Τελικά η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν έκλεισε εντελώς και όχι μόνο δεν έκλεισε εντελώς αλλά έχει κολλήσει πάλι στις… ουρές. Πώς λέμε “Φάγαμε τον γαίδαρο και κολλήσαμε στην ουρά”; Κυριολεκτικά, όπως φαίνεται. Σήμερα δημοσιεύθηκαν και οι κακές ειδήσεις για τον δείκτη ανταγωνιστικότητας. Ευκαιρία να δούμε τί μας δείχνει ο συγκεκριμένος δείκτης. Η Γενική Γραμματεία Εσόδων, διαβιαβάζει στην ΕΛΣΤΑΤ εκατομμύρια ΑΦΜ αλλά όχι σκέτα! Με το ονοματεπώνυμο που αντιστοιχεί σε κάθε αριθμό. Έχουμε νομικό σχόλιο από ειδικό επ’αυτού. Από αύριο ο Δήμος Αθηναίων δαγκώνει. Στην κυριολεξία κι αυτό. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου 15’λεπτά.
Δευτέρα 30 Μαίου: Τελικά, η αξιολόγηση δεν έκλεισε εντελώς...
Διαπραγμάτευση: Αδυναμία εκπλήρωσης προαπαιτούμενων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (In.gr), ο ΥΠΟΙΚ κ.Ε. Τσακαλώτος, με επιστολή του προς τους επικεφαλής των δανειστών, τους ενημερώνει ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να εκπληρώσει μια σειρά από τα τελευταία προαπαιτούμενα ώτσε να κλείσει και επισήμως η αξιολόγηση και να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της δόσης.
Πρόκειται για εκκρεμότητες όπως η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, το ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων, την επιστροφή του ΕΚΑΣ.
Η κυβέρνηση δεν διέψευσε την ύπαρξη της επιστολής.
Σήμερα το απόγευμα με ανακοινωσή του ο ESM (SKAI.gr) καταγράφει όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας, με πρώτο την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση της δόσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα θα κατατεθεί την προσοχή Τετάρτη. Όλα αυτά βέβαια είναι υπό αίρεση.
Αναμένουμε.
Σημαντική πτώση του δείκτη ανταγωνιστικότητας.
Τα capital controls και η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησαν στην πτώση της χώρας, κατά έξι θέσεις, στο δείκτη της ανταγωνιστικότητας. Αυτό προκύπτει από την Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) για το 2016 που συντάσσει το International Institute for Management Development (IMD) και στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Γιατί έχει σημασία ο δείκτης ανταγωνιστικότητας;
Υπάρχουν πολύ και διάφοροι ορισμοί, όχι κατ’ουσίαν διαφορετικοί, γιαυτόν τον δείκτη. Ο πιο σύγχρονος θέλει να… δείχνει την ικανότητα διατήρησης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας – αναβάθμισης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ενίσχυσης της απασχόλησης και της πραγματικής συνοχής, της περιβαλλοντικής προστασίας και αναβάθμισης, της διαρκούς βελτίωσης της παραγωγικότητας – υπό συνθήκες παγκοσμιοποίησης. Πρέπει να μας νοιάζει, λοιπόν.
Πώς υπολογίζεται ο δείκτης;
Για την εξαγωγή της συνολικής θέσης μιας χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας λαμβάνονται υπόψη τέσσερις μεγάλες ομάδες παραγόντων: η “Οικονομική Αποδοτικότητα”, η “Κυβερνητική Αποτελεσματικότητα”, η “Επιχειρηματική Αποτελεσματικότητα” και οι “Υποδομές”. (συνολικά αξιολογούνται περισσότεροι από 340 δείκτες).
Πού βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IMD η ανταγωνιστική θέση της Ελλάδας κατά το 2015 σημείωσε υποχώρηση κατά έξι (6) θέσεις και εφέτος κατατάσσεται στην 56η θέση μεταξύ 61 χωρών από την 50η την οποία κατείχε κατά την περσινή χρονιά.
Παραδείγματα:
- Στην κατηγορία των δεικτών της “Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας”, η Ελλάδα υποχωρεί κατά δύο (2) θέσεις, καταλαμβάνοντας την 59η θέση, σημειώνοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 61 χωρών που συμμετέχουν στην έρευνα. Δηλαδή, η Ελλάδα αναδείχτηκε “τρίτη” από το τέλος…
- Στην κατηγορία των δεικτών της “Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας”, καταγράφεται σημαντική υποχώρηση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατατάσσεται 57η από την 43η θέση που κατείχε το 2013, σημειώνοντας υποχώρηση κατά δεκατέσσερις (14) θέσεις.
Πηγές: Ναυτεμπορική, Capital.
Εκατομμύρια ΑΦΜ διαβιβάζονται στην ΕΛΣΤΑΤ.
Η είδηση μας έκανε εντύπωση:
“Εκατομμύρια ΑΦΜ και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα θα διαβιβαστούν από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην Ελληνική Στατιστική Αρχή, με την άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Το θέμα (το οποίο είχε αποκαλύψει το Capital.gr στις 28-12-2015) είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις από τη ΓΓΔΕ σχετικά με το γεγονός ότι τα στοιχεία θα δίνονταν προσωποιημένα, αλλά τελικά με γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ δίδεται η σχετική έγκριση”.
Πρόκειται για στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε στην ΑΠΔΠΧ για την κατάρτιση των σχετικών στατιστικών και την ενημέρωση του μητρώου επιχειρήσεων.
Ζητήσαμε ένα νομικό σχόλιο από τον κ.Βασίλη Σωτηρόπουλο που ειδικεύεται στα προσωπικά δεδομένα και μας είπε τα ακόλουθα:
“Παρά την πολυσέλιδη γνωμοδότησή της, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν εκθέτει με σαφήνεια ποιών ακριβώς πολιτών τα δεδομένα θα υποστούν αυτή την τεράστιου όγκου διαβίβαση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών προς την ΕΛΣΤΑΤ. Αν όντως πρόκειται για δεδομένα που αφορούν μόνο επιχειρήσεις, τότε δεν θα υπήρχε πρόβλημα, καθώς τα δεδομένα νομικών προσώπων δεν εμπίπτουν στην σχετική προστατευτική νομοθεσία, καθώς η επεξεργασία τους δεν εγείρει κινδύνους για τα ατομικά δικαιώματα. Εδώ όμως είναι σαφές ότι η διαβίβαση αφορά ατομικά προσωπικά δεδομένα πολιτών.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι η Αρχή θεωρεί ότι πρόκειται μόνο για “απλά” κι όχι για ευαίσθητα δεδομένα, ενώ στην επιχείρηση αυτή εμπλέκεται και το ΙΚΑ και, κατά το άρθρο 2(β) του ν.2472, τα δεδομένα που σχετίζονται με την κοινωνική πρόνοια χαρακτηρίζονται από τον νόμο ως “ευαίσθητα”, κάτι το οποίο έχει ξεφύγει τελείως από την γνωμοδότηση.
Επίσης προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση ότι η Αρχή, παρά την ασάφεια των σκοπών της διαβίβασης, κρίνει ότι δεν χρειάζεται να ενημερωθούν οι πολίτες, αφού όλα προβλέπονται στον νόμο, ενώ το άρθρο 11 παρ. 3 του ν.2472 ξεκάθαρα αναφέρει ότι το υποκείμενο των δεδομένων ενημερώνεται πριν τα δεδομένα ανακοινωθούν σε τρίτους”.
Ο Δήμος της Αθήνας δαγκώνει.
Από αύριο Τρίτη 31 Μαίου, ο Δήμος Αθηναίων, (cityofathens.gr) “βάζει τελεία” στην αντικοινωνική στάθμευση υιοθετώντες τις δαγκάνες στους τροχούς των αυτοκινήτων που θα παρκάρουν παράνομα σε ράμπες αναπήρων, πλατείες και πεζοδρόμους. Αρχικά, το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Σταδίου, Αθηνάς, Μητροπόλεως και Κολοκοτρώνη.
Από τον περασμένο Οκτώβριο που επαναδραστηριοποιήθηκε, η Δημοτική Αστυνομία έχει βεβαιώσει 56 .000 παραβάσεις (κλήσεις) για παράνομη στάθμευση και 184.000 παραβάσεις για την ελεγχόμενη στάθμευση. Είναι γνωστό ότι άμεσα πληρώνει τις κλήσεις μόνον ένα 20% των παραβατών ενώ σημειώνουμε το νομικό παράδοξο (να το πούμε κομψά…) η Δημοτική Αστυνομία να μην έχει δικαίωμα να αφαιρεί πινακίδες παρανόμως σταθμευμένων πάνω σε πλατεία παρά μόνο σε δρόμους με απαγορευτικό στάσης και στάθμευσης (πχ. οδός Σόλωνος).
Σύμφωνα με το μέτρο λοιπόν, η δαγκάνα θα τοποθετείται στον αντικοινωνικά σταθμευμένο και για ν’αφαιρεθεί θα πρέπει να καταβληθεί το πρόστιμο επί τόπου αλλιώς το αυτοκίνητο θ’απομακρύνεται με γερανό. Η δημοτική αρχή πιστεύει ότι έχει την αμέριστη στήριξη των πολιτών στην απόφασή της αυτή.
Μιας και μιλάμε για την πρωτεύουσα, ας καταγράψουμε και μια καλή είδηση. Ο Δήμος της Αθήνας δεν… δαγκώνει μόνο. Κατά το 2016 πέτυχε νέα άνοδο (cityofathens.gr) στη διεθνή κατάταξη διοργάνωσης συνεδρίων και συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των 25 σημαντικότερων συνεδριακών προορισμών στον κόσμο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του International Congress and Convention Association (ICCA).
40 χρόνια Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στην Ευρώπη και η συμβολή προσωπικοτήτων του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το “Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα” (EPP) λοιπόν, γιορτάζει σε πανηγυρική του συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο, τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από τη δημιουργία του.
Από την Ελλάδα, στο ΕΛΚ συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η δήλωση που έκανε σήμερα ο Πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προσερχόταν στην πανηγυρική συνεδρίαση.
Τί είναι, όμως, το ΕΛΚ; Ζητήσαμε τη βοήθεια της Αναπληρώτριας Γραμματέως Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, κυρίας Μαίης Ζαννή, για να επιμεληθούμε πέντε #facts για το ΕΛΚ. Τα διαβάζετε εδώ.