Λίγες οι ειδήσεις σήμερα. Πολύ φλυαρία και αντεγκλήσεις άνευ ουσίας. Σταθήκαμε σε μία “πολιτική κόντρα”, ωστόσο κι αυτό γιατί αφορά τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας και αναφερόμαστε, βέβαια, στις περίεργες δηλώσεις του κ.Φίλη για την προγραμματισμένη αντικυβερνητική διαμαρτυρία ομάδας πολιτών. Αναρωτιόμαστε αν τεστάρει την ανοχή μας με τις διαρκείς προκλήσεις του. Στην Ισπανία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των Podemos και βλέπουμε σε επανάληψη τη γνωστή ιστορία κάθε ευρωπαϊκής χώρας που διέβη το κατώφλι του Δ.Ν.Τ. Συνεδριάζει η Λέσχη Μπίλντερμεργκ στη Δρέσδη, η χαρά των συνομωσιολόγων από τη μία αλλά και ημών που μας αρέσει να αποδομούμε τις συνομωσίες από την άλλη. Ένας σημαντικός επιστήμονας και Έλληνας, ο Άγγελος Δεληβοριάς, εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: σκάρτο δεκάλεπτο.
Πέμπτη 9 Ιουνίου: Δοκιμάζει την ανοχή των πολιτών;
Περίεργες αντιλήψεις περί δημοκρατίας.
Τα νέα διαδόθηκαν πολύ γρήγορα μέσω του διαδικτύου. Η πληροφορία ότι ομάδα πολιτών διοργανώνει την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 8.00 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος αντικυβερνητική διαδήλωση με αίτημα “Παραιτηθείτε”, προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, μεγάλο ενδιαφέρον και αμέσως ξέσπασε συζήτηση, εντός του ευρύτερου αντικυβερνητικού στρατοπέδου που αυτοπροσδιορίζεται με το γενικό τίτλο “Μένουμε Ευρώπη”, για το αν έπρεπε να πραγματοποιηθεί η διαμαρτυρία αυτή. Από κοντά και τα διάσημα, πλέον, σε όλους τρολ του διαδικτύου. Ειδικά αυτά που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν ποικιλλοτρόπως: είδαμε από άγρια πλάκα (σ’αυτό βοήθησε λίγο και η…αισθητική της πρόσκλησης στη διαδήλωση) μέχρι επιθέσεις και character assassination σε βάρος όσων εμφανίστηκαν ως διοργανωτές της διαμαρτυρίας.
Το ζήτημα όμως πήρε άλλες διαστάσεις όταν κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να τοποθετούνται για το θέμα που τελικά δεν ήταν άλλο από μια απλή πολιτική διαμαρτυρία, σαν τις εκατοντάδες που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Η ελεύθερη διαμαρτυρία, εξάλλου, είναι βασικός δείκτης υγείας μιας δημοκρατικής κοινωνίας.
Η δήλωση του Υπουργού Παιδείας κ.Νίκου Φίλη ότι η διαμαρτυρία αυτή είναι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητες προκάλεσες, όπως ήταν αναμενόμενο, θύελλα αντιδράσεων. Σωστά η αντιπολίτευση παρενέβη με ανακοίνωσή (nd.gr). Η ΝΔ βέβαια, έφτασε στο σημείο να ζητήσει την παραίτησή του για να προκαλέσει την αντεπίθεση του κ.Φίλη (naftemporiki.gr) που χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία ακροδεξιάς κατεύθυνσης!
Τελικά, σήμερα το απόγευμα το Μαξίμου δήλωσε (naftemporiki.gr) (μέσω κύκλων) ότι ο κ.Φίλης εξέφρασε προσωπικές του απόψεις και ότι το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι ελεύθερο.
Το γεγονός ότι συζητάμε και μόνο αν είναι ελεύθερο και συνταγματικό να διοργανώνουν πολίτες μια αντικυβερνητική διαμαρτυρία είναι από μόνο του βαθιά προβληματικό. Ίσως έπρεπε να έχουμε φανταστεί ότι θα φτάσουμε εδώ από πέρυσι των Φεβρουάριο όταν γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών, για δυτική χώρα, συγκεντρώσεων (ethnos.gr) *υπέρ* μιας κυβέρνησης και μάλιστα πριν καλά-καλά αυτή κλείσει ένα μήνα στην εξουσία.
Όλα αυτά οφείλουμε να τα επισημαίνουμε και να τ’αξιολογούμε.
Εκλογές στην Ισπανία: Οικεία ιστορία.
Με την προεκλογική περίοδο σε πλήρη εξέλιξη καθώς οι επαναληπτικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 26 Ιουνίου, οι Ισπανοί φαίνεται να επιθυμούν να δώσουν ένα τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι εκλογές του Δεκεμβρίου. Η Ισπανία ακολούθησε την τάση των υπολοίπων χωρών που πέρασαν την πόρτα του ΔΝΤ κι από ένα ισχυρό δικομματικό σύστημα βρέθηκε με τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα αλλά αδυναμία της Βουλής να δώσει κυβέρνηση.
Το ερώτημα δεν είναι ποιο κόμμα θ’αναδειχτεί πρώτο, αυτό, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είναι το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι όσο ποιο θα είναι το δεύτερο. Όλα δείχνουν ότι δεύτερο κόμμα (CNN-Greece) θ’αναδειχτεί η συμμαχία των ακροαριστερών Podemos με την Ενωμένη Αριστερά (μέτωπο του Κομμουνιστικού Κόμματος) κάτι που μετά από ένα και πλέον αιώνα θα αφαιρέσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα την ηγεμονία στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.
Η στάση που θα κρατήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στο παιχνίδι των μετεκλογικών συνεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν είναι γνωστή. Sύμφωνα με αναλυτές θα προτιμήσουν να μην συνεργαστούν με τους Podemos και τους Κομμουνιστές με αποτέλεσμα ο Ραχόι με το πιο φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos (κάτι σαν το δικό μας “Ποτάμι”) να σχηματίσουν, τελικώς, κυβέρνηση.
Οι Ισπανοί μπορεί να επιθυμούν αλλαγή του πολιτικού τοπίου αλλά θα βρεθούν ξανά με πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι. Και η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Συνεδριάζει η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ.
Ομολογούμε ότι πληκτρολογούμε την είδηση χαμογελώντας πονηρά γιατί από τις “συνομωσίες” είναι αυτή που μας διασκεδάζει περισσότερο. Συνεδριάζει στη Δρέσδη της Γερμανίας η περίφημη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ και φέτος, ανάμεσα στους 130 απολύτως εκλεκτούς προσκεκλημένους, ανάμεσά τους τρεις Πρωθυπουργοί, είναι και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Καταγράφουμε την είδηση σε πείσμα των συνομωσιολόγων γιατί είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, η πολιτική της ηγεσία να έχει την ευκαιρία να συνομιλεί με τους ισχυρούς του πλανήτη και μάλιστα σε καθεστώς απολύτης ελευθερίας αφού δεν τηρούνται πρακτικά και οι συμμετέχοντες δεσμεύονται να μην αποκαλύψουν τί συζήτησαν κατά τις συναντήσεις τους εκεί.
Σύμφωνα με το Quartz κατά τη φετινή συνεδρίαση της Λέσχης θα συζητηθεί το μεταναστευτικό και η Κίνα αλλά και το λεγόμενο precariat. Τί είναι αυτό; Η νέα δυναμική τάξη των ταλαντούχων, ανέργων ή ημιαπασχολούμενων που είναι ή αισθάνονται αποκλεισμένοι από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων και γιγαντώνουν με την ψήφο τους λαϊκιστές υποψηφίους όπως ο Τράμπ ή άλλους ομοειδείς στη Μεγάλη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι ο μόνος Έλληνας που θα συμμετέχει. Στη γρήγορη ματιά που ρίξαμε στη λίστα (Bilderbergmeetings.org) είδαμε τα ονόματα του Γιώργου Λογοθέτη και του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.
Για να λαμβάνετε στο εμέηλ σας το δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας εγγράφεστε εδώ.
Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Άγγελος Δεληβοριάς
Ο αρχαιολόγος Άγγελος Δεληβοριάς, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, εξελέγη σήμερα από την Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό της μέλος (Kathimerini.gr).
Ό,τι και να πούμε εμείς για τον βίο και την πολιτεία του Άγγελου Δεληβοριά είναι λίγο μπροστά στο μέγεθος και την προσφορά του στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά αλλά και τη μάχιμη αρχαιολογία. Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και δημοφιλείς προσωπικότητες από το χώρο του Πολιτισμού ο κ.Δεληβοριάς άφησε εποχή ως διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Όσοι παρακολουθήσαμε ως φοιτητές της Αρχαιολογίας, τις διαλέξεις του δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον παθιασμένο του λόγο, διαποτισμένο από τις αρχές του Ανθρωπισμού.
Με καμάρι, ξανασυνδέουμε, μια συζήτηση που είχαμε μαζί του πριν από λίγα χρόνια για λογαριασμό της Lifo (Lifo.gr).