Σε μια παράγραφο.

Καλημέρα σε όλους.

Με αυτά και μ’αυτά, φτάσαμε σχεδόν στα μέσα του Ιουλίου, από σήμερα το καταλαβαίνουμε και στη θερμοκρασία που αναμένεται ν’ανέβει. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς ήταν που ο Πρωθυπουργός έκανε την ιστορική διαπραγμάτευση των 17 ωρών στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ένα χρόνο μετά, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής έκανε μια μικρή αποτίμηση του κόστους της περιπέτειας του α’εξαμήνου του 2015 αλλά μίλησε αρκετά και για το μέλλον καυτηριάζοντας τις αρχαϊκές νοοτροπίες που στοιχειώνουν ακόμα και σήμερα την ελληνική επιχειρηματικότητα και το τραπεζικό σύστημα. Δεν ξέρω για τους άλλους αλλά με αυτή τη γελοία ιστορία περί “αφελληνισμού των τραπεζών” θυμήθηκα τη ρήση του μεγάλου Σάμιουελ Τζόνσον: “Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων” όπου προφανώς αναφέρεται σε όσους τον επικαλούνται για να κρύψουν λάθη και παραλήψεις. Η Τερέζα Μέη αύριο γίνεται η έβδομη Πρωθυπουργός της Βρετανίας από τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο που αναδεικνύεται χωρίς εκλογές. Ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχώρησε σιγοτραγουδώντας. Αναμενόμενη η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, εξηγούμε τα νομικά και μιας και μιλάμε για νομικά έχουμε πρόταση νόμου από ομάδα Βρετανών Βουλευτών που αν ψηφιστεί ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ακτιβισμός της αγοράς στη Νέα Ζηλανδία. Πολίτες αγοράζουν παραλία από ιδιώτη για να την παραδώσουν στο κοινό. “Είμαι κι εγώ εδώ” η καμπάνια της αντιπολίτευσης για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του Εξωτερικού. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5’λεπτά.

Γ.Στουρνάρας: Ευκαιρία για τις τράπεζες οι αλλαγές.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2015 – 2016 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, έβγαλε αρκετές ειδήσεις:

  • Εκτίμησε ότι φέτος θα έχουμε πλεόνασμα 1% οπότε δεν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα μέσω της ενεργοποίησης του δημοσιονομικού “κόφτη”.
  • Υπάρχει ανάγκη να μειωθεί ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
  • Το κόστος του α’εξαμήνου του 2015 ήταν δυσθεώρητο και εξανέμισε όλες τις προσπάθειες που είχαν γίνει μέχρι το 2014 και είναι θετικό ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ν’αλλαξει πλεύση.
  • Περιπτώσεις όπως αυτές του Μαρινόπουλου είναι απαράδεκτες.”Σε όλο τον κόσμο ο επιχειρηματίας που δεν μπορεί να βάλει άλλα χρήματα θα πρέπει να φύγει από τη μέση”.
  • Η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ υπέβαλλε στους δανειστές πρόταση για χαλάρωση των capital controls. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
  • Διαφώνησε με την κριτική που ασκείται για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, σημειώνοντας ότι “δεν συμμερίζομαι καθόλου αυτά που λέγονται περί αφελληνισμού. Αντιθέτως, είναι η καλύτερη ευκαιρία να μπουν στελέχη με βάση νόμο που ψηφίσθηκε από την ελληνική Βουλή. Αντί να μιλάμε για αφελληνισμό, που δεν υπάρχει, να δούμε πώς θα έρθουν και ξένα funds και θα βάλουν τα λεφτά τους”, ενώ τόνισε ότι “φυσικά και δεν είναι κοράκια τα ξένα funds”.

#EimaiKaiGoEdo

Η καμπάνια φέρει, βέβαια, κάτι από τη γνωστή αφέλεια και παιδικότητα του “Ποταμιού” αλλά συμφωνούμε με το αίτημα της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Είναι πρόταση και της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορείτε να δείτε την καμπάνια εδώ και να τη διαδώσετε και στους λογαριασμούς σας στα social media.

Πρωθυπουργός της Βρετανίας η Τερέζα Μέι.

Νέα Πρωθυπουργός της Βρετανίας θα ανακηρυχθεί η Τερέζα Μέι, μετά την αποχώρηση από την προεκλογική μάχη της συνυποψήφιάς της για την ηγεσία των Tories, Άντρεα Λίνσομ. Η ανακήρυξή της σε ηγέτης του κόμματος θα γίνει από το Συμβούλιο των Συντηρητικών και τον πρόεδρο της επιτροπής που είναι γνωστή ως “Επιτροπή 1922”. Αφού ανακηρυχθεί πρόεδρος του κόμματος θα ανακηρυχθεί και Πρωθυπουργός από τους βουλευτές των Συντηρητικών που έχουν και την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Ο πρόεδρος της “Επιτροπής 1922”, βουλευτής Γκρέιχαμ Μπρέιντι δήλωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες και ο ίδιος ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η κυρία Μέι θα έχει γίνει Πρωθυπουργός μέχρι αύριο.

Διαβάζουμε σήμερα ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον και αποχωρώντας από το μικρόφωνο, μετά τις δηλώσεις του, μουρμουρίζοντας ένα σκοπό. Να ήταν όντως από το soundtrack του West Wing όπως ισχυρίζεται, μάλλον χαριτολογώντας, ο βρετανός ρεπόρτερ;

Αναμενόμενη η απόφαση του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα τριών καναλιών.

Η είδηση (Naftemporiki)
Απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών ALPHA, STAR και ΕΨΙΛΟΝ, που αφορούσαν στη διαγωνιστική διαδικασία χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, 3 εκατομμυρίων ευρώ η κάθε μία, για τη μετάδοση υψηλής ευκρίνειας.

Το νομικό σχόλιο: 
Η απόρριψη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων από το ΣτΕ δεν πρέπει να συγχέονται με τις αιτήσεις ακύρωσης που εκδικάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και που εκκρεμούν ακόμη. Η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα ήταν μάλλον αναμενόμενη σε αυτό το στάδιο. Το ΣτΕ δεν επρόκειτο να “παγώσει” το διαγωνισμό κρίνοντας μια πράξη (την πράξη καθορισμού της τιμής εκκίνησης) που δεν αποτελεί πράξη της κυρίως ειπείν διαγωνιστικής διαδικασίας, τη στιγμή που ούτως ή άλλως βρισκόμαστε ακόμη στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και οι διαγωνιζόμενοι δεν έχουν κληθεί να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές. Ιδίως δεδομένου του γεγονότος ότι οι σχετικές με τον διαγωνισμό διοικητικές πράξεις έχουν ήδη προσβληθεί με αίτηση ακύρωσης και η απόφαση επ’αυτού αναμένεται εντός του Αυγούστου.

Ευχαριστούμε τον δικηγόρο Χρήστο Γραμματίδη για το νομικό σχόλιο.

Το βρετανικό κοινοβούλιο ψηφίζει για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Διακόσια χρόνια μετά την νομοθετική πράξη αγοράς των γλυπτών από το Βρετανικό Κοινοβούλιο από τον Έλγιν, μια διακομματική ομάδα βρετανών βουλευτών εισάγει για συζήτηση νομοσχέδιο για την μεταβίβαση της κυριότητας των γλυπτών στο Ελληνικό Δημόσιο, εξουσιοδοτώντας τον βρετανό Υπουργό Εσωτερικών να συντάξει τον κατάλογο των προς επιστροφή γλυπτών και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα της μεταφοράς τους και της παρουσίασής τους με πρόσβαση στο κοινό. Η πρόταση νόμου θα συζητηθεί στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ως τροποποίηση του νόμου του 1963 περί Βρετανικού Μουσείου (που απαγόρευε την μετακίνηση των γλυπτών).

Το σχέδιο νόμου δημοσιεύεται στο New Europe.

Νέα Ζηλανδία: Ακτιβιστές αγόρασαν παραλία.

Είναι από τις ειδήσεις που αρέσουν πολύ στο FACT. Τη διαβάσαμε στο ΒΗΜΑ.

Στη Νέα Ζηλανδία, περί τους 40.000 πολίτες συγκέντρωσαν μέσω διαδικτύου 1,7 εκατ. δολάρια για να την αποκτήσουν την παραλία Awaroa στο Εθνικό Πάρκο Αμπελ Τάσμαν, στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας ώστε να την παραδώσουν στο κοινό. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπάκμαν, συμφώνησε να πουλήσει την παραλία όταν η διαδικτυακή καμπάνια έφτασε στο στόχο της σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Η αγορά διασφαλίζει ότι η παραλία δεν θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έκανε μια μικρή συνεισφορά στην εκστρατεία για την συγκέντρωση χρημάτων. Αλλά μια άλλη προσφορά από έναν εξέχοντα επιχειρηματία και φιλάνθρωπο, ο οποίος είπε ότι θα καλύψει οποιοδήποτε έλλειμμα στο ποσό με αντάλλαγμα για την αποκλειστική πρόσβαση σε μέρος της παραλίας για την οικογένειά του, απορρίφθηκε.

Στην Ελλάδα απαγορεύεται η πώληση αιγιαλού. Γίνονται μόνον απλές, δηλαδή μη αποκλειστικές παραχωρήσεις χρήσεις από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου Α.Ε.