Καταγράφουμε τα νεότερα της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο Μάντσεστερ (FACT) στην οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 59 εκ των οποίων οι 20 παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση.
Νέες πληροφορίες για τον δράστη
Ο 22 ετών Σαλμάν Αμπεντί ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας και πιθανόν δεν έδρασε μόνος. Πρόσφατα είχε επιστρέψει από ταξίδι στη Λιβύη, τη χώρα καταγωγής του. (BBC)
Ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρ Κολόμπ, δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση πως ο δράστης είχε ταξιδέψει στη Συρία και επιβεβαίωσε την σχέση του με τον ISIS
Στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού η χώρα
Μετά από δέκα χρόνια η Βρετανία ανεβαίνει ξανά στο πιο υψηλό (critical) επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατία καθώς οι αρχές θεωρούν πως επίκειται νέα επίθεση εναντίον της χώρας. Για τον λόγο αυτό, μετά τη σύσκεψη με το Κοινό Κέντρο Ανάλυσης της Τρομοκρατίας (JTAC), η Τερέζα Μέι ενεργοποίησε για πρώτη φορά την επιχείρηση Temperer δίνοντας εντολή να αναπτυχθούν περίπου 3800 στρατιώτες κατά μήκος της χώρας υποστηρίζοντας το έργο της αστυνομίας. H επιχείρηση αυτή σχεδιάστηκε το 2015 μετά τo τρομοκρατικό χτύπημα στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo στο Παρίσι. Αν και η ύπαρξή της ήταν μυστική, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς διέρρευσαν τα σχέδια της σε εφημερίδα αφού πρώτα δημοσιεύθηκαν κατά λάθος σε ιστότοπο της αστυνομίας. Για την εφαρμογή της επιχείρησης Temperer έχουν εκπαιδευτεί στρατός και αστυνομία.
O μόνος Πρωθυπουργός τις τελευταίες δεκαετίες που ανέπτυξε στρατιώτες στους δρόμους της Βρετανίας υπό την απειλή της τρομοκρατίας ήταν ο Τόνι Μπλερ όταν το 2003 έστειλε 450 ένστολους να φρουρούν αεροδρόμια της χώρας. Τότε είχε επικριθεί για τον πανικό που προκάλεσε η παρουσία του στρατεύματος αλλά και για την ομοιότητα με την ανάπτυξη βρετανικών στρατευμάτων στους δρόμους της Βόρειας Ιρλανδίας κατά τη διάρκεια των Ταραχών.
Η ανάπτυξη στρατευμάτων στη χώρα είναι μια ευαίσθητη απόφαση που αντιστρέφεται δύσκολα όσο το επίπεδο συναγερμού παραμένει αμετάβλητο. (The Telegraph)
Αντιδράσεις για την αποκάλυψη πληροφοριών από την Αμερική
Δεν έκρυψε την ενόχλησή της η Υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC, για τις πληροφορίες που διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης από αμερικανικές πηγές ασφαλείας, όπως ο αριθμός των θυμάτων και τα στοιχεία του δράστη. “Η αστυνομία της Βρετανίας ήταν ξεκάθαρη πως θέλει να έχει τον έλεγχο της ροής των πληροφοριών για την προστασία της έρευνας και τη διατήρηση του στοιχείου του αιφνιδιασμού. Είναι ενοχλητικό να διαρρέουν πληροφορίες από άλλες πηγές. Ήμουν ξεκάθαρη με τους φίλους μας πως αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί”.
Σύμφωνα με τη συμφωνία “five eyes”, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία συμμετέχουν σε δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών. (Independent)
Βίκυ Ελευθεριάδου.