Ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης στο Ιράκ, πρωτεύουσας του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους από το 2014. Της μεγάλης επιχείρησης του ιρακινού στρατού και των συμμάχων του ηγούνται οι ΗΠΑ. Πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε.
Τί συνέβη με τις σημερινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ αναφορικά με τις δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτος στη Θράκη, δηλώσεις, όμως που δεν μπορεί να τις εντοπίσει κανείς άλλος πλην του “Αθηναϊκού Πρακτορείου” που τις μετέδοσε σε σχετικό τηλεγράφημα; Είναι σοβαρό εαν πρόκειται για γκάφα.
Σήμερα, “Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας” η Eurostat έδωσε τα σχετικά στοιχεία για την Ευρώπη σύμφωνα με τα οποία 1 στους 3 Έλληνες ζει σε κατάσταση φτώχειας.
Ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του Προέδρου και την εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η δημοσιογράφος του Αθήνα 9.84 Τζίνα Μοσχολιού κάνει τη σχετική ανάλυψη και μας εξηγεί τους συσχετισμούς με βάση τα αποτελέσματα της κάλπης για την Κ.Ε.
Η Νέα Δημοκρατία έκανε αυτό που η κυβέρνηση είχε απλώς εξαγγείλει ότι θα κάνει, κάποια στιγμή: κατέθεσε τροπολογία για την προστασία της α’κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο. Ενδιαφέρουσα η τεκμηρίωση.
Επανήλθε το θέμα του κόστους της “Διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη” με τη χθεσινή συνέντευξη Βαν Ρομπέι στην “Καθημερινή”. Ο κ.Βαν Ρομπέι είναι ο τρίτος, κατά σειρά, θεσμικός αξιωματούχος που δηλώνει ότι το α’εξάμηνο του 2015 κόστισε στους Έλληνες πολλά δισεκατομμύρια Ευρώ εξαιτίας των χειρισμών του πρώην Υπουργού των Οικονομικών.
Χρόνος ανάγνωσης δελτίου: 10’λεπτά.
Δευτέρα 17 Οκτωβρίου: Ξεκίνησε η μεγάλη μάχη κατά του ISIS.
Ξεκίνησε η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης.
Ξεκίνησε σήμερα η επιχείρηση ανακατάληψης (Naftemporiki.gr) της πόλης Μοσούλη στο Ιράκ που είναι η πρωτεύουσα του Χαλιφάτου του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους. Ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις και Κούρδοι Πεσμεργκά κινούνται προς τα νότια και τα ανατολικά της πόλης. Η επιχείρηση για την ανακατάληψη του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους σχεδιαζόταν εδώ και μήνες. Από αέρος υποστηρίζει με επιδρομές η συμμαχία της οποίας ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει πολλούς μήνες.
Ο πλανήτης άρχισε ν’ασχολείται σοβαρά με το Ισλαμικό Κράτος τον Ιούνιο του 2014, όταν κατάφερε να κατακτήσει τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Οι ΗΠΑ ήδη από τον Αύγουστο του 2014 βομβαρδίζουν στόχους του ISIS στο Ιράκ ωστόσο μόλις τώρα επιχειρούν να ανακαταλάβουν την πόλη με τις ιρακινές δυνάμεις και τους συμμάχους τους.
Πέντε facts για την Μοσούλη.
- Η Μοσούλη είναι η τελευταία ιρακινή πόλη που βρίσκεται υπό την κατοχή του ISIS. Όλες οι άλλες πόλεις όπως η Φαλούζα και το Ραμάντι έχουν ανακαταληφθεί.
- Είναι η πόλη στην οποία ο ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi ανακήρυξε την ίδρυση του Χαλιφάτου μέσα στο Μεγάλο Τζαμί λίγες ημέρες μετά την κατάληψή της.
- Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ μέχρι τώρα ξεδιπλώνονταν κλιμακωτά και ήταν περιορισμένης εμβέλειας, κυρίως επειδή ήταν δύσκολο να εντοπιστούν οι στόχοι οι οποίο κρύβονταν μέσα σε πυκνοκατοικημένες από αμάχους περιοχές.
- Υπάρχουν φόβοι για μαζική έξοδο αμάχων κι ένα νέο μεταναστευτικό ρεύμα.
- Εξίσου σημαντική με την έκβαση της μάχης, θεωρείται η “επόμενη ημέρα” αφού οι ιρακινές δυνάμεις και οι ΗΠΑ έχουν ανακαταλάβει μόνο τη Μοσούλη αρκετές φορές τα τελευταία 13 χρόνια.
Για μια εκτενέστερη ανάλυση εδώ (NPR).
Γκάφα του ΥΠΕΞ;
Αναστάτωση προκάλεσε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων το οποίο μετέδιδε αποσπάσματα ομιλίας του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν στα οποία ο Τούρκος πρόεδρος έθετε ζήτημα δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη για το ενδεχομενο αυτοδιάθεσης της περιοχής.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα. Ωστόσο, κανείς, μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει τις επίμαχες δηλώσεις που οδήγησαν το ΥΠΕΞ αλλά και την Αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι) να εκδώσουν οξύτατες ανακοινώσεις.
Όπως αποδεικνύει και το σάιτ Parapolitiki που έκανε τη σχετική διασταύρωση των πληροφοριών οι δηλώσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ. Πρόκειται για σχόλια της εφημερίδας Sabah που ο ανταποκριτής του ΑΠΕ μετέδωσε ως δηλώσεις του Τούρκου προέδρου με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτή η αναστάτωση.
Είναι μείζον ζήτημα ότι το ΥΠΕΞ εκδίδει ανακοινώσεις βασιζόμενο σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και όχι σε διπλωματικές πηγές. Το ότι το κρατικό ΑΠΕ επέδειξε τέτοια ελαφρότητα δεν μας εντυπωσιάζει.
Eurostat: 1 στους 3 Έλληνες σε κατάσταση φτώχειας.
Περισσότεροι από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι ένας στους τέσσερις, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Στην Ελλάδα, βρισκόταν το 2015 αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008.
Σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η Βουλγαρία (41,3%) και η Ρουμανία (37,3).
Σύμφωνα με τη Eurostat, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει “κανονική δουλειά”).
Ανάλυση: Ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ολοκληρώθηκε χθες με την εκλογή Πρόεδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής, το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είχαμε ανακοινώσει, θα περιμέναμε την ολοκλήρωση του συνεδρίου για να κάνουμε μια αποτίμηση του τί συνέβη τις τρεις ημέρες που προηγήθηκαν. Ζητήσαμε από τη δημοσιογράφο του Αθήνα 9,84 κ.Τζίνα Μοσχολιού να το παρακολουθήσει για λογαριασμό μας και να μας κάνει και τη σχετική αποτίμηση.
Γράφει, λοιπόν, η Τζίνα Μοσχολιού.
“Το κόμμα δεν είναι είναι το Μαξίμου”. Με αυτή τη φράση συνοψίζεται πιο πετυχημένα το μήνυμα που έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα συνέδριο το οποίο ξεκίνησε με κακούς οιωνούς για τον πρόεδρο του κόμματος, με τον προσυνεδριακό διάλογο να χαρακτηρίζεται απο κριτική, φόβο για την απώλεια ταυτοτικών στοιχείων του κόμματος και την αλλαγή στόχων και πολιτικών απο το Μαξίμου, χωρίς την διαβούλευση με το κόμμα.
Θέματα τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν αγνόησε στις ομιλίες του στο συνέδριο, επιχειρώντας μια ένεση αυτοπεποίθησης στο σώμα απο τη μία αλλά και μια επίθεση προς όσους, στο ονομα της πολυδιαφημισμένης πολυφωνίας της αριστεράς, υπονομεύουν, κατά τον Τσίπρα πάντα, τις εσωκομματικές διαδικασίες. Απο την πρώτη ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε σε πρώην και νυν συντρόφους, παρουσιάζοντας εαυτόν σχεδόν ως θύμα προσώπων που πάσχουν απο “συγκεντρωτισμό” και ζήτησε ενα κόμμα επι της ουσίας πιο πειθαρχημένο, με λιγότερο φιλόδοξα και αυτόνομα στελέχη και όργανα που θα εξασφαλίζουν τη λογοδοσία.
Το κέντρικο θέμα αυτού του συνεδρίου τελικά, η σχέση κυβέρνησης (ή κράτους, όπως επέλεξαν κάποιοι να το θέσουν) με το κόμμα, ήταν το επίδικο και απεδείχθη τόσο δυσεπίλυτο όσο ακούγεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα που φέρει ως ηθικό προτέρημα οτι έχει απορρίψει τις αρχές των κομμάτων με οργάνωση λενινιστικού τύπου, βιώνει πλέον φωναχτά το αναμενόμενο υπαρξιακό του, διαφωνόντας για το αν μια χώρα διοικείται αποτελεσματικά οταν για να παρθεί μια απόφαση χρειάζεται να συνεδριάσουν πάνω απο 150 άνθρωποι κι όταν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος βρίσκεται συχνά σε ρόλο αμήχανου ζογκλέρ σε κόντρες του κόμματος με υπουργούς.
Σε επίπεδο συσχετισμών, απο την πρώτη ανάγνωση της λίστας των εκλεγέντων στην Κεντρική Επιτροπή, είναι μια συμμαχία της ομάδας των 53 με τους λεγόμενους “κομματικούς” (“ομάδα Μπανιά” για τους παλιότερους). Μια συμμαχία που αποτυπώθηκε και στις ομιλίες στελεχών, οπως αυτής του φυσικού αρχηγού των 53, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που έδωσε εμμέσως πλην σαφώς γραμμή για στήριξη του Νίκου Φίλη. Για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο οφείλουμε επίσης να παρατηρήσουμε πως πέτυχε μια σαρωτική πρωτιά στην ψηφοφορία παρότι είναι ο άνθρωπος στην ηλεκτρική καρέκλα, ο υπουργός που υπέγραψε κι εφαρμόζει μνημόνιο. Η αντίθεση του Πάνου Σκουρλέτη σε ιδιωτικοποιήσεις κι η κρίτικη σε πρόσωπα γύρω απο τον Τσίπρα, η σταθερή κομματική δύναμη του Νίκου Βούτση κι οι ταυτοτικές “μάχες” του Νίκου Φίλη τους έβαλαν επίσης ψηλά στις προτιμήσεις των συνέδρων. Σε υψηλές θέσεις κι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με τον Ανδρέα Ξανθό να κάνει την έκπληξη στην 4η θέση και τον Παύλο Πολάκη στην 7η, πολύ υψηλότερα απο ιστορικά στελέχη. Ας μου επιτραπεί στο σημείο αυτό ένα προσωπικό σχόλιο: η υψηλή θέση εκλογής του Παύλου Πολάκη δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη καθώς η δεδομένη δημοφιλία του είναι ενδεικτική της πολιτικής μετάλλαξης του κυβερνώντος κόμματος που επι δεκαετίες θεωρούσε πως θέτει standards αισθητικής και πολιτισμού στον πολιτικό λόγο. Εξάλλου το ίδιο σώμα καταχειροκρότησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ που, αναβαπτισμένος απο το πολιτικό του παρελθόν, φόρεσε κόκκινο γαρίφαλλο και απεκάλεσε συντρόφους του τα παιδιά με τα πανό με τα συνθήματα για τους κομμουνιστές.
Επιστρέφοντας στα σημαντικά στοιχεία της κατάταξης της ΚΕ, ο Γιάννης Δραγασάκης, που είχε την πρωτιά στο 1ο Συνέδριο, βρέθηκε 4 θέσεις πιο κάτω, όντας ίσως ένας άνθρωπος του Μαξίμου πλέον. Διοτι οι άνθρωποι του Τσίπρα και του Μαξίμου, οι “προεδρικοί” είναι χαμηλότερα. Οι Νίκος Παππάς, η Ρένα Δούρου κι ο γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας εξελέγησαν στην 8η, 9η και 10η θέση αντιστοίχως, ενω οι στενότατοι συνεργάτες, το ιστορικό στέλεχος Αλέκος Φλαμπουράρης και ο πρώην φερελπις της νεολαίας, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Δημήτρης Τζανακόπουλος βρέθηκαν δεκάδες θέσεις πιο χαμηλά.
Έναν εκνευρισμό ή ίσως έναν λάθος υπολογισμό – που πάντως αποσοβήθηκε – μαρτυρά κι η πολυσυζητημένη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας στην οποία κάπως άκομψα, εως και προσβλητικά θα έλεγε κάποιος, είπε στους συνέδρους πως αναρωτιέται αν κατάλαβαν πως ψηφίζουν εναντίον πρότασης του. Στη σκηνή αυτή η…πρωτοτυπία δεν έγκειται τόσο στην αποφασιστικότητα του προέδρου ή στην προτροπή να ψηφίσει κάποιος τη “γραμμή”, ούτε καν στην παρέμβαση ψυχραιμότερων στελεχών που έκαναν λόγο για άκυρη ψηφοφορία απο λάθος του προεδρείου – κάτι όχι ασυνήθιστο στα συνέδρια – όσο στο οτι ειπώθηκε ενώπιον δημοσιογράφων ανοιχτά αυτή η φράση.
“Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την κυβέρνηση” συμφώνησαν όλοι, περισσότερο ή λιγότερο πειστικά, “το κόμμα όμως πρέπει να συμμετέχει σε όλα τα ζητήματα, να παράγει την πολιτική” επεσήμαναν εντονότερα κάποιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και θέλει να είναι στην Κουμουνδούρου και δεν θαμπώνεται απο τα λούσα της Ηρώδου Αττικού θα έλεγαν αν ήταν διάλογος σε ταινία. Επειδή αυτά τα προβλήματα συνήθως τα λύνει η ζωή, μπορεί κανείς να μαντέψει πως το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε κι αν γίνει αυτό, θα έχει περισσότερα συμπεράσματα απο αυτό που μόλις έληξε.
Υπάρχει μια αγγλική λέξη, η λέξη “closure” η οποία μεταφράζεται στα ελληνικά συνήθως ως “κλείσιμο” ή “περαίωση” αλλά όταν χρησιμοποιείται για σχέσεις αποδίδει ένα τέλος χωρίς υπόλοιπα, χωρίς απορίες και δισταγμούς και γκρίζα πεδία, ένα οριστικό κλείσιμο ενός κύκλου, όχι μόνο κυριολεκτικά αλλα και μεταφορικά. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη όταν έσβησαν τα φώτα και τα μικρόφωνα στο Ταε Κβο Ντο. Έμοιαζε περισσότερο με μετάβαση.
Τροπολογία από τη Νέα Δημοκρατία για την α’κατοικία.
Μετά τον σάλο (FACT News) που δημιουργήθηκε με τους πλειστηριασμούς, τον οποίο η κυβέρνηση είχε αποδώσει σε κύκλους που ασκούν τυφλή αντιπολίτευση και μόνο για τις εντυπώσεις, η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε τροπολογία για την προστασία της α’κατοικία για χρέη προς το Δημόσιο. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι κάποια στιγμή θα κατέθετε μια τέτοια τροπολογία αλλά μέχρι σήμερα δεν το είχε κάνει. Την πρόλαβε η Νέα Δημοκρατία.
Η τροπολογία προωθεί η Ν.Δ. προς ψήφιση στη Βουλή, αφορά την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2017.
Σε αυτήν προβλέπεται ότι αναστέλλεται μέχρι τις 31-12-2017 η κατάσχεση ακινήτων φορολογουμένων που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του,
β) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 13.900 ευρώ για άγαμο, 23.600 για ζευγάρια, προσαυξημένα κατά 5.700 ευρώ για κάθε παιδί, γ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα.
Η Νέα Δημοκρατία το τεκμηριώνει σε δύο επίπεδα: 1. Την προστασία του οφειλέτη που αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη του. 2. Τη ρύθμιση μιας απορρυθμισμένης αγοράς που δεν θα ωφεληθεί στο ελάχιστο από μαζικούς πλειστηριασμούς.
“Τη ρύθμιση αυτή επιβάλλει τόσο η ανάγκη ενός συνεκτικού, στρατηγικού σχεδίου μείωσης του ιδιωτικού χρέους όσο και η σημερινή κατάσταση στην αγορά κατοικίας”, εξηγεί στην ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο όγκος οικοδομικής δραστηριότητας το διάστημα Αύγουστος 2015 – Ιούλιος 2016 έχει συρρικνωθεί κατά 30%. Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές των ακινήτων από την αρχή της κρίσης έχουν μειωθεί περισσότερο από 40%.
Η δυνατότητα μαζικών πλειστηριασμών σε μια αγορά που βρίσκεται σε τόσο κακή κατάσταση θα πίεζε περαιτέρω τις τιμές ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες- και όχι μόνο τους οφειλέτες – θα επιδείνωνε τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, θα έπληττε την κοινωνική συνοχή και τελικά και τα συμφέροντα του Δημοσίου”.
Το θέμα του κόστους της “Διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη”, επανέρχεται.
Επανέρχεται το θέμα του κόστους της “Διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη” μετά τη συνέντευξη που έδωσε χθες, ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι στην Καθημερινή και την Ελένη Βαρβιτσιώτη.
Ο κ.Ρομπέι είπε για το θέμα:
” Δεν υπολόγισε σωστά ο κ. Τσίπρας εξαιτίας της έλλειψης διεθνούς εμπειρίας, νόμιζε ότι οι αριστερές κυβερνήσεις θα τον στηρίξουν”. Γι’ αυτό και “πήγαινε στο Παρίσι και στη Ρώμη μόλις εκλέχθηκε για να αποσπάσει την στήριξη των Σοσιαλιστών αλλά στην πραγματικότητα ήταν αντίπαλος των παραδοσιακών Σοσιαλιστικών κομμάτων” λέει. “Ηταν τελείως λάθος υπολογισμοί” και προσθέτει ότι “ο ανεύθυνος υπουργός Οικονομικών” εννοώντας τον κ. Βαρουφάκη, “χάλασε το παιχνίδι αλλά κατέστρεψε μαζί και την εικόνα της Ελλάδας για να χτίσει τη δική του” λέει σε πολύ έντονο ύφος – πρώτη φορά στο γεύμα μας. “Στοίχισε στη χώρα δισεκατομμύρια ευρώ”. Και αφού το σκέφτεται για λίγα δευτερόλεπτα προσθέτει “Δεκάδες δισεκατομμύρια!”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εκτίμηση αυτή εκστομίζεται από “θεσμικά χείλη”. Στο FACT έχουμε καταγράψει κατά καιρούς όλες τις επίσημες δηλώσεις για το θέμα. Μάλιστα σήμερα τις συγκεντρώσαμε εδώ (FACT Σημειώσεις).