Σε μία παράγραφο

Μας πήρε ένα χρόνο για να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση. Πέρυσι τον Οκτώβριο ξεκίνησε για φτάσουμε 365 ημέρες μετά να αποφασίσει το Eurogroup την εκταμίευση της β’υποδόσης και αυτή όχι ολόκληρη γιατί βέβαια είχαμε αφήσει κι άλλες εκκρεμότητες.
Η υπερφορολόγηση δεν επιτρέπει αισιοδοξία για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, εκτιμά ο ΣΕΒ. Μας καλεί να διαβάζουμε τους δείκτες της οικονομίας προσεκτικά και κυρίως να έχουμε κατά νου ότι συγκρίνουμε το σήμερα με το δραματικό πέρυσι οπότε το πρώτο δείχνει καλύτερο. Δεν σημαίνει και ότι είναι.
Εκεί που δεν μιλιόντουσαν βρέθηκαν να υπογράφουν συμφωνία για τον αγωγό Turkstream, η Ρωσία με την Τουρκία. Θεαματική η βελτίωση των σχέσεών τους. Αλλάζουν πάλι οι συσχετισμοί στην περιοχή.
Αποκαρδιωτικό το κλίμα στη Βουλή στη συζήτηση για τη διαφθορά. Για να μείνουμε με κάτι θετικό επιλέγουμε ως είδηση τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης για την παταξη της διαφθοράς. Μας εντυπωσίασε και το ποίημα που απήγγειλε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ.
“Τί άλλο θα δούμε;” αναρωτιέται η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο με αφορμή τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Χθες, οι πολιτικοί αναλυτές κατέγραψαν το πιο βρώμικο debate της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Φιλοξενούμε την ανάλυση του Άκη Γεωργακέλλου.
Σήμερα ήταν απολύτως σαφές ποιες ήταν οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας. Δεν συμβαίνει συχνά. Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10’λεπτά.

Το Eurogroup έσπασε τη δόση.

Συνεδρίασε σήμερα το πολυαναμενόμενο Eurogroup που θα ενέκρινε την β’υποδόση των 2,8δις μετά την αξιολόγηση και των 15 προαπατούμενων. Τελικώς αποφασίστηκε (Naftemporiki.gr) η δόση να σπάσει στα δύο ώστε να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες και εκκρεμότητες.

Η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού (1,7 δισ.) θα εξεταστεί στο Euroworking Group της 24ηςΟκτωβρίου και αφού πρώτα η ελληνική πλευρά παρουσιάσει τα στοιχεία που λείπουν σχετικά με την πρόοδο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η συνολική εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Όπως επισημαίνει στην ανταπόκρισή της για την “Καθημερινή” η Ελένη Βαρβιτσιώτη η απόφαση αυτή πρέπει να ερμηνευθεί ως “ηχηρό μήνυμα προς την Αθήνα και δείγμα των προθέσεων των πιστωτών να διατηρήσουν ισχυρό μοχλό πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση”.

ΣΕΒ: Εμπόδιο στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος η υπερφορολόγηση.

Στην υπερφορολόγηση αποδίδει ο ΣΕΒ την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να “γυρίσε” το κλίμα. Αυτό συνάγεται από την ανάγνωση του μηνιαίου δελτίου του Συνδέσμου όπου γίνεται μια αναλυτική αποτίμηση όλων των δεικτών της οικονομίας, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται εύκολο κι από το ίδιο το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους μόλις 78,8 εκατ. έναντι αύξησης φόρων  ύψους 2.512,9 εκατ. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο δείκτης οικονομικού κλίματος παραμένει τους τελευταίους αρκετούς μήνες, στα χαμηλά επίπεδα των μέσων του 2013, πριν αρχίσει η ανάκαμψη.

Όσον αφορά τους δείκτες ο ΣΕΒ εκτιμά ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται και έχουν μια θετική χροιά μόνον όταν τα βλέπουμε σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι, όταν η οικονομία δέχτηκε το χτύπημα των capital controls κι αυτό είναι ένας παράγοντας που πρέπει να αξιολογείται.

Τέλος ο ΣΕΒ συστήνει στη κυβέρνηση να εστιάσει τις προσπάθειές της στη βελτίωση της ποιότητας των ασκούμενων πολιτικών, την αποκατάσταση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και τον εξορθολογισμό του φορολογικού βάρους, ώστε να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας και να επιτευχθεί ο στόχος για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2017.

Συμφωνία για τον αγωγό Turkstream υπέγραψαν Μόσχα-Άγκυρα.

Σήμερα, οι υπουργοί ενέργειας της Τουρκίας και της Ρωσίας  Μπεράτ ‘Αλμπαιράκ και Αλεξάντερ Νόβακ υπέγραψαν (Liberal.gr), όπως ανακοινώθηκε, τη συμφωνία περί του αγωγού φυσικού αερίου “Turkstream”. Η κατασκευή του αγωγού είχε ανακοινωθεί το Δεκέμβριο του 2014 από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ την 1η Δεκεμβρίου 2014 είχαν υπογράψει σχετικό μνημόνιο η ρωσική εταιρία “Gazprom” και η τουρκική “Botas”.

Κατά τις δηλώσεις των δύο προέδρων, δεν ανακοινώθηκε κάτι σχετικό με το περιεχόμενο του κειμένου που υπογράφηκε. Οι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν δεν δέθηκαν ερωτήσεις όμως εξέφρασαν τη βούλησή τους για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ομαλοποίησης των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Η συνάντηση έγινε στην Κωνσταντινούπολη.

Βουλή: Προτάσεις κατά της διαφθοράς.

Η σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά δημιούργησε αλγεινές εντυπώσεις πρωτίστως για την κυβέρνηση. Δεν θα σχολιάσουμε κάτι. Ψάξαμε να βρούμε κάτι θετικό που έμεινε απ’ όλη τη διαδικασία. Το μόνο θετικό που μπορούμε να καταγράψουμε είναι οι 12 προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τη Διαφθορά.

Βέβαια είναι πολύ γενικόλογες, περισσότερο συνιστούν μια πολιτική δέσμευση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης παρά συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία μπορεί να παταχθεί η διαφορά όμως ήταν ο μόνος θετικός τόνος. Ισως και το ποίημα του Κώστα Βάρναλη που απήγγειλε ο ΓΓ του ΚΚΕ.

USA2016: Δεύτερο debate, προβάδισμα για την Κλίντον.

Ήταν ένα καταστροφικό Σαββατοκύριακο για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλτ Τραμπ. Οπότε, όλοι περίμεναν το χθεσινοβραδινό, δεύτερο debate με τη Χίλαρι Κλίντον για να διαπιστώσουν εαν και πόσο άσχημα μπορούν να πάνε ακόμα τα πράγματα.

Πολλά πράγματα είναι πρωτογνωρα σ’αυτή την καμπάνια κι αυτό έχει ως αποτελέσματα να έχουν αμβλυνθεί τα κριτήριά μας για το τί απ’όλα αυτά θα επηρρεάσει ή όχι το τελικό αποτέλεσμα.

Χθες ο Ντόναλτ Τραμπ δεν κατέρρευσε, εαν περίμεναν κάποιοι αυτό. Αντιθέτως μίλησε απευθυνόμενος στην εκλογική του βάση που όμως δεν του φτάνει να εκλεγεί. Η Κλίντον κράτησε την ψυχραιμία της και τον άφησε να μιλήσει όσο το δυνατόν πιο πολύ δεδομένου ότι πλέον είναι φανερό σε όλους ότι ο χειρότερος εχθρός του Τραμπ είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Η κατάσταση στην καμπάνια έχει φτάσει στο σημείο που οι υποψήφιοι δεν έδωσαν καν τα χέρια τους ενώ η καμπανια του Τραμπ, λίγα λεπτά πριν από το debate επιχείρησαν να καθίσουν στο VIP θεωρειο (αυτό που “κοιτάζει” η κάμερα όλη την ώρα) γυναίκες που στο παρελθόν έχουν κατηγορήσει τον Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση. Τελικά αυτό απετράπει. Οι περισσότεροι σχολιαστές, καταγράφουν το χθεσινό debate ως ένα από τα πιο βρώμικα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι ο Τραμπ έφτασε στο σημείο να πει ότι εαν εκλεγεί θα βάλει την Κλίντον στη φυλακή. Θα βλέπει πολύ ελληνική Βουλή, φαίνεται.

Η τηλεθέαση έπεσε κατά 18% (Hollywood Reporter) από το προηγούμενο, πρώτο debate.

Απόψε, δημοσιεύθηκε νέα δημοσκόπηση (Naftemporiki.gr) του NBC και της εφημερίδας Wall Street Journal που δίνει προβάδισμα τη Κλίντον 11%. Η δημοσκόπιση έγινε μετά την αποκάλυψη του επίμαχου βίντεο.

 

Ανάλυση: Ποιος κέρδισε στο δεύτερο debate;

Γράφει ο Άκης Γεωργακέλλος*

Το τελικό ερώτημα μετά από κάθε debate είναι πάντα ένα: Ποιος νίκησε; Η απάντηση, στην πραγματικότητα, εξαρτάται από το πώς ορίζουμε τη “νίκη”. Αν νικητή θεωρούμε αυτόν που μια στροφή πριν το τέλος φαίνεται πιο κοντά στην επικράτηση, τότε νικήτρια του 2ου debate ήταν η Κλίντον, αφού το πέρασε και αυτό χωρίς να χάσει το προβάδισμα που καταγράφεται να έχει στις δημοσκοπήσεις. Αν, όμως, ως νικητή θεωρούμε αυτόν που βελτίωσε τη θέση του σε σχέση με το πού βρισκόταν πριν το debate, τότε τον πόντο τον παίρνει ο Τραμπ, αφού από εκεί που τον βλέπαμε σε ελεύθερη πτώση λόγω του #TrumpTape, τώρα είναι ξανά μέσα στο παιχνίδι.

Προσωπικά είμαι περισσότερο κοντά στη δεύτερη προσέγγιση. Ασφαλώς είναι επιτυχία για την Κλίντον ότι έχουν περάσει 2 από τα 3 debate και αυτή προηγείται. Όμως, ας θυμηθούμε πώς ήταν τα πράγματα για τον Τραμπ πριν τη χτεσινή βραδιά και ας δούμε πώς είναι τώρα: Η όλη συζήτηση ήταν αποκλειστικά γύρω από τα όσα έλεγε στο γνωστό βίντεο –τώρα όχι πια, έβαλε κι άλλα θέματα στο τραπέζι. Κι επιπλέον, σημαντικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων δήλωναν ότι τον εγκαταλείπουν –ως δια μαγείας, αυτό ούτε καν αναφέρθηκε στο debate (κι αυτό ήταν σίγουρα και ένα τακτικό λάθος της Κλίντον). Συνολικά, πάντως, και οι δύο υποψήφιοι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και –με λίγες εξαιρέσεις- συνεπείς ως προς τη στρατηγική τους.

Η Κλίντον σίγουρα έδειχνε πολύ περισσότερο “προεδρική”. Κι αυτό είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτούμε πως έχει να ξεπεράσει το γεγονός ότι κανείς δεν είναι εξοικειωμένος με την εικόνα μιας γυναίκας Προέδρου των ΗΠΑ. Ήταν ήρεμη, γεμάτη αυτοπεποίθηση ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της βραδιάς. Δεν διέκοπτε αλλά και δεν δεχόταν εύκολα τις διακοπές. Η ούτως ή άλλως δυνατή εικόνα της, ήταν ακόμα πιο βελτιωμένη –για παράδειγμα, αυτή τη φορά δεν κοιτούσε τις σημειώσεις της, ενώ απευθυνόταν με άνεση στους πολίτες που της έκαναν ερωτήσεις. Πήγαινε το μήνυμά της ως το τέλος, σχεδόν σε κάθε απάντηση, με απόλυτη στοχοπροσήλωση. Έδινε αρκετά συγκεκριμένες απαντήσεις για τις πολιτικές που σκοπεύει να ακολουθήσει και απέφευγε τις γενικολογίες. Με κάθε ευκαιρία προέβαλε τις αξίες που έχουν κεντρική θέση στον πολιτικό λόγο της (συνεργασία, σεβασμός στη διαφορετικότητα, πίστη στο ότι οι ΗΠΑ είναι “το καλό”) και, σε αντιδιαστολή, προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τις πρόσφατες αποκαλύψεις κατά του Τραμπ για να υπενθυμίσει πώς αντιμετωπίζει όχι μόνο τις γυναίκες, αλλά σχεδόν κάθε κρίσιμη εκλογικά κοινωνική ομάδα. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι –με ποδοσφαιρικούς όρους- η Κλίντον χτες έπαιξε περισσότερο για να μην χάσει. Αν τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι υπέρ της, σίγουρα θα θυμηθεί ότι πριν το 2ο debate είχε την ευκαιρία να τελειώσει τον αντίπαλό της, αλλά δεν το έκανε.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, υπηρέτησε με συνέπεια την “ανορθόδοξη” εικόνα που έχει κτίσει από την αρχή της καμπάνιας του. Μπήκε πολύ δυνατά, για να κάνει την αντεπίθεσή του, και ιδίως στο πρώτο κομμάτι αξιοποίησε σχεδόν κάθε απάντησή του για να θέσει νέα θέματα στην ατζέντα. Βρήκε την ευκαιρία να εντάξει το Obamacare στην πρώτη του απάντηση, τον ρώτησαν για τις πρόσφατες αποκαλύψεις εναντίον του και απάντησε για το ISIS και, βέβαια, κορύφωσε αυτή την προσπάθεια βάζοντας στο τραπέζι τις κατηγορίες εναντίον του Μπιλ Κλίντον και, στη συνέχεια, εναντίον της Χίλαρι Κλίντον για το θέμα των email. Επανέλαβε αρκετές φορές την κεντρική του θέση, ότι αυτός μπορεί να κάνει πράξεις, σε αντίθεση με την αντίπαλό του και γενικώς τους παλαιότερους πολιτικούς που είναι όλο λόγια. Χρησιμοποίησε πολύ σκληρές εκφράσεις, όπως ότι η Κλίντον “έχει μίσος στην καρδιά της”. Στην πορεία της βραδιάς κουράστηκε κάπως, δεν ξέφυγε πάντως από τη στρατηγική του. Και βέβαια, δεν υπάρχει τίποτα πιο χαρακτηριστικό της όλης ανορθόδοξης παρουσίας του, από το γεγονός ότι πέρασε σχεδόν το μισό debate κόβοντας βόλτες πίσω από την Κλίντον την ώρα που μιλούσε –και κυριολεκτικά προσπάθησε να μην της χαρίσει ούτε μισό πλάνο 100% δικό της…

Οι μόνες απαντήσεις που έδωσαν και οι δύο και φάνηκαν εκτός στρατηγικής, ήταν στην τελευταία ερώτηση (“πείτε κάτι θετικό για τον αντίπαλό σας”). Και οι δύο, λέγοντας κάτι καλό για τον άλλον, έδειξαν υπεράνω και δυνατοί. Όμως, άθελά τους, επέλεξαν να αναγνωρίσουν στον αντίπαλο στοιχεία που συγκρούονται με όλη την κριτική που του κάνουν. Η Κλίντον εξήρε τα παιδιά του Τραμπ (το οποίο τον δείχνει καλό οικογενειάρχη και αποδυναμώνει τη σεξιστική εικόνα του) και ο Τραμπ τη μαχητικότητα της Κλίντον (σε αντίθεση με όσα έλεγε επίμονα στο προηγούμενο debate ότι δεν έχει σθένος και αντοχές – “stamina”).

Σε επίπεδο συμβολισμών, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι οι δύο υποψήφιοι δεν αντάλλαξαν χειραψία όταν συναντήθηκαν στο ξεκίνημα. Αυτό ήταν μάλλον πρωτοβουλία της Κλίντον στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του Τραμπ μετά τις σεξιστικές του δηλώσεις, αφού βλέποντας κανείς προσεκτικά το βίντεο, θα μπορούσε να διακρίνει ένα κάπως αμήχανο βήμα του Τραμπ προς την Κλίντον, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται και τελικά μένουν και οι δύο στις θέσεις τους. Αντιθέτως, στο τέλος, με επίσης αμήχανη πρωτοβουλία του Τραμπ, δίνουν τα χέρια. Έχουν προφανώς παίξει ρόλο και οι απαντήσεις στην τελευταία ερώτηση.

Λίγο πριν την τελική ευθεία, λοιπόν, η Κλίντον καταγράφεται μπροστά. (Ας βάλουμε πάντως και έναν αστερίσκο γιατί διεθνώς στις εκλογικές μάχες των τελευταίων ετών, οι πιο αντισυστημικές και λαϊκίστικες υποψηφιότητες συχνά καταγράφουν μεγαλύτερα του αναμενομένου ποσοστά –αποτέλεσμα της διεθνούς κατάστασης αλλά ίσως και του διαφορετικού πολιτικού λόγου που ευνοεί η νέα πραγματικότητα των social media.)  Συγγνώμη αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό του κλισέ που ισχύει και για τους δύο αντιπάλους, αλλά κυρίως για τον Τραμπ: στο debate του Λας Βέγκας θα παίξει τα ρέστα του!

*Ο Άκης Γεωργακέλλος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής στην Επικοινωνία και managing partner στην εταιρεία Stratego.