Edito: “Ν’αποκτήσει η Ελλάδα ένα σαφές business plan”.

Του Christian Thomas*

Παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων (M&A) βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα παγκοσμίως λόγω της αστάθειας των αγορών κυρίως από  γεωπολιτικούς παράγοντες (κίνδυνος Brexit, προσφυγικό, εκλογές στις ΗΠΑ, τρομοκρατία κλπ), οι συνθήκες που αρχίζουν να διαμορφώνονται στην Ελληνική αγορά μετά την αναμενόμενη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος από τους πιστωτές της χώρας, μας κάνει να αισιοδοξούμε για έντονη επενδυτική κινητικότητα κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2016.

Αναγνωρίζοντας ότι τα νέα δημοσιονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα θα προκαλέσουν επιβράδυνση της οικονομίας σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, θεωρούμε ότι η υλοποίηση του συμφωνημένου μεταρρυθμιστικού πακέτου αναμένεται να αντισταθμίσει τις απώλειες και να δώσει μια αναπτυξιακή διάσταση υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι stakeholders (πολιτικοί, επιχειρηματίες, τράπεζες, κλπ) θα λειτουργήσουν συντεταγμένα και με όραμα.

Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες θα καθορισθούν σε σημαντικό βαθμό από συγκεκριμένους άξονες δράσης όπως θα διαμορφωθούν κυρίως από την σύσταση του νέου υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων, την πώληση των non-core assets των συστημικών τραπεζών π.χ. θυγατρικές, ασφαλιστικές, εταιρείες leasing, ξενοδοχεία, το επενδυτικό πρόγραμμα Juncker, την ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων και τις ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών corporates που έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

Πολλά από τα private equities και τα hedge funds που κοιτάνε αυτή την στιγμή την Ελλάδα διαθέτουν εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν αναλάβει την αξιολόγηση επενδυτικών ευκαιριών σε όλους τους τομείς της οικονομίας μας, με τη βοήθεια και συνδρομή εταιρειών με μεγάλη τεχνογνωσία, που διαθέτουν διεθνή εμπειρία και εξειδίκευση στην υποστήριξη πολύπλοκών συναλλαγών είτε buy-side είτε sell-side. Οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά ύστερα από μια μεγάλη περίοδο αδράνειας και απογοήτευσης.

Με την ολοκλήρωση του απαιτητικού νομοθετικού έργου από το ελληνικό κοινοβούλιο (π.χ. νέα συμπληρωματικά μέτρα/προληπτικός μηχανισμός), την αναμενόμενη επαναφορά της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ και την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, εκτιμούμε ότι έχουν διαμορφωθεί όλες οι συνθήκες για την βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας προς τους ξένους επενδυτές και είναι η κατάλληλη στιγμή να ασχοληθούμε επιτέλους με το πώς μπορούμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έφτασε η ώρα η Ελλάδα να αποκτήσει (η ίδια) ένα σαφές business plan.

* Ο κ. Christian Thomas είναι Συνεταίρος – Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Deal Advisory της εταιρείας KPMG στην Ελλάδα

Πέντε #facts από την εβδομάδα που μας πέρασε.

  • Δυο εβδομάδες μετά το Eurogroup της 24ης Μαίου και η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, ακόμα, οριστικά. Το οριστικό κλείσιμο αναμένουμε να γίνει τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν. Οι λεγόμενες “ουρές” που είχαν περισσέψει ήταν αρκετά σημαντικές κι ενώ η κυβέρνηση, στις αρχές της εβδομάδας, δεν διέψευσε την ύπαρξη επιστολής (#FACT) του ΥΠΟΙΚ Ευ.Τσακαλώτου προς τους δανειστές όπου φερόταν να δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει τα τελευταία προαπαιτούμενα, τελικά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία τα πέρασε και είπε κι ένα τραγούδι. Πάντως η ΕΚΤ δεν επανέφερε το waiver δηλαδή, τη δυνατότητα πρόσβασης στο φθηνότερο δανεισμό της Τράπεζας έναντι του ακριβότερου ELA από τον οποίο χρηματοδοτούνται τώρα οι ελληνικές τράπεζες.
  • Αυτή την εβδομάδα, τον θόρυβο τον δημιούργησε η ρύθμιση για τις offshore (#FACT) που αποκάλυψε εφημερίδα την προηγούμενη Κυριακή και που η κυβέρνηση εξαναγάστηκε να πάρει πίσω μετά από αντιδράσεις όχι μόνο της Αντιπολίτευσης αλλά και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Με νέα τροπολογία προχώρησε σε καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών σε εταιρείες στο εξωτερικό, μια τροπολογία που είναι αντικοινοτική. Κατάφερε όμως να προκαλέσει γκρίνια στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την απόφαση της ν’αποχωρήσει από την Βουλή την ημέρα της συζήτησης και ψήφισής της.
  • Στο προσφυγικό η κατάσταση έχει λάβει δραματικές διαστάσεις. Στα hotspot της Λέσβου και της Σάμου (FACT) ξέσπασαν σοβαρές ταραχές με το hotspot στη Μόρια (#FACT) της Λέσβου να καταστρέφεται ολοσχερώς από πυρκαγιά που ξέσπασε στη διάρκεια των ταραχών. Η ΜΚΟ Action Aid κατήγγειλε (#FACT) τις συνθηκες που επικρατούσαν εκεί μέχρι και την πυρκαγιά, απαράδεκτες. Η ΕΕ δεν είναι εντελώς άμοιρη ευθυνών. Η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε εφαρμοργή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου, προχωράει με αργά βήματα ( #FACT), ενώ η πολυεθνική δύναμη Frontex δεν έχει δικαιολογήσει ακόμα την ύπαρξή της στην περιοχή. H Διεθνής Αμνηστία, δημοσίευσε νέα έκθεση (#FACT)με την οποία ζητάει από την ΕΕ να καταργήσει μια ανεύθυνη και παράνομη συμφωνία.
  • Στην κοινωνία συγκλονίζει η έκκληση της οικογένειας (#FACT) του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα να παρέμβει η πολιτεία για να προχωρήσει η δίκη της Χρυσής Αυγής, μια έκκληση στην οποία ανταποκρίθηκε ο Πρωθυπουργός (#FACT). Το φαινόμενο της αρνησιδικίας, δηλαδή, της αδυναμίας της Πολιτείας να αποδόσει δικαιοσύνη είναι εδώ και χρόνια η μόνιμη κατάσταση που βιώνουμε οι πολίτες και συνιστά κατάφωρη αδικία και πρέπει να προσμετράται ως βαρύ πλήγμα στη δημοκρατία. Σε μια άλλη υπόθεση, του τραγικού νεαρού αυτόχειρα Βαγγέλη Γιακουμάκη, η διαρροή στοιχείων της δικογραφίας (#FACT)(σαφώς παράνομη) δίνει αυτή τη φορά την ευκαιρία σε όλους μας, να δούμε με τα μάτια μας τί σημαίνει bullying. Τέλος, στο πεδίο της καθημερινότητας, ο Δήμος Αθηναίων αποφασίζει να βάλει ένα τέλος στην αντικοινωνική στάθμευση, λαμβάνοντας σοβαρά μέτρα (#FACT).
  • Σε μια δύσκολη περίοδο για τον προσφυγικό και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας να παραπέει, το γερμανικό κοινοβούλιο, αποφάσισε (#FACT) την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων προκαλώντας την οργή της Άγκυρας. Στο πλημμυρισμένο Παρίσι, ο Πρόεδρος Ολάντ προσπαθεί να αναβιώσει (#FACT)τις συζητήσεις για το Μεσανατολικό. Και σε μια συγκυρία που η Ευρώπη περνάει τη σοβαρότερη κρίση ταυτότητας στην ιστορία της το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική δύναμή της γιορτάζει τα 40 του χρόνια (#FACT). Στην καρδιά της Ευρώπης αλλά εκτός του πολιτικού σχηματισμού της Ένωσης, το τούνελ στο Gotthard (#FACT) της Ελβετίας, το μεγαλύτερο στον πλανήτη, ενώνει τον Βορρά με τον Νότο δίνοντας έναν αέρα στη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών αλλά χωρίς να δημιουργεί την παραμικρή αισιοδοξία για τη διεύρυνση της ουσιαστικής, πολιτικής Ένωσης μπροστά μάλιστα στην πρόκληση της οικονομικής κρίσης και του προσφυγικού ζητήματος.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: #wildforlife

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ως θεματική το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς απέναντι στο οποίο ο ΟΗΕ μας καλεί να επιδείξουμε μηδενική ανοχή. Το σύνθημα της καμπάνιας είναι Get Wild For Life. Δηλαδή “Αγρίεψε για να προστατεύσεις την άγρια ζωή”.

Το παράνομο εμπόριο άγρων ζώων είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα είδη στον πλανήτη. Η αλλαγή στις χρήσης γης, η αλλαγή του κλίματος, οι πολεμικές συγκρούσεις αλλά κυρίως η αύξηση της ζήτησης σε προϊόντα που σχετίζονται με την άγρια ζωή έχει δημιουργήσει οργανωμένα κυκλώματα που νέμονται την άγρια ζωή. Ελέφαντες, τίγρεις, θαλάσσιες χελώνες, ρινόκεροι, είναι μέσα στα ζώα που απειλούνται περισσότερο.

Ο ΟΗΕ μας καλεί να συμμετάσχουμε στο καθολικό μποϋκοτάζ κάθε προϊόντος που σχετίζεται με την παράνομη εκμετάλλευση της άγριας ζωής στον πλανήτη και να ενώσουμε τις φωνές μας για την καταδίκη των πρακτικών αυτών.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Αθήνα.

Αύριο Κυριακή 5 Ιουνίου, στον Εθνικό Κήπο, η Αθήνα γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Από τις 10 το πρωί, έως τις 3 το μεσημέρι, ο δήμος Αθηναίων συνεργάζεται με το WWF Ελλάς και θέτει υπό την Αιγίδα του την εκδήλωση που διοργανώνει, μαζί με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την Ποδηλ-Αττική Κοινότητα, το British Council, τηνΕθνική Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την ομάδα Street Workout Athens, τη yoga sto alsos, το Circus Dayz, το Playroom, την ethelon, την MONUMENTA και την ομάδα Πυγολαμπίδες.

Ο Εθνικός Κήπος θα φιλοξενήσει παιδιά και ενήλικες για δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα: Εξερεύνηση και ξενάγηση στον Κήπο, τρέξιμο, ανάγνωση παραμυθιών, μουσικές εκπλήξεις, ακροβατικά, yoga, ομαδικά παιχνίδια.

Στο μήνυμά του για την ημέρα ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης αναφέρει: “Ο δήμος της Αθήνας, έχει δώσει τα τελευταία χρόνια προτεραιότητα σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, όπως η “Ανθεκτική Αθήνα” (100 Resilient Cities), το σχέδιο δράσης για την Κλιματική Αλλαγή (C40), το σχέδιο για την αντιμετώπιση καυσώνων, η απογραφή εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου, η ενίσχυση του πρασίνου σε πλατείες, λόφους και άλση, οι νέες δενδροφυτεύσεις, η κατασκευή πράσινων δωμάτων σε σχολεία και η μεταφύτευση, στην πόλη, αιωνόβιων ελαιόδεντρων”

Μεγάλος δωρητής του προγράμματος WWF Καλύτερη Ζωή είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και υποστηρικτής το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

 

Από τις 10:00 μέχρι τις 15:00 εκείνης της ημέρας, παιδιά και ενήλικες προσκαλούνται να συμμετάσχουν σε μία σειρά από δράσεις με «πράσινο χαρακτήρα»

Διαβάσαμε και προτείνουμε.

Ξεκινάμε με κάτι που ακούσαμε. Την συνομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου (amagi.gr) με την Μαρία Τσάκου και τον Κωστή Λυμπουρίδη στον Amagi και με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του πρώτου. Τη βρήκαμε ενδιαφέρουσα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη συγκεκριμένη συνομιλία επιδεικνύει εκτός από τη γνωστή του οξυδέρκεια μια ευρύτητα πνεύματος και μια καλή γνώση του διεθνούς τοπίου.

Πάλι στον Amagi, μας αρέσει πολύ η σειρά άρθρων της Χρυσούλας Δημοπούλου που είναι οδηγός ταξί και καταγράφει τις εμπειρίες της στο τιμόνι τόσο με τους πελάτες αλλά και την πόλη. Κατεξοχήν αστικά χρονογραφήματα αυτά της Χρυσούλας Δημοπούλου σπανίζουν ως είδος. Αυτή την εβδομάδα γράφει για τις νυχτερινές διαδρομές με το ταξί.

Επαγγελματίας της επικοινωνίας, ο Στάθης Χαϊκάλης γράφει για τις νέες τεχνολογίες εδώ και χρόνια, πριν την επικράτηση του διαδικτύου. Στο άρθρο του στη Lifo αναστοχάζεται πάνω στη χρήση των social media και το δίπολο ψηφιακής/αναλογική ζωής: “Και τώρα, πώς θα βγούμε από τις ψηφιακές φούσκες;”.

Στη LIFO ο Μιχάλης Μιχαήλ, γράφει για ένα εμβληματικό εστιατόριο με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Η ιστορία του εστιατορίου υψηλής γαστρονομία “Σπονδή” ξεδιπλώνεται μέσα από την αφήγηση του ιδιοκτήτη του Απόστολου Τραστέλλη και των συνεργατών του. Τ’αστέρια Μισελέν λάμπουν στο Παγκράτι. Πολύ ωραίο κείμενο, να το διαβάσετε: “Είκοσι χρόνια εστιατόριο “Σπονδή”.”.

Έχω πολύ έντονες απόψεις για το θέμα και θ’αποφύγω να τις εκφράσω. Η ιστορία του γορίλλα Harambe που σκοτώθηκε από τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου στο Cincinnati όταν παιδάκι διέφυγε της προσοχής των γονιών του και μπήκε στο κλουβί του δημιούργησε θύελλα πολλών και ποικίλλων αντιδράσεων στις ΗΠΑ. Το Atlantic αναλαμβάνει ν’απαντήσει στην εύλογη ερώτηση εαν χρειαζόμαστε στ’αλήθεια τους ζωολογικούς κήπους. “Do we need zoos?”

Κυκλοφορεί στα Ελληνικά το μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς “Ο αχός της Εποχής” (Μεταίχμιο) που διαπραγματεύεται τη ζωή του συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Το βιβλίο έχει δημιουργήσει αρκετές συζητήσεις για τις συνθήκες καλλιτεχνικής δημιουργίας την εποχή του καθεστώτος του Στάλιν. Τί ήταν όμως τελικά ο Σοστακόβιτς; Ένα πειθήνιο όργανο του Στάλιν ή ένας σιωπηλός αντιφρονών; Το άρθρο του New York κάνει μια ανασκόπιση στις διαμάχες γύρω από την πραγματική πολιτική τοποθέτηση του συνθέτη: “Julian Barnes and the Shostakovich Wars”.

Με την επίσκεψη Πούτιν στη χώρα μας να βρίσκεται ήδη πίσω μας βρήκαμε ενδιαφέρουσα αυτή τη μικρή ανάλυση του Economist για τον Ρώσο πρόεδρο και την εκκλησιαστική διπλωματία, όπως το θέτει κάπως κομψά. “Greece, Russia and the Religious Diplomacy”.