Σε μία παράγραφο

  • Επέλεξε την Αθήνα όπου γεννήθηκε η ιδέα ότι όλοι οι πολίτες μιας πόλης έχουν το δικαίωμα να μετέχουν εξίσου στη διοίκησή της, για να εξηγήσει γιατί η Δημοκρατία σήμερα, σε μία εποχή σύγχισης, μετανάστευσης και συγκρούσεων παραμένει πιο σημαντική και επωφελής για τους πολίτες από ποτέ. Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο λόγο που εξεφώνησε στο Κέντρο Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος”, γοήτευσε τα πλήθη πριν να συνεχίσει το ταξίδι του στην Ευρώπη. Φεύγοντας έδωσε την υπόσχεση ότι θα υποστηρίξει την ελληνική θέση για την ανάγκη μείωσης του χρέους. Ήταν ένα ωραίο και συγκινητικό διήμερο μεστό συμβολισμών. Κάποιοι έκαναν τη σύγκριση με όσα λείπουν από τη χώρα μας. Εμείς προτιμούμε να χρησιμοποιήσουμε όσα είδαμε και ακούσαμε ως σημεία αναφοράς για το πού θέλουμε η πατρίδα μας να φτάσει.
  • Η Ρωσία αποσύρεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εαν και δεν είχε επικυρώσει ποτέ την παρουσία της σ’αυτό. Η απόφαση όμως δίνει ένα τόνο.
  • Σημαντική εξέλιξη στο πεδίο της διπλωματίας στη γειτονιά μας η απόφαση του Ισραήλ να στείλει πρέσβη στην Άγκυρα μετά από έξι χρόνια “παγωμένων” διπλωματικών σχέσεων.
  • Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017. Απολαμβάνει εξαιρετικής δημοφιλίας αλλά είναι αβέβαιο ότι θα τα καταφέρει να περάσει στον β’γύρο. Θα δούμε, βέβαια.
  • “Πέραν της αληθείας”, η λέξη της χρονιάς από το Λεξικό της Οξφόρδης. Η κατάσταση στην οποία η αλήθεια των ισχυρισμών στην πολιτική δεν έχει καμία σημασία κατά τη λήψη μιας απόφασης από τους πολίτες. Το ζήσαμε στο Brexit και στις αμερικανικές εκλογές. Διαβάστε τα σχετικά.
    Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10’λεπτά.

Μήνυμα Δημοκρατίας από τον Μπαράκ Ομπάμα

Ήταν σημαντικό, συγκινητικό μα πάνω απ’όλα τιμητικό το γεγονός ότι ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα επέλεξε την Αθήνα για να κάνει ένα πρώτο απολογισμό της θητείας του και μάλιστα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Ο λόγος είχε γραφτεί για να εκφωνηθεί στην Πνύκα και με φόντο την Ακρόπολη των Αθηνών γιαυτό και ήταν ένας ύμνος στο δημοκρατικό πολίτευμα. Η Αθήνα όπου γεννήθηκε η ιδέα της συνολικής και ίσης συμμετοχής των πολιτών μιας πόλης στη διακυβέρνησή της, ήταν ο ιδανικός χώρος για να εξηγηθεί γιατί σήμερα, στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, της μαζικής μετανάστευσης και της πολιτικής σύγχισης, το δημοκρατικό πολίτευμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα είναι από τους πιο θερμούς θιασώτες της παγκοσμιοποίησης την οποία υπερασπίστηκε στην ομιλία του. Πιστεύει ότι η διπλωματία, το ελεύθερο εμπόριο και η τεχνολογία έχουν μεγαλύτερη ισχύ ακόμα και ως μέσα επιβολής της ειρήνης από τα όπλα και τον πόλεμο. Ως γνήσια φιλελεύθερος πολιτικός πιστεύει ότι οι ανοιχτές αγορές μαζί με τ’ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι μόνοι εγγυητές της Δημοκρατίας και όχι σε θεωρητικό επίπεδο απλώς. Είναι η Δημοκρατία που επιτρέπει στους λαούς να ευημερούν.

Στην ομιλία του αναγνώρισε ότι την ιδια στιγμή η παγκοσμιοποιημένη κοινωνία επιτρέπει σε όλους τους πολίτες του πλανήτη να διαπιστώνουν τις μεγάλες ανισότητες που υπάρχουν. Οι πολίτες του κόσμου σήμερα είναι σε θέση να διαπιστώνουν με τα ίδια τους τα μάτια τον ασύμμετρο πλουτισμό και την συσσώρευση πλούτου σε όλο και λιγότερους. Βλέπουν κάποιες παγκόσμιες ελίτ και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα να νέμονται τους καρπούς της παγκοσμιοποίησης κι εκείνοι να μην έχουν πρόσβαση σ’αυτούς κι έτσι γυρίζουν την πλάτη στις ελίτ και τους πολιτικούς σχηματισμούς που τις εκφράζουν και επιζητούν ξανά την εσωστρέφεια. Ωστόσο, όπως συνηθίζει στους λόγους του, θύμισε και στο κοινό της Αθήνας  την αγαπημένη του φιλοσοφική αποστροφή: “Εαν μπορούσατε να επιλέξετε σε ποια ιστορική περίοδο θα θέλατε να γεννηθείτε, τότε θα επιλέγατε το σήμερα γιατί σήμερα είμαστε πιο ελεύθεροι και ασφαλείς από ποτέ και σήμερα ευημερούμε περισσότερο”.

Αναφέρθηκε και στην ελληνική προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις, στην ανάγκη απομείωσης του χρέους, ένα αίτημα που υποσχέθηκε να το υποστηρίξει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, στην ανάγκη μια χώρα να έχει υγιή οικονομία ώστε να είναι ανεξάρτητη ενώ ο λόγος του ήταν διάσπαρτος από ελληνικές αναφορές, πιστός στη ρητορική παράδοση του captatio benevolentiae δηλαδή στην τεχνική που θέλει ένα ρήτορα να λέει και κάποια πράγματα ώστε να κερδίσει την εύνοια του κοινού.

Στο λόγο μας εντυπωσίασε η στιβαρή του δομή, κάτι που χαρακτηρίζει τις ομιλίες του προέδρου Ομπάμα και η παντελής απουσία καταγγελτικού λόγου από τη ρητορική του. Δεν έχει να κάνει με τη μετριοπάθεια απλώς. Η προσπάθεια κατανόησης του τί συμβαίνει σήμερα προϋποθέτει την απουσία της καταγγελίας και δη με υψωμένο το δάχτυλο.

Τελείωσε το λόγο του αναφωνόντας: “Ζήτω η Ελλάς!”. Το βρήκαμε συγκινητικό και θέλαμε να φωνάξουμε μαζί “Ζήτω η Δημοκρατία!”.

Διαβάστε ένα καλό ρεπορτάζ για το λόγο του στο Protagon.
Δείτε στη LIFO και κάποιες φωτογραφίες που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο προσωπικός φωτογράφος του Προέδρου, Peter Souza.

Η Ρωσία αποσύρεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε εκτελεστική πράξη με την οποία διατάσσεται η απόσυρση της χώρας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) της Χάγης, εν μέσω φημών για παραπομπή Ρώσων στρατιωτικών στο δικαστήριο για τη βοήθεια που παρέχουν στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία και για τη δράση τους στην κατάληψη της ουκρανικής Κριμαίας.

Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι η Ρωσία αποσύρεται από την αναγνώριση του καταστατικού της Ρώμης του 2002 για το ICC, το οποίο ορίζει τους σκοπούς και τις εξουσίες της Χάγης, μολονότι το Κρεμλίνο έτσι κι αλλιώς δεν είχε κυρώσει ποτέ τη συμφωνία επί του καταστατικού που είχε υπογράψει το 2000.

Στην κίνηση αυτή, έχουν προχωρήσει ήδη αφρικανικές χώρες όπως η Γκάμπια (FACT), η Νότιος Αφρική και το Μπουρούντι (FACT).

Διπλωματία: Μετά από 6 χρόνια Ισραηλινός πρέσβης στην Άγκυρα

Το Ισραήλ διόρισε νέο πρέσβη στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη ένδειξη αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των Ιερουσαλήμ και Άγκυρας, αφού πραγματοποιήθηκαν τα βήματα για την επανέναρξη των επαφών νωρίτερα φέτος.

Από το 2010, οι σχέσεις Τουρκίας- Ισραήλ βρίσκονταν “στον πάγο”, λόγω του επεισοδίου του Μαβί Μαρμαρά στη Λωρίδα της Γάζας. Δέκα Τούρκοι ακτιβιστές είχαν σκοτωθεί από Ισραηλινούς κομμάντο οι οποίοι επιτέθηκαν στο πλοίο τους, επειδή αψήφισαν τον ναυτικό αποκλεισμό με σκοπό τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Εμανουέλ Ναχσόν ανέφερε ότι ο Εϊτάν Ναέχ, αναπληρωτής πρέσβης του Ισραήλ στο Λονδίνο, θα αναγορευθεί πρέσβης στην Άγκυρα, αν και δεν έχει διευκρινισθεί η ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του.

Πηγή: Καθημερινή

Εμανουέλ Μακρόν: “Είμαι έτοιμος”

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του (Τα Νεα) στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, που θα πραγματοποηθoύν την άνοιξη του 2017.

“Είμαι έτοιμος. Γι΄αυτό είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, διότι πιστεύω ότι μπορούμε να νικήσουμε”, εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα  είναι ανεξάρτητος υποψήφιος.

Ο 38χρονος πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας, άφησε εποχή με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, περιλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών με λεωφορεία, επί διακυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ και είναι ένας από τους διεκδικητές του ανώτατου αξιώματος της Γαλλίας, που ευελπιστούν να περάσουν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Μάιο. Μέχρι στιγμής πάντως, οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι η τελική “μάχη” θα δοθεί ανάμεσα στον υποψήφιο για το χρίσμα των συντηρητικών Γάλλων Ρεπουμπλικανων, Αλέν Ζιπέ και την επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λε Πεν.

Λέξη της Χρονιάς 2016: “Post-truth” – “Πέραν της αλήθειας”

Το Λεξικό της Οξφόρδης ανακήρυξε το “post-truth” (“πέραν της αλήθειας”) ως λέξη της χρονιάς.

Η λέξη ορίζεται στο Λεξικό ως επίθετο το οποίο “αναφέρεται ή δηλώνει τις συνθήκες κατά τις οποίες αντικειμενικά γεγονότα ασκούν μικρότερη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης απ’ ό,τι το συναίσθημα και η προσωπική πίστη”. Η χρήση του έγινε ευρεία στο περικείμενο του δημοψηφίσματος για το Brexit, καθώς και τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με αυτή την έννοια το πρόθεμα “μέτα” δεν δηλώνει τόσο αλληλουχία όσο την ατμόσφαιρα και τις συνθήκες μέσα στις οποίες τα γεγονότα και η πραγματικότητα καθίστανται κενά νοήματος, όπως επισημαίνει και η Washington Post η οποία διατηρεί ένα μπλογκ όπου τσέκαρε τους ισχυρισμούς και τις εξαγγελίες των υποψηφίων ως προς την ακρίβειά τους. Κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου δημοσίευσε 314 ισχυρισμούς αφού προηγουμένως τους είχε διασταυρώσει. Οι 168 αφορούσαν τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος “αρίστευσε” 59 φορές στην “κλίμακα Πινόκιο” ενώ η Κλίντον επτά. Παρ’όλα αυτά είναι ο Τραμπ που εξελέγη Πρόεδρος.

Εκπρόσωπος των εκδόσεων της Οξφόρδης δήλωσε πως η επιλογή της λέξης έγινε πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αμερικανικών εκλογών και “κοντραρίστηκε” με τη λέξη “alt-right” δηλαδή “alternative right”, την “εναλλακτική Δεξιά” την οποία το λεξικό ορίζει ως “ιδεολογική ομάδα που σχετίζεται με υπερσυντηρητικές ή αντιδραστικές απόψεις και χαρακτηρίζεται από την απόρριψη της mainstream πολιτικής και τη χρήση των σόσιαλ μήντια για να διασπείρει συνειδητά αμφισβητούμενες, προκλητικές απόψεις”.

Οι εκδότες του βρετανικής και της αμερικανικής έκδοσης του Λεξικού συχνά καταλήγουν σε διαφορετικές επιλογές. Φέτος ωστόσο, και οι δύο ομάδες επέλεξαν την ίδια λέξη.