- Σε λίγες ώρες ο απερχόμενος αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προσγειωθεί στην Αθήνα. Την ώρα που πληκτρολογούμε αυτές τις γραμμές, κανείς δεν γνωρίζει το τελικό πρόγραμμα του αμερικανού προέδρου και κυρίως το πού θα εκφωνήσει την ομιλία του για τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης. Αναζητείται θέα στην Ακρόπολη δεδομένου ότι ο Παρθενώνας είναι ένα από τα σύμβολα αναφοράς της ισχύος και της ηγεμονίας των ΗΠΑ στους συμμάχους τους. Τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια. Συνιστούμε θερμά να μην βγείτε από το σπίτι αύριο το πρωί πριν πληροφορηθείτε ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί, επισημαίνοντας ότι έτσι κι αλλιώς, η αστυνομία σκοπεύει να αποκλείσει μεγάλες περιοχές της πόλης. Σημειώστε πως σ’αυτές τις περιοχές θα υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων και της σύνδεσης στο διαδίκτυο.
- Διαβουλεύσεις και ζυμώσεις στο Κυπριακό μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στην Ελβετία. Η μία εβδομάδα διακοπής που μεσολαβεί, για την πολιτική είναι ο λεγόμενος “νεκρός χρονος” όπου πολλά μπορούν να συμβούν. Παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα και καταγράφουμε προσεκτικά.
- Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βουλγαρία και τη Μολδαβία βάζουν σε σκέψεις την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αφού αναδείχθηκαν από αυτές ρωσόφιλοι υποψήφιοι. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και βέβαια να διαπιστώσουμε διατάραξη των ισορροπιών αλλά τίποτα, πλέον, δεν είναι εύκολο ή αυτονόητο για την ΕΕ και το μέλλον της.
- Πανηγυρίζει η κυβέρνηση που το γ’τρίμηνο του 2016 είναι καλύτερο από το γ’τρίμηνο του 2015. Ναι, αυτό που επακολούθησε της καταστροφής της διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη.
- Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από τον Πρόεδρο Ομπάμα να αδράξει την ευκαιρία της επίσκεψής του στη χώρα μας για να επισημάνει την αποτυχία της Ευρώπης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
- Υπερπανσέληνος απόψε. Εαν ήμασταν ποιητές θα λέγαμε ότι η Σελήνη πλησίασε έκπληκτη τη Γη για να δει από κοντά την αναστάτωση που επικρατεί στον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα. Όμως πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται με μαθηματική ακρίβεια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα φυσικά φαινόμενα που εξηγούνται από τη φυσική και τα μαθηματικά δεν έχουν κι αυτά κάτι από τη μαγεία της ποίησης. Εμείς οι ορθολογιστές πιστεύουμε ότι ίσως είναι και πιο ποιητικά…
Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10’γεμάτα λεπτά.
Δευτέρα 14 Νοεμβρίου: Αναζητείται θέα στην Ακρόπολη
Ο Πρόεδρος Ομπάμα στην Αθήνα
Διαβάζουμε παντού για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας (Naftemporiki.gr) που θα ισχύουν κατά τη διήμερη επίσκεψη του απερχόμενου αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα. Τα μέτρα δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί και δεν γνωρίζουμε και το πρόγραμμα του προέδρου, ούτε πού θα εκφωνήσει την ομιλία του.
Ανάμεσα στα μέτρα είναι και η απαγόρευση των διαδηλώσεων (Naftemporiki.gr), κάτι που εξόργισε ορισμένους, όπως το ΚΚΕ. Άλλοι θυμήθηκαν τις ανακοινώσεις που έβγαζε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση όταν η προηγούμενη κυβέρνηση προχωρούσε στη λήψη εξίσου σκληρών μέτρων ασφαλείας.
Σήμερα το πρωί, διαβάσαμε στο Voice of America ότι το θέμα της ομιλίας του προέδρου Ομπάμα θα αφορά τις συνέπειες τις παγκοσμιοποίησης, η οποία ήταν και κεντρικό θέμα στις αμερικανικές εκλογές. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, περιμένει με αγωνία μία δέσμευση ή κάτι που να μοιάζει με δέσμευση, τέλος πάντων για το θέμα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, μετά την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο κάτι τέτοιο γίνεται αρκετά δύσκολο. Όλοι το ευχόμαστε, πάντως.
Κυπριακό: Διαβουλεύσεις και ζυμώσεις μετά το Mont Pelerin
Διεκόπησαν για μία εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που διεξήχθησαν στο Μον Πελερέν της Ελβετίας. Αμφότερες οι πλευρές δήλωσαν ότι οι συζητήσεις προχώρησαν αρκετά και αισοδοξούν για την έκβαση. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης κ.Μουσταφά Ακιντζί υπήρξε λαλίστατος σχετικά με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία.
Σύμφωνα με τον κ.Ακιντζί, συμφωνήθηκε οι υπουργοί να είναι επτά Ελληνοκύπριοι και τέσσερις Τουρκοκύπριοι και μαζί με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο να είναι οκτώ προς πέντε. Πρόεδρος και αντιπρόεδρος δεν θα έχουν ψήφο, αλλά θα χρειάζεται η ψήφος και ενός Τουρκοκύπριου για κάθε απόφαση. Ο κ. Ακιντζί είπε ότι τα θέματα ασφάλειας, εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα τα αποφασίζουν από κοινού ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος και ότι οι αποφάσεις της Βουλής θα υπογράφονται από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Για την εκ περιτροπής προεδρία εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει, λέγοντας ότι διαβλέπει κατανόηση.
Σημειώνουμε ότι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας παρουσιάζεται από την τουρκοκυπριακή πλευρά ως deal-breaker δηλαδή, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία.
Στην Κύπρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Νίκος Αναστασιάδης αποφάσισε να προχωρήσει σε κατ’ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, μια απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις (Kathimerini.cy) μέρους της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο στη σημερινή του συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας κ.Μπόρις Τζόνσον, ο Κύπριος ΥΠΕΞ κ. Γ.Κασουλίδης, ζήτησε τη στήριξη της Βρετανίας στην κατάργηση των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο ορισμός της ημερομηνίας της επίσκεψης του Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και όλη την ελληνική πολιτική ηγεσία.
Εκλογές σε Βουλγαρία και Μολδαβία
Στη Βουλγαρία και τη Μολδαβία, οι δημοσκοπήσεις κατάφεραν να προβλέψουν τον νικητή, με τους αναλυτές να σπεύδουν να τοποθετήσουν τους νικητές και των δύο αναμετρήσεων στο φιλορωσικό μπλοκ.
Στη Βουλγαρία.
Ο Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ βρίσκεται υπό παραίτηση μετά την ήττα της Τσέτσκα Τσάτσεβα, της υποψήφιας που υποστήριζε το κεντροδεξιό κόμμα GERB για το αξίωμα του Προέδρου της χώρας. Νικητής, αναδείχτηκε ο σοσιαλιστής Ρούμεν Ράντεφ καταφέρνοντας ευρεία πλειοψηφία που σύμφωνα με τα exit polls φτάνει μέχρι το 60% των ψήφων. Σύμφωνα με τους αναλυτές (Politico.Europe), η νίκη του Ράντεφ σηματοδοτεί την υπαγωγή της χώρας στη ρωσική σφαίρα επιρροής, κυρίως εξαιτίας του σύνθετου πλέγματος εμπορικών, στρατιωτικών και ενεργειακών σχέσεων της χώρας με τη Ρωσία. Πρώην στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο 53χρονος Ρούμεν Ράντεφ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε κάνει σαφές ότι θα εργαστεί για την αποκατάσταση των σχέσεων με το Κρεμλίνο. Τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η ΕΕ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Εκλογές για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης αναμένονται για τις αρχές τις επόμενης χρονιάς.
Στη Μολδαβία:
Στη Μολδαβία (Reuters), το φτωχότερο κράτος της Ευρώπης, που βρίσκεται μεταξύ της Ρουμανίας και Ουκρανίας, διεξήχθη για πρώτη φορά μετά το 1996 καθολική ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου. Νικητής, αναδείχθηκε ο Ιγκόρ Ντόντον ο οποίος νίκησε τη φιλοευρωπαία, κεντροδεξιά Μάια Σάντου. Κεντρική προεκλογική εξαγγελία του Ντόντον είναι η κατάργηση της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψε η πρώην σοβιετική δημοκρατία με τις Βρυξέλλες. Η χώρα βρισκόταν σε σοβαρή πολιτική κρίση μετά την αποκάλυψη μεγάλου οικονομικού σκανδάλου το 2014 στο οποίο εμπλέκονταν η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και μεγάλο μέρος της φιλοευρωπαϊκής ελίτ της χώρας.
Οικονομία: Η μάχη των δεικτών
Διαβάσαμε για πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ του γ’τριμήνου του 2016, σύμφωνα με τα διορθωμένα εποχικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Μας έκανε εντύπωση γιατί η σύγκριση γίνεται με το περσινο γ’τρίμηνο μετά το καταστροφικό α’εξάμηνο του 2015 που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital control μετά τη διαπραγμάτευση Τσίπρα-Βαρουφάκη που κόστισε στη χώρα πάνω από 60δις.
Αυτό το επεσήμαναν με ανακοινώσεις τους τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ.
Κοινή λογική η οποία σταθερά απουσιάζει από τη χώρα.
Διεθνής Αμνηστία: Αποτυχία της Ευρώπης στο προσφυγικό
“Oσο πλησιάζει ο χειμώνας και το παγκόσμιο πολιτικό κλίμα γίνεται όλο και πιο σκληρό, ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να απαιτήσει οι εύπορες χώρες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να επιμεριστούν τις ευθύνες τους απέναντι στους πρόσφυγες του κόσμου με έναν σημαντικά πιο δίκαιο τρόπο”, δήλωσε ο Τζων Νταλχούσεν (Naftemporiki.gr), Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη, ζητώντας από τον αμερικανό πρόεδρο ν’αναδείξει την αποτυχία της Ευρώπης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει πως ήδη από το Σεπτέμβριο και τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες, κατηγόρησε τους παγκόσμιους ηγέτες για την αποτυχία να πρωτοστατήσουν στην επίλυση του προσφυγικού.
Υπερπανσέληνος
Απόψε, καιρού επιτρέποντος, θυμηθείτε να σηκώσετε το βλέμμα στον ουρανό. Η Πανσέληνος(CNN.gr) θα είναι ασυνήθιστα φωτεινή, κατά ένα 16% περισσότερο από το συνηθισμένο καθώς θα βρεθεί πολύ κοντά στη Γη κατά την περιστροφή της γύρω από αυτή.
Η τροχιά της περιστροφής της Σελήνης γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική. Αυτό σημαίνει πως η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα. Η μέση απόσταση Γης-Σελήνης είναι 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο. Η προηγούμενη φορά που η Σελήνη βρέθηκε τόσο κοντά στη Γη ήταν το 1948 και η επόμενη θα είναι το 2034 αλλά μεσολαβεί άλλη μία υπερπανσέληνος, σ’ενα μήνα, στις 14 Δεκεμβρίου συγκεκριμένα η οποία όμως δεν θα είναι τόσο λαμπερή.
Δείτε και το σχετικό, σύντομο εκπαιδευτικό βίντεο της NASA.