Σε μία παράγραφο.

Ξημέρωσε η μέρα που θα πρέπει να καταβληθούν 1,2 δισ.€. Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, είχαμε τις μάχες για το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αφού γλυτώσαμε παρά τρίχα τη δραχμή και τα τανκς του Καμμένου στους δρόμους και τώρα πληρώνουμε και το λογαριασμό του περσινού, επεισοδιακού καλοκαιριού. Σάλος με την Πάρο όπου τρεις διαφορετικές ιστορίες τέμνονται, απλώς, ειδησεογραφικά. Θέτουμε τα ερωτήματα και για να αποφύγουμε την σκληρή κριτική ρωτάμε απλώς πώς λέγονται όλα αυτά που κάνει η κυβέρνηση, για να απαντήσει ο καθένας όπως θέλει. Η Χίλαρι Κλίντον, μέσα σε πολύ φορτισμένο κλίμα, αποδέχτηκε το χρίσμα των Δημοκρατικών, εκφωνώντας έναν άρτιο λόγο. Περισσότερο εξήγησε στους Αμερικανούς γιατί να μην ψηφίσουν τον Τραμπ. Η Κριστίν Λαγκάρντ κάνει μια αποτίμηση του ελληνικού προγράμματος. Δεν διαβάσαμε κάτι που δεν ξέραμε, πάντως. 23 Έλληνες καθηγητές-απόφοιτοι πανεπιστημίων των ΗΠΑ κατηγορούν για αντιακαδημαϊκή συμπεριφορά τον εμπνευστή του Plan X, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν την ακοστολόγητη τροπολογία με τα “αντίμετρα” για το ΕΚΑΣ. Όμως, γνωρίζουμε κάθε φορά επακριβώς ποιο είναι το κόστος όταν τα πολιτικά κόμματα ενδίδουν στον λαϊκισμό. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5′ γεμάτα λεπτά. Την Κυριακή το επόμενο FACT ενώ έχουμε αρχίσει ήδη να γράφουμε μια χορταστική ανασκόπιση των γεγονότων του Ιουλίου.

Η Μεγάλη Παρασκευή της εφορίας.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή δυο πολύ σημαντικών φορολογικών υποχρεώσεων φορολογούμενων και επιχειρήσεων και από τις εισπράξεις που θα γίνουν θα φανεί σε μεγάλο βαθμό αν θα συνεχιστεί η ικανοποιητική πορεία των φορολογικών εσόδων που έχει καταγραφεί το πρώτο εξάμηνο του έτους και αν θα πιαστούν οι εισπρακτικοί στόχοι του νέου μνημονίου.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Περίπου 3,3 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν σήμερα να πληρώσουν συνολικό λογαριασμό περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Η εισπραξιμότητα που έχει υπολογίσει το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 75%, δηλαδή να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος τουλάχιστον 900 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα λήγει και η προθεσμία για την απόδοση του ΦΠΑ από επιχειρήσεις και μικρομεσαίους. Στον ΦΠΑ που θα αποδώσουν περιλαμβάνονται και τα έσοδα από τον αυξημένο για ένα μήνα συντελεστή 24% (από 23%) που θεσπίστηκε την 1η Ιουνίου. Επίσης, περιλαμβάνονται τα έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη δεύτερη φουρνιά νησιών του Αιγαίου που επίσης πραγματοποιήθηκε τη 1η Ιουνίου.

Επόμενο ραντεβού: ΕΝΦΙΑ.

L’affaire Πάρος.

Οι αερομεταφορές στη χώρα μας είναι μια “πικραμένη ιστορία” που ανακεφαλαιώνει ολόκληρη την παθογένεια του ελληνικού κράτους. Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν κάνει ασυγχώρητα λάθη, υπήρξαν περιπτώσεις όπου επιχειρήθηκε η εξυγείανσή τους και ο ανταγωνισμός συχνά ήταν στρεβλός. Γνωστά αυτά. Όμως το να ισχυρίζεται η σημερινή κυβέρνηση ότι συνέβαλε στην εξοικονόμηση πόρων σε γραμμές όπως αυτές που συνδέουν την Αθήνα με την Πάρο είναι ένα ακόμα εξοργιστικό ψέμα.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όσον αφορά τα εγκαίνια του αεροδρομίου της Πάρου, “τρέχουν” παράλληλα τρεις ιστορίες:

  • α. Η ιστορία των εγκαινίων παρουσία πολυμελούς κυβερνητικής αποστολής.
  • β. Η ανοικοδόμηση του αεροδρομίου και το όφελος από αυτό.
  • γ. Η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες και αφορά τους συνοδούς του ΠΘ και κάποιων υπουργών στα ταξίδια τους στο εξωτερικό. Είναι τρία ξεχωριστά ζητήματα που βρέθηκαν να τέμνονται στην ειδησεογραφία.

α. Όπως διευκρίνισε η κυβέρνηση, η τροπολογία για τους συνοδούς του ΠΘ και Υπουργών δεν αφορούσε το ταξίδι στην Πάρο για τα εγκαίνια του αεροδρομίου ένα ταξίδι που θα γίνει αυθημερόν και δεν θα είναι τριήμερο. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το ταξίδι αυτό θα γίνει με τα έξοδα της εταιρίας που προσκάλεσε και την κυβέρνηση στα εγκαίνια και δεν θα επιβαρυνθούν με αυτά οι φορολογούμενοι. Ωστόσο, η εταιρία-χορηγός του ΠΘ και των 57 συνοδών του, όπως ανακοίνωσε η ίδια στο ΧΑΑ σκοπεύει να διεκδικήσει 20 άγονες γραμμές στο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το Υπουργείο Υποδομών. Δεν είναι άκομψο, για να χρησιμοποιήσουμε μια καλοπροαίρετη λέξη, για την κυβέρνηση να δέχεται τη χορηγία εταιρίας που θα συμμετάσχει σε δημόσιο διαγωνισμό; Ο ΠΘ δεν είχε κανένα λόγο να ταξιδέψει… χορηγούμενος ειδικά με την διαδικασία του διαγωνισμού να τρέχει. Εφόσον έκρινε αναγκαίο να παρευρεθεί στα εγκαίνια, ας το έκανε, το ελληνικό κράτος προβλέπει να καλύπτει όλες τις μετακινήσεις που κρίνει σκόπιμο να κάνει. Εφόσον έκρινε αναγκαίο να πάρει μαζί του 57 άτομα, ας το έκανε και ας λογοδοτούσε, μετά γιαυτό. Αυτό, λοιπόν, πώς λέγεται;

β. Η κυβέρνηση με non paper μας είπε λίγο-πολύ ότι πλέον οι φορολογούμενοι δεν πληρώνουν τα 4,5εξ€ της επιδότησης της γραμμής που πλήρωναν μέχρι σήμερα. Σωστά. Αφού από το 2013 που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επιτρέψει την συγχώνευση της Aegean με την Olympic Air, μια κίνηση που άλλαξε το σκηνικό στις αερομεταφορές, έκανε εφικτό το να μην θεωρείται με το νόμο η συγκεκριμένη γραμμή “άγονη”. Μάλιστα όταν είχε γίνει αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ το είχε καταγγείλει μιλώντας για “τριτοκοσμικό οικονομικό μαρασμό” ενώ ο Γιώργος Σταθάκης μιλούσε για “Επίσημο τέλος του success story”. Τώρα η κυβέρνηση πανηγυρίζει για εξοικονόμηση πόρων που δεν ήταν αποτέλεσμα της δικής της πολιτικής. Αυτό πώς λέγεται;

γ. Η περίφημη τροπολογία είναι σκανδαλώδης άσχετα εαν αφορά την Πάρο. Μέχρι τώρα κάλυπτε παραμονή εκτός έδρας για 60 ημέρες. Τώρα αίρεται ο περιρισμός. Δηλαδή κάποιος μπορεί να ταξιδεύει όσο θέλει; Δεύτερον. Αίρεται ο περιορισμός της διαμονής των συνοδών (που η τροπολογία δεν διευκρινίζει ποιοι μπορεί να είναι αυτοί. Δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για παράδειγμα, μπορεί να παίρνει μαζί του τον αρχιμάγειρα της Προεδρίας;). Στο εξής μπορούν όλοι να μένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Και όλα αυτά χωρίς στην αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου να γίνεται σαφής αναφορά στη δαπάνη. Αυτό πώς λέγεται;

H Λαγκάρντ αποτιμά το ελληνικό πρόγραμμα.

Στο FACT δεν μάθαμε κάτι που δεν ξέραμε διαβάζοντας την δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ (Liberal.gr) για το ελληνικό πρόγραμμα. Όλα όσα επισημαίνονται σ’αυτή, υπερβολικοί αρχικοί στόχοι, ομάδες συμφερόντων που αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις, κοινωνικές αντιδράσεις υποκινούμενες από κομματικά συμφέροντα, όλα έχουν ειπωθεί, όχι μόνον από αυτούς που δήλωναν ότι θα έσκιζαν τα μνημόνια αλλά κι από αυτούς που υποστήριζαν ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος.

Παρόλα αυτά, καταγράφουμε την είδηση.

Στη δήλωσή της αναφορικά με την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε ότι η περίπτωση της Ελλάδας ήταν “μοναδική”. Οι στόχοι που είχαν τεθεί από το αρχικό πρόγραμμα για την Ελλάδα αποδείχθηκαν υπερβολικά φιλόδοξοι, το πρόγραμμα ωστόσο βρήκε σημαντικά εμπόδια λόγω παραγόντων όπως οι επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις στη χώρα, τα κατεστημένα συμφέροντα, τα σημαντικά προβλήματα εφαρμογής του, καθώς και οι φόβοι για το Grexit, που τελικά οδήγησαν σε μια πολύ βαθύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση της παραγωγής.

Από την άλλη πλευρά, η κ. Lagarde τόνισε ότι η Ελλάδα θέτει πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Όπως επισημαίνει, μαζί με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα ανέλαβε σημαντικές ενέργειες δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά τα σοβαρά προβλήματα εφαρμογής που προανέφερε.

Η Κλίντον αποδέχεται το χρίσμα.

Στο FACT ανήκουμε βέβαια στην Ελλάδα που ξυπνάει πολύ νωρίς αλλά για τη συγκεκριμένη ομιλία όπου τα διακυβεύματα ήταν πολλά, θα βάζαμε και ξυπνητήρι.

Σ’ενα φορτισμένο κλίμα, συγκίνησης για τους οπαδούς της Χίλαρι και έντασης για τους οπαδούς του Σάντερς, ολοκληρώθηκε το συνέδριο των Δημοκρατικών με την απόδοχή, από τη Χίλαρι Κλίντον της υποψηφιότητάς της για το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ.

Η κυρία Κλίντον εξεφώνησε ένα καλοσχεδιασμένο, προσεγμένο μέχρι και στα κόμματα, λόγο με τον οποίο επιχείρησε να δώσει απαντήσεις στο εσωκομματικό μέτωπο και να επιτεθεί ανοιχτά στον συνυποψήφιό της για το αξίωμα Ντόναλντ Τραμπ. “Υπερπροσπάθεια”. Αυτή ήταν η λέξη που μας ήρθε στο νου καθώς την ακούγαμε και βλέπαμε στο τουίτερ τα πιο πολύ αγχωμένα παρά παθιασμένα τουίτ των οπαδών της. Δεν κρύβουμε ότι στο τέλος, μείναμε με την εντύπωση ότι το case όπως λένε οι Αμερικανοί, ήταν η τεκμηρίωση του “γιατί να μην ψηφίσεις Τραμπ”. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Δεν μπορεί να έχει τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, κάποιος που τσιμπάει μ’ενα τουίτ”. Δεν έχει, βέβαια, άδικο.

Διαβάστε την ανάλυση της Washington Post γιαυτά που είπε αλλά και της Vogue για τα ρούχα που φορούσε.

23 καθηγητές κατά του Γκαλμπρέιθ.

23 Έλληνες καθηγητές που έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ, με επιστολή τους στον πρόεδρο του πανεπιστημίου του Τέξας, καταδικάζουν τον καθηγητή Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για ανάρμοστη συμπεριφορά που απάδει των ακαδημαϊκών ηθών, με αφορμή όσα αποκάλυψε στο βιβλίο του για το ρόλο του, ως σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, στη σύνταξη ενός plan X, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές κατέρρεαν.

Την δήλωση υπογράφουν γνωστοί καθηγητές ανάμεσα σε αυτούς και ο πρώην (Δημήτρης Μπερτσιμάς) και ο νυν πρόεδρος του Συμβουλίου του ΕΚΠΑ (Γ. Τσώκος), ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΟΠΑ (A. Odoni) και ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Παν/μίου Αιγαίου (Στ. Θωμαδάκης).

Στην επιστολή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:

“Εμείς που υπογράφουμε πιστεύουμε ότι η συμμετοχή στο σχεδιασμό υπονόμευσης της δημοκρατίας και της κοινωνικής τάξης σε οποιαδήποτε χώρα αντιβαίνει τα ηθικά πρότυπα που αναμένονται από το καθηγητικό προσωπικό ενός φημισμένου πανεπιστημίου.

Ο Galbraith αμαύρωσε την καλή φήμη του Πανεπιστημίου του Τέξας, Ώστιν και της Σχολής L.B. Johnson School of Public Affairs και η απόφασή του να κομπάζει δημοσίως γι’ αυτό δημιουργεί επί πλέον αμφιβολίες για την ηθική του και την κρίση του. Η ακαδημαϊκή ελευθερία έκφρασης πρέπει να συνάδει με αρμόζουσα ηθική συμπεριφορά και θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες”.

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν την τροπολογία για το ΕΚΑΣ!

Έκπληξη προκαλεί η απόφαση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν την ακοστολόγητη τροπολογια που προβλέπει αντισταθμιστικά για την απώλεια του ΕΚΑΣ.

Ανάλυση κάναμε χθες εδώ (FACT). Εν ολίγοις οι αποφάσεις της κυβέρνησης οδήγησαν σε απώλεια του 1/3 του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων και τους επεστράφη συσσίτιο. Κι αυτό το ψηφίζει η αντιπολίτευση από φόβο και προφανώς πονηρά σκεπτόμενη γιατί σου λέει “εκλογές έρχονται”.

Μπορεί στα κόστη των μέτρων να μην υπάρχει ταύτιση αριθμών αλλά πλέον δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για το βαρύ τίμημα που πληρώνει η χώρα κάθε φορά που το πολιτικό σύστημα ενδίδει στον λαϊκισμό και την ευκολία. Λυπούμαστε πολύ.