Αντί editorial.

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου*

Σήμερα γιορτάζουμε την πτώση της Χούντας, η ίδια η Δημοκρατία χρειάστηκε μήνες για να αποκατασταθεί. Η μετάβαση σ’αυτή αποδείχθηκε μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Ο Γιώργιος – Αλέξανδρος Μαγκάκης είχε πει ότι η Χούντα δεν έπεσε τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου. Τότε απλώς ζαλίστηκε. Η Χούντα έπεσε μετά από την επίπονη δουλειά της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή και των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου που στάθηκαν δίπλα του.

Οι νεότερες γενιές αισθανόμαστε ευγνώμονες σ’ όσους αντιστάθηκαν στη Χούντα και σ’ όσους εργάστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Όμως, η Δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε το 1974 και κωδικοποιηθήκε στο Σύνταγμα του 1975 δεν είναι αρκετή για ένα σύγχρονο κράτος.

Δημοκρατία σήμερα σημαίνει αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, των μεταναστών, των αλλογενών, σημαίνει εδραίωση του κοσμικού κράτους με τον χωρισμό του από την Εκκλησία,  άρση των κοινωνικών αποκλεισμών που προκαλεί η οικονομική κρίση. Σήμερα παλεύουμε για μια καλύτερη, πιο διευρυμένη δημοκρατία από αυτή που έχουμε από το ’74 και νομίζω ότι αυτός είναι ένας καλός αγώνας ειδικά σε μια συγκυρία όπου ορισμένοι επεξεργάζονται σχέδια ακύρωσής της μέσω παραμβάσεων στο Σύνταγμα που επί της ουσίας θ’αλλάξουν το πολίτευμα. Οι εχθροί της δημοκρατίας και της ανοιχτής κοινωνίας που από πέρυσι “έχουν βάλει στο μάτι” το πολίτευμα της χώρας μας, να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν απέναντί τους γιατί αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη γενιά των γονιών μας που εγκαθίδρυσε μια ζηλευτή δημοκρατία εγκαινιάζοντας μια εποχή ευημερίας και μεγάλων εθνικών κατακτήσεων για την πατρίδα μας.

*Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου είναι σύμβουλος επικοινωνίας και επιμελήτρια του #FACT 

Επίθεση στο Μόναχο

Την Παρασκευή το απόγευμα, στο Μόναχο, σε κατάστημα ΜακΝτόναλντς στο πάρκο της πόλης, ένοπλος εισέβαλε και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας εννιά άτομα και τραυματίζοντας άλλα εικοσιένα λίγο πριν αυτοκτονήσει. Στο νοσοκομείο παραμένουν δεκαέξι άτομα, τρία σε κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν παιδιά κι ένας Έλληνας πολίτης.

Δράστης της επίθεσης (In.gr) ήταν ένας μαθητής 18 ετών, γεννημένος στο Μόναχο αλλά με καταγωγή από το Ιράν. Ήταν υπό ψυχιατρική παρακολούθηση καθώς έπασχε από κατάθλιψη. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μονάχου, πρόκειται για “κλασική περίπτωση δολοφονικού αμόκ” που δεν σχετίζεται με το προσφυγικό ή το ISIS.

Αμέσως εκδηλώθηκε ένα κύμα συμπαράστασης από την παγκόσμια κοινότητα για τη Γερμανία ενώ η Καγκελάριος Μέρκελ μ’ένα λιτό και συγκινητικό της μήνυμα (Naftemporiki.gr). Δεσμεύτηκε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών.

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Τί έχει συμβεί μέχρι σήμερα.

Έχουν περάσει μόλις δέκα ημέρες από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και την ανακατάληψη της εξουσίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μέσα σ’ αυτές τις δέκα ημέρες η χώρα κυρήχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ μέχρι τις 22 Ιουλίου έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα (Quartz):

  • 312 νεκροί (209 πολίτες και 104 αξιωματικοί που πήραν μέρος στο πραξικόπημα).
    1491 τραυματίες.
  • Τουλάχιστον 7.543 άτομα έχουν συλληφθεί εκ των οποίων τα 6.039 είναι αξιωματικοί του στρατού, μέσα σ’ αυτούς 103 στρατηγοί και ναύαρχοι, δηλαδή το 1/3 της ηγεσίας του τουρκικού στρατού. Το νούμερο αυτό ανέρχεται σε 11.000 άτομα σύμφωνα με τον ίδιο τον Ερντογάν.
  • 300 άτομα της προεδρικής φρουράς έχουν συλληφθεί.
  • 30 Κυβερνήτες έχουν αποπεμφθεί.
  • 9.000 αστυνομικοί απολύθηκαν.
  • 2.745 δικαστικοί απηλλάγησαν των καθηκόντων τους
  • 1.577 Πρυτάνεις πανεπιστημίων πήραν εντολή να υποβάλλουν την παραίτησή τους.
  • 49.000 δημόσιοι υπάλληλου απολύθηκαν.
  • 21.000 άδειες εκπαιδευτικών ακυρώθηκαν.
  • 15.200 δάσκαλοι απολύθηκαν.
  • Σε όλους τους πανεπιστημιακούς απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα.

Την ίδια ώρα το τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk μετέδωσε (Naftemporiki) ότι οι τουρκικές αρχές θα κλείσουν 1.700 ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.
To HaberTurk επικαλέστηκε πηγή από το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία 936 ιδιωτικά σχολεία, 449 φοιτητικοί κοιτώνες και 284 ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα κλείσουν.

Επισήμως υποψήφιος ο Τραμπ, η Χίλαρι επέλεξε Αντιπρόεδρο.

Είναι η αλήθεια ότι στο FACT ενημερωνόμαστε πρωτίστως από αμερικανικά ΜΜΕ που ανήκουν κυρίως στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο όπως αυτός εκφράζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα ωστόσο, ούτε οι New York Times, ούτε η Washington Post ούτε το Atlantic θα έθεταν ποτέ σε κίνδυνο το κύρος τους για να υπηρετήσουν κάποιο ασαφές “κομματικό συμφέρον”.

Ο λόγος που αναφέραμε τα παραπάνω είναι γιατί διαβάζοντας ρεπορτάζ για όσα έγιναν στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Κλήβελαντ την εβδομάδα που μας πέρασε, η μόνη λέξη που μας έρχεται στο νου είναι τούτη: δυστοπία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε επισήμως από το συνέδριο το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, αν και ομάδα συνέδρων επιχείρησε από την πρώτη μέρα ακόμα του συνεδρίου να μπλοκάρει την υποψηφιότητά του. Το συνέδριο ξεκίνησε με το σκανδαλάκι που δημιουργήθηκε με το λόγο που εξεφώνησε η Μελάνια Τράμπ και που φαίνεται ότι είχε δανειστεί αποσπάσματα από παλαιότερο λόγο της Μισέλ Ομπάμα. Οι συνεδριάσεις διεκόπησαν αρκετές φορές εξαιτίας εντάσεων που κορυφώθηκαν με την ομιλία του Τεντ Κρουζ (Euronews.gr) ο οποίος έδωσε μεν συγχαρητήρια στον Τραμπ για το χρίσμα αλλά δήλωσε πως δεν θα τον υποστηρίξει, καλώντας τα μέλη του κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Ο λόγος του Κρουζ προκάλεσε σάλο και σύμφωνα με πληροφορίες μέλη του συνεδρίου συνόδευσαν τη σύζυγό του εκτός του χώρου γιατί φοβήθηκαν για την ασφάλειά της.

Αναλυτικό και πλήρες ρεπορτάζ στο Atlantic.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον, ανακοίνωσε την Παρασκευή το όνομα του υποψηφίου Αντιπροέδρου. Η επιλογή του κυβερνήτη της Βιρτζίνια Τιμ Κέιν χαιρετίστηκε από υποστηρικτές αλλά και αντιπάλους της Κλίντον. Μετριοπαθής προοδευτικός ο Κέιν, δικηγόρος που ειδικεύεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει καταφέρει να καταλάβει μια σειρά από αιρετά αξιώματα στην Πολιτεία του, με σημαντικότερο αυτό του κυβερνήτη. Ο Κέιν ήταν ο πρώτος εκλεγμένος Δημοκρατικός κυβερνήτης που στις εκλογές του 2008 υποστήριξε τον Ομπάμα αντί για την Κλίντον. Με τον Μπάρακ Ομπάμα τους συνδέουν πολλά και ήταν από τα πολιτικά πρόσωπα που όλα αυτά τα χρόνια είχαν “ανοιχτή γραμμή” με τον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για ένα πολύ έμπειρο πολιτικό, με μεγάλη εμπειρία σε προεκλογικές καμπάνιες. Το Politico διάβασε την ηλεκτρονική του αλληλογραφία από την περίοδο που ήταν κυβερνήτης της Βιρτζίνια και σχεδίασε ένα πρώτο προφιλ, αρκετά κολακευτικό. Το μετριοπαθές Atlantic έχει εκστασιαστεί. Οι “αποστασιοποιημένοι” New York Times μετά βίας κρύβουν τον ενθουσιασμό τους. Το ανεξάρτητο Pro Publica παραδέχεται πως εαν και έψαξε πολύ δεν βρήκε κάτι αρνητικό που μπορεί να καταλογήσει στον Κέιν. Ενώ ο ειδικός αναλυτής-εκλογολόγος Nate Silver αναλύει πώς και πόσο η επιλογή του Κέιν θα επηρρεάσει το τελικό αποτέλεσμα δεδομένου ότι η Βιρτζίνια, ανήκει στις λεγόμενες swing states.

Θα δούμε.

Brexit: Οι τελευταίες εξελίξεις.

Την εβδομάδα που  μας πέρασε η ΠΘ της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, επισκέφθηκε  για πρώτη φορά τη Γερμανία και τη Γαλλία  με την επίσημή της ιδιότητα. Στη Γερμανία βρήκε μεγαλύτερη κατανόηση καθώς η Καγκελάριος Μέρκελ φάνηκε πρόθυμη να δώσει στη Βρετανία μια πίστωση χρόνου για να κινήσει τη διαδικασία του Brexit, σημειώνοντας ωστόσο ότι χωρίς την αίτηση εξόδου δεν μπορούν να γίνουν συνομιλίες. Πιο σκληρή γραμμή κράτησε ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος ζήτησε από τη Βρετανία να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία, χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Πίσω “στο νησί που είναι γεμάτο θορύβους” όπως λέει και ο Κάλιμπαν στην “Τρικυμία” του Σέξπηρ, μπορεί να αναβάλλουν την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας αλλά είναι πανέτοιμοι να θέσουν ημερομηνίες πέρα από τις οποίες θα υπάρχει όριο στη μετανάστευση! Ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit David Davis εξέφρασε την ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξει κύμα μετανάστευσης προς τη χώρα από αυτούς που θέλουν να προλάβουν το Brexit οπότε καλόν είναι να τεθούν από τώρα κάποια χρονικά όρια για την ελεύθερη είσοδο. Με έρευνά που έδωσε στη δημοσιότητα όμως το Ινστιτούτο Κοινωνικής Εργασίας η Μετανάστευση θα πέσει είτε πάρει μέτρα η κυβέρνηση είτε όχι κι αυτό γιατί η χώρα μετά το Brexit δεν θα είναι ελκυστική για εργασία στους ξένους. Oh well.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στο μπλογκ της WSJ που περιλαμβάνει και μια ανασκόπιση του debate για τη μελλοντική θέση της χώρας ως προς την ενιαία αγορά.

Ακόμα, την εβδομάδα που μας πέρασε, η Βρετανία παραιτήθηκε και επισήμως του δικαιώματος να ασκήσει την Προεδρία της ΕΕ το β’ εξάμηνο του 2017 και τη θέση της θα την πάρει η Εσθονία.

Τέλος, διαβάσαμε την είδηση ότι το μήνα που πέρασε από την ανακοίνωση του αποτελέσματος του Βρετανικού δημοψηφίσματος, η αστυνομία κατέγραψε 6.200 αδικήματα μίσους.

Προσφυγικό: 4 νεκροί στο Ελληνικό.

Μια από τις ειδήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η “συγγνώμη” (Kathimerini.gr)που ζήτησε ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας από τον π.υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, επειδή όταν ήταν στην αντιπολίτευση διαδήλωνε εναντίον του.

Πέραν αυτών που στερούνται κάθε σοβαρότητας, επιλέγουμε ως σημαντική την είδηση που διαβάσαμε στο Ποντίκι για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αφγανική Κοινότητα στην Ελλάδα.

Τέσσερις νεκροί, άθλιες συνθήκες διαμονής, σίτισης και κάλυψης των στοιχειωδώς αναγκών, εκδήλωση  μεταδοτικών ασθενειών καθώς και καταθλιπτικών επεισοδίων   απόρροια της υποχρεωτικής πολύμηνης απραξίας, παντελής έλλειψη ενημέρωσης από την πολιτεία… Αυτό είναι το σκηνικό στα κέντρα “φιλοξενίας” του Ελληνικού και του Πειραιά.

“Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που συνέβη την Πέμπτη 14/7/2016 στο κέντρο υποδοχής προσφύγων Ελληνικού, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός πρόσφυγα, θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία και τον προβληματισμό μας για της συνθήκες που διαβιούν οι πρόσφυγες αλλά και όλοι όσοι βρίσκονται στα κέντρα για να βοηθήσουν στην ομαλή συμβίωση του πληθυσμού.
Αρκεί μονάχα μια σύντομη αναδρομή στις συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο χώρο του Ελληνικού για να πειστεί και ο πιο κακόπιστος ότι αυτές οι ίδιες οι συνθήκες λειτουργούν καταλυτικά και εν τέλει μοιραία για τους πρόσφυγες. Η ελλιπής καθαριότητα, οι ανεπαρκείς συνθήκες καθημερινής υγιεινής, η απουσία κλιματισμού και μόνιμου εξαερισμού, οι πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, η έλλειψη ιδιωτικότητας, ακόμα και η αδυναμία εκπλήρωσης βασικών συζυγικών και οικογενειακών καθηκόντων δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφυκτικό και εχθρικό προς τους διαμένοντες στον καταυλισμό. Αποτέλεσμα, να έχουν σημειωθεί ήδη 4 θανατηφόρα κρούσματα στο χώρο του Ελληνικού”, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η Αφγανική Κοινότητα.

Υποθέτουμε ότι ο κ.Μουζάλας θα πετάξει, απλώς, μια συγγνώμη και θα θεωρήσει το θέμα λήξαν…

Ο Δήμος Αθηναίων ζητά συνεργασία για τα Εξάρχεια.

Παρέμβαση και συνεργασία με την πολιτεία για το θέμα των Εξαρχείων επιδιώκει το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας με ψήφισμά του το οποίο συζητήθηκε την Πέμπτη 21/07. Στο ψήφισμα τονίζεται ότι υπάρχει πλήρης έλλειψη σχεδίου και πως η περιοχή είναι πια περίκλειστη και απομονωμένη, καθώς το έγκλημα και η παραβατικότητα, η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών, το παρεμπόριο, οι καταλήψεις κτιρίων και η αυθαιρεσία κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

“Τα Εξάρχεια είναι μία ιστορική περιοχή της Αθήνας. Γειτονιά ζωντανή και νεανική, εργαστήριο ιδεών και ρευμάτων και έτσι πρέπει να παραμείνει. Τείνει όμως να εξελιχθεί σε μία περιοχή περίκλειστη και απομονωμένη, καθώς το έγκλημα και η παραβατικότητα, η χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και το παραεμπόριο, οι καταλήψεις κτιρίων και η αυθαιρεσία κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Δημόσιες Υπηρεσίες αποσύρονται, επιχειρήσεις κλείνουν, χώροι πολιτισμού βάζουν λουκέτο” αναφέρεται στο ψήφισμα το οποίο καταληγει:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στηρίζει τους κατοίκους των Εξαρχείων και εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ζητά από την κυβέρνηση να καταρτίσει αμέσως, μαζί με τον δήμο Αθηναίων, με τους φορείς και τις δημιουργικές δυνάμεις των Εξαρχείων, ένα σχέδιο δράσεων για την επιστροφή της περιοχής στην κανονικότητα, και την αναζωογόνηση που δικαιούται”.

Διαβάστε ολόκληρο το ψήφισμα εδώ (cityofathens).

Εκλογικός Νόμος.

Ψηφίστηκε (FACT) κατά πλειοψηφία και επί της αρχής και κατ’άρθρο, ο νέος εκλογικός νόμος που εισάγει το σύστημα της απλής αναλογικής

Η απλή αναλογική ψηφίστηκε με 179 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε αρχικά επί της αρχής. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. “Παρών” ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.

Η υπόθεση του εκλογικού νόμου και η συζήτηση που προκάλεσε, από την κατάθεσή του μέχρι και την ψήφισή του, φαινομενικά προκάλεσε κάποιες πολιτικές ζυμώσεις, φανέρωσε την εύλογη ανησυχία των μικρότερων κομμάτων για την κοινοβουλευτική τους επιβίωση, την αδυναμία όλων να προβλέψουν το εκλογικό τους μέλλον αλλά φανέρωσε και όσα είναι πρόθυμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Ο τρόπος που το κυβερνών κόμμα χειρίστηκε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, εγείρει πολλά σχετικά ερωτηματικά, ενώ οι απόπειρες βουλευτών του να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις “κατόπιν εορτής” μάλλον απέτυχαν.

 

Διαβάσαμε και προτείνουμε.

Σε άλλη μια πυκνή και σε βάθος ανάλυσή του και μόνο με αφορμή το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Καθ.Γιάννης Βούλγαρης σκιαγραφεί όσα έχουν αλλάξει οριστικά στην Ευρώπη. Το άρθρο του δεν αρκείται στην περιγραφή της πολιτικής κατάστασης αλλά την αλλαγή στους όρους του πολιτεύεσθαι καθώς και στον προσδιορισμό των νέων διακυβευμάτων που έχουν αναδειχτεί. “Σήμερα  λοιπόν, οι μεγάλες πολιτικές κουλτούρες δεν κρίνονται μόνο από την απεύθυνση ή την απήχηση στις λαϊκές τάξεις. Κρίνονται πρωτίστως από τη συμβολή τους στην επεξεργασία μιας νέας Λαϊκότητας που θα εμπεριέχει την ελευθερία και την ανεκτικότητα στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα την Αριστερά που συνηθίζει να απολυτοποιεί το «ταξικό πρόσημο». […]” Στην Ελλάδα ζούμε μια εντυπωσιακή αναπαραγωγή ποικίλων μεταπολιτευτικών παθογενειών, σε απίστευτα ευτελέστερο επίπεδο. Ανενδοίαστες μεταστροφές, κυνική περιφρόνηση των θεσμών, κομματικοποίηση των κρίσιμων κρατικών μηχανισμών, νέα διαπλοκή χωρίς αναστολές για το «ποιόν» και το «πόθεν» των διαπλεκομένων. Το μήνυμα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Η προβληματική αναδόμηση θα καταστήσει το νέο κομματικό σύστημα κεντρική πηγή μακροχρόνιας πολιτικής αστάθειας και οικονομικής στασιμότητας”. “Τί αλλάζει στην Ευρώπη” (ΤΑ ΝΕΑ).

Βαθύς γνώστης των πολιτικών φαινομένων ο Καθ.Νικόλας Σεβαστάκης με αφορμή το τουρκικό πραξικόπημα και τη συζήτηση που προκάλεσε η χρήση των σόσιαλ μήντια στην αποτροπή του πραξικοπήματος και στην στήριξη του Ερντογάν, κάνει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για τη νέα άνοδο του αυταρχισμού και την υπαναχώρηση των αξιών της φιλελεύθερης δημοκρατίας. “Με άλλα λόγια, πρέπει να χωνέψουμε για τα καλά το γεγονός πως μπορεί να είναι κανείς αρχαϊκός στις ιδέες, αλλά υπερσύγχρονος στις πρακτικές και τους κώδικες που χρησιμοποιεί. Μπορεί κανείς να σκοτώνει τους γκέι ή τους πελάτες ενός μπαρ, όντας και ο ίδιος γκέι ή μαθημένος στον τρόπο ζωής των «απίστων». Δεν υπάρχει, άλλωστε, κανένα μυστήριο σε αυτή την ασυνέπεια και τη διπλή γλώσσα, καθώς οι γενιές που μπαίνουν σήμερα στην αρένα της βίας είναι παιδιά του εικοστού πρώτου αιώνα. Εδώ, όμως, αναφέρομαι σε κάτι ευρύτερο: στην άνοδο, ξανά, του αυταρχισμού. Σε ένα φαινόμενο που εμπλέκει όλες, σχεδόν, τις πολιτικές και ιδεολογικές οικογένειες. Εμφανίζεται σε αδιάλλακτους δημοκράτες και θιασώτες της πιο ανόθευτης λαϊκής κυριαρχίας όπως και σε ελίτ «συστημικές», αποκομμένες και κοινωνικά ανεύθυνες. Σαρώνει έτσι η αυταρχική φαντασία σε νοσταλγούς ενός παραδοσιακού κρατισμού αλλά και σε αυτούς που εύχονται τη ριζική εκκαθάριση στο κράτος και την κοινωνία από τους «τεμπέληδες» και τους «επιδοματούχους». “Η στιγμή του αυταρχισμού” (LIFO).

H συντάκτης Διεθνών Ειδήσεων της “Καθημερινής”, Ξένια Κουναλάκη παρακολουθεί το παραλήρημα Ερντογάν μετά το πραξικόπημα, έτσι καθώς τον έχει καταλάβει αμόκ ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, αγνοώντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη χώρα του σ’ενα βάθος χρόνου. “Στο εμμονικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, που κάνουν την τριλογία ταινιών εκδίκησης του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη του Old Boy να μοιάζει με ρομαντική κομεντί, ο Ερντογάν μοιάζει να είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα: από τον στόχο της ένταξης στην Ε.Ε. μέχρι την ομαλότητα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Δεν είναι ο μόνος διεθνής ηγέτης που προτάσσει την πολιτική του επιβίωση του εθνικού συμφέροντος της χώρας του. Εχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τέτοιου είδους πολιτικούς. Από τον Βλαντιμίρ Πούτιν μέχρι τον Ντέιβιντ Κάμερον. Το ζήτημα είναι η στάση της χώρας μας και πάνω από όλα της Ευρώπης (γιατί μέσω αυτής προσδιορίζεται και η δική μας), που καλείται να αποφασίσει πλέον πού σταματά η Ρεαλπολιτίκ και πού ξεκινά η περιφρόνηση βασικών ευρωπαϊκών αξιών”. “Ρετζέπ, όπως Old Boy” (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Να διαβάσουμε και κάτι ωραίο. Ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος, αφηγείται την περιπετειώδη ζωή ενός ναυάρχου της τσαρικής Ρωσίας, που κατέληξε να πίνει τσάι στον φάρο των Αντικυθήρων… Πολύ ωραία ιστορία, διαβάστε την! “Ο ναύαρχος φαροφύλακας” (Inside Story).

Καλοκαίρι, νησιά, ύφος ζωής. Η δημοσιογράφος Εύη Φέτση γνωστή… μυκονολόγος και το λέμε απολύτως σοβαρά, πήγε πρόσφατα στη Μύκονο μετά από επτά χρόνια και καταγράφει τη μετάλλαξη που έχει υποστεί το νησί και τις εντυπώσεις της. Η Αραβία στην καρδιά του Αιγαίου… “Μύκονος επτά χρόνια μετά” (FnL).