Σε μία παράγραφο

  • 43η επέτειος από τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου σήμερα. Θυμόμαστε με σεβασμό όσους εξεγέρθηκαν κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών.
  • Μπαίνουμε στα βαθιά της διαπραγμάτευσης και καταγράφουμε όσα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση, πέρα από τα non papers και όσα διακινεί η ίδια μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Περισσότερο εξηγούμε τί ζητάμε εμείς και τί είναι πρόθυμοι να δώσουν οι δανειστές. Ξεκινάμε σήμερα με τα εργασιακά και τις περίφημες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τί είναι αυτές; Ζητήσαμε από τον απολύτως ειδικό, τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο, να μας γράψει ένα πρώτο σημείωμα.
  • Ο Νίκος Φίλης απομακρύνθηκε μεν από τον υπουργικό θώκο μετά την παρέμβαση της Εκκλησίας αλλά φαίνεται πως έχει “στοιχειώσει” το υπουργείο του και βέβαια τη διαπραγμάτευση. Οι δανειστές βλέπουν ως εμπόδιο τη ρύθμιση για τις απολύσεις των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.
  • Ανησυχία για την ασφάλεια στα hot spot των στελεχών στις υπηρεσίες ασύλου. Δεν φτάνει που η ΕΕ έχει καθυστερήσει τραγικά να στείλει τα κλιμάκια της τεχνικής βοήθειας, τώρα το Βέλγιο αποσύρει τους δικούς τους για λόγους ασφαλείας. Επεισόδια, πάλι, στη Χίο.
  • Ο Ντόναλντ Τραμπ συναντιέται με τον πρώτο ξένο ηγέτη και συγκεκριμένα με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, μια μεγάλη μορφή της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Ο κόσμος παρατηρεί με μεγάλο ενδιαφέρον. Το καταγράφουμε και ως ενδεικτικό των ζητημάτων που άπτονται της αλλαγής ηγεσίας στο Λευκό Οίκο.
  • Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είναι υποψήφιος για “Δήμαρχος του Κόσμου” για τη δράση τη δική του και των υπηρεσιών του Δήμου της Αθήνας στο προσφυγικό που είναι κατά γενική ομολογία υποδειγματική. Πώς ψηφίζουμε.
  • Συγκλονιστική η συλλογή του περιοδικού ΤΙΜΕ με τις 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο. Δείτε τις.
  • Στάσεις εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς από αύριο.
    Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10′ γεμάτα λεπτά.

Τί ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση στα εργασιακά

Με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το κλείσιμο της β’αξιολόγησης να έχουν ξεκινήσει, ξεκινάμε κι εμείς να παρακολουθούμε στενότερα και να καταγράφουμε όσα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές.
Ακούμε πολλά περί των συλλογικών συμβάσεων και οι περισσότεροι καταλαβαίνουμε ελάχιστα. Ζητήσαμε λοιπόν από τον δικηγόρο Διονύση Ριζο που ειδικεύεται στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό να συντάξει ένα πρώτο Q&A για τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Τί διαπραγματεύεται η κυβέρνηση στα εργασιακά.

Τί ισχύει σήμερα;

Κατώτατος μισθός:
Ο κατώτατος μισθός για πρώτη φορά ρυθμίζεται νομοθετικά το 2012  (με τους νόμους 4046/2012, ΠΥΣ 6/2012, 4093/2012)
Με το προηγούμενο καθεστώς ο κατώτατος μισθός ρυθμιζόταν μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικης Σύμβασης Εργασίας.

Τί ζητάει η ελληνική κυβέρνηση;
Η επιδίωξη του υπουργείου είναι να επανέλθει η δυνατότητα ρύθμισης του κατώτατου μισθού μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ποιο είναι το ύψος του κατώτατου μισθού σήμερα;
Το ύψος του κατώτατου μισθού ορίζεται ως έξης :

  • Για υπάλληλους άνω των 25 ετών στα 586,08 ευρώ
  • Για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο είναι 26,18 ευρώ.
  • Για υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός είναι 510,95 ευρώ
  • Για εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο είναι 22,83 ευρώ.

Με βάση το πόρισμα της “Επιτροπής σοφών του Υπουργείου Εργασίας” που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο του 2016,  προτείνεται χωρίς να καθορίζεται περαιτέρω, ο κατώτατος μισθός για τους κάτω των 25 να αντικατασταθεί με έναν υποκατώτατο μισθό ανεξαρτήτως ηλικίας στα πλαίσια “απόκτησης εργασιακής εμπειρίας”, “επανεισόδου στην αγορά εργασίας” και διάφορα άλλα κριτήρια.

Η Τρόικα τί λέει γιαυτό;
Η Τρόικα δεν εχει πάρει θέσεις αλλά είναι πάντα θετική σε τέτοιες προτάσεις “ευελιξίας”.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
Η σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) είναι η διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών

Οι κατηγορίες των ΣΣΕ σήμερα είναι οι εξής :

  • Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που συνάπτεται από τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και ρυθμίζει τους μισθολογικούς όρους εργασίας των εργαζομένων όλης της χώρας, πλην των ελάχιστων ορίων αμοιβών, που προβλέπονται από το νόμο.
  • Κλαδικές ΣΣΕ (πχ. εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ, υπάλληλοι εμπορικών καταστημάτων, κ.α.) που αφορούν εργαζομένους περισσότερων ομοειδών ή συναφών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρήσεων ορισμένης πόλης ή περιφέρειας ή και όλης της χώρας οι οποίες συνάπτονται από πρωτοβάθμιες ή δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και ισχύουν μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Το περιεχόμενό τους δεν μπορεί να προβλέπει όρους δυσμενέστερους από τις ΕΓΣΣΕ.
  • Επιχειρησιακές ΣΣΕ (οι εργαζόμενοι μιας εταιρείας με την επιχείρηση) που αφορούν τους εργαζόμενους συγκεκριμένης εκμετάλλευσης ή επιχείρησης και συνάπτονται από συνδικαλιστική οργάνωση ή ενώσεις προσώπων και οι οποίες ισχύουν μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών. Το περιεχόμενό τους δεν μπορεί να προβλέπει όρους δυσμενέστερους από τις ΕΓΣΣΕ.
  • Εθνικές Ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ που αφορούν εργαζομένους ορισμένου επαγγέλματος και των συναφών προς το επάγγελμα αυτό ειδικοτήτων όλης της χώρας και συνάπτονται από δευτεροβάθμιες ή πρωτοβάθμιες ομοιοεπαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλήνιας έκτασης. Ισχύουν μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και το περιεχόμενό τους δεν μπορεί να προβλέπει όρους δυσμενέστερους από τις ΕΓΣΣΕ.

Η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων μπορεί να είναι μετά και τις αλλαγές που επέφερε ο ν. 4024/2011 και η ΠΥΣ 6/2012 από 1 έτος μέχρι 3 έτη. Μετά τη λήξη των συμβάσεων τίθεται σε λειτουργία η διαδικασία της μετενέργειας για 3 μήνες.

Με το παρόν πλαίσιο επίσης υπάρχει κάμψη της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Αυτό  σημαίνει ότι σε περίπτωση συρροής συμβάσεων, ενώ με το παλαιότερο πλαίσιο υπερτερούσε η ευνοϊκότερη το σημερινό πλαίσιο ρύθμισης της συρροής συμβάσεων προβλέπει ότι υπερισχύουν οι επιχειρησιακές ΣΣΕ αντί των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών.
Οι επιχειρησιακές ΣΣΕ επομένως είναι εκείνες με τη μεγαλύτερη ισχύ. Επίσης το παρόν πλαίσιο ρυθμισης αναστέλλει τη δυνατότητα κήρυξης ΣΣΕ ως γενικώς υποχρεωτικής. Έτσι από τις ΣΣΕ μπορούν να δεσμεύονται μόνο όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν προσχωρήσει  σε αυτές.

Τί ζητάει το Υπουργείο;
Η επιδίωξη του υπουργείου είναι να επαναφέρει τη μετενέργεια σε 6μηνη διάρκεια και φυσικά να ενισχυθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Βασικός στόχος είναι η επαναφορά της ισχύος των κλαδικών ΣΣΕ αλλά και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Τί απαντάει η Τρόικα;
Αντίθετα από πλευράς θεσμών κρίνεται ότι τέτοιου είδους προστατευτικές ρυθμίσεις αποδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα.

Για να λαμβάνετε στο εμέηλ σας το δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας γραφείτε εδώ.

Ο “Νόμος Φίλη” για την ιδιωτική εκπαίδευση, πρόβλημα στη διαπραγμάτευση

Η αλήθεια είναι πως παρακολουθώντας την ειδησεογραφία, έχουμε διαπιστώσει πως το λόμπι συγκεκριμένων κύκλων της εκπαίδευσης δείχνει να έχει καλές σχέσεις με τους δανειστές γιαυτό και κατά καιρούς επανέρχονται διάφορα θέματα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Βέβαια, εν προκειμένω που η είδηση σχετίζεται με τη διάταξη του Νόμου Φίλη που αφορά τους όρους απόλυσης των καθηγητών από τα ιδιωτικά σχολεία, το θέμα άπτεται των γενικότερων κανόνων που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας.

Κατά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του κλιμακίου των δανειστών με τον Υπουργό Παιδείας κ.Κ.Γαβρόγλου επανήλθε το θέμα αυτό (ΣΚΑΙ).

Σύμφωνα με το νόμο Φίλη, οι απολύσεις εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ένα ιδιωτικό σχολείο για περισσότερα από δύο χρόνια, θα παραπέμπονται για κρίση σε συμβούλιο εκπαιδευτικών στα πρότυπα των δημοσίων σχολείων. Η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίθεση, όχι μόνο των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, αλλά και των δανειστών, καθώς θεωρήθηκε “προάγγελος” για επέκταση και σε άλλους τομείς της ιδιωτικής οικονομίας.

Από την πλευρά του ο κ.Γαβρόγλου δήλωσε ότι αυτό αποτελεί ήδη νόμο του κράτους και δεν αλλάζει. Μένει να δούμε το ρόλο που θα παίξει στη γενικότερη διαπραγμάτευση. Εάν και με τι θ’ανταλλαγεί από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της διατήρησης στοιχειωδών ισορροπιών με τις κοινωνικές ομάδες που είναι παραδοσιακοί της φίλοι.

 

Προσφυγικό: Ανησυχία για την ασφάλεια στα hot spot

Η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε να αποσύρει τους εμπειρογνώμονες ασύλου που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Κατόπιν τούτου, η Κομισιόν εξέφρασε την ανησυχία της (CNN.gr)για την ασφάλεια των ειδικών απεσταλμένων και εμπειρογνωμόνων στα hot spot της χώρας.

Ο Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε επιστολή στον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα, στις 4 Νοεμβρίου, σχετικά με την ανάγκη να υπάρξουν οι απαραίτητες “διασφαλίσεις” για τους εμπειρογνώμονες που εργάζονται στα hotspots και να “βελτιωθεί επειγόντως” η κατάσταση.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν πρόσθεσε πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία των ευρωπαϊκών θεσμών με τις ελληνικές αρχές για το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία στο πλαίσιο αυτό έχει λάβει μια σειρά μέτρων τα οποία περιλαμβάνουν επιπλέον προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό ασφαλείας.

Κι όλα αυτά ενώ χθες (Naftemporiki.gr), στο hot spot της Σούδας στη Χίο σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και ο καταυλισμός καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του. Όπως μεταδίδει ο Σταθμός Αιγαίου της ΕΡΤ, όλα ξεκίνησαν γύρω τις 11 χθες το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα προσφύγων και μεταναστών έσπασε βιτρίνα σε κατάστημα με βεγγαλικά, έκλεψε μεγάλο αριθμό βεγγαλικών και άρχισε να τα εκτοξεύει ακόμα και προς τα σπίτια των περιοίκων. Επίσης, μετανάστες πέταξαν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα.
Η Αστυνομία απέκλεισε τους γύρω δρόμους, ενώ έγινε και χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου- λάμψης. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των συλληφθέντων δεν έχει διευκρινιστεί.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, μέλη της Χρυσής Αυγής στο νησί, καλούσαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην περιοχή. Με το που εμφανίστηκαν εκεί, τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε μεγαλύτερη ακτίνα, ενώ προπηλακίστηκαν συλληφθέντες μετανάστες μέσα στην κλούβα της αστυνομίας. Τα επεισόδια σταμάτησαν τα ξημερώματα μετά την επέμβαση των ΜΑΤ.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε αναμένεται να συναντήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, γεγονός που θα τον αναδείξει ως πρώτο ηγέτη μεγάλης χώρας που θα συναντηθεί μαζί του, από την ημέρα της εκλογής του. Τόσο το περιβάλλον του Τραμπ όσο και του Άμπε, δεν έχουν επιβεβαιώσει τη συνάντηση (Reuters). Ωστόσο ο Ιάπωνας ΠΘ μίλησε για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο χωρών, πριν ν’αναχωρήσει (BBC) για τη Νέα Υόρκη. Το Τόκυο έχει εκφράσει την ανησυχία του για την προεκλογική εξαγγελία του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θ’αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τους από τη χώρα εαν δεν πληρώσουν περισσότερα και θα προχωρήσουν στην ακύρωση (Washington Post) της Δια-Ειρηνικής Εμπορικής Συμφωνίας. Στην Ιαπωνία έχουν σταθμεύσει περί τους 50.000 αμερικανούς στρατιώτες.

“Οι ηγέτες ανά τον κόσμο παρακολουθούν στενά και με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνάντηση Τραμπ-Άμπε καθώς θα αποτελέσει “εγχειρίδιο” για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο. Το πώς ο ίδιος ο Τραμπ θα δεχτεί τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό θα έχει εξίσου μεγάλη σημασία, δεδομένης της εμμονής των Ιαπώνων με το πρωτόκολλο. Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, κατάφερε να κλείσει τη συνάντηση όταν τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ για να τον συγχαρεί για την εκλογή του ρωτώντας τον πώς θα του φαινόταν εάν περνούσε να τον δει καθ’οδόν του ταξιδιού του στο Περού. Με το να γίνει δεκτός εκείνος πρώτος, ο Άμπε κατάφερε να διαγκωνίσει άλλους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Τερέζα Μαίη”, γράφει ο Simon Tisdall για τον Guardian.

“Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που συνηγορούν στο ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία δεν υπερασπίζονται μόνο τη χώρα αλλά βασικώς τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ασία. Το Πεντάγωνο σκοπεύει να δαπανήσει φέτος περί τα 5,5δις $ για τις βάσεις που διατηρεί στην Οκινάουα και σ’αλλες πόλεις στην Ιαπωνία. Η ίδια η Ιαπωνία, έχει προγραμματίσει να ξοδέψει ένα πρόσθετο κονδύλι 1,8δις$ για τις αμερικανικές βάσεις στη χώρα που έρχονται να προσθετούν στα 4δις που προορίζονται για αποζημιώσεις στις τοπικές κοινωνίες που ζουν κοντά στις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις”, εξηγούν για τους New York Times οι Motoko Rich και Jonathan Soble.

“Εαν και υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο αμερικανικά κόμματα στον τομέα της Εξωτερική Πολιτικής, υπάρχει μια ευρύτατη συμφωνία ανάμεσα στις ελίτ και των δύο πλευρών για το τρόπο που οι ΗΠΑ πρέπει να στέκονται στην υφήλιο. Οι περισσότεροι ειδικοί στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας, διατηρούν μια “κοσμοπολίτικη” οπτική και θεωρούν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύουν τα δημοκρατικά καθεστώτα και να στέκονται απέναντι σε αυταρχικές εξουσίες. Αυτοί είναι που κατεξοχήν θα αναλύσουν εξονυχιστικά τη συνάντηση Τραμπ-Άμπε και θα χτυπήσουν τον κώδωνα του κινδύνου, εαν διαπιστώσουν τάσεις του νεοεκλογέντος Προέδρου προς “επικίνδυνες ατραπούς”.”, γράφει η ειδική αναλύτρια Elizabeth N. Saunders για τη Washington Post.

Ο Γιώργος Καμίνης υποψήφιος “Δήμαρχος του Κόσμου”

Υποψήφιος μεταξύ 15 δημάρχων για τον τίτλο “Δήμαρχος του Κόσμου 2016”  είναι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Πρόκειται για τον θεσμό “World Mayor”, που στο τέλος του έτους θα ανακοινώσει ποιος από τους 15 δημάρχους που έχουν επιλεγεί και βρίσκονται στη βραχεία λίστα (shortlist) των υποψηφίων θα λάβει την τιμητική διάκριση του “Δημάρχου του Κόσμου 2016”, που φέτος είναι αφιερωμένος στην υποδοχή των προσφύγων και την ένταξη των μεταναστών.

Στην τελική ετυμηγορία μπορούν να συμμετέχουν και οι πολίτες, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Δεκεμβρίου.
Πληροφορίες για τη διαδικτυακή ψηφοφορία μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, εδώ.

Προκειμένου να δηλωθεί η προτίμηση σε κάποιον υποψήφιο, πρέπει να αποσταλεί email με σύντομη αιτιολόγηση της ψήφου, βάζοντας ως πρόθεμα το όνομα της πόλης και στη συνέχεια γράφοντας @worldmayor.com.
Για παράδειγμα, όσοι επιλέγουν τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη στέλνουν e-mail στο athens@worldmayor.com, γράφοντας στο θέμα του email “Athens Kaminis”  και προσθέτοντας έναν μικρό σχολιασμό δικαιολόγησης της επιλογής τους.

Time Magazine: Οι 100 πιο σημαντικές φωτογραφίες όλων των εποχών.

Δεν έχουμε λόγια, εαν και τα λόγια δεν είναι κάτι από το οποίο συνήθως “ξεμένουμε”. Το διεθνές περιοδικό TIME συγκέντρωσε τις 100 πιο επιδραστικές φωτογραφίες όλων των εποχών, φωτογραφίες από όλες τις άκρες του πλανήτη, από πολέμους, διαδηλώσεις, ανθρωπιστικές κρίσεις, επιστημονικά επιτεύγματα, φωτογραφίες που η δημοσίευσή τους άλλαξε την ιστορία.

Στη συλλογή υπάρχουν συγκλονιστικές φωτογραφίες που η θέα τους και μόνο προκαλεί έντονα συναισθήματα. Κι αυτό σε μία χρονιά που δεν έλειψαν οι συγκινήσεις, τα δάκρυα και οι απογοητεύσεις. Από την Απόβαση στη Νορμανδία, τον πρώτο νεκρό ασθενή από AIDS, τα πορτρέτα του Τσώρτσιλ και του Αβραάμ Λίνκολν, τις επισιτιστικές κρίσεις στην Αφρική, τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των ΗΠΑ, τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη Σελήνη, όλες οι φωτογραφίες σε καθηλώνουν και μας θυμίζουν ξανά όσα περάσαμε τα τελευταία 100 χρόνια.

Η εφαρμογή, βέβαια είναι καταπληκτική. Κάθε φωτογραφία συνοδεύεται κι από την ιστορία της λήψης της και βέβαια γίνεται αναφορά στο ιστορικό πλαίσιο της στιγμής που απαθανατίζει.

Συγκλονιστικό. Δείτε το εδώ.

Στάσεις εργασίας σε ΜΕΤΡΟ, Τραμ και Ηλεκτρικό

Σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως αυτές έχουν εξαγγελθεί από τα Σωματεία εργαζομένων, έχουν ως εξής:
Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στάση εργασίας από έναρξη έως 10:00 σε μετρό και τραμ και απο τις 12:00 έως τις 16:00 σε ηλεκτρικό σιδηρόδρομο
Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στάση εργασίας από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10:00 π.μ. στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο
Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου απο τις 12:00 έως 16:00 σε μετρό και τραμ.

Στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους:
Σάββατο 26 Νοεμβρίου (21.00 έως λήξη βάρδιας),
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου (έναρξη βάρδιας έως 10.00),
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου (12.00 έως 16.00)
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου (21.00 έως λήξη βάρδιας).