Σε μία παράγραφο

  • Ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ όπου εκδικάζεται η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Πολλά τα σενάρια αλλά δεν καταγράφουμε κανένα. Περιμένουμε, υπομονετικά, την απόφαση.
  • Η Νέα Δημοκρατία επεξεργάζεται σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου άσχετα από την απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ. Αντιδρά το Μαξίμου.
  • Πτώση των μεταναστευτικών ροών διαπιστώνουν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΕΚ Γιουνκέρ και Τουσκ. Διστάζουν να μιλήσουν για επιτυχία στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά συμφωνούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση. Μίλησαν και για την ανάγκη της αναμόρφωσης του Δουβλίνο ΙΙ.
  • Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προετοιμάζονται για τις χερσαίες επιχειρήσεις στην ΒΑ Συρία και την ανακατάληψη της πόλης Ρακά που το Ισλαμικό Κράτος έχει ανακηρύξει ως “πρωτεύουσα”. Δεν είναι απλό. Εξηγούμε το γιατί και ανθολογούμε κι ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τη ρητορική του Ισλαμικού Κράτους προς τους πιστούς οπαδούς του. Πώς τους εξηγούν τώρα τις αποτυχίες;
  • Μετά το Μπουρούντι και τη Νότιο Αφρική και η Γκάμπια εγκαταλείπει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Αντισυστημισμός παντού.
    Χρόνος ανάγνωσης δελτίου 7’λεπτά.

Συνεδριάζει για πέμπτη φορά το ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.

Άρχισε η διάσκεψη της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Οι δικαστές του ΣτΕ, που συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, αναμένεται να οδηγηθούν πιθανότατα απόψε σε ψηφοφορία για το θέμα.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των Συμβούλων της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Μάλιστα, στην προηγούμενη διάσκεψη των δικαστών, την τέταρτη κατά σειρά, ακούστηκαν απόψεις και από τις δύο πλευρές.

Θυμίζουμε (FACT News) ότι οι τηλεοπτικοί προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της απόφασης του Υπουργού Επικρατείας κ.Νίκου Παππά να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα χορήγησης των αδειών από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, κατά της απόφασης των υπουργείων Οικονομικών και Επικρατείας με την οποία καθορίστηκε η τιμή εκκίνησης κάθε άδειας στα €3εκατ. και κατά της χορήγησης τεσσάρων αδειών γιατί ο αριθμός ειναι αυθαίρετος.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία ανακοινωσε σήμερα πως επεξεργάζεται πρόταση νόμου για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει το ΣτΕ και θα την καταθέσει όταν εκείνη κρίνει σκόπιμο. “Νωρίς το θυμηθήκατε”, απάντησε (σχεδόν) το Μαξίμου.

Πτώση των μεταναστευτικών ροών.

Για πτώση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα έκαναν λόγο  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, η πτώση των μεταναστευτικών ροών προς τα ελληνικά νησιά υπολογίζεται στο 98%, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τόνισε πάντως ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και είναι “πρόωρο να μιλάμε για επιτυχία στο μεταναστευτικό”.

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε με νούμερα για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Όπως ανέφερε, έξι μήνες πριν τη συμφωνία έφθασαν στην Ελλάδα 739.000 μετανάστες, ενώ έξι μήνες μετά τη συμφωνία μειώθηκαν στις 18.000. Μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου 2015 582 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο, ενώ ο αριθμός των πνιγμών ή των αγνοούμενων την ίδια περίοδο του 2016 μειώθηκε σε 48. Όσο σημαντικός και εάν είναι ο κάθε θάνατος, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα, σημείωσε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ευρωπαϊκού ασύλου και του μηχανισμού του Δουβλίνου. Για την καταπολέμηση των αιτίων της μετανάστευσης στον κεντρικό μεσογειακό άξονα, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη προόδου στη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες που συμμετέχουν στο Σύμφωνο Μετανάστευσης, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σενεγάλη, το Μαλί και την Αιθιοπία.

Προετοιμασίες για την κατάληψη της Ράκα.

Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Άσνερ Κάρτερ δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει από κοινού με τους συμμάχους τους να επεξεργάζονται σχέδιο (WSJ), απομόνωσης της πόλης Ρακά στη Συρία, ενώ παράλληλα εξετάζουν τις συνέπειες που θα έχει μια τέτοια επιχείρηση.  Σύμφωνα με τον κ.Κάρτερ, οι ΗΠΑ χτίζουν μια πολυεθνική δύναμη (Washington Post) που περιλαμβάνει και Άραβες μαχητές ενώ απέφυγε να δώσει ημερομηνία έναρξης των επίγειων επιχειρήσεων αν και είπε ότι θα ξεκινήσουν πριν να ολοκληρωθεί (United Press International) η ανακατάληψη της Μοσούλης.. Η Ρακά, έχει ανακηρυχθεί από τους ισλαμιστές “πρωτεύουσα” του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Περαιτέρω αναγνώσεις:
“Μια επιχείρησε κατά της Ρακά σημαίνει για τις ΗΠΑ και βαθύτερη διείσδυση σ’ενα επικίνδυνο μείγμα τοπικών και διεθνών διενέξεων, ο οποίος περιλαμβάνει κι’ενα πόλεμο “δια αντιπροσώπου” όπως αυτόν που διεξάγουν οι ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία και τους συμμάχους της. Η μάχη κατά του ISIS στην Βορειοανατολική Συρία φέρνει στην επιφάνεια τη συμμαχία ΗΠΑ-Κούρδων. Μια ανοιχτή συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους στο πλαίσιο της κατάληψης της Ρακά, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα με έναν άλλο σύμμαχο των ΗΠΑ εντός του ΝΑΤΟ: την Τουρκία”, γράφει για το Associated Press και τη Washington Post η Sarah el Deeb.

“Καθώς οι ηγέτες τους εξαφανίζονται ένας προς έναν, οι οικονομικοί πόροι στερεύουν και το παινεμένο τους χαλιφάτο γλιστρά από το βάθρο με τη Μοσούλη να χάνεται μέσα από τα χέρια τους, οι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους αναζητούν απαντήσεις στην απώλεια της δύναμής του. Η κατάσταση στο πεδίο των μαχών δεν επιβεβαιώνει, πλέον, το θριαμβευτικό μότο του ISIS που δεν είναι άλλο από το “Διατηρούμε και Επεκτεινόμαστε”. Ωστόσο, αξίζει να δούμε, πώς θα εξελιχθεί η ρητορική αυτής της ισλαμιστικής ομάδας που βάσιζε την αυτοπεποίθηση και την επιθετικότητά της στην κατοχή μεγάλων εκτάσεων σε εδάφη κρατών και πώς θα την προσαρμόσει τώρα που τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά γιαυτή”, γράφει στην πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυσή του για το Foreign Policy o Cole Bunzel.

“Ο πόλεμος εναντίον του Ισλαμικού Κράτους είναι αδύνατον να κερδηθεί χωρίς να καλυφθεί το πολιτικό κενό και το κενό στην ασφάλεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ. Η ανακατάλυψη της Μοσούλης θα είναι μια νίκη που την έχει πολύ μεγάλη ανάγκη η χώρα όμως εαν η κυβέρνηση του Ιράκ δεν κινητοποιήσει τους ιρακινούς Σουνίτες, η ίδια απειλή, θα γεννηθεί ξανά μέσα από την έρημο”, γράφει για τους New York Times o Hassan Hassan.

 

Η Γκάμπια εγκαταλείπει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Μετά το Μπουρούντι και τη Νότιο Αφρική, η Γκάμπια ανακοίνωσε (Al Jazeera) ότι εγκαταλείπει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο Υπουργός Πληροφοριών (Τύπου) της χώρας, δήλωσε (BBC) πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει βάλει στο στόχαστρο του έγχρωμους και ειδικά τους Αφρικανούς.

Συμπληρωματικά, διαβάστε την ανάλυση για το θέμα που δημοσιεύσαμε πριν από λίγες ημέρες.