Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως έρχεται η ανάκαμψη χωρίς, βέβαια, να διευκρινίζει πότε ακριβώς. Η Τρόικα πάντως, έρχεται στα σίγουρα μεθαύριο για να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τις 22 του μήνα, όπως μας υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Τα τεφτέρια του κρατικού προϋπολογισμού δεν μας τα λένε καλά καθώς πάνω από 55 οργανισμοί έχουν πέσει έξω. Πώς θα καλυφθεί ο λογαριασμός; Με φόρους. Στον Πειραιά παίζουν πετροπόλεμο και στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ “τις κουμπάρες” καταγράφοντας διαφωνίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Τα εισιτήρια στους αρχαιολογικού χώρους ανεβαίνουν μέχρι και 300% από αύριο. Απεβίωσαν δυο μεγάλες μορφές του πολιτισμού. [Χρόνος αναγνωσης δελτίου: 10 γεμάτα λεπτά]
Πέμπτη 31 Μαρτίου: Αφίξεις, Αναχωρήσεις, Αυξήσεις.
Οικονομία: Αφίξεις.
- “Έρχεται, επιτέλους, η στιγμή της ανάκαμψης της Οικονομίας” δήλωσε χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με την ομάδα εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον χρονικό ορίζοντα, ούτε καν στο περίπου.
- Ο ΣΕΒ σήμερα το πρωί και στο εβδομαδιαίο του δελτίο (ανοίγει σε pdf), έσπευσε να κάνει κάποιες επισημάνσεις για την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη: “Η όποια ανάκαμψη, δεν θα συνοδεύεται αρχικά από αύξηση της απασχόλησης η οποία είναι απίθανο να προσέλθει από απλή επαναπρόσληψη όσων έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Οι πολιτικές μείωσης της ανεργίας πρέπει να στραφούν προς την επανακατάρτιση των εργαζομένων και όχι στην εικονική απασχόληση των ανέργων”. Σε απλά ελληνικά: χρειαζόμαστε άμεσα νέες θέσεις εργασίας. Και τίποτα να μην γνωρίζει κανείς από οικονομικά βλέπει γύρω του συνθήκες που ευνοούν την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Βλέπετε θετικό επενδυτικό κλίμα με την αξιολόγηση να εκκρεμεί; Οι τράπεζες ουσιαστικά παραμένουν κλειστές εξαιτίας των capital controls. Η φημολογία για υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, οργιάζει. Πώς θα έρθει η ανάκαμψη, λοιπόν; Απλώς αναρωτιέμαι…
- Και πώς να μην αναρωτιέμαι, δηλαδή, όταν Διαβάζω στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού μένουν αλώβητες ενώ αυξάνονται οι φόροι. Να το πω απλά: το ταμείο πέφτει έξω κατά 570εκ Ε καθώς 55 οργανισμοί εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους τους. Δεν μειώνονται τα έξοδα. Και πώς θα κλείσει το ταμείο; “Με φόρους!”, απαντάει η κυβέρνηση. Θα πει κάποιος : “Εντάξει, δυσάρεστο αλλά τουλάχιστον δεν πλήττονται συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι”. Μεγάλο ψέμα. Τεράστιο θα έλεγα. Τί σημασία έχει αν δεν μειώνεται ο μισθός όταν αυξάνονται τα έξοδά σου μέσω της μεγάλης και διαρκώς διευρυνόμενης έμμεσης φορολογίας; Απλώς αναρωτιέμαι…
- Μπορεί να μην ξέρουμε πότε θα έρθει η ανάκαμψη αλλά γνωρίζουμε επακριβώς πότε θα έρθει ξανά η Τρόικα (οι εκπρόσωποι των δανειστών που η κυβέρνηση μετονόμασε σε θεσμούς, θα μου επιτραπεί να τους λέω με το πραγματικό τους όνομα). Θα έρθουν το Σάββατο για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης από Δευτέρα. Θυμίζω ότι ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μας έδωσε ακριβή ημερομηνία για το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση: 22 Απριλίου.
- Κι επειδή το άκουσμα και μόνο της είδησης θα έχει λείψει σε όλους, ενημερώνω ότι αύριο έχουμε συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) για να οργανωθούμε γιαυτό που η κυβέρνηση ονομάζει “τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές”.
Αύξηση εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους.
Από αύριο, αυξάνονται τα εισιτήρια εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία έως και 300%. Ναι, το έγραψα σωστά. Αναφέρω ενδεικτικά:
Ακρόπολη Αθηνών: από 12Ε ανεβαίνει στα 20Ε
Αρχαιολογικός Χώρος Κνωσού: από 6Ε ανεβαίνει στα 15Ε
Σπιναλόγκα: από 2Ε στα 8 Ε.
Ρωμαϊκή Αγορά και Ολυμπείο από 2 Ε ανεβαίνει στα 8Ε.
Παράλληλα δεν θα εφαρμοστεί το διευρυμένο ωράριο, ούτε στην Ακρόπολη των Αθηνών, όπως είχε εξαγγελθεί ενώ το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα ήταν έτοιμο από πέρυσι των Ιούνιο.
Η ιστορία αυτη ξεκινάει τον Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση αναζητούσε ισοδύναμα ώστε να μην επιβληθεί το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Την επομένη της εξαγγελίας ανακαλύψαμε βέβαια ότι αυτή η εξωφρενική αύξηση δεν έφτανε ούτε “για το ζήτω” που λένε για να καλυφθεί το ποσό. Ο Υπουργός κ.Αρ.Μπαλτάς ψέλλισε κάτι ακατανοήτα “Δεν ξέρω ακριβώς τους αριθμούς” [The Press Project]και το μέτρο δεν αποσύρθηκε όταν ως ισοδύναμο για το ΦΠΑ στην εκπαίδευσης επιβλήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο Κρασί.
Μεταναστευτικό: Πετροπόλεμος στον Πειραιά, Ν/Σ στη Βουλή.
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, μεταξύ ομάδων προφύγων/μεταναστών που έχουν κατασκηνώσει στον άτυπο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί εκεί. Οκτώ άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά όταν η σύρραξη μεταξύ ομάδων Σύρων και Αφγανών επεκτάθηκε σε δύο πύλες του λιμανιού.
Στη Βουλή ξεκίνησε η συζήτηση για το σχέδιο νόμου που θα ρυθμίζει τα της εφαρμογής της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό. Και αυτό το Ν/Σ ήρθε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Θα επανέλθουμε σε αυτό. Διαβάζοντάς το διαγωνίως διαπιστώνουμε ότι το “κατ’επείγον” αφορά προσλήψεις και απευθείας αναθέσεις ανοικοδόμησης δομών ενώ θεματα ουσίας (μετρήσαμε πάνω από 50!) αναμένεται να ρυθμιστούν με έκδοση αποφάσεων. Τότε γιατί είναι κατεπείγον; Επίσης, δεν έχω καταλάβει ακόμα αν προβλέπονται κλειστά κέντρα κράτησης. Θα επανέλθουμε.
Απόψε πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας καταγράφηκαν δύο τάσεις με τους “53” να διατυπώνουν επιφυλάξεις. “Πού είναι η είδηση;”, θα αναρωτηθεί, ευλόγως, κάποιος. Μα στο ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε εφαρμογή της συμφωνίας πάντως, οι πρώτες επιστροφές στην Τουρκία θα αρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Υπουργό κ.Δημήτρη Βίτσα.
Δυο μεγάλες απώλειες.
- Απεβίωσε σήμερα το πρωί, ο νομπελίστας Ίμρε Κέρτες, ο ούγγρος συγγραφέας που στο έργο του αποτύπωσε τη φρίκη της γενοκτονίας των Εβραίων στα ναζιστιστικά στρατόπεδα. Γράφει στο ΒΗΜΑ ο Γρηγόρης Μπέκος.
- Αργά σήμερα το απόγευμα, πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της μεγάλης βρετανοϊρακικής αρχιτεκτόνισσας Ζάχα Χαντίντ. Η Χαντίντ πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 65 ετών. Διαβάστε τους σημαντικούς σταθμούς στο έργο της στη Lifo.gr.