Σε μία παράγραφο

  • Συνεχίζεται το επικοινωνιακό σόου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες, ένα σόου  στο οποίο συμμετέχει σύσσωμη η αντιπολίτευση. Περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξει η βαβούρα για να καταγράψουμε την είδηση, εάν τελικώς υπάρξει.
  • Σημαντική η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα λόγω της συγκυρίας στο Κυπριακό και στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαβάζουμε μια πολύ καλή ανάλυση για το θέμα.
  • Ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Κύπρο, αφού έριξε τη σπόντα του ότι είμαστε η μόνη χώρα που παραμένει σε μνημόνιο (εδώ οδεύουμε προς ένα ακόμα…) εξέφρασε την άποψη πως εαν προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πιθανή η έξοδός μας στις αγορές το 2017.
  • Το Ινστιτούτο Εργασίας όμως, στην ενδιάμεσή του έκθεση θεωρεί παρακινδυνευμένες τις εκτιμήσεις για έξοδο στις αγορές και διαπιστώνει αδιέξοδο των πολιτικών που εφαρμόζονται.
  • Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης από το ISIS, οι ιρακινές δυνάμεις εισέρχονται στα προάστεια της πόλης. Πολλά και δυσεπίλυτα τα προβλήματα. Δύο εξαιρετικές αναλύσεις. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αυτή των New York Times για τη φύση και τον τρόπο που δρουν οι μαχητές των ισλαμιστικών οργανώσεων.
  • Αίσχη στη Δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς γνωστές ομάδες μετέτρεψαν την αίθουσα του δικαστηρίου σε πεδίο αντεγκλήσεων σε βαθμό που η δίκη διεκόπη για την ερχόμενη εβδομάδα.
    Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5’λεπτά.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, φτάνει σήμερα στη χώρα μας συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ και τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας Ανατόλι Γιανκόφσκι.

Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ θα συμμετάσχει και στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Φόρουμ. Στο πλαίσιο του φόρουμ θα διεξαχθεί και ενεργειακό συνέδριο από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας και τον ρωσικό οργανισμό Pommel Holdings.

Ο Σ.Λαβρόφ θεωρείται ένας από τους κολοσσούς της διεθνούς διπλωματίας, με εμπειρία ασύγκριτη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία με το Κυπριακό να εισέρχεται σε μία πολύ κρίσιμη φάση και την πρόσφατη εξομάλυνση των τουρκορωσικών σχέσεων να επηρεάζει την ευρύτερη περιφερειακή ισορροπία σειρά ζητημάτων όπως το Συριακό, το Προσφυγικό και την ισορροπία δυνάμεων στη Μεσόγειο.

Περαιτέρω διάβασμα:
“Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε πολύ να κερδίσει κάτι συγκεκριμένο από τις σχέσεις με τη Μόσχα. Σε αυτό στόχευε και η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην ελληνική πρωτεύουσα – απαλλαγμένη φυσικά από τις αυταπάτες περί υποκατάστασης της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας με ρωσική. Είναι σε αυτό το πλαίσιο που θα υπογραφεί από τον κ. Λαβρόφ και τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά Πρόγραμμα Πολιτικών Διαβουλεύσεων των δύο υπουργείων Εξωτερικών για την περίοδο 2017 – 2019.

Αναμφίβολα όμως, η επιδείνωση των σχέσεων Δύσης – Ρωσίας με αφορμή κυρίως τη Συρία και δευτερευόντως την Ουκρανία στενεύει τα περιθώρια.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά σε μία περιοχή στην οποία η Μόσχα αναπτύσσει αυξημένη στρατιωτική παρουσία (σσ. η κινητικότητα του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο έχει υψηλή συμβολική σημασία, όπως φυσικά και η ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο χάρη στην επέμβασή της στη Συρία).

Η ίδια περιοχή όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “νατοϊκή” και οι έμπειροι παρατηρητές σημειώνουν με έμφαση την αποφασιστικότητα του αμερικανικού παράγοντα να δείξει ότι διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή αυτή”, σημειώνει ο Άγγελος Αθανασόπουλος στην εξαιρετική του ανάλυση για το ΒΗΜΑ.

Ρέγκλιγνκ: Μεταρρυθμίσεις για να βγείτε στις αγορές.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) εκτίμησε (Naftemporiki.gr) ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές εντός του 2017 ορίζοντας ωστόσο, ως αναγκαία συνθήκη τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι οι τέσσερις από τις συνολικά πέντε χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος) που δέχθηκαν τη βοήθεια του ESM, έχουν ήδη επιστρέψει στις αγορές και αποτελούν “success story”. Δήλωσε δε ότι το ίδιο περιμένει κι από την Ελλάδα την ερχόμενη χρονιά. Τον βρίσκουμε αισιόδοξο.

ΙΝ.Ε/ΓΣΕΕ: Υψηλού ρίσκου οι προσδοκίες για έξοδο στις αγορές το 2017

Μιλώντας για έξοδο στις αγορές, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει τις όποιες προσδοκίες για γρήγορη έξοδο της οικονομίας από την κρίση και για επιστροφή στις αγορές το 2017 ως “υψηλού ρίσκου”.

Στην ενδιάμεση έκθεσή του για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση τονίζει ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η επέκταση της πραγματικής οικονομίας απαιτούν “αναπτυξιακό πραγματισμό και πρωτοβουλίες ευρύτερες των αβέβαιων αποτελεσμάτων που θα έχει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην εξομάλυνση των πιστωτικών συνθηκών και στη χρηματοδότηση της οικονομίας”.

Στην έκθεση συμπληρώνεται ότι η συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής έχει φτάσει στα όριά της, έχοντας επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στο διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, στην απασχόληση, στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην κοινωνική συνοχή.

Αναλυτικότερα εδώ: Ναυτεμπορική.

Μοσούλη: Οι ιρακινές δυνάμεις εισέρχονται στα προάστεια της πολης.

Δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων των ιρακινών δυνάμεων και των συμμάχων τους για την ανακατάληψη της Μοσούλης, οι ειδικές δυνάμεις των Ιρακινών προελαύνουν (ΝΥΤ) στις παρυφές της πόλης. Η αντιτρομοκρατική δύναμη των Ιρακινών είχε ν’αντιμετωπίσει (BBC) ελαφριά πυρά και χειροβομβίδες από όλμους. Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ κάλεσε τους μαχητές του ISIS (The Guardian) να παραδοθούν. Κατά τη διάρκεια μιας αεροπορικής επιδρομής των αμερικανικών δυνάμεων που ηγούνται της επιχείρησης του Ιράκ στη Μοσούλη, σκοτώθηκε μια οκταμελής οικογένεια (The Guardian) και ανάμεσά τους τρία παιδιά, σύμφωνα με συγγενείς τους και Κούρδους μαχητές γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη.

Περαιτέρω ανάγνωση:
“Οι θάνατοι εντείνουν τις ανησυχίες για την τύχη των αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη. Αξιωματούχοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι μια επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης θα είχε πολύ μεγάλο κόστος σε ανθρωπιστικό επίπεδο, τόσο για τους χιλιάδες που θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή όσο και γιαυτούς που βρίσκονται όμηροι στα χέρια των ισλαμιστών. Το ISIS προσθέτει κατορθώματα στον ήδη μακρύ κατάλογο θηριωδιών που έχει διαπράξει εδώ και δύο χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, συγκεντρώνοντας μεγάλες ομάδες αμάχων και χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες”, γράφουν για τον Guardian o Fazel Hawramy και η Emma Graham-Harrison.

“Δεν είναι απίθανο το ISIS να καταφέρει να αναστήσει το brand του, το οποίο έχει υποστεί βλάβη τον τελευταίο καιρό που έχει αμφισβητηθεί το αξιόμαχό του. Όμως, το πιο πιθανό σενάριο είναι κάποιοι από τους μαχητές του  να αυτομολήσουν προς άλλες ισλαμικές ομάδες – “ανερχόμενα αστέρια” όπως η Jabhat Fateh al-Sham, ή J.F.S, αδελφή οργάνωση της Αλ Κάιντα. Σε μια πληθώρα μικροεμφυλίων πολέμων, οι  μαχητές, συχνά θ’αλλάξουν ομάδες, μετακινούμενοι κάθε φορά προς τις πιο οργανωμένες πολλώ μάλλον δε όταν η βασική οργάνωση δείχνει να μην μπορεί να σταθεί αντάξια βασικών ιδεολογικών της αρχών όπως για παράδειγμα το ISIS που είχε ως κεντρικό σλόγκαν το “Παραμένουμε και Επεκτεινόμαστε”.”, γράφει η Mara Ravkin, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση στις σελίδες των debate των New York Times