Σε μία παράγραφο

  • Μέρα περισυλλογής και αναμονής η σημερινή. Περισυλλογή για το αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών σε Ιταλία και Αυστρία και για το κακό και για το καλό. Αναμονή για την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει περίπτωση να έχουμε απόφαση στο αποψινό Eurogroup.
  • Εμφανίστηκε, άλλωστε, ο “Ευρωπαίος αξιωματούχος” και ενημέρωσε σχετικά τους Έλληνες δημοσιογράφους. Παρ’όλα αυτά η Ελλάδα θα γίνει αντικείμενο εκτενούς συζήτησης κατά τη συνεδρίαση.
  • Συντριπτική ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, οδήγησε στην παραίτησή του από την Πρωθυπουργία. Ανήκουμε σ’αυτούς που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για τα αποτελέσματα. Σίγουρα η Ιταλία μπαίνει σε περίοδο μεγάλης πολιτικής ρευστότητας κάτι που δεν θ’αφήσει ανεπηρρέαστη την υπόλοιπη Ευρώπη καθώς η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της. Προτείνουμε να διαβάσετε κάποιες ενδιαφέρουσες αναλύσεις.
  • Στην Αυστρία, πάλι, κέρδισαν “οι καλοί”. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να πανηγυρίζουμε που ένα ακροδεξιό κόμμα με φιλοναζιστικές τάσεις παίρνει “μόνο” 45%. Πολλώ μάλλον δε όταν αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα στην πραγματικότητα “διχάζει ένα λαό στα δύο κι αφήνοντας τους μισούς, τουλάχιστον τόσο απογοητευμένος όσο ανακουφισμένοι είναι οι άλλοι  μισοί…
  • Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε τη μη έκδοση των τριών απο τους οκτώ Τούρκων αξιωματικών που τον Ιούλιο και κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος ζήτησαν από τη χώρα μας πολιτικό άσυλο.
    Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10’λεπτά.

 Eurogroup: Από τον Ιανουάριο τα νεότερα

Εμφανίστηκε σήμερα στους Έλληνες δημοσιογράφος ο γνωστός “ευρωπαίος αξιωματούχος” και τους πληροφόρησε ότι το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να καταλήξει σε μία τελική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η απόφαση αυτή θα μεταφερθεί για τον Ιανουάριο.

Βέβαια, θα γίνει μια εφ’όλης της ύλης συζήτηση για την Ελλάδα για να εξεταστεί πόσο έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε συμφωνία, ενώ το Σαββατοκύριακο δεν επετεύχθη συμφωνία για το πόσα είναι τα προαπαιτούμενα που έχει, τελικώς, εκπληρώσει η κυβέρνηση.

Θα συζητηθούν ακόμα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους καθώς και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ρεπορτάζ: Ελένη Βαρβιτσιώτη, Καθημερινή.
Νίκος Μπέλλος, Ναυτεμπορική.

Περίοδος αβεβαιότητας για την Ιταλία και την Ευρώπη

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμά του γιατί η πρότασή του για συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου, απορρίφθηκε μ’ενα συντριπτικό 60% την Κυριακή σε εθνικό δημοψήφισμα.

Το εαν η παραίτηση Ρέντσι θα οδηγήσει σε εκλογές μέσα στο 2017 είναι αβέβαιο καθώς ο εκλογικός νόμος της χώρας εκκρεμεί στο συνταγματικό δικαστήριο. Ο Πρόεδρος της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τους αρχηγούς των κομμάτων για να συζητήσει το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η ήττα του Ρέντσι προκάλεσε τους πανηγυρισμούς του “αντισυστημικού” “Κινήματος των 5 Αστέρων” και της αυτονομιστικής/ακροδεξιάς “Λίγκας του Βορρά” καθώς κι από τις ηγεσίες ακροδεξιών κομμάτων ανά την Ευρώπη.

“Το αντισυστημικό αίσθημα είναι μέρος μόλις αυτού που κυριάρχησε ώστε να προκριθεί το ΟΧΙ. Άλλωστε, το “Κίνημα των 5 Αστέρων” πήρε μόλις το 30% από το 75% αυτών που προσήλθαν στις κάλπες. Στην πραγματικότητα, το ΟΧΙ ήταν η έκφραση διαφορετικών αποχρώσεων της άρνησης:
Ένα ΟΧΙ συλλήβδην προς τις πολιτικές ελίτ.
Ένα ΟΧΙ στην παρούσα οικονομική και κοινωνική παθογένεια.
Πάνω απ΄όλα, ένα ΟΧΙ προς την κυβέρνηση Ρέντσι”, γράφει ο James Newell για τη Huffington Post.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η παραίτηση Ρέντσι σημαίνει την έναρξη μιας περιόδου μεγάλης πολιτικής ρευστότητας κατά τη διάρκεια της οποίας η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στην Ιταλία θα μειωθεί, κάτι που θα αποτιμηθεί αρνητικά από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ωστόσο, το πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό από τις αρχές του 2011 και αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που καθιστούν απαγορευτικές τις προβλέψεις όπως για παράδειγμα αυτή που θέλει μετά βεβαιότητας οι επόμενες εκλογές ν’ανοίγουν την πόρτα σε μια κυβέρνηση κατά του Ευρώ στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης”, γράφει για το Open Europe o Vincenzo Scarpetta.

“Η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες στον ιταλικό Βορρά, σε περιοχές όπως η Λομβαρδία ή το Βένετο όπου η Λίγκα του Βορρά καταγράφει ισχυρές δυνάμεις, μπορεί να μας οδηγήσει στην υπόθεση ότι οι ψηφοφόροι στέλνουν μηνύματα σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική. Ο Ρέντσι πάντα υπερασπίστηκε τη θέση ότι η Ιταλία έχει την ηθική υποχρέωση να διασώσει τους μετανάστες που ναυαγούσαν στη Μεσόγειο εαν και πάντα επέμενε ότι η Ιταλία δεν θα κατάφερνε να διαχειριστεί μόνη της τα προσφυγικά ρεύματα, χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης”, γράφουν οι Stephanie Kirchgaessner και η Angela Giuffrida για τον Guardian.

 

 

Νίκη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην Αυστρία

Νικητής στις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία αναδείχθηκε ο ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από τους Πράσινους, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν (72) συγκεντρώνοντας το 53,3% των ψήφων έναντι του ακροδεξιού συνυποψηφίου του Νόρμπερτ Χόφνερ (45) που συγκέντρωσε το 46,7%.  Ο Χόφνερ παραδέχτηκε την ήττα του λίγο μετά την ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης αποτελέσματος, βάσει του exit poll και με μήνυμά του στο facebook εξέφρασε την απογοήτευσή του αλλά κάλεσε τους Αυστριακούς να εργαστούν από κοινού.

Οι εκλογές έγιναν σε επανάληψη αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε τον Ιούλιο του 2016 την εκλογική διαδικασία της 22ας Μαίου εξαιτίας προβλήματος με τους φακέλλους των επιστολικών ψήφων μετά από καταγγελία του κόμματος των “Ελεύθερων”. Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη φορά έδειχναν πως η διαφορά των δύο είναι πολύ μικρή και δεν ήταν εφικτό να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο νικητής.

Αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Αυστρία έχει μάλλον συμβολικό ρόλο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα λειτουργεί ως δείκτης στην σύγκρουση μεταξύ εθνικιστών-φιλοευρωπαϊστών που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

“Ο αναστεναγμός της ανακούφισης για το αποτέλεσμα των Προεδρικών εκλογών στην Αυστρία ήταν πολύ δυνατός στις Βρυξέλλες με τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες να δηλώνουν ενθουσιασμένοι που πρόεδρος της χώρας αναδείχθηκε ο φιλοευρωπαίος, θεσμικός υποψήφιος Αλεξάντρερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Αλλά το εκλογικό σώμα στην Αυστρία, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι διχασμένο και τους δύο υποψηφίους δεν τους χωρίζει και μεγάλη διαφορά στα ποσοστά των ψήφων. Οπότε απόψε, εκτός από τη χαρά θα υπάρχει εξίσου μεγάλη απογοήτευση ανάμεσα σ’αυτούς που στηρίζουν τον εθνοκεντρισμό, την αντιπαγκοσμιοποίηση και την αντιμετανάστευση.
Εάν μάθαμε κάτι από το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές είναι ότι η διάθεση των ψηφοφόρων δεν μπορεί να προβλεφθεί. Τα εθνικιστικά/λαϊκιστικά κόμματα είναι σε άνοδο αλλά η επικράτησή τους στις εκλογές δεν πρέπει να θεωρείται μοιραία και αναπόφευκτη”, γράφει για το BBC η Katya Adler.

“Από την άλλη ο Βαν ντερ Μπέλεν κέρδισε διατυπώνοντας έναν καθαρό ευρωπαϊκό και έναν πολιτισμικά ανοικτό λόγο, που δεν επένδυε στους φόβους, τα απωθημένα και τις προκαταλήψεις. Η νίκη του δείχνει ότι το παιχνίδι δεν έχει χαθεί· ότι ειδικά τώρα η Ευρώπη –με όλες τις αδυναμίες της– συνιστά ένα πολιτικό καταφύγιο, όχι το ιδανικό μεν, αλλά πάντως το καλύτερο που διαθέτουμε, καθώς και ότι η άνοδος του εθνικολαϊκισμού μπορεί να είναι αναχαιτίσιμη. Και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα που προκύπτει από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία”, γράφει για το ψηφιακό περιοδικό “Μεταρρύθμιση” η Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης Βασιλική Γεωργιάδου.

Κατά της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών το Συμβούλιο Εφετών

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε να απορριφθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών και να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι τρείς από τους οκτώ συνολικά Τούρκους  στρατιωτικούς, που είχαν φθάσει στη χώρα μας με ελικόπτερο μετά το πραξικόπημα το περασμένο καλοκαίρι.

Για τους τρεις που εκδικάστηκε σήμερα το αίτημα των τουρκικών αρχών το δικαστήριο απεφάσισε την μη έκδοση τους στην Τουρκία δεχόμενο τα επιχειρήματα που προέβαλαν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης οι τρεις εκζητούμενοι.

Και οι τρεις υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι  κινδυνεύει η ζωή τους καθώς ανέφεραν ότι στη γειτονική χώρα δεν μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους ενώ πρόσθεσαν ότι είναι βέβαιον ότι θα υποστούν βασανιστήρια και αντιμετώπιση που δεν συνάδει με τη νομιμότητα.

Υπέρ της μη έκδοσής τους τάχθηκε και η αρμόδια εισαγγελέας.

Αύριο πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για τρεις ακόμα Τούρκους στρατιωτικούς.

Πηγή: Καθημερινή.