- Στην Αθήνα ο Σεργκέι Λαφροφ η κυβερνηση έχει πέσει σε έκσταση από τη χαρά της, ο καθένας όπου αισθάνεται ότι ανήκει, βέβαια.
- Στην Κύπρο ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για την Ελβετία. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ δειχνει αισιόδοξος επισημαίνοντας οτι ο,τι και να συμβεί στο Μον Πελερέν δεν είναι το τέλος του δρόμου.
- Σε χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε μια σειρά απο πράγματα που ξεπερνούν κατα πολύ την εξουσία του. Περιμέναμε μια αντίδραση απο τα κόμματα. Δεν την είδαμε. Και ειχε μια σημασια ολο αυτό γιατι ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε και για το τζαμί οπου εχουμε προβλήματα.
- Μια Ακροδεξιά κατάληψη στο χώρο στο Βοτανικό που προορίζεται για το Τζαμί δημιουργεί νέες εντάσεις. Ο Δήμαρχος επαναλαμβάνει τη θεση του για τις καταληψεις. Ο Γ.Γ. Δικαιωμάτων ζητά να εφαρμοστούν οι νόμοι. Το ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται για το λεει σε μας και δεν τους εφαρμόζει.
- Μικρη ανακωχή μεταξύ κυβερνησης και Αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα.
- Ιστορικο χαμηλό ανεργίας στη Γερμανία.
- Χρόνος ανάγνωσης δελτίου 10’λεπτά.
Τετάρτη 2 Νοεμβρίου: "Κάποιοι δεν θέλουν να λυθεί το Κυπριακό"
Σ.Λαβρόφ: “Κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού”
Τις προγραμματισμένες του συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό των Εξωτερικών πραγματοποιεί από το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ.Σεργέι Λαβρόφ.
Εαν κρίνουμε από το ύφος όλων στις φωτογραφίες και τα βίντεο, οι συναντήσεις γίνονται σε θερμό κλίμα. Πέρα από τις αναμενόμενες αβροφροσύνης, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει με το τόνο των δηλώσεων τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του ΥΠΕΞ ότι βλέπει στη Ρωσία ένα φυσικό σύμμαχο. Τονίζουμε τη λέξη “φυσικός” σύμμαχος με την έννοια της αίσθησης του “ανήκειν”. Τουλάχιστον αυτό εισπράξαμε εμείς παρακολουθώντας όλες τις δηλώσεις.
Κατά τη συνάντησή του με τον ΠτΔ ο κ.Λαβρόφ δεσμεύθηκε ότι η Ρωσία θα συμβάλλει ώστε οι προσπάθειες του ΟΗΕ στο Κυπριακό “να είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να μην υπάρχουν αποκλίσεις” ενώ υποστήριξε ότι η κύρια αιτία που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι ότι “κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού” και πρόσθεσε: “Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες”.
Κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ.Λαβρόφ έκανε την εξής, χαρακτηριστική, δήλωση: “Στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ εκτιμούμε πολύ ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πολιτική κυρώσεων και επιθυμεί τον περαιτέρω διάλογο σε σχέση με το ουκρανικό”. Μάλιστα.
Στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις καλές προοπτικές που υπάρχουν στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα ενώ εξήρε τη σημασία του έτους “Ελλάδας-Ρωσίας” που καλύπτει δράσεις από το εμπόριο μέχρι τον πολιτισμό.
Αναμφίβολα, συνέχισε, πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και το Σ.Α. του ΟΗΕ καθορίζει το πλαίσιο της συμφωνίας που πρέπει να επιτευχθεί.
Κυπριακό: Προσδοκίες από τις συνομιλίες στην Ελβετία
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις συνομιλίες για το Κυπριακό στο Μον Πελερέν της Ελβετίας, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ `Ειντε, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η συνάντηση είχε θέμα την αναζήτηση του καλύτερου δυνατού τρόπου με τον οποίο θα τεθούν τα θέματα τα οποία επιθυμούν να συζητήσουν στην Ελβετία, έτσι ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.
Ο Νορβηγός διπλωμάτης επανέλαβε πως οι συνομιλίες στο Μον Πελερέν δεν είναι το τέλος του δρόμου. Τα καλά νέα σε ό,τι αφορά στο Μον Πελερέν είναι πως και οι δυο πλευρές είναι τώρα έτοιμες να ανοίξουν κεφάλαια που δεν τέθηκαν ακόμη στο τραπέζι, περιλαμβανομένου του κρίσιμης σημασίας εδαφικού ζητήματος. Πρόσθεσε πως το εδαφικό πρέπει να συζητηθεί με άλλα θέματα που σχετίζονται με αυτό και άλλα εκκρεμή θέματα (όπως το περουσιακό).
Ερωτηθείς τί εννοούσε όταν είπε πως βρισκόμαστε τώρα πιο κοντά σε συμφωνία από ότι ποτέ πριν, αφού πριν 12 χρόνια υπήρξε ένα σχέδιο που τέθηκε σε δημοψηφίσματα, ο κ. `Ειντε ανέφερε πως η μεγάλη διαφορά είναι πως το σχέδιο Ανάν γράφτηκε από τον Άλβαρο Ντε Σότο και την ομάδα του και τέθηκε για να ψηφίσουν επί αυτού οι Κύπριοι.
Σημείωσε πως αυτό που είπε από την αρχή είναι πως “δεν θα διατυπώσουμε ούτε μια παράγραφο ή πρόταση σε αυτό (σε ένα νέο σχέδιο λύσης). ‘Έτσι οι δυο πλευρές στην Κύπρο δεν υπήρξαν ποτέ πριν σε τόσο προχωρημένο στάδιο στις συζητήσεις που αυτές να ηγούνται”.
Πηγή: Καθημερινή Κύπρου
Προβληματικές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου
Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσαν αρκετά απ’όσα είπε χθες (Skai.gr) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος και φυσικά αναφερόμαστε σε όσα είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του και της εξουσίας του.
Καταρχάς επιβεβαίωσε το παραπολιτικό που κυκλοφορούσε την επομένη της συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου στις αρχές Οκτωβρίου, για το θέμα των θρησκευτικών ότι δηλαδή, ο κ.Πάνος Καμμένος, με δάκρυα στα μάτια και παρουσία του ιδίου του Πρωθυπουργού είπε στον Αρχιεπίσκοπο: “Εαν δεν συμφωνείτε, Μακαριότατε ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί”.
Μετά έκανε κάποιες αξιολογικές κρίσεις για το πολιτικό σύστημα λέγοντας ότι τα κόμματα απέτυχαν να δημιουργήσουν ένα τείχος απέναντι στις Βρυξέλλες!
Ενώ τάχθηκε κατά της ανέγερσης του μουσουλμανικού τεμένους.
Οι δηλώσεις αυτές εγείρουν μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας με τον τρόπο αυτό δείχνει ν’αμφισβητεί την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας. Πιο ανησυχητικό όμως από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου είναι η σιωπή των κομμάτων.
Σημειώνουμε ότι κανένα από τα κόμματα της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης δεν πήρε θέση, υπενθυμίζοντας στον Αρχιεπίσκοπο τα όρια της εξουσίας του.
Αντιδράσεις για την κατάληψη χώρου στο Βοτανικό.
Αντιδράσεις προκαλεί η κατάληψη χώρου στην περιοχή του Βοτανικού που ανήκει στο Δήμο Αθηναίων και προορίζεται για την ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους. Η κατάληψη που αυτοτιτλοφορείται ως “Στέγη Αστέγων” έχει σαφές ιδεολογικο στίγμα που την τοποθετεί στην Άκρα Δεξιά αφού προορίζεται μόνο για Έλληνες ενώ οι ίδιοι οι καταληψίες αποκαλούν τον χώρο “Hotspot για Έλληνες”. Σημειώνεται ακόμη ότι οι καταληψίες υποστηρίζονται από άτομα με στρατιωτικές στολές παραλλαγής που ζητούν στοιχεία σε όποιον επιχειρήσει να προσεγγίσει τον χώρο.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ.Γιώργος Καμίνης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ είπε: “Οι απόψεις μου για τις καταλήψεις είναι συγκεκριμένες και γνωστές”.
Ο Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι “Η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, “προφανής σκοπός” της ενέργειας είναι να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους, η οποία, όπως είναι γνωστό, αποτελεί απόφαση της Πολιτείας και διεθνή υποχρέωση της χώρας”.
Το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του στηλιτεύει τον Γ.Γ.Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου αναφέροντας στην ανακοίνωσή του: “Γιατί ο αρμόδιος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Γενικός Γραμματέας επέλεξε να εκδώσει ανακοίνωση στον Τύπο; Γιατί δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός; Έχει ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας; Ποιοι είναι οι “αρμόδιοι” που πρέπει να θυμηθούν τις αρμοδιότητές τους; Κι επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως ο συγκεκριμένος δημόσιος λειτουργός δεν ξέρει ποιες πόρτες πρέπει να χτυπήσει, μήπως πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει γιατί αυτές οι πόρτες παραμένουν κλειστές; Ποιος είναι ο “Μπαλτάκος” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;”.
Το παρακολουθούμε.
Πηγή: LIFO.
Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση αναβάλλει “συμβολική Δίκη” του Μαδούρο
Η Ενωμένη Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ανέβαλε (BBC) μια προγραμματισμένη εικονική δίκη του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο που θα γινόταν στη Βουλή της χώρας καθώς και μια αντικυβερνητική διαμαρτυρία που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη.
Η απόφαση ελήφθη μετά την αποφυλάκιση (Reuters) από την κυβέρνηση τεσσάρων αντικυβερνητικών ακτιβιστών που είναι και στελέχη της Ενωμένης Αντιπολίτευσης.
Γερμανία: Σε ιστορικό χαμηλό η ανεργία.
Στο 5,8 έπεσε ο δείκτης ανεργίας στη Γερμανίας σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό 25ετίας δηλαδή από το 1991 ένα χρόνο μετά την ενοποίηση της χώρας. Σημαντική πτώση καταγράφεται και στην εποχιακή εργασία με τα ποσοστό να μειώνονται πέρα κι από τις πλέον αισιοδόξες προβλέψεις.
Την ίδια στιγμή βέβαια, το Υπουργείο Εργασίας της χώρας καταγράφει σημαντικές ελλείψεις στην αγορά εξειδικευμένου προσωπικού. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, λείπουν 691.000 εξειδικευμένοι εργάτες από την αγορά εργασίας, ένας αριθμός υψηλότερος από αυτόν που καταγράφτηκε πέρυσι, τέτοια εποχή.
Πηγή: Deutsche Welle.