Σε μία παράγραφο

  • Ημέρα αρκετών ειδήσεων για εξελίξεις που όμως δεν οδηγούν σε συμπεράσματα ή σε σαφή αποτελέσματα. Πολλά πράγματα είναι αβέβαια, αμφίβολα ή και αμφίρροπα.
  • Επιστρέφει η Τρόικα στην Αθήνα για να κλείσει η 2η αξιολόγηση αλλά είναι απολύτως αμφίβολο ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί. Φούντωσε η εκλογολογία το Σαββατοκύριακο, εξηγούμε το γιατί.
  • Αρνητικό ρεκόρ πενταετίας στις μισθωτές θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το Υπουργείο επιχειρεί να διαφημίσει το ρεκόρ στο δεκάμηνο του 2016 αλλά οι μισές από αυτές τις θέσεις αφορούν ελαστικές μορφές εργασίας.
  • Μια ανάσα πριν να επανακτηθεί το Χαλέπι από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας. Η πτώση του Χαλεπιού θα είναι μεν μια σημαντική νίκη του Άσαντ ο οποίος όμως απέχει πολύ ακόμα από το ν’ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας από τους αντάρτες.
  • Μαζικές συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης στην Τουρκία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, στη συγκυρία της επιχειρούμενης αλλαγής του Συντάγματος από τον Ερντογάν που επιδιώκει να κατεδαφίσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, για πρώτη φορά μετά το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  • Οι εκλογές στην ΠΓΔΜ δεν έδωσαν νικητή. Το αμφίρροπο αποτέλεσμα δημιουργεί πολιτική αβεβαιότητα στη γειτονική μας χώρα.
  • Εύκολη νίκη των Σοσιαλιστών στη Ρουμανία. Ίσως γιατί κατέβηκαν με λαϊκιστική ατζέντα… Ο πρόεδρος του κόμματός τους πάντως δεν μπορεί να καταλάβει την Πρωθυπουργία γιατί είναι καταδικασμένος σε φυλάκιση με αναστολή για εκλογική απάτη!
  • Νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας ο μέχρι τώρα ΥΠΕΞ της χώρας Πάολο Τζεντιλόνι. Τη στιγμή που πληκτρολογούμε αυτές τις αράδες μπορεί και ν’ανακοινώνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης που πάντως σχηματίζει μετά βεβαιότητος.
  • Δεν αστειεύονται στη Μεγάλη  Βρετανία. Απαγορεύθηκε νεοναζιστική οργάνωση γιατί χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική”. Αυτά, ενώ στη χώρα μας η δίκη της Χρυσής Αυγής σέρνεται και οι υπόδικοι βουλευτές της συνεχίζουν να προκαλούν.
    Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 γεμάτα λεπτά.

Επιστρέφουν στην Αθήνα οι δανειστές

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνικα Μπράιντχαρντ,δήλωσε σήμερα ότι οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν αύριο στην Αθήνα και αρχίζουν τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Το Σαββατοκύριακο, φούντωσε πάλι η φημολογία περί εκλογών και όχι άδικα αφού εαν βάλουμε τα πράγματα “επί χάρτου” είτε η κυβέρνηση θα κλείσει την αξιολόγηση δεχόμενη τις απαιτήσεις των δανειστών, οι οποίες απαιτήσεις δεν είναι καθόλου κρυφές, είτε θα προχωρήσει σε εκλογές.

Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο η Ελλάδα έχει να καταβάλλει μια μεγάλη δόση του δανείου κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να έχει εκταμιευθεί η δόση του τρέχοντος δανείου, του τελευταίου που πήραμε με το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ. Η διεξαγωγή εκλογών είναι το υγιές σενάριο. Το προβληματικό θα είναι η κυβέρνηση ν’αποφασίσει απλώς να μην πληρώσει τη δόση, κάτι που έκανε και ο Γιάνης Βαρουφάκης θυμίζουμε, τον Ιούνιο του 2015 και οδηγηθήκαμε στα γεγονότα του Ιουλίου του 2015 και στο δημοψήφισμα. Βέβαια, οι δημοσκοπήσεις σήμερα δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση τέτοια “ανδραγαθήματα”. Η δημοσκοπική της πτώση είναι τρομακτική όπως και η πτώση της δημοφιλίας του Πρωθυπουργού.

Κατά τα λοιπά, ο Γιώργος Κούρος στη σημερινή “Ναυτεμπορική” μας θύμισε ότι μέχρι το τέλος του 2016 οι πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν στην εφορία περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, την ώρα που ήδη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φτάσει πάνω από τα 93 δισ. ευρώ κάνοντας νέο ρεκόρ τον Οκτώβριο.

Ενώ το 2017 θα μπει με κανονική αφαίμαξη των φορολογούμενων αφού νέα φοροεπιδρομή άνω των 2,5 δισ. ευρώ θα πλήξει από το νέο έτος τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, μετά την ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού του 2017 προχθές από τη Βουλή.

Αρνητικό ρεκόρ πενταετίας στις απώλειες θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας, το πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” κατέγραψε για το μήνα Νοέμβριο μείωση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 37.667 θέσεις. Πρόκειται δε για τη χειρότερη επίδοση της τελευταίας πενταετίας.

Το 2015 είχαν χαθεί 24.674 εργασίας.
Το 2014 είχαν χαθεί 20.331.
Το 2013 είχαν χαθεί 17.214.
Το 2012 είχαμε την απώλεια 34.138 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα πάλι με το “Εργάνη” το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2016 καταγράφεται η υψηλότερη απόδοση δεκαμήνου από το 2001 με 125.128 νέες θέσεις εργασίας. Όμως, αυτές οι νέες θέσεις αφορούν κατά 54.47% ευέλικτες θέσεις εργασίας. Δηλαδή μόλις το 45,53% είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 40,03% θέσεις μερικής απασχόλησης και το 14,44% θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

Πηγή: Capital.gr

Συρία: Ένα βήμα πριν απο την “πτώση” το Χαλέπι.

Ο Συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ανακατάληψης της πόλης του Χαλεπιού, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλού αξιωματούχου του κυβερνητικού στρατού. Σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο τμήμα της πόλης που ελέγχεται από τον στρατό ο βομβαρδισμός στις ανατολικές συνοικίες ήταν διαρκής κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτα και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και σήμερα, δημιουργώντας σκηνικό “Αποκάλυψης” σύμφωνα με μαρτυρίες εγκλωβισμένων στις συνοικίες που είναι στα χέρια των ανταρτών.

Οι δυνάμεις του Άσαντ συνεπικουρούμενες από δυνάμεις του ρωσικού στρατού θα έχουν καταφέρει μια σημαντική νίκη μόλις πέσει το Χαλέπι. Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, από την ημέρα που  ξεκίνησε η μάχη του Χαλεπιού έχουν παραδοθεί περισσότεροι από 2.200 αντάρτες ενώ έχουν εγκαταλείψει τις περιοχές που κρατούσαν οι αντάρτες, πάνω από 100.000.

Όμως, παρ’ολη την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι, ο Άσαντ είναι ακόμα μακριά από το να επανακτήσει πλήρως τον έλεγχο της χώρας. Μεγάλες περιοχές της χώρας βρίσκονται υπό την κατοχή των ανταρτών ενώ το Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους ανακατέλαβαν την Παλμύρα.

Ο συντονιστής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Επαναστατικών και Αντιπολιτευτικών Δυνάμεων, Ριάντ Χιτζάμπ δήλωσε πάντως σήμερα ότι η απώλεια του Χαλεπίου δεν αλλάζει τη θέση της συριακής αντιπολίτευσης για την ανάγκη αποχώρησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ. “Εάν ο Άσαντ και οι σύμμαχοί του θεωρούν ότι οι στρατιωτικές νίκες τους σε μερικές συνοικίες του Χαλεπίου σημαίνει ότι θα υποχωρήσουμε, σας λέω ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί”, είπε ο κ. Χιτζάμπ, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Όλες οι πληροφορίες από την εκτενή, καθημερινή ανταπόκριση του Reuters.

Μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου

Πάνω από 200 άτομα σε 11 διαφορετικές πόλεις (NYT – AP) συνέλαβε η τουρκική αστυνομία μετά την τρομοκρατική επίθεση (Anadolu) στην Κωνσταντινούπολη που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 44 άτομα και τραυμάτισε εκατοντάδες. Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη (BBC) του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εαν και ακόμα είναι αβέβαιο πόσοι από τους συλληφθέντες είναι ύποπτοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική επίθεση. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση- παρακλάδι του PKK “Γεράκια της Ελευθερίας του Κουρδιστάν” (Reuters) η οποία έχει αναλάβει κι άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στην Τουρκία τον τελευταίο χρόνο. Η επίθεση έγινε ενώ η τουρκική κυβέρνηση έφερε στη Βουλή σχέδιο νόμου για τη συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του Προέδρου της χώρας.

“Μέσα σ’αυτό το κλίμα μεγάλης πολιτικής αστάθειας ο Πρόεδρος επιδιώκει με συνοπτικές διαδικασίες να συγκεντρώσει εξουσίες ανάλογες με αυτές που έχει ο προεδρικός θώκος στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Για να το καταφέρει, ηγετικά στελέχη του κόμματός του, συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουγού Μπιναλί Γιλντιρίμ, προέβησαν σε μυστικές διαβουλεύσεις μ’ενα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης και έφεραν στη Βουλή προς ψήφιση ένα σχέδιο νόμου με 21 άρθρα που συνιστούν τη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα στη χώρα για να αναδομηθεί το κράτος μετά την εκκοσμίκευσή του πριν από εκατό χρόνια, με το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”, γράφει στην πολύ καλή του ανάλυση για τη Wall Street Journal ο Emre Peker.

Αμφίρροπο το εκλογικό αποτέλεσμα στην ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με τα (σχεδόν) τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ο κεντροδεξιός (και βέβαια εθνικιστικός) συνασπισμός (VMRO-DPMNE ) του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι προηγείται ελαφρώς της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM), χωρίς όμως να καταφέρνει να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο 98% των συνολικών ψήφων το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει το 37,96% ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες το 36,65%. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι που συγκέντρωσε ποσοστό 7,33%. Σύμφωνα με την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στις κάλπες προσήλθε το 67% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ένα ποσοστό-ρεκόρ συμμετοχής σε εκλογές στη χώρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του VMRO-DPMNE το κόμμα τους προηγείται με 20.000 ψήφους. Την ίδια στιγμή και οι εκπρόσωποι των Σοδιαλδημοκρατών δηλώνουν νικητές.

Σε κάθε περίπτωση για να κυβερνήσει οποιοσδήποτε από τα δύο πρώτα κόμματα θα χρειαστεί να βρει συμμάχους μεταξύ των κομμάτων που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα που αποτελεί το ένα τέταρτο του πληθυσμού των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας, το Δημοκρατικό Κόμμα για την Ενσωμάτωση (DUI) του Αλί Αχμέτι βρίσκεται σε θέση ρυθμιστή. Σύμμαχος των σοσιαλδημοκρατών στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το κόμμα κυβερνούσε από το 2006 συνεργαζόμενο με το VMRO-DPMNE έχοντας κάνει πολιτική στροφή.

Πηγές: DW, Reuters, Washington Post.

Εύκολη νίκη των Σοσιαλιστών στη Ρουμανία

Οι αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, επικράτησαν εύκολα (The Guardian) στις χθεσινές εκλογές στη Ρουμανία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα συγκέντρωσε το 46% των ψήφων έναντι του 20% που συγκέντρωσε το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα.

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Λίβιου Ντράγκνεα καταδικάστηκε στον Απρίλιο σε φυλάκιση δυο ετών με αναστολή για παραποίηση εκλογικού αποτελέσματος στο δημοψήφισμα του 2012 για να καθαιρέσει μετά από μομφή τον τότε πρόεδρο Τράιν Μπασέσκου. Σύμφωνα με το νόμο ο Ντραγκνεα δεν μπορεί να οριστεί Πρωθυπουργός (λόγω της καταδίκης του) και προεκλογικά είχε δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει να αλλάξει το νόμο.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξελέγη με τη ρητορική και την ατζέντα των λαϊκιστών εαν και στο επινίκειο μήνυμά του ο Ντράγκνεα επιχείρησε να δώσει ένα συναινετικό τόνο.

Νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Πάολο Τζεντιλόνι

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός της Ιταλίας Παόλο Τζεντιλόνι, αναμένεται εντός των προσεχών ωρών να ανακοινώσει την επιτυχή συγκρότηση κυβέρνησης η οποία θα μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη Γερουσία. Ο  μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα το Σάββατο.

Ποιος είναι ο Πάολο Τζεντιλόνι; (Kathimerini.gr)

Ο Πάολο Τζεντιλόνι είναι εξήντα δυο ετών, πτυχιούχος πολιτικών επιστημών, και κατά τη διάρκεια της φοίτησής του σε γνωστό δημόσιο κλασικό λύκειο της Ρώμης δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της τότε εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Μετά την ολοκλήρωση των πανεπιστημιακών του σπουδών συνεργάσθηκε με το εβδομαδιαίο περιοδικό Pace e guerra (Ειρήνη και πόλεμος), εκ των ιδρυτών του οποίου ήταν η Λουτσιάνα Καστελίνα, από τις σημαντικότερες μορφές της ιταλικής Αριστεράς.

Το 1984 ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του περιοδικού La Nuova Ecologia (H Νέα Οικολογία). To 1993 επιλέγεται ως εκπρόσωπος του δημάρχου της Ρώμης, Φραντσέσκο Ρουτέλι, ο οποίος προέρχεται, επίσης, από τον χώρο της οικολογίας.

Το 2001 εκλέγεται βουλευτής με το κεντρώο κόμμα της Μαργαρίτας, στην ίδρυση του οποίου συνέβαλε και ο ίδιος, ενώ το 2006 αναλαμβάνει υπουργός τηλεπικοινωνιών της δεύτερης κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι. Το 2007 συμπεριλαμβάνεται στα σαράντα πέντε μέλη που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το 2013 επανεκλέγεται βουλευτής και το 2014, έπειτα από τη “μετακίνηση” της Φεντερίκα Μογκερίνι στη θέση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ο Ματέο Ρέντσι ορίζει ως διάδοχό της -και επικεφαλής του ιταλικού υπουργού Εξωτερικών- τον στενό του συνεργάτη Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τον Τζον Κέρι όσο και με τον Σεργκέι Λαβρόφ, και ότι γνωρίζει σε βάθος την πολυσύνθετη πολιτική πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής. Επωφελούμενος μιας σειράς ευκαιριών, τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη στενής συνεργασίας των μεσογειακών χωρών, μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την εγκατάλειψη της πολιτικής της λιτότητας, η οποία δεν επιτρέπει να δοθεί η πρέπουσα ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Απαγόρευση νεοναζιστικής οργάνωσης στη Βρετανία

Νεοναζιστική οργάνωση τέθηκε εκτός νόμου στη Μεγάλη Βρετανία, με τη χρήση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ ανέφερε ότι η Εθνική Δράση “είναι μία ρατσιστική, αντισημιτική και ομοφοβική οργάνωση”.

Το νομοσχέδιο με το οποίο η οργάνωση τέθηκε εκτός νόμου και με το οποίο το να ενταχθεί κανείς στην Εθνική Δράση ή να την υποστηρίξει δημόσια γίνεται αδίκημα ισχύει από την ερχόμενη Παρασκευή, μετά την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

Η Εθνική Δράση αυτοπροσδιορίζεται ως “εθνικοσοσιαλιστική (σ.σ. ναζιστική) οργάνωση νεολαίας”.

Η κ.Ραντ ανέφερε ότι μία οργάνωση αυτής της ιδεολογίας “δεν έχει θέση στη Μ. Βρετανία”.

Από τη Ναυτεμπορική.