Σε μία παράγραφο.

Μπανανία. Αυτή είναι η λέξη. Υπουργοί εισηγούνται θετικά και δικαστές αποφασίζουν να εξαιρέσουν τους εαυτούς τους από την εφαρμογή ρυθμίσεων “πόθεν έσχες” που ισχύουν για τους υπόλοιπους πολίτες. Την ίδια στιγμή, στη Μεγάλη Βρετανία και σε καθεστώς απόλυτης ανεξαρτησίας, η επιτροπή Τσίλκοτ δημοσίευσε το πόρισμά της για τις συνθήκες εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο του Ιράκ. Η “Αναφορά Τσίλκοτ” τηγανίζει τον Τόνι Μπλερ. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση παριστάνει πως δεν ξέρει ποιος είναι ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ ο οποίος ισχυρίζεται ότι τον προσέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας να εκπονήσει ένα Plan B στο ενδεχόμενο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές κι αυτός του πρότεινε κάτι που μοιάζει πολύ με πραξικόπημα. Αναμένουμε να κυριαρχήσει το θέμα στο δημόσιο διάλογο και την πολιτική αντιπαράθεση τις επόμενες ημέρες. Το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομία προβλέπει ύφεση 1% για το 2016. Ανθολογούμε μερικά ακόμα στοιχεία από την έρευνα. Φρίκη στη Νάξο απο τον βασανισμό και τη θανάτωση θαλάσσιας χελώνας. Άνθρωπος κερδίζει μηχανή τεχνητής νοημοσύνης σ’εναν απίθανο διαγωνισμό στην Κίνα και επτά κακοί οιωνοί, ως επτά θανάσιμα αμαρτήματα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 λεπτά.

Σκανδαλώδης ρύθμιση για τους δικαστές.

Καταγράφουμε την είδηση όσο πιο απλά γίνεται γιατί σε πρώτη ανάγνωση δεν είναι προφανές τί συνέβη.

Τέσσερις ενώσεις δικαστικών, είχαν προσφύγει στο ΣτΕ (Kathimerini) για ν’ακυρωθούν διατάξεις που καθόριζαν το περιεχόμενο δηλώσεων “Πόθεν Έσχες”. Συγκεκριμένα οι δικαστικοί προσέφυγαν γιατί ήθελαν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση να δηλώνουν μετρητά άνω των 15.000Ε που φυλάσσουν εκτός τράπεζας καθώς και τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα και πολύτιμους λίθους συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ. Επίσης ήθελαν να εξαιρεθούν από την υποχρέωση να δηλώνουν τα στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων, εγγονών, κ.ά.), την στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτησή τους γιατί έκρινε πως έτσι κι αλλιώς οι ρυθμίσεις δεν τους αφορούσαν αφού εξαιρούνταν ήδη και αυτό το βεβαίωναν υπομνήματα που οι αρμόδιοι υπουργοί είχαν καταθέσει στο ΣτΕ!

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει: 1) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, 2)Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 3) Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και 4)Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Αδιανόητα πράγματα.

Για να λαμβάνετε στο εμέηλ σας το δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας εγγραφείτε εδώ.

The Chilcot Report

2.600.000 λέξεις, πέντε φορές περισσότερες από το “Πόλεμος και Ειρήνη”, που περιγράφουν κάθε πτυχή της εμπλοκής της Μεγάλης Βρετανίας στον Πόλεμο του Ιράκ, δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στην πολυαναμενόμενη, μετά από πολυετή έρευνα “Aναφορά Τσίλκοτ” (The Chilcot Report), γνωστή και ως The Iraq Inquiry. Η ομάδα έρευνας υπό τον Λόρδο Τσίλκοτ, εργάστηκε για επτά χρόνια και είχε απόλυτα ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία, έγγραφα και μάρτυρες, ακόμα και σε σημειώματα που είχε αποστείλλει ο τότε Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ στον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζωρτζ Μπους. Την έρευνα τη διέταξε ο διάδοχος του Μπερ Γκόρντον Μπράουν και αρχικά υπήρχε η εντύπωση πως θα ολοκληρώνονταν σ’ενα χρόνο.

Η “Αναφορά Τσίλκοτ” είναι καταπέλτης για τις ευθύνες τις τότε πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας για την εμπλοκή της Μεγάλης Βρετανίας στον πόλεμο στο Ιράκ που μέχρι την απεμπλοκή της Βρετανίας το 2009 είχε κοστίσει τη ζωή σε 179 Βρετανούς στρατιώτες και 150.000 Ιρακινούς ενώ μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους σ’αυτόν 4.500 Αμερικανοί και έχουν τραυματιστεί 32.000. Στην αναφορά, η αιχμηρότερη κριτική αφορά στις ευθύνες του ίδιου του π.ΠΘ Τόνι Μπλερ.

Τί λέει η Αναφορά Τσίλκοτ:

  • Ο Τόνι Μπερ στάθηκε δίπλα στον Τζώρτζ Μπους επειδή η Βρετανία είναι ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και επέτρεψε στη δεύτερη να λάβει όλες τις σημαντικές αποφάσεις τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για τους χρόνους εκτέλεσης της επιχείρησης.
  • Την περίοδο της εισβολής (Μάρτιος 2003) δεν είχαν εξαντληθεί οι δυνατότητες για διπλωματική επίλυση του ζητήματος της κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής από το Ιράκ.
  • Τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες ασφαλείας αν και ελλιπή, χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση Μπλερ με τρόπο που να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα του πολέμου ενώ σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνυόταν η ύπαρξη βιολογικών και πυρηνικών όπλων.
  • Αγνοήθηκαν σαφείς προειδοποιήσεις για τα ενδεχόμενα αποτελέσματα της εισβολής όπως ο εμφύλιος πόλεμος και η ενίσχυση εξτρεμιστικών ισλαμιστικών ομάδων όπως η Αλ Κάιντα.
  • Δεν υπήρξε καλή προετοιμασία πριν τις επιχειρήσεις εδάφους με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές καθώς και σε πολεμικό υλικό.
  • Δεν υπήρχε σοβαρό σχέδιο δράσης για μετά τη σύρραξη με αποτέλεσμα η Βρετανία να μην εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή μετά τον πόλεμο.

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευσή της αναφοράς Τσίλκοτ, ο Τόνι Μπλερ έκανε δηλώσεις. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μέρα έκτοτε που να μην σκέφτηκε τις συνέπειες που είχε ο πόλεμος στο Ιράκ αλλά εμμένει στην απόφασή του γιατί πιστεύει ότι στη δεδομένη στιγμή έκανε το σωστό.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν θυελλώδεις και δεν αναμένεται να κοπάσουν σύντομα. Χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο η οποία μ’ενα τουίτ, ειρωνεύθηκε την τότε εμπλοκή της Μεγάλης Βρετανίας λέγοντας κάτι σαν “Εμείς σας τα λέγαμε!”.

“Ξέρω γιατί όλοι είναι θυμωμένοι μαζί μου”, είπε ο Τόνι Μπλερ “Γιατί θέλουν να πω αυτό που στην πραγματικότητα δεν μπορώ να πω ότι δηλαδή πήραμε τη λάθος απόφαση”.

Πηγές: Πλήθος ρεπορτάζ από το BBC, τον Guardian και τη Washington Post.

 

 

Υπόθεση Plan B: “Ποιος είναι αυτός ο κύριος;”

“Ποιος είναι αυτός ο κύριος; Αυτά που λέει είναι απίστευτες φαιδρότητες. Είναι ανεκδιήγητοι δονκιχωτισμοί από ένα άνθρωπο που δεν είχε καμία θεσμική θέση”. Αυτά δήλωσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπλ.υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναφερόμενος στο θέμα που ανέκυψε μετά τις αποκαλύψεις του Τζ.Γκαλμπρέιθ όπου αποδείχθηκε ότι το περίφημο Plan B δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα σχέδιο πραξικοπήματος.

Ο κ. Χουλιαράκης διέψευσε ότι ήταν σύμβουλός του. “Ήμουν πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και ήμουν επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας. Δεν είχε απολύτως καμία θεσμική θέση και δεν βρέθηκα ποτέ ούτε σε μία σύσκεψη μαζί του, παρά το ότι ήμουν επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης”.

Βέβαια, να παρατηρήσουμε ότι σύμφωνα με την αφήγηση, ο κ.Γκαλμπρέιθ δεν είχε προσληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση για να συμμετέχει στη διαπραγμάτευση αλλά για να εκπονήσει το σχέδιο που θα εφαρμοζόταν εφόσον η διαπραγμάτευση κατέρρεε οπότε ο κ.Χουλιαράκης διαψεύδει ότι τον είχε σύμβουλο αλλά το επιχείρημά του δεν στέκει. Η δουλειά του Γκαλμπρέιθ δεν ήταν η συμμετοχή στην ομάδα διαπραγμάτευση αλλά στην ομάδα… πραξικοπήματος.

Στο θέμα παρενέβη (Naftemporiki) και ο ίδιος ο κ.Γκαλμπρέιθ που μάλλον κατάλαβε ή του εξήγησαν τί μας αποκάλυψε στην πραγματικότητα και επιχείρησε να εξηγήσει (χωρίς να παίρνει τίποτα πίσω) μέσω άρθρου του στην ιστοσελίδα του κόμματος Βαρουφάκη την εμπλοκή του. Είπε βέβαια ότι την εντολή για τη δημιουργία του Plan B την είχε πάρει από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με δεδομένη τη συζήτηση για τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής στα τέλη του  μήνα, εκτιμούμε ότι το θέμα θα συνεχίσει να απασχολεί την επικαιρότητα κάτι που το ελπίζουμε γιατί είναι αδιανόητο τέτοιες καταγγελίες να μένουν χωρίς σοβαρή διερεύνηση.

ΙΟΒΕ: Ύφεση 1% το 2016

Το ΙΟΒΕ έδωσε στη δημοσιότητα την τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Σ’αυτή προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 1% για φέτος, καθώς τα δημοσιονομικά μέτρα αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη επίπτωση απ’ ό,τι το 2015. Το Ινστιτούτο προβλέπει ακόμα οριακή μείωση της ανεργίας, στο 24,7% φέτος από 24,9% το προηγούμενο έτος. Σε ό,τι αφορά το Brexit, εκτιμά πως θα έχει μικρή επίπτωση στην ελληνική οικονομία για την ώρα, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τουριστική περίοδος.

Μερικά ακόμα στοιχεία:

  • Οι εξαγωγές περιορίστηκαν για πρώτη φορά στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου από το 2010, κατά 11,3%, κάμψη που ήταν η μεγαλύτερη ανεξαρτήτως τριμήνου μετά το 2009 και τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, όταν στο πρώτο τρίμηνο του 2015 είχαν διευρυνθεί κατά 3,7%. Η συρρίκνωση των εξαγωγών προήλθε αποκλειστικά από την έντονη υποχώρηση των εξαγωγών υπηρεσιών, η οποία κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 22% και 24% από το τρίτο περυσινό τρίμηνο, εξαιτίας της επίπτωσης των capital controls κυρίως στην παροχή διεθνών μεταφορικών υπηρεσιών (-44,9% στο α’ τρίμ. φέτος, σε τρέχουσες τιμές). Οι εξαγωγές αγαθών διευρύνθηκαν κατά 1,7%, ωστόσο πριν ένα έτος η άνοδός τους ήταν της τάξης του 5,7%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών ήταν στο αρχικό τρίμηνο φέτος 9,2% λιγότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, όταν αυξάνονταν κατά 8,6%.
  • Η πλειονότητα των δημοσιονομικών παρεμβάσεων (βλέπε Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ) που αποφασίστηκαν αφορά στα νοικοκυριά ή και σε αυτά (περικοπή συντάξεων πάνω από ένα όριο, μείωση αφορολόγητου εισοδήματος, αλλαγή συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, αύξηση ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.), επομένως θα περιορίσει επιπλέον το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους.
  • Όσο το επίπεδο των καταθέσεων θα παραμένει χαμηλό, δεν θα είναι εφικτή και μια περαιτέρω σημαντική άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, παρά την άντληση ρευστότητας από τον βασικό μηχανισμό της ΕΕ. Το επικείμενο Brexit και η ανησυχία που έχει δημιουργήσει αποτελούν πρόσθετο ανασταλτικό παράγοντα στην επιστροφή των καταθέσεων.
  • Σε ό,τι αφορά στις άμεσες επιδράσεις του επικείμενου Brexit στην ελληνική οικονομία, αναμένεται να εκδηλωθούν στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, εξαιτίας της υποτίμησης της στερλίνας έναντι του ευρώ. Το 2015, οι εξαγωγές προϊόντων προς το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασαν τα €1,08 δισεκ., παρουσιάζοντας άνοδο 10,1% έναντι του 2014, με το μερίδιό τους στο σύνολο των εξαγωγών αγαθών να ανέρχεται από το 3,6% στο 4,2%. Μεγαλύτερη σε αξία και μερίδιο στο σύνολο είναι η παροχή τουριστικών υπηρεσιών, με την αξία τους το προηγούμενο έτος να ανέρχεται κατά €466,7 εκατ. (ή +30,1%), φθάνοντας τα €2,02 δισεκ., διατηρώντας το Ηνωμένο Βασίλειο ως τη δεύτερη σημαντικότερη αγορά μετά τη Γερμανία.

Πηγή: ΙΟΒΕ (ανοίγει pdf)

Περιβάλλον: Βασάνισαν και σκότωσαν θαλάσσια χελώνα.

Αποφεύγουμε συνειδητά να καταγράφουμε τις βαρβαρότητες. Η βαρβαρότητα, εξάλλου, είναι συμφυής με την ανθρώπινη φύση και η διαρκής έκθεση σ’αυτή προκαλεί μιθριδατισμό ωστόσο η εξαχρείωση της ελληνικής κοινωνίας που έχει προκαλέσει ο θυμός και η έλλειψη ηθικών αντισωμάτων αποκαλύπτεται στις λεπτομέρειες και είναι τρομακτική.

Κάποιος συνάνθρωπός μας, λοιπόν, έδεσε στο πόδι θαλάσσιας χελώνας του προστατευόμενου είδους Καρέτα-Καρέτα, ένα πλαστικό μπουκάλι με τσιμέντο ώστε το ζώο να μην μπορεί να κολυμπήσει και να πνιγεί και τα κατάφερε.

Η χελώνα βρέθηκε νεκρή (ΣΚΑΙ) το απόγευμα της Τρίτης 5 Ιουλίου, από το Σύλλογο Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου στην περιοχή Λαγκούνα.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους εθελοντές του συλλόγου αναλογιζόμενοι το αίσθημα φρίκης και ματαίωσης που θα αισθάνονται.

Επιστήμη: Άνθρωπος-Μηχανή: 1-0

Σε διαγωνισμό που έγινε στην Κίνα ανάμεσα σε ανθρώπους και μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης ώστε να αναδειχθεί ο καλύτερος στην αναγνώριση προσώπων, νικητής αναδείχθηκε ο Wang Yuheng.

Ο κ.Yuheng είναι πολύ διάσημος στην Κίνα για τη φωτογραφική του μνήμη και την ικανότητά του να διακρίνει αδιαόρατες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά ακόμα και σε πανομοιότυπα πρόσωπα. Ως ατομικό του ρεκόρ έχει καταγραφεί το ότι κάποτε κατάφερε να διακρίνει το ένα διαφορετικό ποτήρι με νερό ανάμεσα από 520 πανόμοια ποτήρια. Συχνά, βοηθάει την αστυνομία στην αναγνώριση υπόπτων βλέποντας υλικό που έχουν καταγράψει οι κάμερες.

Αυτός ο φοβερός κύριος, λοιπόν είχε απέναντί του μια εφαρμογή τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση προσώπων, της κινεζικής εταιρείας Alipay, της μεγαλύτερης κινεζικής πλατφόρμας χρηματικών συναλλαγών. Η κατασκευάστρια εταιρεία του Mark, όπως έχει βαφτίσει το σύστημα, ισχυρίζεται ότι τα ποσοστά επιτυχίας του στην αναγνώριση προσώπων ανέρχονται στο 99,5%. Όμως “η μηχανή” έχασε στον τρίτο γύρο του διαγωνισμού από “τον άνθρωπο” όταν έπρεπε να ταιριάξουν φωτογραφίες γυναικών με αυτές από την παιδική τους ηλικία.

Ο Mark “δήλωσε” ότι θα βελτιωθεί και θα κάνει πολύ καλά γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις, η παγκοσμια αγορά για την αναγνώριση προσώπων μέσω της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται ν’ανέρθει, μέχρι το 2025, στα 20δισ.$.

Πηγή: Quartz.

Αθλητισμός: Blame it on Rio?

Είναι αλήθεια ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σε κάθε διοργάνωση, ειδικά όταν την αναλαμβάνει πόλη της περιφέρειας και όχι κάποια Μητρόπολη. Λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η κινδυνολογία καλπάζει αλλά τελικά όλα πάνε καλά και στο τέλος μένουν όλοι ευχαριστημένοι. Ωστόσο αυτή τη φορά δημοσίευμα στο Public Radio International (PRI) απαριθμεί επτά σοβαρούς λόγους που ενισχύουν την πεποίθηση ότι η φετινή διοργάνωση στο Ρίο της Βραζιλίας θα είναι μια καταστροφή:

  1. Σούπερ βακτήρια ανθεκτικά στ’αντιβιοτικά.
  2. Πυροβολήθηκε η μασκώτ της ομάδας.
  3. Η δάδα με τη φλόγα σχεδόν έσβησε.
  4. Η καμπάνια των αστυνομικών “Καλώς ήρθατε στην Κόλαση!”
  5. Ανθρώπινα μέλη ξεβράζονται στην παραλία της Copacabana.
  6. Αθλητές πέφτουν θύματα ληστείας μέρα-μεσημέρι.
  7. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως οι Αγώνες θα είναι μια μεγάλη αποτυχία.

Θέλουμε κι άλλα; Ας ελπίσουμε για το καλύτερο.