Σε μία παράγραφο.

Κάθε πέντε δευτερόλεπτα ένα κορίτσι κάτω από 15ετών παντρεύεται στον κόσμο. Αυτό αποκαλύπτει στην ετήσια έρευνά της η οργάνωση “Save the Children”, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού.
Αύριο και την Παρασκευή συνεδριάζει το ΣτΕ για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών μετά την πρώτη συνεδρίαση που διεκόπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Διαβάστε τα σχετικά και κατατοπιστικά για να γνωρίζετε ό,τι έχει προηγηθεί σε όσα θα συμβούν τις επόμενες ημέρες.
Κατέθεσε στην Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γιάννης Στουρνάρας. Μίλησε ανοιχτά για άλλη μία φορά για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών το καλοκαίρι του 2015.
Απέχουν των πλειστηριασμών αύριο Τετάρτη οι συμβολαιογράφοι. Φαίνεται ότι τελικά γίνονται πλειστηριασμοί παρ’όλους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το αντίθετο.
Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5’λεπτά.

Save the children: ” Κάθε επτά δευτερόλεπτα παντρεύεται ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών”

Σήμερα 11 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού.Κάθε επτά δευτερόλεπτα ένα κορίτσι κάτω των 15 ετών παντρεύεται στον κόσμο, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Save The Children”.Δύο από τις κυριότερες αιτίες του φαινομένου είναι, σύμφωνα με την έκθεση, ο πόλεμος, η φτώχεια και η ανθρωπιστική κρίση. Οι συνέπειες για την σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού είναι αμέτρητες.

“Τα κορίτσια που παντρεύονται πολύ νωρίς συχνά δεν μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο σχολείο και έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κακοποίησης και βιασμού. Μένουν έγκυες και κολλάνε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ακόμα και AIDS”.

Η έκθεση ονομάζεται “Every Last Girl” και βαθμολογεί τις χώρες ανάλογα με το πόσο δύσκολο είναι να ζει μια γυναίκα σε αυτές. Ο Νίγηρας, το Μάλι και η Σομαλία είχαν την χειρότερη βαθμολογία.

Save the Children

Συνεδριάζει το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Για αύριο Τετάρτη απόγευμα και για το πρωί της Παρασκευής ορίστηκαν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νικόλαο Σακελλαρίου, δύο νέες διασκέψεις της  Ολομέλειας του ΣτΕ, κεκλεισμένων των θυρών, για το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, μετά την διακοπή της πρώτης διάσκεψης την περασμένη εβδομάδα.

Η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, την περασμένη εβδομάδα, διήρκεσε περίπου μία ώρα και διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου.

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, διαβάστε την κάλυψη των γεγονότων που κάναμε μετά την διακοπή της πρώτης συνεδρίασης καθώς και μια ανασκόπιση του ζητήματος από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα.

Γ. Στουρνάρας: Ο Γ. Βαρουφάκης είπε στον Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη χώρα

Συνεχίστηκε σήμερα η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ με την κατάθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ.Γιάννη Στουρνάρα.

Η εξέταση έγινε με ένταση, κυρίως από την πλευρά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αναμενόμενο δεδομένου ότι οι βουλευτές του συγκεκριμένου κόμματος ανεβάζουν τους τόνους όταν κατά τη δίκη των μελών του κόμματός τους γίνονται αποκαλύψεις για τη δράση του κόμματος, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες.

Ο κ.Στουρνάρας δέχτηκε, όπως ήταν φυσικό, πολλές ερωτήσεις. Αρκετές αφορούσαν τη στάση που τήρησε η ΤτΕ το επίμαχο διάστημα που  οδηγηθήκαμε στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls.

Ο κ.Στουρνάρας υπήρξε απολύτως σαφής για το πώς οδηγηθήκαμε εκεί. Επισήμανε ότι το 40% των χρημάτων που βγήκαν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα έφυγαν από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούλιο του 2015 “όταν η διαπραγμάτευση φαίνονταν ότι πάει αλλού”.

Απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου για τυχόν ευθύνες της ΤτΕ για την εκρροή κεφαλαίων το 2015, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα.

“Ο υπουργός Οικονομικών μιλούσε για παράλληλο νόμισμα και έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση. Τι μπορούσαμε να κάνουμε εμείς;” είπε ο Γ. Στουρνάρας και αποκάλυψε πως έλεγε στον Ντράγκι “μην ακούς τον Βαρουφάκη” και πως ο Ντράγκι του έλεγε ότι “δεν μπορώ να κάνω αλλιώς”.

Μάλιστα είπε ότι “εκείνη την περίοδο μιλούσε με κυβερνητικά στελέχη και έστελνε επιστολές” για να σταματήσουν τον Γ. Βαρουφάκη.

Πηγή: Ναυτεμπορική.

Απόχη των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς την Τετάρτη.

Την απάντηση στην ερώτηση εαν τελικά γίνονται ή δεν γίνονται πλειστηριασμοί κατοικιών ήρθε να μας τη δώσει Ένωση Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδα η οποία και αποφάσισε την αποχή των συμβολαιογράφων (Naftemporiki.gr)από την διενέργεια πλειστηριασμών την Τετάρτη “απαιτώντας από την ελληνική πολιτεία και από όλο το πολιτικό και δικαιϊκό σύστημα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις προκειμένου να επιλυθεί το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών και ειδικότερα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και να διασφαλίσει τη νομιμότητα και την ομαλότητα της διαδικασίας”.

Οι πλειστηριασμοί έχουν εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση η οποία βλέπει ένα θέμα που είχε κεντρική θέση στη ρητορική της ως αντιπολίτευση με το περίφημο σύνθημα “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” να πραγματοποιείται από την ίδια. Οι προηγούμενες, επίσης μνημονιακές κυβερνήσεις, είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν την απόλυτη προστασία της α’κατοικίας όμως ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση και “επικοινωνήθηκε” ως μέσο να αναγκαστούν να πληρώσουν οι “στρατηγικοί κακοπληρωτές” φαίνεται πως αφορά όλους.

Άλλωστε το Σάββατο, ο Υπουργός Επικρατείας κ.Νίκος Παππάς, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στο Βόλο είπε (Naftemporiki.gr) ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, ενώ παράλληλα εξετάζεται να υπάρξει άμεσα παρέμβαση ακόμα και μέσω του νέου Πτωχευτικού Κώδικα που θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή σε λίγες ημέρες.

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για το βραβείο Ζαχάρωφ 2016

Ανακοινώθηκαν οι τρεις υποψήφιοι για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016, το βραβείο που  απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε προσωπικότητες και οργανισμούς που αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar και οι συνάδελφοί του, ο ηγέτης της Κριμαίας Mustafa Dzemilev και οι Γιαζίντι ακτιβίστριες Nadia Murad Basee και Lamiya Aji Bashar, είναι οι τρεις τελικοί υποψήφιοι, μετά από ψηφοφορία των επιτροπών Εξωτερικών και Ανάπτυξης του ΕΚ.

Ο τελικός νικητής θα επιλεγεί από τον πρόεδρο και τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ στις 27 Οκτωβρίου, ενώ η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Διαβάστε τα βιογραφικά των υποψηφίων εδώ (LIFO.gr).