- Ενδιαφέρουσες οι ειδήσεις σήμερα. Κρατήσαμε εκτός δελτίου δύο που θέλουμε να τις διερευνήσουμε περισσότερο και να μην τις καταγράψουμε απλώς.
- Το μόνο σίγουρο πλέον για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι ότι δεν θα έχουμε συμφωνία. Η κυβέρνηση ελπίζει σε μία καταρχήν συμφωνία αλλά ο Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για δουλειά που πρέπει να γίνει στα τεχνικά κλιμάκια. Όταν ακούμε “τεχνικά κλιμάκια” πρέπει να το μεταφράζουμε σε “μέτρα”. Εμπλοκή στην αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ αλλά αυτό πρέπει να το διερευνήσουμε λίγο.
- Έχουμε αρχίσει να μην καταλαβαίνουμε πότε η Τουρκία μας “τρολάρει” και πότε μιλάει σοβαρά. Κι αυτό γιατί οι ελληνικές αντιδράσεις είναι πάντα οι ίδιες. Ό,τι και να πει η Τουρκία και μάλιστα σε όποιο context θα διαβάσουμε πανομοιότυπες αντιδράσεις. Χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ μίλησε για τις βραχονησίδες Ίμια αλλά απαντώντας στη Βουλή σε εθνικιστές βουλευτές. Ο εθνικισμός και ο τουρκικός επεκτατισμός είναι καταδικαστέος.
- Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τις εικόνες ενός καταυλισμού βυθισμένου στο χιόνι, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το επόμενο κρούσμα αδιαφορίας του αρμόδιου Υπουργείου.
- Σοβαρές καταγγελίες του ΚΚΕ για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών. Αντέδρασαν οι πάντες. Μέχρι και η κυβέρνηση που υποσχέθηκε να διερευνήσει το ζήτημα.
- Απόφασίσαμε να επιβεβαιώσουμε έναν ισχυρισμό που λανσάρεται ως FACT και αφορά τις 500.000 απολύσεις που έχει εξαγγείλλει ο Φρανσουά Φιγιόν. Είναι ψευδές και το αποδεικνύουμε.
Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 γεμάτα λεπτά.
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου: Ξεκινάει ένας δύσκολος μήνας
Θέμα η Ελλάδα στην ατζεντα του Eurogroup αλλά…
Εαν κάτι ξεκαθαρίζει στην ομίχλη που καλύπτει τη διαπραγμάτευση και το πού, τελικά, θα καταλήξει είναι ότι στις 5 Δεκεμβρίου δεν θα έχουμε κάποια εξέλιξη για το θέμα της αξιολόγησης και όσων συνδέονται με αυτή (ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων και κούρεμα χρέους). Βέβαια το ελληνικό ζήτημα θα είναι στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup αλλά σύμφωνα με τον “αξιωματούχο στις Βρυξέλλες” θα γίνει μια αποτίμηση της προόδου.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της και δια του κυβερνητικού εκπροσώπου δηλώνει ότι ελπίζει ότι θα υπάρχει μια συμφωνία επί της αρχής.
Από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσχοβισί δηλώνει ότι υπάρχει ακόμα δουλειά και πρέπει να υπάρξει συμφωνία στα τεχνικά κλιμάκια. Τί σημαίνει αυτό; Ότι, σ’αυτή τη φάση τουλάχιστον, δεν τίθεται θέμα “πολιτικής συμφωνίας”. Οι δανειστές θέλουν η κυβέρνηση να δεσμευθεί σε μια σειρά από μέτρα.
Η ανεπιτυχής έκβαση των διαπραγματεύσεων για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (για την οποία θα γράψουμε όταν θα ξέρουμε περισσότερα) δημιουργεί ένα δημοσιονομικό κενό 400δις. Τόσα είχε υπολογίσει η κυβέρνηση ότι θα έβαζε στα ταμεία η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.
Βέβαια, πηγές μας διαβεβαιώνουν ότι επειδή το θέμα του ΔΕΣΦΑ άπτεται των γεωπολιτικών ισορροπιών πρέπει να το βγάλουμε από αυτή τη συζήτηση. Δεν θα χαλάσει ο ΔΕΣΦΑ τη δημοσιονομική σούπα σύμφωνα με τις δικές μας πηγές πολλώ μάλλον δε όταν εκκρεμούν άλλα θέματα στη διαπραγμάτευση για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα αποφάσεις όπως ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών ή η εξαίρεση από το ΦΠΑ των λεγόμενων υπηρεσιών εξυπηρέτησης χρέους.
Πάντως όλοι συμφωνούν πως ο Δεκέμβριος θα είναι άλλος ένα δύσκολος μήνας για όλους.
Οι τουρκικές δηλώσεις προκαλούν εκνευρισμό
Μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση και απαντώντας σε ερώτηση κεμαλικών βουλευτών της τουρκικής αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο η θέση της Τουρκίας στο θέμα των βραχονησίδων Ίμια τα τελευταία είκοσι χρόνια η οποία συνεχίζει να τις θεωρεί τουρκικό έδαφος.
Σημειώνουμε το context που έγιναν οι δηλώσεις αυτές: εντός της Βουλής και μετά μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του κεμαλικού, κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Σημειώνουμε επίσης ότι προ ημερών, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε κατηγορήσει τον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών από το 2002 Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ότι “δεν παίρνουν πίσω από την Ελλάδα 18 νησιά τα οποία ανήκουν στην Τουρκία”.
Οπότε έχουμε μια εικόνα της ατμόσφαιρας και του πλαισίου. Οι δηλώσεις αυτές παραμένουν απαράδεκτες όπως ο,τιδήποτε πυροδοτεί τον τουρκικό εθνικισμό και επεκτατισμό.
Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Άγκελα Μέρκελ για να συζητήσουν τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε σχέση με το προσφυγικό αλλά ο κ.Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να της θέσει το ζήτημα της “κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής” ενώ δηλώσεις έκαναν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Νέα Δημοκρατία (Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αμηχανία)
Ποτάμι (Ζήτησε Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας),
Πρόεδρος της Βουλής (Η καλή γειτονία προϋποθέτει σεβασμό στις Συνθήκες)
Εκκενώθηκε ο χιονισμένος προσφυγικός καταυλισμός
Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκαν χθες μετά η δημοσίευση φωτογραφιών (FACT) από τον θαμμένο στο χιόνι προσφυγικό καταυλισμό στην Πέτρα Ολύμπου, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην εκκένωσή του (In.gr) και στη μεταφορά των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη.
Καταγγελίες του ΚΚΕ για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών
Το ΚΚΕ κατήγγειλε (Naftemporiki.gr) περίεργες συνακροάσεις μεταξύ τηλεφωνικών κέντρων των κομμάτων. Αναφέρει ότι οι οχλήσεις παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες και αφορούν συνακροάσεις με τρίτους ανάμεσα στους οποίους και τηλεφωνικά κέντρα κομμάτων ενώ οι συνακροάσεις προκαλούνται από άγνωστος, τρίτο κέντρο.
Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να διερευνήσει το ζήτημα και ακολούθησαν δηλώσεις όλων των κομμάτων αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης που διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα είναι σοβαρό και θα εξεταστεί.
FACT: Είπε ο Φρανσουά Φιγιόν ότι θ’απολύσει 500.000 δημοσίους υπαλλήλους;
Είδαμε σε πολλά ρεπορτάζ δικά μας και διεθνή την πληροφορία ότι μία από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Φρανσουά Φιγιόν είναι ότι θα απολύσει 500.000 υπαλλήλους από το δημόσιο. Το αφήσαμε ασχολίαστο αλλά μόλις το είδαμε στο τουίτερ από κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα με τρόπο που συνδέεται με την ελληνική πραγματικότητα, σκεφτήκαμε να το τσεκάρουμε.
Ο λόγος που το κάνουμε και το δηλώνουμε ανοιχτά είναι επειδή όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν προσκρούσει σε ιδεοληψίες που εκφέρονται με συνθήματα σαν κι αυτό που τουίταρε το κυβερνητικό στέλεχος.
Όχι. Ο Φρανσουά Φιγιόν δεν είπε ποτέ ότι θα απολύσει 500.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Καταρχάς αναζητήσαμε το πρόγραμμα που δημοσίευσε πριν από τις εκλογές και μπορείτε ολόκληρο να το διαβάσετε εδώ . Την περιστολή των κρατικών δαπανών την διαπραγματεύεται στη σελίδα 25. Είναι, βέβαια, στα Γαλλικά.
Αυτό για το οποίο μιλάει είναι η κατάργηση 500.000 θέσεων σε βάθος πενταετίας. Πώς; Οι υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν στα πέντε επόμενα χρόνια, απλώς δεν θα αντικατασταθούν από άλλους ενώ υποστηρίζει ότι τα κενά που θα προκύψουν θα καλυφθούν από την αύξηση των ωρών εργασίας από 30 σε 39 καθώς κι από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του μάλιστα με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσει 20δις Ε.
Το εαν η προτεινόμενη πολιτική είναι η σωστή είναι άλλη συζήτηση, απλώς αναφέρουμε ότι αρκετοί (και ο ίδιος ο συνυποψήφιός του στο κόμμα Αλαίν Ζιπέ) ισχυρίζονται ότι το μέτρο θα δημιουργήσει μεγαλύτερα κενά σε προσωπικό από τα ήδη υπάρχοντα και μάλιστα σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία και η ασφάλεια.
Ωστόσο η λέξη “απολύσεις” δημιουργεί φόρτιση και πάντα χρησιμοποιείται ως “φόβητρο” για να μην αλλάξει τίποτα ενώ υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα. Εν προκειμένω δε πρόκειται περί ψευδούς είδησης.
*Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας Γιάννη Νικόλη για τη βοήθεια.