Καλό μεσημέρι σε όλους.
Η Δικαιοσύνη διαλύεται, η κυβέρνηση ως δεύτερο κόμμα, κατά ομολογία Υπουργού της, αναζητά τρόπους να μείνει στην εξουσία, μέσω του εκλογικού νόμου, βέβαια. Το νούμερο 10 στη Ντάουνινγκ Στριτ αλλάζει ένοικο με ένα φανταζί βρετανικό τρόπο που όμως δεν καταφέρνει να υπερκαλύψει ούτε τη θλίψη που έχει προκαλέσει το Brexit στους ίδιους του Βρετανούς αλλά και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, ούτε την ανησυχία για τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει σε όλους. Η χειρότερο εκδοχή του συντηρητισμού με κύρια χαρακτηριστικά της την εσωστρέφεια και τον εθνικισμό φαίνεται να κερδίζει στα σημεία από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια. Ευτυχώς που η κυβέρνηση κάνει προσλήψεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και γελάμε και λίγο. Εμείς εδώ στο FACT επιλύουμε κάποια τεχνικά προβλήματα και επανερχόμαστε από αύριο δριμύτεροι, νωρίς το πρωί. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία και θεσμική εκτροπή από την αρνησιδικία. Δηλαδή, από την απροθυμία ή την αδυναμία της οργανωμένης Πολιτείας ν’αποδώσει Δικαιοσύνη. Το είδαμε να συμβαίνει ήδη στην περίπτωση της δίκης της Χρυσής Αυγής το βλέπουμε για άλλη μια φορά να συμβαίνει με τις δικαστικές υποθέσεις που συνδέονται με την Siemens. Δύο σχετικές δίκες, αναβλήθηκαν επ’αόριστον λόγω καθυστερήσεων ή παραλήψεων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Λέμε ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι ανεξάρτητη αλλά αυτό αφορά το δικαιοδοτικό έργο δηλαδή, την απονομή της δικαιοσύνης. Εκεί κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει. Η ίδια η λειτουργία της Δικαιοσύνης ωστόσο, στο επίπεδο της διοίκησης, των υπηρεσιών, της οργάνωσης και της διοίκησης των δικαστηρίων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης και σ’αυτό η κυβέρνηση έχει αποτύχει.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου διέταξε πειθαρχική έρευνα (Naftemporiki) ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της Siemens επ’ αόριστον. Μάλιστα “με εντολή Πρωθυπουργού”, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Ν.Παρασκευόπουλος θα διαβεί το κατώφλι του Αρείου Πάγου για να ζητήσει επίσπευση στην εκδίκαση των υποθέσεων. Πάντως, ανάλογη ευαισθησία δεν επέδειξε στο θέμα της Χρυσής Αυγής.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες δεδομένου ότι και στην περίπτωση Siemens πλειοδότησε στη σπέκουλα για να χτυπήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους, έδωσε σόου για τη διενέργεια των δικών που υποτίθεται ότι κανείς πλην του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε και όταν ήρθε η ώρα να διεξαχθούν οι πολύκροτες δίκες απλώς είναι αδύνατον να γίνουν. Είναι τρομακτικό. Κι αυτό είναι το πιο ήπιο σχόλιο που μπορεί να κάνει κανείς.
Αν θεωρούμε τις πολιτικές προβλέψεις κενές νοήματος, τελικώς επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που είχαμε καταγράψει και εδώ ότι ο εκλογικός νόμος θα παρήγαγε αρκετή πολιτική. Είναι ένα θέμα που ακόμα και μέσα από τους τακτικισμούς μπορεί κανείς να διακρίνει τον τρόπο που τοποθετείται κάθε κομμα καταστατικά, απέναντι στα γεγονότα.
Ο νόμος πέρασε καταρχάς από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής με ευρεία πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ανεξάρτητους Έλληνες, Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισε η ΝΔ. Η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκε, ενώ το ΚΚΕ υπερψήφισε όλα τα άρθρα εκτός από άρθρο 3 για το όριο του 3%. Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε αναμένοντας την στάση της κυβέρνησης στις τροπολογίες που έχει καταθέσει. Η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκε για την ψήφο στα 17 (άρθρο 1) και υπερψήφισε όλα τα άλλα άρθρα. Το Ν/Σ θα έρθει σε συζήτηση στην Ολομέλεια στην αρχή της επόμενης εβδομάδας.
Χθες η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε δύο τροπολογίες (Naftemporiki). Η μία αφορά την κατάτμηση της εκλογικής περιφέρειας της Β’Αθήνας σε τρία κομμάτια. Η δεύτερη αφορά την διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Τρεις τροπολογίες (Naftemporiki) κατέθεσε και το “Ποτάμι”.
Τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις συνόψισε πολύ ωραία η Washington Post: “Επιτέλους, λίγη σταθερότητα! Ο γάτος Λάρι θα παραμείνει στη Ντάουνινγκ Στρητ”.
Κάπως έτσι. Ο απερχόμενος ΠΘ Ντέιβιντ Κάμερον, τόσο στο Κοινοβούλιο και κατά την τελευταία του “Ώρα του Πρωθυπουργού” όσο και κατά το αποχαιρετιστήριο λογίδρυο που εξεφώνησε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, πλαισιωμένος από την οικογένειά του, μας θύμισε που μπορεί να οδηγηθεί ένας πολιτικός με ταλέντο όταν ενδώσει στην παρόρμηση να εξυπηρετήσει αποκλειστικά τα μικροπολιτικά του συμφέροντα. Ο ίδιος αλλά κυρίως η χώρα του.
Η νέα Πρωθυπουργός, αυτή που θα κρατήσει τη γάτα, χτύπησε με τη μία “κατακούτελα” με τον διορισμό του Μπόρις Τζόνσον ως ΥΠΕΞ και με την επιλογή του Ντέιβιντ Ντέιβις για τη θέση του “Υπουργού Brexit” μια περίπτωση εξίσου προβληματική.
Το πρώτο τηλέφωνο σε ξένο ηγέτη που έκανε η νέα Πρωθυπουργός ήταν στην Καγκελάριο Μέρκελ και της ζήτησε μια πίστωση χρόνου για την έναρξη της διαδικασίας της αποχώρησης, τη στιγμή που σύσσωμη η πολιτική ηγεσία των χωρών-μελών της ΕΕ καλούν στην άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50.
Το FACT δεν αναμεταδίδει κωμικές ειδήσεις και αποφεύγει και τον πολύ εξυπναδισμό στην επιλογή τους. Αν και η είδηση ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει σκύλους να ανιχνεύουν την ύπαρξη χρημάτων σε βαλίτσες εμπίπτει και στις δύο παραπάνω κατηγορίες, εμείς την αναμεταδίδουμε ως ζωόφιλοι.
Η κυβέρνηση συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τον επικοινωνισμό και ό,τι μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία εντυπώσεων ότι κάνει κάτι για τη φοροδιαφυγή. Διαβάζουμε σήμερα λοιπόν ότι θα προσλάβει σκυλιά να κυνηγάνε το αφορολόγητο χρήμα.
Ανθολογούμε κάποια από τα απαιτούμενα προσόντα για πρόσληψη:
- Οι σκύλοι να είναι ψυχολογικά υγιείς και να μην παρουσιάζουν νεύρα ή νευρικό χαρακτήρα,
- Να έχουν χαμηλή παρόρμηση εκδήλωσης του ενστίκτου προστασίας (defence drive),
- Να είναι κοινωνικοποιημένοι, ισορροπημένοι και χωρίς φοβίες σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, με ικανότητα να προσαρμόζονται εύκολα σε οποιοδήποτε περιβάλλον και με ένδειξη φυσιολογικής συμπεριφοράς απέναντι στους ανθρώπους.
Να ενημερώσουμε όποιον σκύλο ξέρουμε.