- Η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα προφανώς και μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας. Άλλωστε, θέλουμε λίγο χρόνο να επιβεβαιώσουμε τα πρώτα περίεργα που διακινεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο σχετικά με τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.
- Αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων, αναγνώριση της ανάγκης ρύθμισης του χρέους, έκφραση ευγνωμοσύνης για την ανταπόκριση του ελληνικού λαού, ειδικά της νησιωτικής Ελλάδας, στη μεταναστευτική πρόκληση, άλλες ευχές για το Κυπριακό και μια έκπληξη και περίσκεψη για το αποτέλεσμα των εκλογών στην πατρίδα του. Σ’αυτά συνοψίζονται όσα μας είπε για την ώρα ο Πρόεδρος ο Ομπάμα. Θα γνωρίζουμε αύριο αλλά εικάζουμε ότι η κυβέρνηση που πολιτεύεται βασικώς για να επικοινωνεί πρέπει να είναι ευχαριστημένη. Αντικειμενικά τώρα, μπορεί οι αποφάσεις να ληφθούν στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες και ο Μπαράκ Ομπάμα να μην είναι σε θέση να δεσμευτεί σε κάτι αλλά το κλίμα που δημιουργήθηκε είναι θετικό. Πριν από λίγο και στην πρόποση στο Προεδρικό Μέγαρο κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι όσο προχωρούμε μπροστά θα έχουμε δίπλα μας τις ΗΠΑ. Είθε.
- Υπό τη σκιά της εκλογής Τραμπ, η ΕΕ προσπαθεί να ανασυνταχθεί και στο επίπεδο της άμυνας και της ασφάλειας. Μπορεί το “όνειρο Γιουνκέρ” για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Στρατού να είναι ακόμα μακριά αλλά η χθεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες έδωσε ένα τόνο, πολλώ μάλλον δε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ, προεκλογικά είχε εκφράσει τον σκεπτικισμό του για τη χρησιμότητα και τη σημασία του ΝΑΤΟ.
- Νέο ρεκόρ στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μεγάλη ανησυχία τόσο για το φαινόμενο όσο και για το μέλλον της Συνθήκης του Παρισιού για το κλίμα με δεδομένες τις απόψεις του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου. Θυμίζουμε ότι η ΗΠΑ είναι η κινητήριο δύναμη πίσω από τη συμφωνία για το κλίμα.
- Αναίρεση της καταδίκης σε θάνατο για τον Μ. Μόρσι στην Αίγυπτο όπου το πραξικόπημα του Σίσι πέτυχε αντίθετα από αυτό στην Τουρκία. Προτείνουμε μια ενδιαφέρουσα σχετική ανάλυση.
- Ταλαιπωρία και αύριο στις μετακινήσεις. Στους κλειστούς δρόμους προστίθενται οι στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Χρόνος ανάγνωσης δελτιου: 10’λεπτά
Τρίτη 15 Νοεμβρίου: "Όσο προχωράτε μπροστά, θα έχετε δίπλα σας τις ΗΠΑ"
Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος στην Αθήνα
Από τις 10.30 σήμερα το πρωί, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τελευταίας επίσημης περιοδείας του στο εξωτερικό. Στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Πάνος Καμμένος και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.
Κατά τη συνάντησή του με τον ΠτΔ (Associated Press) ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο αλλά έχει ακόμα μπροστά της ν’αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις. Εξήρε την ανθρωπιά που έχει επιδείξει ο ελληνικός λαός στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι πιστεύει στη σημασία της ισχύος της συμμαχίας κάτι που θέλει να διασφαλιστεί και μετά τη μετάβαση στη νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου.
Θυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ “απαρχαιωμένο και δαπανηρό θεσμό” (27.03.2016 Real Clear Politics).
Στη συνέχεια, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός με τον οποίο είχε ιδιαίτερες συνομιλίες. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο Μπάρακ Ομπάμα αναφέρθηκε σε εξής ζητήματα:
α. Στην ανάγκη να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να γίνει ελκυστική στους επενδυτές.
β. Την ανάγκη να υπάρξει κάποια ρύθμιση του χρέους ώστε να είναι εφικτή η ανάπτυξη. Δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται τον σκεπτικισμό και τη διστακτικότητα που επιδεικνύουν οι Βορειοευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν στο θέμα του ελληνικού χρέους αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το θέμα θα ρυθμιστεί μέσα στην επόμενη χρονιά.
γ. Για το Κυπριακό δήλωσε ότι η διεθνής κοινοτητα είναι πρόθυμη να στηρίξει τυχόν συμφωνία που θα επιτύχουν οι δύο πλευρές.
δ. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει την προσήλωσή της στο ΝΑΤΟ δαπανώντας, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές της δαπάνες.
ε. Έκανε και μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών: “Ο κόσμος μερικές φορές ζητεί μια αλλαγή, χωρίς να ξέρει τι ακριβώς ζητεί ή τι θα φέρει η επερχόμενη αλλαγή. Νομίζω ότι μία ισχυρή πλειοψηφία του αμερικανικού λαού συμφωνεί μαζί μου. Το ερώτημα παραμένει, πώς εξελέγη κάποιος με τόσο διαφορετική κοσμοθεωρία. Υποθέτω ότι αυτή η αναζήτηση για “κάτι διαφορετικό” επηρέασε τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στον εθνικισμό, στις ακρότητες, στο “εμείς εναντίον των άλλων, εμείς και εκείνοι”.”.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, ο Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε τα σωστά μηνύματα στους εταίρους και ειδικά στο Βερολίνο, την επόμενη στάση του ταξιδιού του. Ωστόσο, όλα αυτά συνιστούν μόνον ευχές καθώς δεν είναι σε θέση να δεσμεύσει για τίποτα την επόμενη κυβέρνηση. Οι αποφάσεις λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δηλώσεις Ομπάμα δημιουργούν ένα θετικό κλίμα για την ελληνική υπόθεση.
Αυτή τη στιγμή ο Αμερικανός πρόεδρος παρακάθεται στο επίσημο δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώ αύριο θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο της Ακροπόλεως και βέβαια θα εκφωνήσει την ομιλία του, η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στο Κέντρο Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος”.
Η ΕΕ ανασυντάσσεται στην ασφάλεια και την άμυνα
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας συναντήθηκαν χθες (Politico Europe)στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν τους τρόπους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας, υπό τη σκιά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας. Η πρώτη θεώρησε ότι μια τέτοια συνάντηση στην παρούσα συγκυρία δείχνει υστερία και πανικό ενώ η Γαλλία απουσίαζε επικαλούμενη άλλη, σοβαρότερη, υποχρέωση του ΥΠΕΞ της χώρας.
Το σχέδιο για ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα άμυνας και ασφάλειας υποστηρίζεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία και εφόσον υπάρξει κάποια συμφωνία, θα μπορούσε να οδηγήσει στην αγορά κοινού στρατιωτικού εξοπλισμού και την ενεργοποίηση στρατιωτικών μονάδων (αυτή τη στιγμή ανενεργών) που αριθμούν γύρω στα 1.500 άτομα.
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι που συγκάλεσε και τη συνάντηση επιχείρησε να την υποβαθμίσει ως προς τη συγκυρία, λέγοντας ότι θα γινόταν έτσι κι αλλιώς, άσχετα από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ. Τόνισε ότι η ΕΕ θεωρεί τις ΗΠΑ πολύ σημαντικό σύμμαχο αλλά το πώς θα εξελιχθούν οι μεταξύ τους σχέσεις εξαρτάται και από τις ΗΠΑ.
“Οι ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένες απέναντι στην πρόταση για κοινή αμυντική συνεργασία. Η Γαλλία και η Γερμανία, συνεπικουρούμενες από την Ιταλία και την Ισπανία, πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Μεγάλη Βρετανία, με τη στήριξη των χωρών της Βαλτικής δεν βλέπουν θετικά την προώθηση του σχεδίου γιατί κάτι τέτοιο θα διπλασίαζε τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Τα σχέδια βέβαια, βρίσκονται ακόμα πολύ μακριά από τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Στρατου που ονειρεύεται ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ και απορρίπτουν οι βρετανοί ευρωσκεπτικιστές”, γράφει η Jennifer Rankin για τον Guardian.
“Η Γαλλία από τις χώρες της Δύσης είναι αυτή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα μέσα στο ΝΑΤΟ και είναι παρούσα σε διάφορα μέτωπα συγκρούσεων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ΗΠΑ λοιπόν, να διατηρήσουν καλές σχέσεις με τη συγκεκριμένη χώρα, άσχετα από τις απόψεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς για την αξία των συμμαχιών ο Ντόναλντ Τραμπ. Η Γαλλία θα είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας”, γράφει ο Philippe Le Corre, στην εξαιρετική ανθολογία πρώτων αναλύσεων του Brookings Institute για τις συνέπειες που θα έχει η εκλογή Τραμπ στην Εξωτερική Πολιτική των ΗΠΑ.
Ρεκόρ στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, καταγράφεται ρεκόρ στην αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός που ειναι η μετεωρολογική υπηρεσία του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) ανακοίνωσε ότι αυτή η χρονιά είναι η θερμότερη από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν και άρχισαν να πραγματοποιούνται επίσημες μετρήσεις της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Η ανακοίνωση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της εκλογής Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μία εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει τον διεθνή διάλογο για την κλιματική αλλαγή. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει εκφράσει συχνά ανορθόδοξες απόψεις σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα, χαρακτηρίζοντας ενδεικτικά απάτη την κλιματική αλλαγή, ενώ πηγές από το στενό του περιβάλλον δηλώνουν ότι θα επιδιώξει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.
Πηγή: Καθημερινή.
Αίγυπτος: Αναίρεση της θανατικής καταδίκης για τον Μόρσι
Αιγυπτιακό δικαστήριο αναίρεσε την ποινή του θανάτου (BBS World) η οποία είχε επιβληθεί στον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Μόρσι, προερχόμενος από τον χώρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος υπό τον τότε στρατηγό και νυν πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, τον Ιούλιο του 2013 και έκτοτε βρίσκεται στη φυλακή, καταδικασμένος για διάφορα αδικήματα (Al Jazeera).
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει τεθεί εκτός νόμου και η κυβέρνηση Σίσι έχει προχωρήσει σε μαζικές δίκες τις οποίες έχει καταγγείλλει η Διεθνής Αμνηστία για παραβίαση στοιχειωδών δικαιωματών.
Διαβάσαμε στο Foreign Affairs ένα ενδιαφέρον άρθρο όπου αναλύονται δίπλα-δίπλα το τουρκικό με το αιγυπτιακό πραξικόπημα και εξηγείται γιατί το πρώτο απέτυχε ενώ το δεύτερο όχι.
Προβλήματα στις μετακινήσεις με τα Μέσα Μεταφοράς
Κλειστός θα είναι από τις 09.30 ο σταθμός του μετρό “Ακρόπολη” καθ’ υπόδειξη της Αστυνομίας. Οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό χωρίς όμως να πραγματοποιούν στάσεις.
Επίσης, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο από τις 14:00 έως τις 16:00, ενώ ακινητοποιημένοι θα είναι και οι συρμοί του τραμ από τις 10:00 έως τις 16:00.
Λόγω στάσης εργασίας εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στη Γραμμή 1 από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας.