Σε μία παράγραφο

  • Μέσα στη φημολογία, ήρθε να προστεθεί στη δημόσια σφαίρα και ο χαβαλές και μάλιστα δια στόματος Πρωθυπουργού από τη Νίσυρο. Εννοείται ότι δεν καταγράφουμε τίποτα από αυτά αλλά ούτε και την κόντρα που δείχνει να έχει ξεσπάσει μεταξύ ΔΝΤ και ESM. Θα την καταγράψουμε όταν “καθίσει ο καφές” ή η σκόνη, αν θέλετε και θα μπορούμε να δούμε καθαρότερα τα πράγματα.
  • Σπαραγμός και σκηνικό αποκάλυψης στο Χαλέπι της Συρίας. Απόψε συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από καταγγελίες για τυφλές εκτελέσεις αμάχων ενώ οι ομάδες των ενόπλων ανταρτών υποχωρούν από τις ανατολικές συνοικίες της πόλης. Άμαχοι έχουν γεμίσει τα σόσιαλ μήντια με σπαρακτικά μηνύματα στα οποία αποχαιρετούν τη ζωή και δηλώνουν ότι περιμένουν τον θάνατο. Οι νεκροί κατά τα τελευταία χρόνια έχουν ανέλθει στα 310.000 άτομα
  • Από το Βερολίνο και παρέα με τον Φρανσουά Ολάντ, η Καγκελάριος Α.Μέρκελ δηλώνει ότι στηρίζει την Ελλάδα στο προσφυγικό.
  • Το πρώτο κοινωνικό πλυντήριο για απόρους είναι γεγονός. Εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Γιώργο Καμίνη στο Δήμο της Αθήνας. Πραγματοποιήθηκε χάρις στην οικονομική στήριξη χορηγού.
  • Αποστομωτική η απάντηση του Προέδρου της Κύπρου κ.Νίκου Αναστασιάδη προς τους “επισκέπτες πατριώτες”. “Η δική μας πατρίδα είναι υπό κατοχή και όχι η δική τους”, επισημαίνει εύστοχα.
    Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5’λεπτά.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία

Έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στο Χαλέπι ζήτησε η Γαλλία (Naftemporiki.gr), μετά τις αναφορές διεθνών οργανισμών σε εκτελέσεις αμάχων από τις κυβερνητικές και φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία.

Οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ έχουν πλέον ανακαταλάβει σχεδόν το σύνολο της πόλης, με την εξαίρεση λίγων συνοικιών, όπου έχουν συνωθηθεί χιλιάδες αμάχοι, φοβούμενοι αντίποινα, καθώς επί χρόνια διέμεναν σε περιοχές της πόλης τις οποίες ήλεγχαν οι Σύροι αντάρτες.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδος.

Νωρίτερα, ο ΟHΕ έκανε λόγο (Reuters) για εν ψυχρώ εκτελέσεις δεκάδων αμάχων από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρει ότι έχει αποδείξεις για την εν ψυχρώ εκτέλεση τουλάχιστον 82 αμάχων, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σε τέσσερα σημεία του ανατολικού Χαλεπιού. Εκπρόσωπος του οργανισμού έκανε λόγο για “πλήρη εξαφάνιση κάθε είδους ανθρωπισμού στο Χαλέπι”.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει από απελπισμένα μηνύματα πολιτών στο Χαλέπι. Τα μηνύματα τους είναι ενδεικτικά του φόβου και της απελπισίας των αμάχων, αν και είναι δύσκολο να επαληθευτεί η αυθεντικότητά τους.

Η UNICEF έκανε λόγο για δεκάδες παιδιά που βρίσκονται εγκλωβισμένα σε κτήριο που δέχεται πυρά. Τα παιδιά, σύμφωνα με γιατρό που βρίσκεται μέσα στην πόλη, πιθανόν και να ξεπερνούν τα 100 και πολλά εξ αυτών είναι ασυνόδευτα, μακριά από τις οικογένειές τους.

Το καθεστώς Άσαντ, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, ενέτεινε την εκστρατεία ανακατάληψης του Χαλεπίου τις τελευταίες εβδομάδες, εκμεταλλευόμενο την ουσιαστική εγκατάλειψη των Σύρων ανταρτών στο Χαλέπι από τη Δύση, την Τουρκία και τις σουνιτικές μοναρχίες του Αραβοπερσικού Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία.

Τις 310.000 έχουν φθάσει οι επιβεβαιωμένοι νεκροί (Συρία)του εξάχρονου εμφυλίου πολέμου στηΣυρία, μεταξύ αυτών 90.000 άμαχοι. Οι υπολογισμοί ανήκουν στο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Μέρκελ: Στηρίζουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό

Με αφορμή την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στο Βερολίνο στο πλαίσιο της γαλλογερμανικής διάσκεψης για την ψηφιακή οικονομία που διοργάνωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για να προετοιμάσουν το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το τελευταίο της χρονιάς.

Σε δηλώσεις τους που έγιναν πριν από τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα επικεντρώσουν τις συζητήσεις τους στα μεγάλα θέματα της ατζέντας των Βρυξελλών. Ένα από τα βασικά είναι το προσφυγικό με τις συνιστώσες του: την αυστηροποίηση του δικαίου χορήγησης ασύλου, τη συμφωνία της ΕΕ με χώρες της Αφρικής κατά το πρότυπο της συμφωνίας με την Τουρκία, την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, την προστασία των συνόρων και τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για τη χρηματοδότηση πρότζεκτ στο τομέα της αμυντικής τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι και οι δύο χώρες στηρίζουν τη συμφωνία και ότι επιθυμούν επίσης να στηρίξουν την Ελλάδα σε πολλούς τομείς, έτσι ώστε να επιταχυνθεί ο μηχανισμός επιστροφής των προσφύγων στην Τουρκία.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Αναστασοπούλου για τη Deutsche Welle.

Το πρώτο κοινωνικό πλυντήριο στην Αθήνα είναι γεγονός

Είναι από τις ειδήσεις που χαιρόμαστε να καταγράφουμε.
Εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ.Γιώργο Καμίνη το πρώτο κοινωνικό πλυντήριο στην Ελλάδα.

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων (στο Παλιό Φρουραρχείο, απέναντι από τον σταθμό Λαρίσης).

Δέκα χιλιάδες οικογένειες, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 26.000 άτομα, εκ των οποίων 5.500 παιδιά, εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), δομή του οποίου αποτελεί ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών, και θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο κοινωνικό πλυντήριο.

“Πρόκειται για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα και νερό, αστέγους, και άλλους συμπολίτες μας”, ανέφερε ο κ. Καμίνης, προσθέτοντας πως “ήταν μια απολύτως αναγκαία υπηρεσία που έπρεπε να έχουμε”.

Τα επαγγελματικά πλυντήρια και στεγνωτήρια που τοποθετήθηκαν αποτελούν χορηγία της εταιρίας ΕΛΑΙΣ-Unilever Hellas, η οποία αναλαμβάνει και το συνεχή ανεφοδιασμό τους με αναλώσιμα είδη.

Η καινούργια αυτή δομή θα λειτουργήσει πιλοτικά έως τις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και θα μπει σε πλήρη εφαρμογή.

 

 

Είπαν: Νίκος Αναστασιάδης για τους “επισκέπτες πατριώτες”.

“Θέλω να παρακαλέσω, όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο και δεν αναφέρομαι στην υπεύθυνη κυβέρνηση της Ελλάδας, ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή. Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται γιατί έχουμε βιώσει και έχουμε πληρώσει για αυτόν τον πατριωτισμό, μέσα από τα συνθήματα που εύηχα ακούγονται. Στο τέλος το κόστος αυτοί που το πληρώνουν δεν είναι οι επισκέπτες εξ Ελλάδος ή οι επισκέπτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά οι Κύπριοι πολίτες και ιδιαίτερα ο κυπριακός Ελληνισμός. Ας πάψουν να νομίζουν ότι κατέχουν την αλήθεια ή ότι μπορεί να αποσπάσουν εύσημα”.

Αυτά δήλωσε (Protagon.gr), μεταξύ άλλων, χθες σε συνέντευξή του στο κανάλι “Σίγμα” της Κύπρου ο Πρόεδρος της χώρας κ.Νίκος Αναστασιάδης με αφορμή όσα ακούστηκαν στο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου.