Η Μεγάλη Βρετανία συμφώνησε σε όλα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε η διαπραγμάτευση του Brexit να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της. Η Τερέζα Μέι εγγυήθηκε τα δικαιώματα των 3,5 περίπου εκατομμυρίων ευρωπαίων υπηκόων που ζουν το Ηνωμένο Βασίλειο (το υποτιθέμενο ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της πρωθυπουργού), θα πληρώσει τον λογαριασμό του Brexit (“άμα δεις χρήματα, σφύρα μου”, είχε διαμηνύσει ο Μπόρις Τζόνσον στον Μισέλ Μπαρνιέ) και συναίνεσε στη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης της ΕΕ με τη Βόρεια Ιρλανδία.
Τα παραπάνω ήταν κόκκινες γραμμές για τους Brexiteers, αλλά όπως πολύ καλά γνωρίζουμε και στην Ελλάδα, οι Βρυξέλλες αλλάζουν τους ανθρώπους. Έτσι, ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις είπε ότι πλέον “η δική του κόκκινη γραμμή είναι το καλύτερο δυνατό Brexit“. Αυτή η γραμμή είναι τόσο κόκκινη, όσο είναι και το αόρατο σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία.
Μάικλ Γκόουβ και Μπόρις Τζόνσον (το ηγετικό δίδυμο της καμπάνιας για το Leave) συνεχάρησαν την Τερέζα Μέι για την προσωπική της νίκη. Όπως είχε σημειώσει ο Τζον Ρέντουλ του Independent, η χορογραφία της εβδομάδας με τις ολονύκτιες, δραματικές διαπραγματεύσεις εξυπηρετεί την πρωθυπουργό αφού την παρουσιάζει ως σκληρή διαπραγματεύτρια, ενώ στην πραγματικότητα απλώς καθυστέρησε μία συμφωνία που δεν είναι καλή. Σας θυμίζει τίποτε;
Το πώς ακριβώς θα παραμείνει η Βόρειος Ιρλανδία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η υπόλοιπη Βρετανία θα φύγει, δεν το γνωρίζουμε. Αν δοθεί απάντηση, καλό είναι να την πουν και στην πρωθυπουργό της Σκωτίας. Η Νίκολα Στέρτζον, λίγα λεπτά μετά την επίτευξη της συμφωνίας, βγήκε στο Twitter για να πει ότι αφού η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ με αόρατο σύνορο, το ίδιο μπορεί να κάνει και η Σκωτία όταν να αποχωρήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ασαφές παραμένει και το ποσό που θα δώσουν τελικά οι Βρετανοί. Οι ίδιοι λένε 45-50 δισεκατομμύρια ευρώ, η ΕΕ υποστηρίζει ότι συμφώνησαν επί της αρχής, και όχι συγκεκριμένο νούμερο.
Παρά τις ασάφειες, η σημερινή μέρα υπήρξε πολύ σημαντική για δύο λόγους. Πρώτον, η Τερέζα Μέι επιδιώκει ήπιο Brexit με τη στήριξη των Brexiteers. Οι διαφωνούντες είναι οι ακραίοι. Δεύτερον, η Ευρώπη αναγνωρίζει τη στροφή των Βρετανών, και την τελευταία εβδομάδα προσπάθησε να τους βοηθήσει. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη, τα εμπόδια δεν είναι ξαφνικά μικρότερα, αλλά έγινε μία αρχή.
H διαπραγμάτευση σε ένα tweet: Ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, επικεφαλής του γραφείου του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ανεβάζει στο τούιτερ φωτογραφία με λευκό καπνό για να υπονοήσει την επίτευξη συμφωνίας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Michael Gove με άρθρο του στον Telegraph δηλώνει ότι αν η συμφωνία δεν αρέσει στον κόσμο μπορεί να την καταψηφίσει στις επόμενες εκλογές. Ουσιαστικά δεν απευθύνεται στους remainers, αλλά στους brexiteers και τους λέει “εμείς τόσο μπορούμε, αν δεν σας αρέσει αυτό το Brexit, φωνάξτε άλλο”. Αυτό που κάνει την παρέμβαση του σημαντική είναι ότι για πρώτη φορά υπερασπίζονται επιθετικά τον συμβιβασμό στο δικό τους εκλογικό κοινό. Και επίσης ακούγεται όλο και περισσότερο ότι ο Gove ανέλαβε ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις στη θέση του Ντέβις που γενικώς έχει εξαφανιστεί από το πλάνο.
Το άρθρο στον Telegraph είναι πίσω από paywall αλλά γράφει γιαυτό ο Guardian.