Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την αρνησιδικία. Δηλαδή, από την απροθυμία ή την αδυναμία της οργανωμένης Πολιτείας ν’αποδώσει Δικαιοσύνη. Αυτό καταγγέλει η πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής μαζί με την οικογένεια του Παύλου Φύσσα η μητέρα του οποίου προέβη σήμερα σε σπαρακτική έκκληση να επέμβει ο ΠτΔ για να προχωρήσει η δίκη. Κάηκε σε πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από ταραχές το hot spot στη Μόρια της Λέσβου. Πλήθος τραυματιών και σκηνές αλλοφροσύνης στα γυναικόπαιδα. Η κυβέρνηση σιωπά και δεν έχει εκδώσει καμία ανακοινωση για το θέμα. Την απαράδεκτη κατάσταση στο κέντρο κράτησης καταγγέλλει και η ΜΚΟ Action Aid. Ο Μάριο Ντράγκι χάλασε το πάρτυ του Πρωθυπουργού στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ανακοινώνοντας ότι δεν θα αρθεί το waiver. Δικαστικός λειτουργός παραλαμβάνει στο σπίτι της δέμα με εκρηκτικό μηχανισμό. Η γερμανική Βουλή αποφασίζει, σε μια κρίσιμη περίοδο για το προσφυγικό, την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων προκαλώντας την οργή της τουρκικής κυβέρνησης. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 λεπτά.
Πέμπτη 2 Ιουνίου: "Εκεί που άφησε το αίμα του ο Παύλος".
“Οι κατηγορούμενοι είναι έξω. Εκεί που άφησε το αίμα του ο Παύλος”.
Σήμερα και με τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, η πολιτική αγωγή και η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, έδωσαν συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλουν τις απαράδεκτες καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διαδικασία της δίκης. Η μητέρα του θύματος Μάγδα Φύσσα μάλιστα, έκανε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό να παρέμβουν και να εξηγήσουν γιατί βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μία περίπτωση αρνησιδικίας.
Παρούσα στη συνέντευξη τύπου ήταν και η Μάγδα Κουμάντου από το Παρατηρητήριο της Δίκης της Χρυσής Αυγής η οποία ανέφερε τα ακολουθα #FACTS:
- Aπό τους 69 κατηγορούμενους μόνο πέντε ή έξι δίνουν το “παρών”.
- Από τις 63 δικάσιμους που έγιναν μέσα σ’αυτό το χρόνο έχουν εξεταστεί μόνο 16 μάρτυρες.
Ας μην σχολιάσουμε.
Εκκενώθηκε μετά από ταραχές και πυρκαγιά η Μόρια.
Χθες τη νύχτα και υπό αδιευκρίνιστες, στην πραγματικότητα, συνθήκες, μετά από συμπλοκές μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών, σημειώθηκε μεγάλη πυρκαγιά στο hot spot στη Μόρια της Λέσβου με αποτέλεσμα τα γυναικόπαιδα να το εγκαταλείψουν έντρομα αναζητώντας καταφύγιο στα χωράφια και την αστυνομία, τελικώς, να εκκενώνει το Κέντρο.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο συντονιστικό δεν έχουν ακόμα εκδόσει κάποια ανακοίνωση για όσα συνέβησαν χθες βράδυ ενώ η απαγόρευση στους δημοσιογράφους να καλύπτουν τις συνθήκες στα Κέντρα Κράτησης και Φιλοξενίας δεν μας επιτρέπουν να έχουμε απολύτως σαφή εικόνα για το τί συμβαίνει κάθε φορά.
Την είδηση καθώς και βίντεο από τα επεισόδια και την πυρκαγιά, μετέδωσε μέσω τουίτερ ξένος δημοσιογράφος οποίος δεν ήταν και στην περιοχή απλώς τουίταρε βίντεο που του έλαβε από πρόσωπο που βρισκόταν εκεί.
Υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλη καταστροφή στην υποδομή της Ύπατης Αρμοστείας, σε σκηνές, σε υπνόσακους και λυόμενους οικίσκους. Πάλι από πληροφορίες μαθαίνουμε ότι οι τραυματίες ήταν πολλοι αλλά στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν τρεις.
Μαθαίνουμε επίσης ότι η αστυνομία ήταν απούσα όπως και η δύναμη Frontex στο νησί η οποία λειτουργεί με ωράριο δημόσιας υπηρεσίας!
Στο συγκεκριμένο Κέντρο διαμένουν 2.000 άτομα χωρίς να υπάρχουν προστατευτικοί διαχωρισμοί ανάμεσά τους, ενώ η δυνατότητα που έχουν να κυκλοφορούν στο νησί έχει οδηγήσει στο να κυκλοφορούν οι περισσότεροι με μαχαίρια.
Όλες αυτές οι πληροφορίες αναπαράγονται από όλα τα Μέσα και βασίζονται σε μία ανταπόκριση του κρατικού Αθηναϊκού Πρακτορείου οπότε και απουσία της επίσημης κυβερνητικής θέσης, τις αναπαράγω με επιφύλαξη.
Απαράδεκτες οι συνθήκες στη Μόρια σύμφωνα με την Action Aid.
Με σημερινή της ανακοίνωση, η Action Aid επισημαίνει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο hot spot στη Μόρια, δύο μήνες μετά τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
“H ActionAid μετά από συνεντεύξεις με πρόσφυγες στο κέντρο κράτησης της Μόριας, εκπροσώπους ΜΚΟ, αλλά και από διαπιστώσεις της από την αυτοπρόσωπη παρουσία της στο κέντρο διαπιστώνει ότι το κενό που άφησαν οι ΜΚΟ αποχωρώντας μετά την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας δεν έχει καλυφθεί από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.
Η διεθνής οργάνωση διαπιστώνει τεράστια έλλειψη πληροφόρησης από τις αρμόδιες αρχές καθώς οι πρόσφυγες με τους οποίους επικοινώνησε είχαν άγνοια για τις διαδικασίες ασύλου στην Ελλάδα «Δεν ξέρω αν έχω κάνει αίτηση ασύλου, τι σημαίνει αυτό;». Αγνοούν, επίσης, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης της ΕΕ και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης.
Η διατροφή αποτελεί, επίσης, σημαντικό πρόβλημα. Οι πρόσφυγες στη Μόρια αναφέρουν ότι τις περισσότερες μέρες τους το γεύμα τους περιλαμβάνει σκέτο ρύζι ή πατάτες και μόνο όταν επισκέπτονται το χώρο κράτησης επίσημοι περιλαμβάνεται κρέας στα γεύματα. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διατροφή βρεφών. Γυναίκες πρόσφυγες αναφέρουν “Μας δίνουν γάλα μόνο μια φορά τη βδομάδα και τρεις πάνες την ημέρα για τα μωρά” και “Το φαγητό είναι κάθε μέρα το ίδιο και καθόλου υγιεινό. Κρουασάν, πατάτες και μακαρόνια. Πέντε άτομα στο χώρο μας έπαθαν τροφική δηλητηρίαση τις προηγούμενες μέρες”.
Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των κρατουμένων στη Μόρια είναι ελλιπής και άτομα με σοβαρές ασθένειες (όπως για παράδειγμα ο διαβήτης) δεν λαμβάνουν την κατάλληλη αγωγή”.
Η οργάνωση καλεί τις ελληνικές αρχές “να ανοίξουν το κέντρο κράτησης και να το μετατρέψουν σε ανοιχτή δομή φιλοξενίας όπως πριν την ντροπιαστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας”.
Δεν έχει φτηνό χρήμα, χωρίς προαπαιτούμενα.
Τί κι αν η κυβέρνηση ανέβαλε τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μέχρι να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ ώστε ο Πρωθυπουργός να μπορεί ν’ ανακοινώσει περιχαρής τα καλά νέα; Αυτά τελικώς δεν ήρθαν…
Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε (capital.gr) πως αν δεν ολοκληρωθεί η δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων, δεν θα επαναφέρει το waiver δηλαδή, τη δυνατότητα των τραπεζών να βάζουν ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα ώστε να έχουν πρόσβαση στον φτηνότερο δανεισμό της ΕΚΤ αντί του ELA, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Βέβαια, το Δ.Σ της ΕΚΤ και μετά από σχετικό αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος προχώρησε σε μείωση του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELΑ) προς τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η απόφαση αυτή, αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.
Φυσικά η είδηση “έριξε πάγο” σε όσους είχαν προκαταβάλλει την απόφαση της ΕΚΤ θεωρώντας ότι η απόφαση του Eurogroup θα ήταν αρκετή.
Από την απόφαση της ΕΚΤ συμπεραίνουμε ότι τελικά έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι δεν έχει κλείσει ακόμα επισήμως η αξιολόγηση και ότι αυτά που έχουν μείνει δεν είναι τυπικά αλλά ουσιαστικά. Και δεν είναι απλώς ουσιαστικά αλλά δημιουργούν και προσκόμματα.
Μένει να δούμε αν η απόφαση για την πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό παρθεί μέσα στον Ιούνιο. Αν βέβαια κλείσει η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με πηγή (naftemporiki.gr)της Ευρωζώνης αυτό, δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα γίνει τη Δευτέρα.
Περιμένουμε.
Δέμα με εκρηκτικό μηχανισμό σε σπίτι δικαστικού λειτουργού.
Η αστυνομία χαρακτηρίζει το συμβάν σοβαρό και βέβαια είναι και ειδησεογραφικά σημαντική η είδηση ότι δικαστική λειτουργός παρέλαβε στο σπίτι της παγιδευμένο δέμα. Πρόκειται για την Πρόεδρο Εφετών Ισιδώρα Πόγκα, η οποία κατάλαβε ότι το δέμα ήταν παγιδευμένο και κάλεσε την αστυνομία η οποία και εξουδετέρωσε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.
Όπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη δικαστικός έχει συμμετάσχει σε δίκες σοβαρών υποθέσεων, ανάμεσα στις οποίες ήταν πρόσφατα και αυτή της “Χρυσής Αυγής”. Ειδικότερα είχε παραπέμψει σε δίκη τους 69 κατηγορουμένους της Χρυσής Αυγής.
Το ότι ζούμε σε εποχή που έχει χαθεί η μπάλα, το επιβεβαιώνει και αποψινή ανακοίνωση της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” η οποία δηλώνει ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός δεν πρέπει να αποδοθεί σ’αυτούς αλλά είναι “σήμα κατατεθέν” οργανώσεων αριστεριστών και ότι οι αριστεριστές έχουν λόγο να εχθρεύονται τη συγκεκριμένη δικαστικό εξ ίσου…
Ουδέν σχόλιο.
Η γερμανική Βουλή αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε σήμερα (Euronews) σχεδόν ομόφωνα ως γενοκτονία την σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και έκανε λόγο για τον “άδοξο” ρόλο του Γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να την σταματήσει.
Εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD), η σημερινή συνεδρίαση ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αποκάλεσε “παράλογη” την ψήφιση του σχετικού ψηφίσματος, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, σε τηλεφωνική του επαφή με την κ. Μέρκελ, είχε ξεκαθαρίσει ότι οι διμερείς σχέσεις θα υπέφεραν εάν η Γερμανία “έπαιζε τέτοιο παιχνίδι”. Η Άγκυρα ανακάλεσε (naftemporiki.gr) τον Τούρκο πρέσβη στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις.
Το ψήφισμα έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων στο Αιγαίο.