Σε μία παράγραφο

  • Έκπληξη (;) η απόφαση του βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου η οποία δείχνει τη Βουλή ως μόνη αρμόδια για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας που θα σημάνει έναρξης των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση της Τερέζας Μαίη που ήθελε να παρακάμψει το Κοινοβούλιο. Διαβάσαμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις και τις συνδέουμε.
  • Η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά μετρούν αισιόδοξους και απαισιόδοξους για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελερέν. Ο Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται ότι δεν θα φύγει έχοντας στα χέρια του μια κοινή γραμμή από τον πολιτικό κόσμο της χώρας του, οι δηλώσεις κάποιων πολιτικών αρχηγών είναι πολύ βαριές ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί το παλεύει.
  • Νέα εμπόδια στην επένδυση των Σκουριών από την συνήθη ύποπτο. Κανείς δεν εκπλήσσεται πλέον με το θράσσος απέναντι σε μία εταιρεία που έχει δικαιωθεί στο ΣτΕ 16 φορές.
  • Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τη λογοκρισία στην Κίνα αποκαλύπτει μια διαφορετική πτυχή των κρατικών παρεμβάσεων στο διαδίκτυο.
  • Τα ρομπότ ήρθαν, βέβαια, για να μείνουν. Για την ακρίβεια είναι εδώ. Διαβάσαμε για ένα ρομπότ που αντικαθιστά τα συνηθισμένα πειραματόζωα σε έρευνα για τις συνέπειες του καπνίσματος.
    Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5’λεπτά.

Το βρετανικό κοινοβούλιο αρμόδιο να θέσει σε εφαρμογή το άρθρο 50.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε σήμερα (Kathimerini.gr) πως η Πρωθυπουργός Τερέζα Μαίη, πρέπει να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου για να προχωρήσει τις διαδικασίες για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε πως η κυβέρνηση θα εφεσιβάλλει την απόφαση. Η εξέλιξη αυτή θα καθυστερήσει την αποχώρηση της χώρας από την Ένωση και βέβαια έρχεται σε αντίθεση με την εμμονή (The Guardian) της Τερέζας Μαίη να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας χωρίς προηγουμένως να έχει ζητήσει την έγκριση της Βουλής. Σύμφωνα με δήλωση της ιδίας, η Πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, σκόπευε να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 περί τα τέλη του Μαρτίου ( Wall Street Journal). Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η στερλίνα ενισχύθηκε (WSJ) στις διεθνείς χρηματαγορές.

“Η υπόθεση θεωρούνταν ιδιαιτέρως λεπτή και δύσκολη και τα επιχειρήματα που παρουσίασε η κυβέρνηση στο δικαστήριο, δεν έδειχναν να πηγαίνουν όσο καλά αναμενόταν κατά την τριήμερη ακροαματική διαδικασία. Ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ένας από τους τρεις δικαστές που δίκασαν την υπόθεση, λέγεται πως συχνά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δήλωνε έκπληκτος με τα επιχειρήματα που παρουσίαζε η κυβέρνηση και ειδικώς για το εαν η αποχώρηση από την ΕΕ θα σήμαινε και την αναστολή σε μια σειρά από δικαιώματα που αναγνώριζε η νομοθεσία της χώρας. Ο Λόρδος Δικαστής Thomas ανέφερε στην απόφασή του ότι όλα τα Δικαιώματα που δόθηκαν στο πλαίσιο της Συνθήκης Ενταξης της χώρας από το δικό της κοινοβούλιο δεν μπορούν να ανασταλούν από την κυβέρνηση αλλά από το ίδιο το κοινοβούλιο” γράφει η Jane Croft για τους Financial Times.

“Η νομική αντιδικία επικεντρώθηκε στο άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ σύμφωνα με το οποίο κάθε χώρα μέλος μπορεί ν’αποχωρήσει από την Ένωση σύμφωνα με τις δικές της συνταγματικές επιταγές, ένας απροσδιόριστος όρος που επέτρεψε και στις δύο πλευρές να προβάλλουν τους δικούς τους ισχυρισμούς περί αυτών. Η απόφαση αυτή δύναται να θέσει υπό απόλυτη αμφισβήτηση τη δυνατότητα της Πρωθυπουργού να διαπραγματευθεί με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση”, γράφουν ο Owen Bowcott και η Jessica Elgot για τον Guardian.

“Γιατί η κυβέρνηση εμφανίστηκε τόσο απρόθυμη να επιτρέψει στο Κοινοβούλιο να ψηφίσει για την εφαρμογή του Άρθρου 50; Μία απάντηση διακρίνεται στην κοντόφθαλμη επιθυμία της κυβέρνησης να προστατεύσει το βασιλικό της προνόμιο.  Επίσης, διακρίνουμε και την απροθυμία να δώσει κάποιο ρόλο ουσίας στη διαπραγμάτευση στη Βόρειο Ιρλανδία (ή την Ουαλία ή τη Σκωτία). Κι όμως. Με τα χρόνια, το λεγόμενο “βασιλικό προνόμιο” έχει ατονήσει μέσα από τα δικαστήρια, κατά τον δικαστικό έλεχγο”, επισημαίνει στην πολύ ωραία ανάλυσή του ο Economist.

 

Κυπριακό: Οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι

Λίγα, πλέον, εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των συνομιλιών στην Ελβετία, ένταση επικρατεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά καθώς φαίνεται ότι ο ΠτΔ κ.Νίκος Αναστασιάδης δεν θα ταξιδέψει έχοντας εξασφαλίσει μια κοινή γραμμή του πολιτικού κόσμου της χώρας του.

Έντονα επικριτικός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους χειρισμούς του, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος δηλώνοντας στο κρατικό κανάλι ότι επιχειρείται κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατροπή της σε τουρκικό προτεκτοράτο. “Με τις συνεχείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, η Τουρκία δεν έχει πλέον κανένα κίνητρο να συμβάλει σε λύση του Κυπριακού και έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο βήτα για προσάρτηση κατεχομένων εδαφών”, σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ανησυχία ότι ακολουθείται η ίδια τακτική με το 2004. “Με αυτοσχεδιασμούς και αυταπάτες ο κ. Αναστασιάδης εγκλωβίστηκε στην τακτική της Τουρκίας η οποία μέσα από ένα οδικό χάρτη οδηγεί με χρονοδιαγράμματα τις συνομιλίες σε σημείο όπου θα υπάρχουν δύο επιλογές: είτε λύση τουρκικών προδιαγραφών είτε αδιέξοδο που θα επιτρέπει στην Τουρκία να υλοποιήσει τα σχέδια της για προσάρτηση των κατεχομένων”.

Ο Γιώργος Περδίκης από την πλευρά των Οικολόγων επεσήμανε πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό διολισθαίνουν σε μια κατάσταση που το υπό διαμόρφωση σχέδιο δείχνει να καταλήγει περισσότερο να μοιάζει σε συνομοσπονδία παρά σε μια γνήσια ομοσπονδία με ισχυρή κεντρική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επαναβεβαίωσε ότι το κόμμα του στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι την Κυριακή πολύ εύστοχα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι “ο χρόνος που μας χωρίζει, η ελπίδα μας ενώνει.
Εγώ προσθέτω, σημείωσε, πως έφθασε επιτέλους ο καιρός να εργαστούμε όλοι για να επανενώσουμε την μοιρασμένη μας πατρίδα”.

Την ίδια στιγμή, στα Κατεχόμενα, γίνονται εντατικές διαβουλεύσεις εν όψει των συνομιλιών της Ελβετίας. Η τουρκοκυπριακή Δεξιά εκφράζει απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά την προοπτική της λύσης εντός των επόμενων εβδομάδων ενώ η τουρκοκυπριακή Αριστερά δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία και εξακολουθεί να πρεσβεύει την άποψη ότι η λύση είναι εφικτή, αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να κατανοήσει το περιεχόμενο των τελευταίων μηνυμάτων του Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ.Ακιντζί πραγματοποιεί συνεχείς συναντήσεις με τους συνεργάτες του ενώ έλαβε την πρωτουβουλία να συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων της τουρκοκυπριακής “Βουλής” για να τους ενημερώσεις για τις εξελίξεις ενόψει της μετάβασής του στο Μον Πελερέν.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου.

Νέα εμπόδια στην επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής

Το υπουργείο Ενέργειας απέρριψε ( Η Αυγή) την από 9 Σεπτεμβρίου 2016 αίτηση θεραπείας της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός, όπως αναφέρεται σε απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός κ.Πάνος Σκουρλέτης.

Η Ελληνικός Χρυσός ζητούσε απόσυρση προηγούμενης απόφασης του υπουργείου Ενέργειας, που μπλόκαρε την επένδυση της εταιρίας στις Σκουριές.

Ειδικότερα, η αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει η εταιρία ζητούσε την ανάκληση απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί επιστροφής του προσαρτήματος “Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειικού Οξέος Μαντέμ Λάκκου”.

Η εταιρία μεταξύ άλλων προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη απόφαση προσκρούει στο δεδικασμένο της απόφασης 3191/2015 του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντίθετα στην απορριπτική του υπουργού τονίζεται ότι “εκδόθηκε ακριβώς σε συμμόρφωση προς την απόφαση του ΣτΕ”.

Σημείωνουμε ότι η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” έχει ήδη δικαιωθεί από το ΣτΕ 16 φορές.

Κίνα: Ασυνέπειες στη… λογοκρισία.

Ερευνητές σε ΗΠΑ και Καναδά (WSJ), εντόπισαν πολύ μεγάλη ασυνέπεια στις λέξεις που λογοκρίνονται από την κινεζική κυβέρνηση στις πλατφόρμες των σόσιαλ μήντια.

Η είδηση είναι ενδιαφέρουσα γιατί  αποδεικνύει ότι οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν τρόπο να παρακάμπτουν την κρατική λογοκρισία αφού έχουν τη διακριτική ευχέρεια να λογοκρίνουν κατά βούληση αφού φαίνεται ότι δεν έχει συνταχθεί από το κράτος (Net Alert) μια λίστα “απαγορευμένων λέξεων” και η διαδικασία της λογοκρισίας γίνεται από ιδιώτες που έχουν αναλάβει, για λογαριασμό της κυβέρνησης, αυτή τη διαδικασία.

Βέβαια, το σύστημα λογοκρισίας στην Κίνα είναι αρκετή περίπλοκη υπόθεση που ίσως αξίζει ν’αναφερθούμε σε αυτό, κάποια στιγμή, αναλυτικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πολύ συχνά, σε αναφορές παρατηρητών της ελευθερίας της έκφρασης στο διαδίκτυο, καταγράφονται περιστατικά που η λογοκρισία έχει εφαρμοστεί μεταξύ οικονομικών ανταγωνιστών χωρίς η κυβέρνηση να έχει κάποια εμπλοκή σ’αυτό.

Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα σ’αυτές τις περιπτώσεις, όταν το κράτος δημιουργεί συνθήκες ανοχής στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων, τα άτομα και η κακώς εννοούμενη αγορά βρίσκουν τρόπους να τα παραβιάσουν.

Ιατρική τεχνολογία: Ρομπότ “πειραματόζωο”

Το ρεπορτάζ που διαβάσαμε στο Wired μας άρεσε για πολλούς λόγους, με σημαντικότερο ότι διαπιστώνουμε πως τα ρομπότ έχουν αρχίσει ν’αντικαθιστούν τα ζώα στα διάφορα πειράματα, δίνοντας, μάλιστα, τη δυνατότητα για καλύτερες παρατηρήσεις των φαινομένων.

Το ρομπότ που κατασκεύασαν οι επιστήμονες του Wyss Institute στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ καπνίζει “σαν φουγάρο” τσιγάρα. Ο καπνός, περνάει μέσα από ένα μικροτσιπ που έχει πραγματικά πνευμονικά κύτταρα τα οποία παρατηρούν πώς ακριβώς αντιδρούν στο κάπνισμα με την παραγωγή φλέματος και πώς αυτή η διαδικασία επηρρεάζει ασθένειες όπως η αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες συναφείς του αναπνευστικού που συνδέονται με το κάπνισμα. Στην πραγματικότητα η συσκευή διαθέτει δύο μικροτσιπ. Το ένα περιέχει κύτταρα υγιούς ατόμου και το άλλο κύτταρα από άτομο με κάποια ασθένεια του αναπνευστικού. Έτσι μπορούν να παρατηρήσουν πώς συμπεριφέρονται οι ανθρώπινοι αεραγωγοί σε κάθε περίπτωση.

Εναλλακτικά, για τα πειράματα αυτά χρησιμοποιούνταν ποντίκια. Με το συγκεκριμένο ρομπότ, οι επιστήμονες δημιουργούν σχεδόν πανομοιότυπες συνθήκες εισπνοής και εκπνοής με αυτές του ανθρώπινου οργανισμού κάτι που με τα ποντίκια δεν ήταν εφικτό.