Το Ασφαλιστικό στον Amagi (09/02/2017)

Στοιχειώνει την πολιτική συζήτηση από τη δεκαετία του ’90 το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και όσα ποτέ δεν καταφέρνουμε ν’αλλάξουμε σ’αυτό.

Η αλήθεια είναι το ξέραμε ότι αυτή θα ήταν μια δύσκολη εκπομπή γιατί επιλέξαμε προσκεκλημένους που γνωρίζουν πολύ καλά το ζήτημα, έχουν εργαστεί και εργάζονται για τη μεταρρύθμισή του, οι Υπουργοί που μιλούν έδωσαν μάχες και διαπραγματευθηκαν και με την Τρόικα.

Ακούστε την εκπομπή, πιστεύουμε ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική όχι μόνο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά των γενναίων αποφάσεων που πρέπει να παρθούν.

Στο 19′:36” παραμβαίνει ο Διονύσης Ρίζος, δικηγόρος, ειδικός στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης και εργατικού δικαίου. Ως μάχιμος δικηγόρος, ο Διονύσης Ρίζος περιγράφει το εύρος του προβλήματος. Το παράδοξο σήμερα να εκδικάζονται προσφυγές του 2010 όταν έχουν ήδη ψηφιστεί έξι νόμοι που έχουν αλλάξει τους νόμους για το θέμα. Το φαινόμενο το δημόσιο να μην έχει προσκομίσει πλήρη φάκελλο για να εκδικαστεί μια αγωγή, με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να παίρνουν διαρκώς αναβολές και να εκδικάζονται έξι και οκτώ χρόνια μετά. Είναι αδύνατον να υπάρχει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό χωρίς να έχει προηγηθεί μια μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση με τον τελευταίο νομο δημιούργησε αντικίνητρα ανάπτυξης δεδομένου ότι αυτό που απαιτείται είναι η δημιουργία νέων θέσεων μόνιμης εργασίας ώστε να καταβάλλονται οι εισφορές και να είναι γεμάτα τα ταμεία. Μας εξηγεί επίσης ποιες ειναι οι πολιτικές της ενεργού γηράνσεως και πώς λειτουργούν. Ο Διονύσης Ρίζος τελος προτείνει  να ξεχωρίσουμε λίγο το ασφαλιστικό από το δημοσιονομικό. Λύσεις υπάρχουν αλλά απαιτούν πολιτική βούληση.

Στο 55.27′ μέχρι το 1.04.00 παρεμβαίνει ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να αποκτήσουμε δικό μας σχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση καθώς δεν είναι δυνατόν να φτάνουμε στο “παρα πέντε” κάθε αξιολόγησης για να αρχίσουμε να συζητάμε τι πρεπει να κάνουμε στο ασφαλιστικό. Επεσήμανε οτι λείπει ένα σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Ο κ.Κουτρουμάνης εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εφόσον ξεπεράσουμε τις παθογένειες των τελευταίων ετών.  Απαιτείται σχέδιο και συνεννόηση. Τα πολιτικά κόμματα δεν θα πάψουν ποτέ να έχουν ιδεολογικές διαφορές όμως, αυτό είναι ένα ζήτημα που επιβάλλεται να συμφωνήσουν σ’ενα σχέδιο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με τον κ.Κουτρουμάνη είναι ότι αρνούμαστε να παραδεχτούμε την πραγματικότητα.

Στο 1:14:00 παρεμβαίνει ο πρώτη Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ.Γιάννης Βρούτσης. Κάνει μια αποτίμηση του έργου της κυβέρνησης Σαμαρά στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης με μια εκτενή αναφορά στο διαφορετικό μείγμα πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας με έμφαση στην ανάπτυξη του ιδιωτικό τομέα και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Εξήγησε τη σημασία του εργαλείου της “Εργάνης” τόσο στον σχεδιασμό πολιτικών για την εργασία όσο και στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Δεσμεύθηκε για την επανεργοποίηση του “Ήλιου” ώστε να μπορούν οι πολίτες να παρακολουθούν ζητήματα εισφορών και θέσεων εργασίας. Κατέληξε  ότι η λύση του ασφαλιστικού είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Όσο λειτουργεί ως προνιακό σύστημα χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα είναι καταδικασμένο να αποτυγχάνει.