- Λίγες και δύσκολες οι πραγματικές ειδήσεις σήμερα. Καταρχάς, είχαμε την εμφάνιση του περίφημου “ευρωπαίου αξιωματούχου” που σχεδόν το ξέκοψε στους Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες: “Δύσκολο να έχουμε συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου”. Δεν θέλουμε να γίνουμε προάγγελοι κακών ειδήσεων αλλά πέραν της διαφωνίας ΔΝΤ-Γερμανίας, μας προβληματίζει η δήλωση ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας για τα εργασικά στα τεχνικά κλιμάκια και το θέμα θα παραπεμφθεί στο “πολιτικό όργανο”.
- Εικόνες ντροπής για τη χώρα μας. Οι σκηνές στους προσφυγικούς καταυλισμούς έχουν θαφτεί κάτω από το χιόνι και μιλάμε για σκηνές απολύτως ακατάλληλες για συνθήκες ψύχους. Τα ίδια και σε καταυλισμούς στο ΒΑ Αιγαίο με σκηνές να τις χτυπάει, σχεδόν, το κύμα. Κυβέρνηση και κόμματα σιωπούν.
- Η επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ κ.Μπόρις Τζόνσον στην Κύπρο προκάλεσε μπαράζ δηλώσεων από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Εμμένουν στις βασικές τους θέσεις. Βγάζουμε το “ζουμί” των ειδήσεων και παραθέτουμε και μια εξαιρετική σχετική ανάλυση.
- Για πρώτη φορά μετά το 2008 έχουμε συμφωνία των 14 χωρών που απαρτίζουν το καρτέλ πετρελαίου του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής. Είναι πολύ σημαντική είδηση, επιλέγουμε κάποια χαρακτηριστικές και χρήσιμες αναλύσεις.
- Γλυκό Flashback από την ιστορία της γαστρονομίας. Η Νανά Δαρειώτη γράφει για τις τηγανίτες του Αγίου Ανδρέα.
Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10’λεπτά.
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου: Εικόνες ντροπής για την Ελλάδα.
Δύσκολο να κλείσει η αξιολογηση στις 5 Δεκεμβρίου
Ο γνωστός-άγνωστος “ευρωπαίος αξιωματούχος” που επικοινωνεί τακτικά με τους Έλληνες δημοσιογράφους και τους ενημερώνει για θέματα που άπτονται της πορείας των διαπραγματεύσεων, δεν είχε να πει ευχάριστα κατά τη σημερινή του εμφάνιση.
Είναι δύσκολο να κλείσει συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, είπε αλλά κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικός στόχος μέχρι το τέλος του έτους κι αυτό γιατί δεν έχει συμφωνήσει το ΔΝΤ με τους ευρωπαίους εταίρους και κυρίως τους Γερμανούς. Για να κλείσει η 2η αξιολόγηση πρέπει να επιτευχθεί η συμφωνία όλων και η διαφωνία, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.
Όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, δήλωσε πως δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και το θέμα θα παραπεμφθεί στο “πολιτικό όργανο” που είναι οι Υπουργοί των Οικονομικών.
Για πιο αναλυτική αναφορά προτείνουμε τα ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβιτσιώτη για την “Καθημερινή” και του Νίκου Μπέλλου για τη “Ναυτεμπορική” από τα οποία και αλιεύσαμε τις βασικές πληροφορίες για να καταγράψουμε την είδηση.
Προσφυγικό: Εικόνες ντροπής στα θαμμένα κάτω από το χιόνι hotspots
Εικόνες από την κατάσταση που επικρατεί στον προσφυγικό καταυλισμό στην Πέτρα Ολύμπου ήρθαν στο φως της δημοσιότητας όταν ο Paul Carr, γραμματέας της ΜΚΟ “Collective Call” που δραστηριοποιείται στην περιοχή, τουίταρε φωτογραφίες από σκηνές θαμμένες στο χιόνι, με την ακόλουθη έκκληση ως λεζάντα:
“Προσευχηθείτε για τους πρόσφυγες εδω στην Ελλάδα”.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στους καταυλισμούς των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Εικόνες από τοπικά Μέσα δείχνουν σκηνές πάνω στο αγριεμένο πέλαγος.
Η κατάσταση είναι ντροπιαστική και κανείς θεσμικός φορέας, κυβέρνηση και κόμματα δεν αντιδρά.
Δείτε τις εικόνες της ντροπής εδώ (The TOC).
Κυπριακό: Οι ειδήσεις που βγάζει η επίσκεψη Μπ.Τζόνσον – Ανάλυση
Η παρουσία του Βρετανού ΥΠΕΞ κ.Μπόρις Τζόνσον και οι συναντήσεις που έχει με την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή ηγεσία, παράγει δηλώσεις σε μία περίοδο που οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν τρόπους να αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.
Ο Μπόρις Τζόνσον μοίρασε απλόχερα συγχαρητήρια για την πρόοδο που έχουν καταφέρει και στις δύο πλευρές και τόνισε ότι η Βρετανία και μετά το Brexit θα μείνει κοντά στην Κύπρο χωρίς, βέβαια, να γίνεται απολύτως σαφής για την παραμονή ή όχι της χώρας του ως εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο.
Από τις δηλώσεις όλων των πλευρών βγάζουμε, ως ειδήσεις, τα εξής:
- Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει (in.gr) κατηγορηματικά ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν, ακόμα και αύριο, εαν χρειαστεί. Εμμένει στη θέση ότι η συμφωνία επί των κριτηρίων για το εδαφικό είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσει στην πολυμερή διάσκεψη ενώ όταν ρωτήθηκε για το εαν η αποτύπωση των κριτηρίων στο χάρτη απάντηση, λίγο πιο διπλωματικά, ότι αυτή η προϋπόθεση ισχύει και πάντα ίσχυε.
O Νίκος Αναστασιάδης όπως και ο κυβερνητικό εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης καταδίκασαν τις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν για την κυπριακή σημαία. - Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπ.Τζόνσον δηλωσε (Kathimerini. Cy.) ότι πρώτα πρέπει να οριστεί ημερομηνία για την πολυμερή διάσκεψη και μετά να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Είπε ακόμα ότι πηγαίνοντας στο Μον Πελερέν, όλες οι πλευρές γνώριζαν πως δεν θα κατέληγαν σε χάρτη. Στόχος, είπε, ήταν η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση κι εαν επιτυγχάνονταν, τότε να προχωρούσαν και στο σχεδιασμό χάρτη. Προσέθεσε ότι είναι απίθανο να υπάρξει αυτό που όλοι καταλαβαίνουν ως λύση μέχρι το τέλος του 2016 όμως θα μπορούσαν και οι δύο πλευρές να γνωρίζουν μέχρι τότε πού περίπου βρίσκονται στα κριτήρια για το εδαφικό, τις εγγυήσεις και την ασφάλεια και μέσα στο 2017 να περάσουν και στα υπόλοιπα όπως είναι το πολιτειακό κλπ.
Ποια θα ήταν μια δίκαιη λύση για το Κυπριακό;
Ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ κ.Θάνος Ντόκος σε ανάλυσή του που δημοσιεύεται στη Huffington Post κι αφού πρώτα παραθέσει όλα τα σενάρια που υπάρχουν ως ενδεχόμενο εξελίξεων επισημαίνει, μεταξύ άλλων:
“Ποια θα πρέπει να είναι όμως τα κριτήρια αξιολόγησης; Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η σημερινή, δυσμενής για τον ελληνισμό, κατάσταση στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα ήττας σε πολεμική σύγκρουση και οτιδήποτε χάνεται σε ένα πόλεμο δε μπορεί να επανακτηθεί πλήρως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Ασφαλώς η ιδανική (και “δίκαιη”) λύση για τον ελληνισμό είναι η επιστροφή μεγάλου μέρους των κατεχομένων εδαφών, η πλήρης απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων των εποίκων και η πλήρης κατάργηση των εγγυήσεων. Και μηδενική τουρκική επιρροή στην Κύπρο. Το να πιστεύεις όμως στον Άγιο Βασίλη μετά την ηλικία των επτά ετών είναι κάπως ανησυχητικό.
Εκτός από τις ανωτέρω μαξιμαλιστικές και μάλλον ανέφικτες επιδιώξεις, θα μπορούσαν να συζητηθούν και ορισμένα πιο ρεαλιστικά κριτήρια: 1. σημαντική (εντός συγκεκριμένου πλαισίου) επιστροφή εδαφών. 2. αποτροπή ανατροπής πληθυσμιακών ισορροπιών 3. εδαφικός και ποιοτικός περιορισμός εγγυήσεων και συμφωνία για χρονοδιάγραμμα πλήρους κατάργησης και 4. άμεση απόσυρση του 70-90% των κατοχικών δυνάμεων, διατήρηση εθνικών στρατιωτικών αποσπασμάτων που μετά το πρώτο έτος εφαρμογής της συμφωνίας δεν θα υπερβαίνουν τριψήφιους αριθμούς, θα βρίσκονται υπό πολυεθνική διοίκηση και με χρονοδιάγραμμα πλήρους απόσυρσης”
Συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου για πρώτη φορά μετά το 2008
Η είδηση (Skai.gr):
“Ράλι άνω του 8% στις τιμές του πετρελαίου προκάλεσε η πληροφορίες των διεθνών πρακτορείων ότι ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει κατά 1,2 εκατομμύριο βαρέλια την τρέχουσα ημερήσια παράγωγη. Η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 50 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ από το 2008 η οποία εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι”.
Ανάλυση.
“Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, ο ΟΠΕΚ, επιχείρησαν αρκετές φορές να συμφωνήσουν στη μείωση της παραγωγής του πετρελαίου αλλά όλες οι απόπειρες απέτυχαν προκαλώντας μεγάλη ρευστότητα στις αγορές του πετρελαίου. Σημείο τριβής ήταν οι σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Εαν και το Ιράν έδειξε πρόθυμο να δεχτεί μείωση της παραγωγής, υπαναχωρώντας από προηγούμενή του θέση που ήταν να συνεχίσει την παραγωγή πετρελαίου με αμείωτους ρυθμούς, μένει να δούμε εαν η Σαουδική Αραβία θα ικανοποιηθεί”, γράφουν για τη Wall Street Journal οι Sarah McFarlane και η Jenny W. Hsu.
“Ο ΟΠΕΚ κατάφερε να μειώσει δραστικά την παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ όταν οι τιμές έπεσαν κάτω από τα 30$ τον Φεβρουάριο του 2016 αλλά στην πορεία κατέγραψε πολλές απώλειες. Κράτη μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Βενεζουέλα είναι πλέον συντρίμμια ενώ η Σαουδική Αραβία βγήκε στις αγορές ομολόγων για χρηματοδότηση. Τώρα που εξελέγη ο Τραμπ ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωνε ότι πρέπει ν’απελευθερωθεί η παραγωγή του πετρελαίου στις ΗΠΑ, ο ΟΠΕΚ πρέπει να εξετάσει το ενδεχομενο της αύξησης της παραγωγής και της περαιτέρω πτώσης των τιμών”, γράφει για τον Guardian η Debbie Carlson.
“Σ’ενα ακραίο σενάριο (στη Βενεζουέλα), οι ελλείψεις στα τρόφιμα, ο καλπάζων πληθωρισμός και το μπλοκάρισμα του δημοψηφίσματος απο τη μισητή από τον λαό κυβέρνηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτεταμένες εξεγέρσεις ομάδων πολιτών και ως εκ τούτου και στην κατάρρευση της παραγωγής πετρελαίου με αποτέλεσμα να “βγουν” από την αγορά μέχρι και 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτή θα είναι και η περικοπή στην παραγωγή για την οποία συζητά ο ΟΠΕΚ ένα γεγονός που περισσότερο αναδεικνύεται ως de facto από το Καράκας παρά από τη Βιέννη όπου θα γίνει η σύνοδος του οργανισμού. Εαν αποτύχει η εφαρμογή της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου τότε αυτό το ενδεχόμενο ως πραγματικότητα επανέρχεται πλέον στην επιφάνεια” γράφει σ’ενα συναρπαστικό κείμενο για το Bloomberg Gadfly ο Liam Denning.
Flashback: Οι τηγανίτες του Αγίου Ανδρέα
Με τον κακό καιρό και την βαριά ατμόσφαιρα πάνω από τη χώρα, βρήκαμε ανακουφιστική τη δημοσίευση της δημοσιογράφου γεύσης και διευθύντριας του περιοδικού “Αλάτι και Πιπέρι”, Νανάς Δαρειώτη στο facebook σχετικά με τις τηγανίτες του Αγίου Ανδρέα.
“Το κέρασμα του Αγίου Ανδρέα σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο είναι οι τηγανίτες με μέλι. Πίστευαν μάλιστα ότι ο άγιος τρυπούσε το τηγάνι όποιας νοικοκυράς ξεχνούσε το έθιμο, εξ ου και το προσωνύμι Τρυποτηγανάς ή Τρυποτηγανίτης. Ο Γάλλος περιηγητής Guillaumme Joseph Grelot, που ταξίδεψε στον ελλαδικό χώρο τον 17ο αιώνα, κατέγραψε ότι αυτή τη μέρα οι γυναίκες έφτιαχναν πάντοτε τηγανίτες”.
Τις ευχές μας σε όσους γιορτάζουν.