Καλημέρα σε όλους.
Σαν το γνωστό παραμύθι του Άντερσεν για τα “Νέα Ρούχα του Αυτοκράτορα” ο νέος εκλογικός νόμος-κουστουμάκι για την κυβέρνηση αλλά όχι ακριβώς στο νούμερό της, ψηφίστηκε χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, μπορεί να μην την άφησε γυμνή αλλά σίγουρα έμεινε έκθετη λόγω μεθοδεύσεων που προφανώς επιχειρήθηκαν άσχετα εαν δεν ευοδώθηκαν. Στην Τουρκία επιβλήθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο πλανήτης έκπληκτος παρατηρεί τις διαστάσεις που παίρνει το πογκρόμ Ερντογάν εναντίον των αντιπάλων του, για ένα πραξικόπημα που κράτησε μόλις λίγες ώρες. Η υπόθεση των 8 Τούρκοι αξιωματικών πήρε το δρόμο της για το Συμβούλιο των Εφετών. Ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση για νέες αφίξεις Τούρκων αντιπάλων του Ερντογάν και προσπαθεί να τις προλάβει ενισχύοντας τις περιπολίες στο Αιγαίο. Ανομία και ανασφάλεια στη Θεσσαλονίκη καθώς ο περιφερόμενος δήθεν αναρχικός θίασος No Border Camp που έχει καταλάβει το Πανεπιστήμιο της πόλης, γελοιοποιεί το κράτος δικαίου και τις αρχές της τάξης στη χώρα μας, ανεμπόδιστος, βέβαια, από την κυβέρνηση. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή των μικροομολογιούχων για το κούρεμα των ομολόγων τους με το PSI. Άλλη μια… αυταπάτη της κυβέρνησης που κατέληξε σε εξαπάτηση πολιτών. Στη Γαλλία και τη Βραζιλία γίνονται συλλήψεις από τις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες εκεί. Ο ΣΕΒ παίρνει θέση για ένα πολύ σοβαρό θέμα που παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη οικοκονομική ελευθερία στη χώρα μας, αυτή τη φορά μέσω της διαφημιστική δαπάνης. Την Κυριακή η επόμενη έκδοση του FACT με την αναγκαία αναγκαία ανασκόπιση μιας ειδησεογραφικά πυκνής εβδομάδας. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10 γεμάτα λεπτά.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (In.gr)και επί της αρχής και κατ’άρθρο, ο νέος εκλογικός νόμος που εισάγει το σύστημα της απλής αναλογικής
Η απλή αναλογική ψηφίστηκε με 179 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, καθώς δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε αρχικά επί της αρχής. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων. Κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. “Παρών” ψήφισε το ΚΚΕ, ενώ απείχε η Χρυσή Αυγή.
Η υπόθεση του εκλογικού νόμου και η συζήτηση που προκάλεσε, από την κατάθεσή του μέχρι και την ψήφισή του, φαινομενικά προκάλεσε κάποιες πολιτικές ζυμώσεις, φανέρωσε την εύλογη ανησυχία των μικρότερων κομμάτων για την κοινοβουλευτική τους επιβίωση, την αδυναμία όλων να προβλέψουν το εκλογικό τους μέλλον αλλά φανέρωσε και όσα είναι πρόθυμος ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Ο τρόπος που το κυβερνών κόμμα χειρίστηκε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, εγείρει πολλά σχετικά ερωτηματικά, ενώ οι απόπειρες βουλευτών του να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις “κατόπιν εορτής” μάλλον απέτυχαν.
Κατά τα λοιπά, η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έγινε όντως σε υψηλούς τόνους, όπως το κατέγραψαν και το ρεπορτάζ. Τουλάχιστον εμάς, μας εντυπωσίασε, για άλλη μια φορά, το εύρος των αποχρώσεων του αριστερισμού που ορίζουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας. Ένας χρόνος μετά το τρίτο μνημόνιο και κάποιοι μιλούν ακόμα για ριζοσπαστικές ανατροπές και ηθικά πλεονεκτήματα της αριστεράς! Αξιοσημείωτη για τη Νέα Δημοκρατία η σχεδόν χαοτική απόσταση στο επίπεδο μεταξύ του προέδρου της και της πλειοψηφίας των βουλευτών της, κάτι που δεν είναι και καλός οιωνός για τα περιθώρια που έχει το κόμμα να αλλάξει. Απολαύσαμε ένα κλασικό ρεσιτάλ λαϊκισμού από τον Βασίλη Λεβέντη ο οποίος έχει το ταλέντο του τυπικού λαϊκιστή να θέτει λογικοφανή ερωτήματα στα οποία δεν δίνει καμία απάντηση ενώ έχουμε, μάλλον, κουραστεί με τα αφηγήματα του Σταύρου Θεοδωράκη και τις εν είδη δημοσιογραφικής αποκάλυψης ιδιωτικών συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.
Επόμενο κοινοβουλευτικό ραντεβού σε λίγες ημέρες και στη συζήτηση για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα capital controls και τη “Διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη”.
Μια εβδομάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία και η τουρκική Εθνοσυνεύλευση, ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, την επιβολή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τρεις μήνες, επικυρώνοντας, στην πραγματικότητα, σχετική απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.
Η ΕΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της, μετά την ανακοίνωση της επιβολής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ανησυχία που εκφράστηκε επισήμως και δια στόματος της ύπατης εκπροσώπου της διπλωματίας της ΕΕ, Φρεντερίκα Μογκερίνι και του επιτρόπου για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν. Και οι δύο επίτροποι, κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και τις αρχές ελευθερίας.
Έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε εαν η απόφαση για την επιβολή εκτάκτου ανάγκης που σημαίνει και περιστολή των ατομικών ελευθεριών σε μία χώρα, θα επηρρεάσει την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την έκδοση των 8 στην Τουρκία.
Στην πρώτη συνέντευξη του (In.gr) μετά την επιβολή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που έδωσε χθες το βράδυ στο πρακτορείο “Ρώυτερς”, ο Ρ.Τ.Ερντογάν παραδέχεται αρκετά κενά στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Δεν απέρριψε το ενδεχόμενο νέας απόπειρας πραξικοπήματος όπως και της παράτασης της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης πέρα από τους τρεις μήνες. Είπε ακόμα ότι θεωρεί το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν ως υπονομευτές του πραξικοπήματος το οποίο και σκοπεύει να το αντιμετωπίσει ωσάν να έχει να κάνει με αυτονομιστική οργάνωση, όπως το PKK.
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αλεξανδρούπολης, επέβαλλε (Naftemporiki) στους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς ποινή φυλάκισης τριών μηνών, με τριετή αναστολή, για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Το βασικό επιχείρημα των 8 κατηγορούμενων είναι ότι δεν γνώριζαν ότι είχε γίνει πραξικόπημα και επιχείρησαν να εκτελέσουν εντολές κάτι που δεν κατάφεραν γιατί δεν γνώριζαν τί ακριβώς συνέβαινε, εκείνη τη στιγμή, στο τουρκικό έδαφος. Μετά το πέρας της διαδικασίας, μάλιστα η συνήγορος του ενός ανέγνωσε κοινή τους ανακοίνωση (Naftemporiki) με την οποία ζητούν συγγνώμη για την αναστάτωση που προκάλεσαν άθελά τους και επαναλαμβάνουν ότι δεν είναι πραξικοπηματίες.
Αίσθηση προκάλεσε η απόπειρα έξι Τούρκων δικηγόρων (Naftemporiki) να παραστούν στη δίκη ως πολιτική αγωγή, αίτημα που απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Μάλιστα ο ένας από αυτούς δημιούργησε και επεισόδιο, επιτιθέμενος φραστικά στους κατηγορούμενους.
Τί θα γίνει τώρα:
Οι 8 κρατούνται γιατί έχουν κάνει αίτηση ασύλου. Αλλιώς θα απελαύνονταν άμεσα. Την αίτηση πολιτικού ασύλου θα την εξετάσει το Συμβούλιο των Εφετών και στη συνέχεια ο Άρειος Πάγος. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει το δικαίωμα να αποφασίσει να μην τους εκδόσει εαν ο Άρειος Πάγος αποφανθεί θετικά αλλά όχι το αντίθετο.
*Ευχαριστούμε τον δικηγόρο κ.Αντύπα Καρίπογλου για τις διευκρινίσεις.
Πριν να συμπληρωθούν 24h από τη δήλωση (Kathimerini.gr) του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Ν.Τόσκα ότι η κατάσταση στο υπό κατάληψη Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης από το “No Border Camp” είναι απολύτως ελεγχόμενη και ότι η Αντιπολίτευση χάνει σε αξιοπιστία που το “ανεβάζει” ως μείζον, ομάδα ατόμων από την κατάληψη βανδάλισε το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ (Naftemporiki.gr), η επίθεση έγινε από ομάδα 20-30 ατόμων που πήγαν στο Δημαρχείο ως μέρος μεγαλύτερης ομάδας και αφού βανδάλισε το γραφείο Europe Direct καταστρέφοντας τηλέφωνα, υπολογιστές, αρχεία εγγράφων και πέταξε χρώματα στους τοίχους, αποχώρησε μόλις κατάλαβε ότι έγινε αντιληπτή από την αστυνομία.
Μετά την επίθεση στο Δημαρχείο, ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία προς την Ειδομένη. Δεν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις εαν και στη Θεσσαλονίκη, τις τελευταίες ημέρες έχουν μετακινηθεί από την Αθήνα 13 διμοιρίες ΜΑΤ όπως πληροφορούμαστε από τη δημοσιογράφο της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης (TV100), Κική Τσιλιγκερίδου.
Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Καλυψώ Γούλα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, είχε ζητήσει από την αστυνομία 24ωρη φύλαξη ενόψει, ακριβώς, του φεστιβάλ στο Δημαρχείο και σε άλλους χώρους που θα μπορούσαν να σημειωθούν αυτές οι επιθέσεις. Το αίτημα προφανώς αγνοήθηκε.
Απορρίφθηκαν με ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι προσφυγές των ομολογιούχων – φυσικών προσώπων κατά του κουρέματος του δημοσίου χρέους με τη διαδικασία του PSI του 2012.
Η απόφαση του ΕΔΔΑ επί των ατομικών προσφυγών που είχαν ασκήσει τα φυσικά πρόσωπα – κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, τα οποία εντάχθηκαν στη διαδικασία της ονομαστικής μείωσης του δημοσίου χρέους που κατείχε ο ιδιωτικός τομέας (PSI), δημοσιεύθηκε χθες στο Στρασβούργο.
Η ιστορία αυτή έχει αρκετό “πολιτικό ζουμί” και το συνοψίζει υπέροχα η δημοσιογράφος του Αθήνα 9,84 Τζίνα Μοσχολιού, θυμίζοντάς μας κάποια πράγματα.
“Η απόφαση του ΕΔΔΑ για το PSI ήταν αναμενόμενη, όπως θα βεβαιώσουν όσοι το είχαν παρακολουθήσει. Ανάμεσα στους προσφεύγοντες ήταν κι οι μικροομολογιούχοι. Με μια ματια στο σαιτ του συλλόγου τους μπορείτε να διαπιστώσετε πως το κυβερνών κόμμα, δια των στελεχών του, στήριζε *στα λόγια* την απόφασή τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Στο ΣτΕ η προσφυγή τους απερρίφθη. Στη συνέχεια, η πρωτη κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ τους διαβεβαίωνε παρόλα αυτά οτι θα τους αποκαταστήσει “εν καιρώ”. Αποφάσισαν λοιπόν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με προσφυγή στο ΕΔΔΑ. Εκει και παλι το δημόσιο, αυτή τη φορά επι κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστήριξε το PSI και παλι έχασαν. Στα λόγια στήριξη και προτροπή σε δράση, μια δράση που κόστισε σε χρονο και χρήμα, στην πράξη αντιδικία. Ευτυχως την τιμη της αριστερας εσωσε ο ενας εκ των δικηγόρων τους. Καθως εναντίον του ελληνικού δημοσιου στο ΕΔΔΑ παρέστη κανονικότατα ένας Έλληνας ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο Κώστας Χρυσόγονος. Ο αντίδικος του ελληνικού δημοσιου Έλλην ευρωβουλευτής του (υπογραμμίστε) κυβερνώντος κομματος οδήγησε τους μικροομολογιούχους, την απελπισία των οποιων ειχε αναδείξει σε εκδηλώσεις μαζι τους στο ευρωκοινοβούλιο, σε μια μάχη χαμένη αλλα, η ζωη ειναι σκληρή με τους ρομαντικούς…”