Το στοίχημα του #fact είναι να μην διστάζει ν’ανθολογεί όσες ειδήσεις θεωρεί πραγματικά σημαντικές, χωρίς να φοβάται μην θεωρηθεί φτωχό, αποσπασματικό ή σε άλλες περιπτώσεις φλύαρο. Όχι. Κάθε μέρα ανθολογώ μόνον όσες ειδήσεις θεωρώ ότι συμβάλλουν στο να είμαστε ενημερωμένοι ως πολίτες. Έτσι λοιπόν, σήμερα κρίνω ότι η είδηση της ημέρας είναι η λίστα με τους φόρους που θα κληθούμε να πληρώσουμε άμεσα που είναι πολλοί και δυσβάσταχτοι. Ανησυχητική, η ετήσια έκθεση του Δικτύου για την καταγραφή των ρατσιστικών εγκλημάτων στη χώρα μας όπως και η συνεχιζόμενη τρομοκρατική δράση ορισμένων ομάδων. Τα βραβεία Πούλιτζερ, πλην του “ελληνικού” που πληροφορηθήκαμε όλοι χθες, μας θυμίζουν ότι ο ρόλος του Τύπου στις κοινωνίες δεν είναι μόνο σημαντικός. Είναι αναντικατάστατος. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 λεπτά.
Τεταρτη 20 Απριλίου: Φόροι και Βία.
Νέοι φόροι: τί θα πληρώσουμε άμεσα.
Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι διαπραγματεύεται σκληρά για τα μέτρα που θα κληθούμε να πληρώσουμε από του χρόνου, συμφώνησε, εύκολα, με τους δανειστές, στα μέτρα που θα κληθούμε να πληρώσουμε τώρα αμέσως. Κι αυτά δεν είναι τίποτε άλλο από τους έμμεσους φόρους που πλήττουν όλους μας εξίσου αλλά συνιστούν κατάφωρη αδικία ιδιαίτερα σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων.
Σύμφωνα με όσα αποφάσισε η κυβέρνηση με τους δανειστές, αυξάνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 24% φέρνοντας ανατιμήσεις σ’ενα πλήθος βασικών αγαθών. Από τα τυποποιημένα τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κλπ) μέχρι την εστίαση, τη συνδρομητική τηλεόραση, τις τηλεπικοινωνίες. Δείτε τον πλήρη κατάλογο εδώ.
Παράλληλα, αυξάνεται ο ΕΦΚ στη βενζίνη, στα τσιγάρα, στο τέλος κινητής τηλεφωνίας, τη συνδρομητική τηλεόραση και θεσπίζεται τέλος διαμονής σε ξενοχοδεία.
Όλα αυτά είναι μόνον οι έμμεσοι φόροι που θα κληθούμε να πληρώσουμε άμεσα. Τα υπόλοιπα είναι υπο διαπραγμάτευση. Υπο διαπραγμάτευση είναι και το αφορολόγητο όριο από τα 9.000 που είναι σήμερα, στα 8.000Ε (στρογγυλεύω τα νούμερα για να τα θυμόμαστε όλοι ευκολότερα).
Φημολογείται πως η κυβέρνηση, περιμένει κάποια καλά νέα από την έκθεση της Eurostat για την ελληνική οικονομία και ότι αυτά θα αφορούν την καταγραφή πρωτογενούς πλεονάσματος. Μόνο που αν αυτό ισχύει, θα έχει επιτευχθεί από την αύξηση των φόρων και από την στάση πληρωμών που έχει κάνει το κράτος προς αυτούς που χρωστάει. Να το πω λαϊκά; Η κυβέρνηση είναι σαν να μας λέει ότι αυτό το μήνα, περίσσεψαν στον οικογενειακό προϋπολογισμό 200 Ευρώ αλλά αυτό το καταφέραμε γιατί δεν πληρώσαμε τη ΔΕΗ και το τηλέφωνο και τώρα ειμαστε χωρίς φως και χωρίς τηλέφωνο αλλά με 200Ε πλεόνασμα.
Περί αυτού ακριβώς πρόκειται.
Αύξηση περιστατικών ρατσιστικής βίας.
Αυξήθηκαν σημαντικά τα περιστατικά ρατσιστικής βίας στη χώρα μας κατά το 2015, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.
Το Δίκτυο, κατέγραψε, μέσω συνεντεύξεων, 273 περιστάτικά ρατσιστικής βίας με 300 θύματα συνολικά. Στα 75 στόχοι ήταν μετανάστες και μετανάστριες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος, 185 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI δηλαδή, Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ, Κουίρ και Ίντερσεξ (σε 10 περιστατικά εξ αυτών, τα θύματα στοχοποιήθηκαν ως ακτιβιστές). Σε 5 περιστατικά στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε λόγω της δράσης τους υπέρ των προσφύγων ή/και των μεταναστών-ριών, είτε λόγω της αντισημιτικής τους δράσης. Σε 5 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ιεροί ή συμβολικοί χώροι ή χώροι συλλογικοτήτων. Τέλος, για πρώτη φορά καταγράφηκαν 1 περιστατικό κατά μέλους της μουσουλμανικής μειονότητας και 2 περιστατικά κατά παιδιών Ρομά.
Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των στοιχείων η συντονίστρια του Δικτύου, Τίνα Σταυρινάκη, για πρώτη φορά καταγράφονται και επιθέσεις εναντίον ΑμΕΑ. Πολλές και εξαιρετικά βίαιες επιθέσεις κατά αλλοδαπών σημειώθηκαν από τους εργοδότες των θυμάτων ενώ καταγράφηκαν και περιστατικά αλλοδαπών που εκδιώχθηκαν από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το Δίκτυο ζητάει από την ελληνική πολιτεία να διασφαλίσει ότι η ρατσιστική βία δεν θα μείνει ατιμώρητη και δεύτερον να δράσει προληπτικά υπό την πίεση μάλιστα της τρέχουσας επικαιρότητας (προφανώς αναφέρονται στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών).
Την πλήρη έκθεση του δικτύου τη διαβάζετε εδώ. Ενώ ρεπορτάζ για τη χθεσινή συνέντευξη τύπου εδώ (Vima.gr).
Για να λαμβάνετε το δελτίο στο εμέηλ σας γραφτείτε εδώ.
Επιβραβεύοντας τη σωστή ενημέρωση.
Το “Βραβείο Πούλιτζερ” είναι μια ετήσια βράβευση δημοσιογράφων, εφημερίδων, λογοτεχνίας και μουσικής σύνθεσης που απονέμει η σχολή δημοσιογραφίας του αμερικανικού πανεπιστημίου Columbia στη Νεά Υόρκη. Πρόκειται για ένα ετήσιο που απονέμεται σε εικοσιμία ξεχωριστές κατηγορίες και συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο των 10.000$ για κάθε νικητή. Ο βραβευθείς για τη δημόσια του προσφορά λαμβάνει και ένα χρυσό μετάλλιο.
Φέτος, τα βραβεία Πούλιτζερ συμπληρώνουν 100 χρόνια από τη θέσπισή τους. Ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ ήταν αυτός που κληροδότησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ένα μεγάλο ποσό για να δημιουργήσει τη Σχολή Δημοσιογραφίας και να θεσπίσει το βραβείο.
Αυτά είναι τα Πούλιτζερ τα οποία ακριβώς επειδή αφορούν τα μήντια παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα και έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα χρόνια της υπερπληροφόρησης.
Προφανώς όλοι θα έχετε πληροφορηθεί ήδη την βράβευση με Πούλιτζερ της ελληνικής ομάδας (Protagon.gr) του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρώητερς, για τον τρόπο με τον οποίο απαθανάτισε την προσφυγική κρίση, ευαισθητοποιώντας την παγκόσμια κοινότητα για το δράμα που εκτυλίχθηκε στη Μεσόγειο.
Στο μπλογκ του Longreads όμως δημοσιεύθηκε η πλήρης λίστα των βραβευμένων ιστοριών με τους σχετικούς συνδέσμους σ’αυτές.
Σας προτείνω τις ακόλουθες:
- Το συγκλονιστικό φωτορεπορτάζ της Τζέσικα Ρινάλντι (The Boston Globe) με θέμα τον Strider Wolf, ένα αγοράκι που ζει μέσα στη φτώχεια στο Maine των ΗΠΑ.
- Την ανατριχιαστική ιστορία που έφερε στο φως το Associated Press για τους ανθρώπους που εργάζονται στην αλιεία στην Νοτιοανατολική Ασία σε συνθήκες κανονικής σκλαβιάς, δηλαδή, ως σκλάβοι, φυλακισμένοι σε κλουβιά. Τα προϊόντα της συγκεκριμένης αλιευτικής δραστηριότητας διοχετεύονταν στην αγορά των ΗΠΑ απ’οπου ξεκίνησε και η έρευνα. Η συγκεκριμένη δημοσιογραφική έρευνα είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 2.000 ανθρώπων κερδίζοντας το Πούλιτζερ για το δημόσιο συμφέρον.
- Την έρευνα της Washington Post για την κατακόρυφη αύξηση της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ. Είναι εντυπωσιακό το πώς προσεγγίζουν το θέμα.
- Τη σειρά των άρθρων της Αλίσα Ρούμπιν των New York Times με τα οποία αποκάλυψε τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν.
- Και για να μην λέτε ότι γράφω μόνο για τα βαριά και τ’ασήκωτα, έχουν γούστο οι τηλεοπτικές κριτικές της Έμιλυ Νιουσμπάουμ για τον New Yorker. Είδα κάποιες διαγωνίως.
Για να λαμβάνετε το δελτίο στο εμέηλ σας, εγγράφεστε εδώ.
Στοχοποίηση ελεγκτών της ΣΤΑΣΥ
Η είδηση μου πάγωσε, στην κυριολεξία, το αίμα και την ανθολογώ, βέβαια, ως σημαντική γιατί τη θεωρώ σύμπτωμα της δυσλειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα.
“Αντιεξουσιαστές” σημάδεψαν με σπραίυ τους τόπους κατοικίας ελεγκτων εισιτηρίων της ΣΤΑΣΥ, γράφοντας σε τοίχο της γειτονιάς όπου διαμένουν το όνομά τους μαζί με το σύνθημα: “Ρουφιάνος της ΣΤΑΣΥ μένει εδώ, έξω από τη γειτονιά”.
Το επεισόδιο είναι πολύ σοβαρό και ενδεικτικό των αντιλήψεων που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι λίγοι στους πολλούς και δια της βίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο επεισόδιο γίνεται σε συνέχεια του προηγούμενου, όταν αναρτήθηκε σε ιστότοπο λίστα με ονόματα ελεγκτών με δηλωμένη την πρόθεση στοχοποίησής τους.
Μου είναι δύσκολο να αποδεχτώ ότι η οργανωμένη πολιτεία δεν μπορεί να κάνει κάτι γιαυτό. Αναμένουμε.
Πηγή: LIFO.