Edito: “Όταν έρθει η ανάπτυξη με τί θα μοιάζει;”

*Του Νίκου Μωραϊτάκη.

Όταν έρθει η ανάπτυξη, με τι θα μοιάζει; Το ερώτημα δεν είναι περιπαικτικό αλλά ουσιαστικό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μεγαλώσει μια οικονομία. Aν θέλουμε να ξέρουμε τι είδους ανάπτυξη φαντάζεται η κυβέρνησή μας αρκεί να κοιτάξουμε τι πολιτικές εφαρμόζει σε σχέση με τις επιχειρήσεις.

Έκανα σήμερα το λογαριασμό των νέων μέτρων για τους εργαζόμενούς μας. Είμαστε μία εξαγωγική επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας. Οι άνθρωποί μας είναι πτυχιούχοι και υψηλά αμοιβόμενοι. Οι καθαρές αποδοχές των περισσοτέρων θα μειωθούν από 15% εώς 25%, ποσό που δεν αντισταθμίζεται εύκολα με αυξήσεις – ειδικά όταν τα μισά πάνε στο κράτος. Αυτό υποβαθμίζει την ικανότητά μας να προσελκύσουμε στελέχη υψηλών δεξιοτήτων που απαιτούν μεγάλα εισοδήματα (π.χ. άνω των €50.000) ή την προοπτική να εξελιχθούν μισθολογικά στο μέλλον.

Στο δυτικό κόσμο οι εταιρίες τεχνολογίας δίνουν μάχη για εξειδικευμένο προσωπικό κι εμείς πάμε με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Έχουμε χιλιάδες μορφωμένους νέους σε μια χώρα με χαμηλό κόστος ζωής αλλά οι φόροι και εργοδοτικές εισφορές εξαλείπτουν το οποιοδήποτε πλεονέκτημα θα είχαμε απέναντι στην ξένη επιχείρηση. Το κράτος λέει στον επιχειρηματία “εδώ θα έχεις μόνο κατώτερα στελέχη, τις καλές δουλειές να τις φτιάξεις σε άλλη χώρα”. Στον εργαζόμενο λέει “αν έχεις ικανότητες διεθνούς επιπέδου, πήγαινε να βρεις δουλειά αλλού.” Και να μην μεταναστεύσουν, τι κίνητρο μπορεί να έχουν να δουλέψουν σε υγιείς επιχειρήσεις που δεν επιτρέπουν τη φοροδιαφυγή; Πως θα αποταμιεύσουν για να επενδύσουν σε μελλοντικές επιχειρήσεις ή στην επιμόρφωση της επόμενης γενιάς;

Ξέρω, δύσκολα θα συμπονέσει κανείς την “πλουτοκρατία” των 50 και 60 χιλιάδων ευρώ που θα πληρώσουν περισσότερο φόρο. Για να το σκεφτούμε όμως λίγο αυτό. Πόσο λογικό είναι; Ονειρευόμαστε δηλαδή μια οικονομία που ευνοεί μόνο την χαμηλόμισθη και ανειδίκευτη εργασία;

Το 69% των φόρων φυσικών προσώπων το πληρώνουν οι “υψηλόμισθοι” των €42.000 και άνω. Κατά κανόνα είναι μισθωτοί σε ιδιωτικές εταιρίες γιατί σε όλες τις χώρες οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρο-επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν περισσότερο, και στην Ελλάδα οι μεγάλες εταιρίες είναι πάρα πολύ λίγες.

Μεγάλες επιχειρήσεις χρειαζόμαστε και για να έχουμε διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα που φέρνουν έσοδα από εξαγωγές. Αυτές θα εκπαιδεύσουν στελέχη, θα φέρουν κεφάλαια ξένων επενδυτών, θα χρηματοδοτήσουν έρευνα και θα δημιουργήσουν δουλειές για μία μεσαία τάξη μορφωμένων πολιτών δυτικού κράτους. Δουλειές με μεγαλύτερες αμοιβές και προοπτικές εκπάιδευσης και εξέλιξης.

Για να φτιαχτούν τέτοιες επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να μπορούν να προσλάβουν στελέχη υψηλών δεξιοτήτων. Αυτοί θα μας ξελασπώσουν, αυτοί θα παράγουν πλούτο και θα πληρώσουν τις συντάξεις των γονιών μας τις επόμενες δεκαετίες. Αυτοί θα ιδρύσουν τις μεγάλες επιχειρήσεις του μέλλοντός μας. Γι’αυτούς θα έρθουν πολυεθνικές εταιρίες από το εξωτερικό να στήσουν διοικητικές μονάδες στη χώρα μας.

Η παλαβή εχθρότητα προς τους “υψηλά αμοιβόμενους” εξωθεί στην παραοικονομία ή στην μετανάστευση το πιο πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο της κοινωνίας μας. Δεν ξέρω αν θα έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Αν θέλουμε όμως να μοιάζει με δυτικό τεχνολογικό καπιταλισμό, με μεσαία τάξη που έχει ευρωπαικά πρότυπα διαβίωσης και πολιτικής συνείδησης, αυτό δεν θα γίνει με τις πολιτικές που ακολουθούμε σήμερα.

*Ο κ.Νίκος Μωραϊτάκης είναι διευθύνων σύμβουλος της Workable. Η Workable είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογική εταιρία στην Ελλάδα. Απασχολεί 95 εργαζομένους, εξυπηρετεί 5,000 πελάτες σε 88 χώρες και έχει αντλήσει $33 εκ χρηματοδότηση από διεθνείς επενδυτικούς οίκους.

Για να λαμβάνετε στο εμέηλ σας το δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, γραφτείτε εδώ

Brexit

17.410.742 Βρετανοί, σύμφωνα με επίσημα, τελικά αποτελέσματα, αποφάσισαν την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το γεγονός τα γράψαμε ήδη από χθες εδώ.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην ηπειρωτική Ευρώπη είναι η συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο οι Υπουργοί των Εξωτερικών των έξι χωρών που ίδρυσαν την Ένωση. Οι Υπουργοί της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Βελγίου και Ολλανδίας, ζήτησαν την άμεση έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.  Την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, Τζόναθαν Χιλ υπέβαλλε την παραίτησή του. Ο Χιλ είχε αναλάβει το υψηλόβαθμο χαρτοφυλάκιο των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, κατόπιν εισήγησης του Ντέιβιντ Κάμερον, στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. To χαρτοφυλάκιο των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Από την άλλη πλευρά της Μάγχης οι επικεφαλείς της καμπάνιας του Brexit δηλώνουν ότι δεν βιάζονται να ξεκινήσουν τη διαδικασία αποχώρησης. “Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να επικαλεσθούμε γρήγορα το Άρθρο 50”, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο επικεφαλής της εκστρατείας Vote Leave Μάθιου Έλιοτ. “Είναι καλύτερα να κατακάτσει η σκόνη το καλοκαίρι και στο διάστημα αυτό να γίνουν ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με άλλα κράτη”, υποστήριξε. Μάλιστα.

Δεν ανθολογούμε στις ειδήσεις μας τα ρεπορτάζ που παρουσιάζουν μετανιωμένους ψηφοφόρους του Brexit. Τα θεωρούμε αποσπασματικά και παραπλανητικά και πιστεύουμε ότι η έστω και έμμεση αμφισβήτηση μιας ξεκάθαρης απόφασης που ελήφθη με μια δημοκρατική διαδικασία, μόνο κακό κάνει στη δημοκρατία.

Αντιθέτως βρίσκουμε ενδιαφέρουσα την ποιοτική ανάλυση της ψήφου που δημοσίευσε ο Guardian καθώς και την οπτικοποίηση των στοιχείων από το YouGov που δημοσιεύει το Politico. Επιλέγουμε:

Ηλικίες
Το 73% των νέων έως 25 ετών τάχθηκε υπέρ της Ε.Ε., ενώ το 60% των συνταξιούχων ψήφισε υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.
Με το Remain τάχθηκε και το 62% των ηλικιών 25 έως 34 ετών, ενώ το ίδιο ποσοστό στις ηλικίες 35 έως 44 ετών περιορίστηκε στο 52%.
Αντίθετα, το 56% των ηλικιών 45 έως 54 ετών και το 57% των ηλικιών 55 έως 64 ετών υποστήριξε το Leave.

Koινωνικά στρώματα
Το 57% των υψηλά αμειβόμενων κοινωνικών στρωμάτων τάχθηκε υπέρ του Remain, ενώ αντίθετα, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, σε ποσοστό 64%, στήριξαν το Leave.
Υπέρ του Remain τάχθηκε η πλειοψηφία των αποφοίτων πανεπιστημίου, ενώ αντίθετα, την έξοδο από την Ε.Ε. στήριξε η πλειονότητα των απόφοιτων δευτεροβάθμιας ή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θρήσκευμα.
Το 58% όσων δηλώνουν Χριστιανοί, τάχθηκε υπέρ του Leave, ενώ η συντριτική πλειοψηφία του Μουσουλμάνων (70%) υποστήριξε την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Πηγές: Ωραία διαδραστική απεικόνιση της πληροφορίας στο Politico. Σύνθετη αποτύπωση για έμπειρους Data blog του Guardian.

Τρία #facts από την εβδομάδα που πέρασε.

  • Την Τρίτη 21 Ιουνίου, εκταμιεύθηκε η δόση των 7,5 δις Ε (FACT) και κατατέθηκε στους ειδικούς λογαριασμούς του Υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος. Από το σύνολο του ποσού τα 5,7 προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους και τα 1,8 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ εξεφώνησε λόγο ασυνήθιστο (FACT) για το κόμμα του. Δεν υπερασπίστηκε απλώς την επιχειρηματικότητα αλλά μίλησε και την ευθύνη των επιχειρήσεων και την ανάγκη να γυρίσουν την πλάτη τους στο αμαρτωλό παρελθόν ενώ μίλησε και για την έννοια της κοινωνικής ευθύνης που δεν μεταφράζεται με το “να χτίζετε ένα εκκλησάκι στο χωριό σας”, όπως είπε χαρακτηριστικά.
  • Μαζί με την εκταμίευση της δόσης, ήρθε και η πολυαναμενόμενη επαναφορά του waiver που επιτρέπει στις ελληνικές τράπεζες την πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό. Τρεις δηλώσεις για την ελληνική οικονομία ορίζουν και τα όρια της αισιοδοξίας για το μέλλον. Έχουμε δρόμο ακόμα. Διαβάστε την σύνοψη των δηλώσεων εδώ.
  • Τετάρτη 22 Ιουνίου, την παραμονή του μοιραίου δημοψηφίσματος, ανακοινώθηκε (FACT) η συγκρότηση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής αφού επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάνω στη πρόταση της Επιτροπής για τη μετεξέλιξη της Frontex σε οργανωμένο σώμα Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Το νέο σώμα θα έχει σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα κράτη-μέλη θα διατηρήσουν την “κυριαρχία” τους πάνω στα σύνορά τους και θα διαχειρίζονται τα εξωτερικά τους σύνορα “καθημερινά”, σημειώνεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, ενώ ο νέος οργανισμός θα προσφέρει την “υποστήριξή” του, ενώ θα είναι σε θέση “να εντοπίζει τις αδυναμίες και να παρεμβαίνει και μάλιστα όχι όταν είναι πολύ αργά”.

Ισπανία: οι πρώτες κάλπες μετά το Brexit.

Αύριο οι Ισπανοί (Kathimerini.gr) και για δεύτερη φορά μέσα σ’έξι μήνες, προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν κυβέρνηση.  Τον προηγούμενο Δεκέμβριο το κεντροδεξιό  “Λαϊκό Κόμμα” και οι Σοσιαλιστές έχασαν την επί δεκαετίες κυριαρχία τους στα ευρωπαϊκά πράγματα από τους αριστερούς ριζοσπάστες Podemos και τους φιλελεύθερους Ciudadanos. Αποτέλεσμα ήταν το Δεκέμβριο να μην καταστεί δυνατή η συγκρότηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κάποια κυβέρνηση.

Η προεκλογική εκστρατεία αυτή τη φορά ήταν σύντομη και υποτονική και σύμφωνα με τις δημοσκοπίσεις, τη δεύτερη θέση θα καταλάβει ο συνασπισμός των Podemos με τους Κομμουνιστές ενώ φαίνεται πως το “Λαϊκό Κόμμα” θα καταφέρει να δημιουργήσει κυβέρνηση μειοψηφίας με την κοινοβουλευτική στήριξη των Ciudadanos. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία διαπραγμάτευση ή συνεργασία.

Οι εκλογές παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί διεξάγονται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση της Βρετανίας ν’αποχωρήσει από την ΕΕ και το αποτέλεσμα θα προσμετρήσει στη διαμόρφωση δυνάμεων και ισορροπιών στην ΕΕ εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την Μεγάλη Βρετανία.

Μπέρνι Σάντερς: “Θα ψηφίσω Χίλαρι”.

Η είδηση είναι χθεσινή (Naftemporiki.gr) αλλά μπορεί να παρέπεσε για τους περισσότερους λόγω των γνωστών γεγονότων. Την καταγράφουμε γιατί θέλουμε να την έχουμε καταχωρημένη και εδώ για το αρχείο μας.

Ο Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη Χίλαρι Κλίντον και θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις για να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τράμπ. Με αυτό τον τρόπο, έθεσε τέλος στην προεκλογική του εκστρατεία που καταγράφηκε ως φαινόμενο και συνεπήρε τα πλήθη, κυρίως νέους και γυναίκες που νιώθουν αποκλεισμένοι από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Στο #FACT αποφύγαμε συνειδητά ν’ανθολογούμε ειδήσεις από τις αμερικανικές προκριματικές γιατί η διαδικασία ήταν πολύ σύνθετη και πιστεύουμε ότι δεν θα συμβάλλαμε στην ενημέρωσή σας αν απλώς αντιγράφαμε ό,τι αντέγραφαν και οι άλλοι, χωρίς να τα πολυκαταλαβαίνουν. Ετοιμάζουμε όμως ένα ειδικό αφιέρωμα με μια ανασκόπιση για όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Διαβάσαμε και προτείνουμε

Ήδη από χθες σας προτείναμε τις τρεις πρώτες σοβαρές αναλύσεις για το Brexit, όλες στ’Αγγλικά. Στα Ελληνικά μπορείτε να διαβάσετε μια παρουσίαση από τις πρώτες εκτιμήσεις που κυκλοφορούν για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον Ευτύχη Βαρδουλάκη στην “Καθημερινή”,“ΕΕ – πολίτες: Η ανολοκλήρωτη σχέση”.

Βρήκα ενδιαφέρουσα την ανάλυση του Γιάννη Κωνσταντινίδη και της Βένης Μουζακιάρη που γράφτηκε πριν από την ψηφοφορία και καταγράφουν τους παράγοντες που θα έπαιζαν ρόλο στην έκβαση του αποτελέσματος βάσει των ερευνών κοινής γνώμης που δημοσιεύονταν μέχρι τη στιγμή που έγραψαν το άρθρο, “Τι μπορεί να έγινε στη Βρετανία;”.

Το άρθρο αυτό τάραξε το διαδίκτυο και ειδικά όσους παρακολουθούν θέματα δικαιωμάτων. Ρεπόρτερ του Mother Jones εργάστηκε για τέσσερις μήνες ως φρουρός σε ιδιωτική φυλακή των ΗΠΑ και περιγράφει την εμπειρία του και ναι, είναι αυτό που φαντάζεστε. Οι ιδιωτικές φυλακές, η ύπαρξη των οποίων επιτρέπεται στις ΗΠΑ, είναι από τα πλέον αποτυχημένα μοντέλα ανάπτυξης και διαχείρισης σωφρονιστικών καταστημάτων στον πλανήτη. Πολλοί εδώ και χρόνια μιλάνε για παραβιάσεις στοιχειωδών δικαιωμάτων καθώς και για άθλιες συνθήκες διαβίωσης κρατουμέων. Το άρθρο του Mother Jones είναι απλώς συγκλονιστικό.  “My four months as a private prison guard”.

Τη συνέντευξη της εβδομάδας την πήρε ο M.Hulot για τη LIFO. Η συνομιλία του με τον κ.Νίκο Τσακνή, συγγραφέα της “Εγκυκλοπαίδειας του μάγκας” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Καστανιώτη” είναι απολαυστική και ο κ.Τσακνής τα λέει και έξω από τα δόντια περιγράφοντας τους τύπους του μάγκα όπως τους έχουμε γνωρίζει και ζήσει μέσα από την πολιτική ζωή της χώρας. “Από τους μάγκες ως τα λαμόγια: Η καταγωγή και εξέλιξη του χειρότερου είδους Έλληνα”.

Το ανθολογούμε περισσότερο για το ύφος του άρθρου το οποίο βέβαια έχει και ζουμί. Ο καθ. Γιώργος Μαυρογορδάτος ανθολογεί τα “μαργαριτάρια” στα Απομνημονεύματα του πρώην Βασιλιά Κωνσταντίνου. Εμείς γελάγαμε ολη την ημέρα που το διαβάσαμε, το προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Πολλά λάθη και ανακρίβειες ο Τέως αλλά όπως σημείωνει και ο καθηγητής “Τί να περιμένεις από κάποιον που αφιέρωνε καθημερινά 4 με 5 ώρες στο καράτε”. Διαβάστε το. “Αναπολήσεις και “αφηγήσεις” του τελευταίου βασιλέα”.