα περί το 1790 το κείμενο είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση καθώς είχε γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Δημοκράτες Ρεπουμπλικανούς που θαύμαζαν τον Τόμας Τζέφερσον και τους Φεντεραλιστές που θεωρούσαν το κείμενο “γαλλόφιλο” και υπερβολικά “αντιβρετανικό”. Έπρεπε να περάσουν 100 χρόνια ώστε η 4η Ιουλίου να αναγνωριστεί ως εθνική γιορτή. Αυτό έγινε το 1870 με την απόφαση του Κογκρέσο με την οποία ορίζονταν οι εθνικές γιορτές και οι αργίες ανάμεσα στις οποίες και τα Χριστούγεννα.
Ό,τι θέλετε να ξέρετε για το Σύνταγμα των ΗΠΑ μπορείτε να το βρείτε σ’αυτό το μεγάλο και αναλυτικό σάιτ.