Δυτικά Βαλκάνια: Ένα όνομα εμφανίζεται, ένα χάνεται

Δυτικά Βαλκάνια σε 2′

Ένα όνομα εμφανίζεται, ένα όνομα χάνεται. Ο όρος “πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας” περιλαμβάνει την τελευταία επίσημη αναφορά στη Γιουγκοσλαβία. Αν φυσικά η συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων προχωρήσει. Από το Λονδίνο και το Chatham House ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Ίζντοκ Μίροσιτς είπε ότι το δύσκολο μέρος ξεκινάει τώρα, με την αποδοχή της συμφωνίας στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Στα Δυτικά Βαλκάνια είναι πράγματι της μόδας οι διμερείς συμφωνίες που επιτυγχάνονται μεν, τακτοποιούν ατύπως τις διαφορές, αλλά δεν επικυρώνονται από τα κοινοβούλια των εμπλεκόμενων χωρών. Για παράδειγμα, η επικύρωση της συμφωνίας επίλυσης εδαφικής διαφοράς ανάμεσα στη Βοσνία και την Κροατία εκκρεμεί από το 1999. O Μίροσιτς έριξε και έναν σύντομο, πολιτισμένο καυγά με τον εκπρόσωπο της κροατικής πρεσβείας στο Λονδίνο για δική τους, αντίστοιχη εδαφική διαφορά που εκκρεμεί στη Χάγη.

Οι εδαφικές διενέξεις είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί στην περιοχή ώστε να προχωρήσει η σχεδιαζόμενη ένταξη των έξι υποψηφίων κρατών στην ΕΕ (Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία, Κόσοβο, FYROM και Αλβανία). Το άλλο είναι η διαφθορά -στη FYROM η δικαστίνα που διερεύνησε καταγγελίες διαφθοράς της προηγούμενης κυβέρνησης μπήκε σε πρόγραμμα προστασίας από την αστυνομία.)

Οι Βρυξέλλες πρέπει μάλιστα να βιαστούν αν θέλουν να αναχαιτίσουν την επιρροή τρίτων χωρών. Η Κίνα υπογράφει τη μία συμφωνία μετά την άλλη στην περιοχή (22 μέτρησε χθες ο Μίροσιτς). Το think tank ECFR πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή περιλαμβάνοντας άμεσα τις έξι χώρες στα διαρθρωτικά ταμεία της. Προς το παρόν πάντως, αντί για χρήματα, οι Βρετανοί αποφάσισαν να στείλουν στρατιώτες για να αναχαιτίσουν τη ρωσική επιρροή στις εκλογές της Βοσνίας τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Η εβδομάδα σε ένα βίντεο: Τι λένε οι κάτοικοι της FYROM για τη συμφωνία;

Θύμιος Τζάλλας