Εκλογές στην Ευρώπη (22/02/2017): “Ιεροσυλίες” στη Γερμανία, κρίσιμη εβδομάδα στη Γαλλία, “χαβαλές” στην Ολλανδία.

Γράφει η Μαρία Χούκλη.

*Γερμανία: Ο Σουλτς τα βάζει με τα “τοτέμ” της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας.

url-12

Η Μέρκελ πέρασε μπροστά (news247) από τον “άνθρωπο που κάνει ευτυχισμένους τους Σοσιαλιστές” όπως αποκαλεί τον Σούλτς το περιοδικό Focus. Μην φανταστείτε, όμως, ότι άνοιξε πολύ η ψαλίδα. Τα αδελφά κόμματα CDU/CSU, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε πάλι η Bild, όμως άλλης εταιρείας από εκείνη που έδινε προβάδισμα στο SPD, προηγούνται με μια μονάδα των κυβερνητικών εταίρων. Μέτρα σαν αυτό που αποκάλυψε το Reuters (DW), ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις ηλεκτρονικές συσκευές (κινητών τηλεφώνων, tablet και laptop) των προσφύγων που θα αιτούνται άσυλο, εκτιμάται πώς θα ενισχύσουν τα πανιά της Μέρκελ.

Αντιθέτως, ο Σούλτς ποντάρει στην μετακίνηση των Σοσιαλιστών αριστερότερα, με γενναίες υποσχέσεις στο πεδίο των κοινωνικών παροχών. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιτέθηκε στον Γκέρχαρντ Σρέντερ (euro2day), ένα από τα τοτέμ της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, επικρίνοντας τις φιλελεύθερης εμπνεύσεως μεταρρυθμίσεις του στην αγορά εργασίας που πραγματοποιήθηκαν από το 2003 έως το 2005 . Τα μέτρα αυτά, γνωστά με την ονομασία “Ατζέντα 2010”, αποτελούσαν για καιρό ένα λάβαρο για το SPD, καθώς περιλάμβαναν μειώσεις των κοινωνικών επιδομάτων και αύξαναν την πίεση στους ανέργους για να επιστρέψουν στην εργασία.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτο Forsa εξηγεί στην Handelsblatt γιατί ματαιοπονεί ο υποψήφιος του SPD και δεν θα καταφέρει να κερδίσει τους ψηφοφόρους που έχασε το κόμμα του. “Οι Γερμανοί προτιμούν διασφαλισμένες θέσεις εργασίας έστω και με συγκρατημένες απολαβές, από αλόγιστες δαπάνες που θα βάλλουν σε κίνδυνο την απασχόληση”. Είναι πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, προειδοποιούν οι σοβαροί αναλυτές. Οι κάλπες απέχουν επτά ολόκληρους μήνες, χρόνος που στην πολιτική ισοδυναμεί με αιώνα, ιδίως σε καιρούς μεγάλης ρευστότητας, σαν αυτούς που διανύει ακόμη και η πειθαρχημένη γερμανική κοινωνία.

*Γαλλία: Η κρίσιμη εβδομάδα των εκλογών.

url-13

Αν επιβεβαιωθούν και αυτή τη φορά τα στατιστικά δεδομένα, τότε μπορεί να βρεθούμε ενώπιον μιας ανατροπής της ανατροπής. Η πρωτιά της Μαρίν Λεπέν δεν αμφισβητείται. Η ηγέτης του Εθνικού μετώπου αποδεικνύεται “αδιάβροχη” ακόμη και όταν κατηγορείται ότι καρπώθηκε χρήματα του Ευρωκοινοβουλίου για να πληρώσει κομματικούς συνεργάτες.  Δεν θα προέλθει από εκεί η είδηση. Έρευνα της Opinionway (Ημερησία)για την εφημερίδα Les Echos, εμφανίζει τα ποσοστά του Μακρόν να υποχωρούν σε όλες τις προνομιακές για εκείνον κοινωνικές ομάδες και να σταθεροποιείται άν όχι να βελτιώνει την δυναμική του ο Φιγιόν. Και οι δύο εξασφαλίζουν ποσοστό 20% στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου είναι η αποφασιστική στιγμή, όπως την αποκαλεί ο πολιτικός αναλυτής Ολιβιέ Ντυαμέλ στην εφημερίδα Le Monde. Η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία εισέρχεται σιγά-σιγά στη φάση της αποκρυστάλλωσης της δυναμικής των κυρίων υποψηφίων για το Μέγαρο των Ηλυσίων, με βάση την ιστορία των προεδρικών αναμετρήσεων. Οι ψηφοφόροι έχουν σχηματίσει πλέον άποψη τι θα πουν στην κάλπη, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο. Το παιχνίδι μπαίνει στην πιο σκληρή του φάση.

 

*Ολλανδία: Kamergotchi

geert_wilders_party_may_win_the_most_seatsx_but_will_it_govern_-_wolfgang_rattay_-_reuters.jpg_108505876
O Geert Wilders

Εικοσιδύο ημέρες μας χωρίζουν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, το πρώτο μετά Βrexit και μετά-Τράμπ crash test σε χώρα του ευρωπαϊκού πυρήνα. Προεξοφλείται πρωτιά του Ακροδεξιού κόμματος του Χέιρτ Βιλντερς με δεύτερο τους κεντροδεξιούς του Μαρκ Ρούτε. Ο νυν πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου αλλά στις κάλπες θα προσέλθουν και οι πολίτες που ακούν με ευχαρίστηση τα συνθήματα του Βίλντερς με τελευταίο το “Δεν μισώ τους Μουσουλμάνους, μισώ το Ισλάμ” καθώς και τα πύρινα κηρύγματά του κατά του ευρώ. Οι πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός είναι σχεδόν μηδενικές αλλά ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού από όλα τα άλλα κόμματα δεν θα είναι περίπατος, εκτιμά αναλυτής του think tank CER.

Εν τω μεταξύ, κυκλοφόρησε ψηφιακή εφαρμογή που ζητεί από τους χρήστες να επιλέξουν ποιον υποψήφιο θα “διατηρήσουν ζωντανό” μέχρι τις 15 Μαρτίου. H εφαρμογή ονομάζεται kamergotchi , από το ιαπωνικό ηλεκτρονικό παιχνίδι tamagotchi και τη λέξη kamer (Tweede Kamer-Κάτω Βουλή).Το έχουν κατεβάσει εκατό χιλιάδες χρήστες και ο αριθμός αυξάνει συνεχώς.

Για να λαμβάνετε στο εμέηλ σας το δελτίο με τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας εγγράφεστε εδώ.