Λίγα λόγια για το βρετανικό εκλογικό σύστημα

Το βρετανικό εκλογικό σύστημα είναι αυστηρά πλειοψηφικό, το λεγόμενο first past the post.

Στις 8 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη (παραδοσιακά η ημέρα που οι Βρετανοί πήγαιναν στην αγορά, και γι’ αυτό εξυπηρετούσε να συνδυάζουν την ψήφο με τα ψώνια τους), 650 εκλογικές περιφέρειες θα ψηφίσουν για να εκλέξουν ισάριθμους βουλευτές.

Ο υποψήφιος που εξασφαλίζει τις περισσότερες ψήφους παίρνει και την έδρα για το κόμμα του. Από το εκλογικό σύστημα προκύπτουν δύο χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες.

Πρώτον, είναι εξαιρετικά δύσκολη η συμμετοχή μικρότερων κομμάτων στη Βουλή, αφού οι υποψήφιοί τους πρέπει να ξεπεράσουν τοπικά σε ψήφους τους μεγάλους. Έτσι, για παράδειγμα, το UKIP, τρίτη δύναμη σε εθνικό επίπεδο το 2015, με περίπου 4 εκατομμύρια ψηφοφόρους και 12,5%, κέρδισε μόλις μία έδρα. Στο εκλογικό σύστημα εντοπίζουμε άλλωστε και τα όρια των Lib Dems, του κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκού κόμματος. Ακόμη και αν πάρουν υψηλά ποσοστά, εκμεταλλευόμενοι την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στο Brexit, είναι αμφίβολο αν, με τα σημερινά δεδομένα, θα κερδίσουν σημαντικό αριθμό εδρών.

Δεύτερον, κόμματα με τοπικό χαρακτήρα υπερεκπροσωπούνται στη Βουλή. Το SNP ενώ κατέβασε υποψήφιους μόνο στην επικράτεια της Σκωτίας, τις κέρδισε σχεδόν όλες. Με 1,5 εκατομμύριο ψήφους, και μόλις 4% το 2015, διαθέτει 54 έδρες στο Westminster. Αν η Σκωτία ψηφίσει ξανά με εθνικούς όρους, αυτό θα είναι ισχυρό μήνυμα για το Brexit.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν τη διαφορά των Tories με τους Labour να φτάνει ακόμη και στις 21 μονάδες, η Μέι ελπίζει ότι θα φτάσει την οριακή σήμερα πλειοψηφία των 17 σε τριψήφιο νούμερο. Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι ευνοϊκότερη, ακόμη και αν η πρωθυπουργός χειρίζεται ένα φλέγον ζήτημα που διχάζει τον κόσμο. (Θ.Τζ.)