Πριν από ένα χρόνο, τέτοια ημέρα, ψηφίζαμε στο δημοψήφισμα. 365 ημέρες μετά έχουμε αρχίσει να πληρώνουμε το λογαριασμό αυτής της απίθανης περιπέτειας που δεν κατέγραψε κόστος μόνο στην οικονομία αλλά άφησε σημάδια στην κοινωνία και την πολιτική ζωή της χώρας. Αυτή την εποχή βλέπουμε τη Βρετανία να ζει το ίδιο δράμα σε άλλες διαστάσεις και για διαφορετικούς λόγους. Κοινές οι συνέπειες που καλούνται να πληρώσουν οι κοινωνίες κάθε φορά που παρασύρονται από τους αγύρτες της πολιτικής. Ο Νάιτζελ Φάρατζ αφού κατάφερε να παρασύρει τους συμπολίτες του στην περιπέτεια, παραιτείται και οι Συντηρητικοί θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού που θα είναι και ο επόμενος Πρωθυπουργός. Στη χώρα μας η μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες, βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής. Δυστυχώς η αντιπολίτευση δείχνει να μην το έχει αντιληφθεί. Το διαστημόπλοιο “Juno” μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Δία. Στόχος αυτής της μη επανδρωμένης αποστολής, να μάθουμε περισσότερα για την γέννηση του ηλιακού μας συστήματος ενώ σήμερα κλείνουν 20 χρόνια από την κλωνοποίηση κυττάρου ενήλικα οργανισμού και τη γέννηση του προβάτου Ντόλι. Φιλοσοφικά, το ερώτημα του Σοφοκλή από το οποίο ξεκινά και τελειώνει η τραγωδία “Οιδίπους Τύραννος” το περίφημο “Τίς με εκφύει βροτών;”, “Ποιος είναι ο πατέρας μου;” “Από πού κατάγομαι;” συνεχίζει να βασανίζει την ανθρωπότητα στους αιώνες, άσχετα, αν κάθε φορά παίρνει κι άλλη μορφή… Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 δεπτά.
Τρίτη 5 Ιουλίου: "Τίς με εκφύει βροτών;"
Η “Junο” μπήκε επιτυχώς στην τροχιά του Δία.
Δεν γνωρίζουμε πόσοι θα το πιστέψετε αλλά αυτή είναι η είδηση που περιμέναμε για να κλείσουμε το σημερινό δελτίο. Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο “Juno” μετά από ταξίδι πέντε ετών, έφτασε στον πλανήτη Δία και ολοκλήρωσε τον δύσκολο και επικίνδυνο για την ασφάλεια του διαστημοπλοίου στόχο, να μπει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, χωρίς να το “τραβήξει” η βαρύτητα και τελικώς συντριβεί. Για να συμβεί αυτό, θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν, για πρώτη φορά, οι κινητήρες του. Θα έπρεπε δηλαδή να πατήσει ένα είδος “φρένου” για να μείνει σε απόσταση τέτοια ώστε να μπει σε τροχιά και όχι να συνθλιβεί στην επιφάνειά του.
Σύμφωνα με τη συνέντευξη τύπου που έδωσε λίγο πριν η NASA, γύρω στις 4 το πρωί, πέρασε από το Βόρειο Πόλο του Δία και διέσχισε “το τρομακτικότερο από τα πιο τρομακτικά” σημεία της αποστολής, μια περιοχή στην ατμόσφαιρα του πλανήτη όπου η συγκέντρωση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων είναι τόσο πυκνή που θα μπορούσε να καταστρέψει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του διαστημοπλοίου. Όμως, το κέλυφος από τιτάνιο που προστατεύει το σκάφος, κατάφερε ν’αποτρέψει αυτό, ακριβώς, το ενδεχόμενο. Το “Juno” πέρασε τους χαρακτηριστικούς και γνωστούς σε όλους μας δαχτυλίους του Δία και τώρα βρίσκεται μέσα στα νέφη του πλανήτη.
Τί θα κάνει εκεί;
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Δίας είναι ο πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος που δημιουργήθηκε μετά από τον Ήλιο οπότε θεωρούν ότι σ’αυτόν βρίσκονται οι απαντήσεις σε πολλές από τις ερωτήσεις που υπάρχουν για τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος. Η ποσότητα του νερού που περιέχει και η σύσταση του πυρήνα του (πόσο βραχώδης είναι, δηλαδή) μπορούν να δώσουν απαντήσεις για το πού βρισκόταν (“χωροταξικά” ως προς τον Ήλιο) όταν δημιουργήθηκε και άρα να μάθουμε περισσότερο για τη θέση του κάθε πλανήτη μόλις γεννήθηκε το ηλιακό μας σύστημα.
Αυτή τη στιγμή η “Juno” βρίσκεται σε τροχιά που θα διαρκέσει 53 ημέρες. Τα ηλεκτρονικά όργανα θα τεθούν σε λειτουργία ξανά μεθαύριο αφού έχει αποκατασταθεί πλήρως η παροχή ενέργειας μέσω των ηλιακών πάνελ. Γύρω στα μέσα Αυγούστου θα μας στείλει τις πιο κοντινές φωτογραφίες που θα καταφέρει να τραβήξει από τον Δία. Στη συνέχεια οι επιστήμονες πλοηγοί από τη Γη που υπολογίζουν βαρύτητα, ενέργεια και ταχύτητα (η NASA είναι πολύ υπερήφανη για την ομάδα πλοήγησής της, το ανέφεραν και στη σημερινή συνέντευξη τύπου) θα μετακινήσουν το διαστημόπλοιο λίγο πιο κοντά στον πλανήτη.
Στο τέλος; Θα το αφήσουν να συντριβεί αλλά ούτε αυτό είναι τόσο απλό. Όπως εξήγησαν στην πρωϊνή συνέντευξη τύπου, χρειάζεται προσοχή ώστε το διαστημόπλοιο να μην συντριβεί στο φεγγάρι Ευρώπη γιατί σύμφωνα με τη NASA είναι ένα από τα σημεία όπου υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει ζωή εκτός Γης και δεν θέλουν να το “μολύνουν” με γήινη παρουσία πριν να καταφέρουμε, κάποια στιγμή, να προσεληνωθούμε στην “Ευρώπη”. Σ’αυτή την “Ευρώπη” του πλανήτη Δία, εμείς ελπίζουμε να προσεληνωθούμε, πριν διαλύσουμε την δικιά μας, την πολιτική.
Θα σας κρατούμε ενήμερους για την πορεία της αποστολής.
Διαβάστε τα πάντα για την αποστολή του “Juno” εδώ (NASA).
Έντεκα υποψήφιοι για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.
Χθες το μεσημέρι έληξε η προθεσμία για την κατάθεση φακέλων συμμετοχής στη δημοπρασία για τη χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Συνολικά κατατέθηκαν 11 φάκελοι υποψηφιότητας. Τις εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Τώρα, αναμένεται από το ΣτΕ να εκδώσει απόφαση μετά τη συζήτηση της προσφυγής τηλεοπτικών σταθμών κατά της διαδικασίας αλλά και ολόκληρης της σχετικής νομοθεσίας που διέπει την έκδοση των τηλεοπτικών αδειών.
Τα βασικά επιχειρήματα των δύο πλευρών είναι τα εξής (Kathimerini):
- Οι διοικήσεις των τηλεοπτικών σταθμών (δια των πληρεξουσίων τους) υποστηρίζουν πως το μόνο αρμόδιο όργανο για την έκδοση αδειών, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι το ΕΣΡ το οποίο δεν μπορεί ν’ αντικατασταθεί από τη Γ.Γ. Ενημέρωσης.
- Ο αριθμός των δημοπρατούμενων αδειών είναι αυθαίρετος.
- Αυθαίρετη είναι και η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας (3εκ.Ε) ενώ
δεν έχει χαρτογραφηθεί ακόμα το φάσμα των συχνοτήτων και η χωρητικότητά του.
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι του δημοσίου, υποστήριξαν τα εξής: - Υπήρχε πρόβλημα στη νόμιμη συγκρότηση του ΕΣΡ αφού η θητεία του είχε λήξει και η παράτασή της είχε κριθεί αντισυνταγματική και ότι ο νόμος για μία και μόνη φορά δίνει στον Υπουργό Επικρατείας το δικαίωμα να ασκήσει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ.
- Αν ο νόμος εφαρμοζόταν κατά γράμμα, θα έπρεπε οι τηλεοπτικοί σταθμοί να είχαν κλείσει αφού δεν είχαν άδεια.
- Όσον αφορά τις αιτιάσεις για αυθαιρεσίες στον αριθμό των αδειών η απάντηση του Δημοσίου είναι ότι η τηλεόραση είναι ένας ευαίσθητος τομέας και πρέπει να προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες.
Για το θέμα που δημιουργήθηκε με την επιστολή Έτινγκερ, σήμερα, εκπρόσωπος του Επιτρόπου δήλωσε (Euro2Day) πως ναι μεν έχει αποσταλεί προειδοποιητική επιστολή από τις 16 Ιουνίου γιατί η Κομισιόν θεωρεί ότι οι πρόσφατες αλλαγές επηρεάζουν την κοινοτική νομοθεσία αλλά το θέμα αφορά την ανεξάρτητη λειτουργία της ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών και όχι την διαδικασία αδειοδότησης. Με τη σειρά της, η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών με ανακοίνωσή της (Naftemporiki)επιμένει πως η επιστολή αφορά και τη διαδικασία αδειοδότησης.
Παραιτήθηκε ο Νάιτζελ Φάρατζ- Eκλογές στους Tories
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος UKIP και κεντρική πολιτική φιγούρα της καμπάνιας του LEAVE, παραιτήθηκε, χθες, (Kathimerini) από την ηγεσία του κόμματός του. Σε συνέντευξη τύπου στο Γουεστμίνστερ δήλωσε πως μπήκε στην πολιτική για να βγάλει τη Βρετανία από την ΕΕ και όχι για να γίνει ένας επαγγελματίας πολιτικός. Τώρα που τα κατάφερε, αισθάνεται ότι έκανε το καθήκον του.
Για τη Βρετανία, ο Φάρατζ ήταν η προσωποποίηση του Ευρωσκεπτικισμού για περισσότερο από δύο δεκαετίες και χάρις σ’εκείνον, το UKIP από ένα περιθωριακό πολιτικό κόμμα έγινε η τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα και είναι εκείνος που κατάφερε να πείσει 17 εκατομμύρια ανθρώπους, να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φάρατζ παραιτείται, για να επιστρέψει. Είναι δε το δεύτερο βασικό στέλεχος της καμπάνιας του Leave που αποτραβιέται από την κεντρική σκηνή, μετά το θετικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο κ.Φάρατζ δήλωσε πως θα κρατήσει τη θέση του στην Ευρωβουλή για να παρακολουθήσει από κοντά τις διαπραγματεύσεις εξόδου της χώρας του από την Ένωση.
Στο στρατόπεδο των Συντηρητικών, σήμερα διεξάγεται ο α’γύρος των εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού στο κόμμα ο οποίος θα είναι και ο Πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των ψηφοφοριών και μείνουν δύο υποψήφιοι, θεωρείται βέβαιο ότι μία από αυτούς θα είναι η Υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μαίη η οποία συμμετείχε στην καμπάνια του Remain. Βέβαια, να παραδεχτούμε ότι δεν είναι καλή εποχή για προβλέψεις και όλα είναι πιθανόν ν’ανατραπούν.
Συγκέντρωση ΑΔΕΔΥ και στάσεις εργασίας.
- Στάσεις εργασίας πραγματοποιούνται σε ΟΣΕ και προαστιακό μέχρι και την Πέμπτη, 5-8 το πρωί, 1-4 το μεσημέρι και 9-12 το βράδυ.
- Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, απόψε στις 7.00, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού.
Ενημερώνουμε για να αποφύγετε την ταλαιπωρία.
Flashback 5 Ιουλίου 1996. “Hello Dolly!”
Είναι από τ’αξέχαστα. Τόσο ως γεγονός όσο και για τη μηντιακή θύελλα που προκάλεσε. Πριν από 20 χρόνια γεννήθηκε το πρόβατο Ντόλι, το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό που οι επιστήμονες δημιούργησαν αποσπώντας τον πυρήνα ζωντανού κυττάρου ενήλικα οργανισμού. Στην Ελλάδα τότε είχαμε και Αρχιεπίσκοπο τον μακαριστό Χριστόδουλο και είχαμε διασκεδάσει λίγο πιο πολύ με τις αντιδράσεις…
Το κύτταρο από το οποίο “γεννήθηκε” η Ντόλι ελήφθη απο θηλαστικό αδένα προβάτου γιαυτό και κάποιος νεαρός τότε και σίγουρα “εξυπνάκιας” ερευνητής στο Ινστιτούτο Ρόσλιν όπου πραγματοποιήθηκε το πείραμα, σκέφτηκε να βαφτίσουν το πρόβατο “Ντόλι”. Ναι από την Ντόλι Πάρτον. Αντρικό χιούμορ.
Ο βρετανικός Observer μετέδωσε πρώτος την είδηση με τον ιστορικό τίτλο: “Επιστήμονες κλωνοποίησαν ενήλικο πρόβατο. Θρίαμβος για τη Βρετανία, ανησυχία για τη χρήση της μεθοδου σε ανθρώπους”.
Με αφορμή τα 20 χρόνια από τη γέννηση της Ντόλι η οποία έχει ταριχευθεί και θα εκτεθεί ως τέτοια (ταριχευμένη δηλαδή) θα διοργανωθούν εκδηλώσεις και υποθέτουμε ότι θα γραφτούν και πολύ ωραία άρθρα, θα παρακολουθούμε και θα σας ενημερώνουμε. Για την ώρα μπορείτε να διαβάσετε το αφιέρωμα του Ινστιτούτου Ρόσλιν που συνδέσαμε νωρίτερα και το πολύ ωραίο άρθρο του Guardian.