Τελειώνουν οι διακοπές μαζί και οι χαρές και τα πανηγύρια των Ολυμπιακών Αγώνων που προκάλεσαν πολλές συζητήσεις σε όλους τους τόνους και βέβαια μεγάλη συγκίνηση σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο αφού δεν είναι λίγοι οι αθλητές που συγκίνησαν την υφήλιο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες παραμένουν η μεγαλύτερη “μηχανή παραγωγής ανθρώπινων ιστοριών” κυρίως θετικών. Στην Ιταλία θα συναντηθεί αυτό που κάποτε η αριστερά αποκαλούσε “Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο” για να συζητήσει την ενότητα της Ευρώπης και την ανάγκη της σύγκλισης των χωρών κόντρα στους επιβλαβείς εθνικισμούς. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν πάντως, από τις κορυφές των αυστριακών Άλπεων και μιλώντας σε συνέδριο είπε, μεταξύ άλλων ότι “Τα σύνορα είναι η χειρότερη εφεύρεση των πολιτικών”. Προσυπογράφουμε. Ανησυχία και πολύ περισσότερη συζήτηση απ’όση υπαγορεύει η σοβαρότητα του ζητήματος, προκαλεί η είδηση για κρούσματα ελονοσίας. Το κράτος δηλώνει ότι επαγρυπνά αλλά ο Ιατρικός Σύλλογος καταγγέλλει ελλείψεις. Ή ανακάλυψη του αρχαιότερου δέντρου στην Ευρώπη ανακοινώθηκε από πολυεθνική επιστημονική ομάδα την Παρασκευή και… κατοικεί στην Πίνδο. Το βάφτισαν μάλιστα και “Άδωνι”. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 5 λεπτά.
Δευτέρα 22 Αυγούστου: Η χειρότερη εφεύρεση των πολιτικών
Ολοκληρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο.
Ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνας στο Ρίο ντε Τζανέϊρο. Διοργανώθηκαν από μια χώρα που αντιμετωπίζει ένα πλήθος σοβαρών προβλημάτων σε μία διεθνη συγκυρία όπου κυριαρχεί ο φόβος που προκαλεί η τυφλή βία της τρομοκρατίας. Ευτυχώς όμως, πέρα από τα μισοάδεια στάδια και τα οργανωτικά προβλήματα οι διοργανωτές δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν κάτι πιο σοβαρό. Εξάλλου, η βιομηχανία των αγώνων ήταν αποφασισμένη να “τρέξει” το σόου και αυτό το έβλεπες από τις ανταποκρίσεις του Τύπου.
Στιγμές μεγάλης συγκίνησης αισθανθήκαμε και στη χώρα μας από τις επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών. Καθένας από τους ολυμπιονίκες και μία ιστορία ατομικής προσπάθειας, ένας αγώνας να ξεπεραστούν οι περιορισμοί που δημιούργησαν τα προβλήματα της χώρας.
Η ελληνική ολυμπιακή ομάδα μπήκε στο Μαρακανά, κατά την τελετή έναρξης, με σημαιοφόρο για πρώτη φορά με μία γυναίκα αθλήτρια, τη Σοφία Μπεκατώρου και “βγήκε” από αυτό κατά την τελετή ληξης πάλι με μια αθλήτρια, την ολυμπιονίκη στο Στίβο, Κατερίνα Στεφανίδη Οι συζητήσεις που έγιναν κάτα τη διάρκεια των αγώνων και οι αντιπαραθέσεις που δημιουργήθηκαν θα έπρεπε να θεωρηθούν αναμενόμενες. Όποιος παρακολουθεί τον διεθνή Τύπο διαπίστωσε ότι η “υστερική ανάλυση” κάθε θέματος είναι, κατά κάποιο τρόπο, συμφυής με τους Αγώνες, ίσως συντελούν και τα social media στην πυροδότηση των συζητήσεων.
Κάποιες ωραίες συλλογές από φωτογραφίες της τελετής λήξης μπορείτε να δείτε εδώ: Lifo, Washington Post και βέβαια την εντυπωσιακή συλλογή φωτογραφιών του πρακτορείου Getty.
Επόμενο ολυμπιακό ραντεβού στο Τόκιο το 2020.
Restart Europe
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Ιταλία, η τριμερής συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι, που θα φιλοξενήσει η χώρα του έχει στόχο την επανεκκίνηση της Ευρώπης, μετά το τραυματικό Βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και όχι μόνο.
Η συνάντηση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, βρίθει πολιτικών συμβολισμών. Θα πραγματοποιηθεί στο νησάκι Βεντοτένε, ανοιχτά της Νάπολης που κατά το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν χώρος κράτησης για τον Αλτιέρο Σπινέλι (Europa.eu- pdf) και τον Ερνέστο Ρόσι (Wikipedia), συγγραφέων του “Μανιφέστο του Βεντοτένε” με το οποίο καλούσαν την Ευρώπη να προχωρήσει σε μια πολιτική ενοποίηση αφήνοντας πίσω την οντότητα του κράτους-έθνους. Το μανιφέστο αυτό θεωρείται ως το κείμενο που ενέπνευσε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σπινέλι είναι θαμμένος στο Βεντοτένε και οι τρεις ηγέτες θα καταθέσουν στεφάνι στον τάφο του.
Ωραία τα συμβολικά. Επί της ουσίας, τασσόμαστε με τους σκεπτικιστές για το κατά πόσο μια συνάντηση τύπου “διευθυντηρίου των ισχυρών” με αποκλεισμό των μικρότερων χωρών δίνει μήνυμα ενότητας της Ένωσης. Έπειτα, είναι πλέον αποδεκτό πως τα σύμβολα συχνά αντικαθιστούν την ουσία.
Ας περιμένουμε καλύτερα τη Σύνοδο στην Μπρατισλάβα όπου θα συζητηθεί το Brexit για να έχουμε καλύτερη αισθηση του κλίματος που επικρατεί.
Ανησυχία για την Ελονοσία.
Καταγράφουμε την είδηση με μεγάλη προσοχή γιατί πιστεύουμε ότι τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και τον επιδημιών πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι και γιατί σ’αυτές τις περιπτώσεις καλόν είναι ν’ακούμε περισσότερο (τους ειδικούς) παρά να εκφράζουμε απόψεις.
Γύρω στα μέσα Αυγούστου, κρούσματα ελονοσίας στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης (Naftemporiki), με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, οδήγησαν στην λήψη μέτρων από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας το οποίο με ανακοίνωσή του έβαλε 12 Δήμους της χώρας (ekea.gr) σε “καραντίνα” αιμοδοσίας. Δηλαδή, κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες στους δήμους αυτούς αποκλείονται από τη δυνατότητα αιμοδοσίας.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας η κατάσταση είναι υπό έλεγχο ενώ είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων λόγω των συνθηκών (μεταναστευτικό ρεύμα) αλλά σύμφωνα με τον ΙΣΑ ( ο οποίος να σημειωθεί ότι συχνά λειτουργεί ως πολιτικό όργανο) η ασθένεια αναζωπυρώθηκε το 2015 και η κυβέρνηση δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα (παρακολούθηση πορείας ψεκασμών από τις Περιφέρειες, καλές συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης μεταναστών, φροντίδα όσων προσβλήθηκαν από την ασθένεια). Το ρεπορτάζ με τις δηλώσεις και των δύο πλευρών αυτούσιες εδώ (Kathimerini.gr).
Το παρακολουθούμε.
Ο Αδωνις το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης.
Η είδηση πέρασε μπροστά από τα μάτια μας, χθες βράδυ στο τουίτερ. Το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης (Science Magazine) βρίσκεται στην Πίνδο, στα σύνορά μας με την Αλβανία. Είναι ένα πεύκο 1.075 χρόνων. Απίστευτο. Το δέντρο αυτό φύτρωσε στις αρχές της δεκαετίας του 940μ.Χ.
Το πεύκο εντοπίστηκε από τα μέλη διεθνούς επιστημονικής ομάδας και δεν είναι το μοναδικό αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή στην περιοχή ζουν τουλάχιστον άλλα δέκα δέντρα ηλικίας 1.000 και πλέον ετών. Η χρονολόγηση έγινε με την τεχνική μέτρησης των δακτυλίων του κορμού του δέντρου μιας και ήταν εφικτό να πάρουν δείγμα από τον κορμό του (διαμέτρου 1 μέτρου). Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι υπάρχουν αρχαιότερα ακόμα δέντρα αλλά δεν είναι δυνατόν να ληφθεί από αυτά δείγμα ώστε να χρονολογηθούν με ασφάλεια.
Το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης έχει και όνομα. Οι επιστήμονες που το ανακάλυψαν το βάφτισαν “Άδωνι”.