Σε μία παράγραφο

  • “Η μισή μου καρδιά είναι στην Ελβετία και η άλλη μισή στις ΗΠΑ βρίσκεται” για να παραφράσουμε τον διάσημο στίχο του Ναζίμ Χικμέτ. Αυτά τα δύο θέματα είναι τα κυρίαρχα στην επικαιρότητα και ελληνικού, μάλιστα, ενδιαφέροντος.
  • Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στην Ελβετία. Σήμερα το απόγευμα μπαίνουν στα “βαθιά νερά” των συνομιλιών, ξεκινώντας από τα κεφάλαια που σχετίζονται με το εδαφικό αφού γύρω από αυτό βρίσκονται και οι υπόλοιπες σοβαρές εκκρεμότητες. Το πρωί χαιρέτισε τη διαδικασία ο Γ.Γ. του ΟΗΕ.
  • Τελειώνει η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ. Οι κάλπες ανοίγουν αύριο Τρίτη. Η Χίλαρι Κλίντον προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Μάθετε πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε τ’αποτελέσματα.
  • Τέσσερα μέτρα την ημέρα πρέπει να κλείνει η κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για να προλάβει το Eurogroup του Δεκεμβρίου. Έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας τις επόμενες 28 ημέρες. Αν μην τί άλλο, έναν εντυπωσιακό αγώνα δρόμου. Όλοι δείχνουν αποφασισμένοι να κλείσει και μάλιστα γρήγορα η 2η αξιολόγηση.
  • Αλλαγή στα υπουργεία, σε μερικές περιπτώσεις σε πολύ έντονα φορτισμένο κλίμα. Αναφερόμαστε στον κ.Νίκο Φίλη και στο σόου που έδωσε κατά την τελετή παράδοσης του Υπουργείου. Είμαστε λίγο δύσπιστοι για την πραγματική έκταση της ενδοκυβερνητικής σύγκρουσης και τη φύση του όλου δράματος. Άλλωστε ως FACT οφείλουμε να είμαστε δύσπιστοι.
    Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5’λεπτά.

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Ξεκίνησαν στο Mont Pelerin (In.gr) της Ελβετίας οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Η διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 10:40 το πρωί με την άφιξη στο Le Mirador, το ξενοδοχείο στο οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες, του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Γύρω στις 11:10 ο ΓΓ απευθύνθηκε με σύντομη δήλωση στους Κύπριους και στις δύο πλευρές. Χαρακτήρισε κρίσιμες τις στιγμές, επαινώντας τους δύο ηγέτες για την αποφασιστικότητά τους και τη δέσμευσή τους να εργαστούν για λύση του Κυπριακού, η οποία παρά τις δυσκολίες μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του 2016.
Απηύθυνε έκκληση στις εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά και στη διεθνή κοινότητα να συμβάλουν καθοριστικά, ενώ ξεκαθάρισε ότι στην ατζέντα μέχρι τις 11 Νοεμβρίου θα βρίσκεται το εδαφικό καθώς και διάφορα εκκρεμή ζητήματα.

Το απόγευμα ξεκίνησε η ουσιαστική διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών.
Σττην σημερινή πρώτη συνάντηση θα γίνει διαπραγμάτευση επί των εκκρεμών ζητημάτων των τεσσάρων κεφαλαίων που έχουν συζητηθεί (διακυβέρνηση, περιουσιακό, οικονομία και ΕΕ) τα οποία συνδέονται με το εδαφικό, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί από πριν η ακριβής ατζέντα και με ποιά κεφάλαια θα ξεκινήσουν.

 

Αμερικανικές εκλογές: Λίγο πριν το τέλος

Στο FACT μας αρέσει η αμφισημία του φιλοσοφικού λόγου της αραβικής παράδοσης του Μεσαίωνα όπου κάθε φιλοσοφικός αφορισμός διαβάζεται με δύο αντίθετους τρόπους και γιαυτό και ο τίτλος της συγκεκριμένης είδησης. Αύριο ανοίγουν οι κάλπες των αμερικανικών εκλογών, τελειώνει ένας οδυνηρός, για τον πλανήτη, προεκλογικός αγώνας και η νίκη του κάποιου εκ των δύο υποψηφίων σηματοδοτεί και το τέλος του κόσμου του άλλου εαν και ακόμα κι εαν ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα έχει καταφέρει σημαντικές νίκες με τη χειρότερη, δυνατή, έννοια.

Χθες το FBI απήλλαξε για άλλη μία φορά τη Χίλαρι Κλίντον για τα εμέηλ που έστειλε από τον προσωπικό της λογαριασμό και σήμερα οι δημοσκοπήσεις της δίνουν ένα σταθερό προβάδισμα 3-6 μονάδων.

“Θέλω να είμαι η πρόεδρος για όλους, για εκείνους που θα με ψηφίσουν και για εκείνους που θα με καταψηφίσουν”, δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, στο τέλος της εκστρατείας.

“Η νίκη μας θα είναι το τέλος του διεφθαρμένου μηχανισμού της Ουάσιγκτον” δήλωσε ο Ντόναλτ Τραμπ κλείνοντας τη δικιά του εκστρατεία.

Εμείς θα καλύψουμε την ροή επιλέγοντας όπως πάντα πηγές που θεωρούμε έγκριτες. Συγκεντρώσαμε όμως τους εύκολους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα των εκλογών στο διαδίκτυο. Μπορείτε να τους διαβάσετε εδώ όπως το δημοσιεύσαμε το πρωί στο σάιτ μας.

Τέσσερα μέτρα την ημέρα

Θετικό για την Ελλάδα τόνο (Kathimerini.gr) είχαν οι δηλώσεις των περισσότερων ευρωπαίων αξιωματούχων κατά την προσέλευση στη συνεδρίαση στο σημερινό Eurogroup πλην του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε ο οποίος δείχνει να εμμένει στην πιο σκληρή στάση παραπέμποντας κάθε συζήτηση για το χρέος στην απόφαση της Συνόδου του Μαίου. Όλες οι δηλώσεις (μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά στην ανταπόκριση της Ελένης Βαρβιτσιώτη που συνδέσαμε πιο πάνω) δηλώνουν την πρόθεση των ευρωπαίων εταίρων να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση. Άλλωστε, οι Βρυξέλλες, ερμήνευσαν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης ως πρόθεση του Πρωθυπουργού να προχωρήσει γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πάντως, μιλάμε για ένα τιτάνιο έργο. Σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή της Κυριακής” αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείνει τρία με τέσσερα μέτρα την ημέρα  για να καταφέρει μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρώσει τη 2η αξιολόγηση. Οπως προκύπτει από τη λίστα που έχουν αποστείλει οι δανειστές στην κυβέρνηση για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο στο πλαίσιο του τρέχοντος ελέγχου, υπάρχουν συνολικά 93 δράσεις και υποδράσεις.

Το ενδιαφέρον, για το επόμενο διάστημα, εντοπίζεται στο πώς η κυβέρνηση θα καταφέρει κάτι τέτοιο δεδομένου ότι δεν έχει να επιδείξει ταχύτητα και ευελιξία στις διαπραγματεύσεις. Πάντα και με βάση την εμπειρία μας από τη μέχρι τώρα θητεία της περιμένουμε και κάποιες “επικοινωνιακές μανούβρες” για εσωτερική κατανάλωση. Ποιες είναι αυτές μετά τα σήριαλ των τηλεοπτικών αδειών και του  μαθήματος των θρησκευτικών; Αυτό περιμένουμε κι εμείς να το δούμε.

Αλλαγές στα υπουργεία με αιχμές

Η πολιτική και βέβαια η παραπολιτική ατζέντα της ημέρας, γέμισε με τις δηλώσεις που έγιναν κατά την τελετή παράδοσης και παραλαβής όσων υπουργείων άλλαξαν πολιτικούς προϊσταμένους με τον ανασχηματισμό της Παρασκευής.

Ξεχώρισαν αυτές του κ.Νίκου Φίλη, πρώη Υπουργού Παιδείας. Ο κ.Φίλης ήταν ο ιθύνων νους της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, δεινός στη διαχείριση των επικοινωνιακών σημείων με μοναδικό ταλέντο να κρατάει τα ηνία της ατζέντας της δημόσιας συζήτησης και να τη στρέφει από τα ουσιώδη στα επουσιώδη, εαν αυτό συνέφερε την κυβέρνηση. Η γνωστή του κόντρα με την Εκκλησία της Ελλάδος δείχνει να τον έφαγε. Βέβαια εμείς εδώ δεν κανουμε ανάλυση, καταγράφουμε ειδήσεις αλλά οφείλουμε να δηλώσουμε πως δεν έχουμε ακριβώς πειστεί για το πόσο βαθιά και αληθινή ήταν αυτή η σύγκρουση με την Εκκλησία. Θα το δείξει ο χρόνος.

Κατά την τελετή παράδοσης του Υπουργείου Παιδείας στον Καθηγητή και νέο Υπουργό Κώστα Γαβρόγλου και σε φορτισμένο, συγκινησιακά κλίμα, ο κ. Φίλης έριξε τις βολές του κατά του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου.

«Αιφνιδίως το 20 μετατράπηκε σε μη προβιβάσιμο βαθμό και όσο αυτό δεν εξηγείται επαρκώς, η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν είναι εφικτή, ακόμη κι αν πρόκειται για κοτζάμ υπουργείο» δήλωσε συγκινημένος ο Νίκος Φίλης και καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

“Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου αιωρείται στο χώρο της δημόσιας σφαίρας και απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η αφεντιά μου δέχθηκε κλίμα χυδαίων επιθέσεων. Κάθε καλά ενημερωμένος πολίτης γνωρίζει τους σταθμούς αλλαγής στάσης της εκκλησίας”.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην τηλεοπτική συνέντευξη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στον Σκάι, λέγοντας σε αυτήν “οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου”.

Στη συνέντευξη αυτή ο κ. Ιερώνυμος αποκάλεσε τον κ. Φίλη “προβληματικό” και “ασυνεπή”.

“Εκεί ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού Παιδείας”

“Η αντίθεση του κ. Ιερώνυμου για το τέμενος, ότι οι πρόσφυγες απειλούν με μουσουλμανοποίηση της χώρας, η πλήρης κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων… Όλα αυτά, ακόμα κι αν αποτελούν πολιτικούς ελιγμούς, συνιστούν ευθεία επίθεση στο δημοκρατικό πολίτευμα. Θα βυθίσει την χώρα μας πιο βαθιά στην κρίση. Το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα και τον πρωθυπουργό”.

Ο κ. Γαβρόγλου με τη σειρά του είπε πως ο Νίκος Φίλης του έμαθε να ακούει, αλλά να μην υπακούει, ενώ πρόσθεσε πως η γνώση του στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας δεν είναι τόσο βαθειές και τόνισε πως πρέπει να να μείνουμε σταθερά στις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο.